Fórum témák
» Több friss téma |
A feladat az lenne hogy egy kis tömegű fém testet kéne lebegtetni egy kör közepén.
Ezt meglehet úgy oldaní hogy a körre fix erösségű elektromágneseket rakunk körbe? És mindegyik vonzanná és középen lenne a legerösebb? - Második része az lenne hogy mozgatni kéne a fém testet mind vizszintesen. Gondolom ezt meglehet csinálni úgy hogy mindegyik tekercset saját PWM-el szabályozzuk, de itt biztos bonyolult lenne az algoritmus. Szoval inkább az egész kört fogom mozgatni, pl szervokkal. Átmérő olyan 50-60cm kéne h legyen, test meg pár gramm ~30g. Van valakinek ötlete? Elovastam a Föld gömb lebegtetése topikot de ez a projekt eltér attol, abban van visszacsatolás, itt meg sok el.mágnes van körbe rendezve. Ez a projekt egy versenyre készül, és több részből áll mint a föld-gömb lebegtetése. Szóval szerintem külön topikot érdemel. Köszönöm!
Es mi a vegcel? me lesz ebböl az egeszböl?
vagy ez csak ennyi hogy egy kis femtest fog egy kör közepen lebegni? csak kivancsi vagyok... akar kis taviranyithato helikoptert is lehetne ott a kör közepen tartani, felteve ha lehet a levegöt hasznalni, nem pedig magneses dolgokban kell gondolkozni...
bemutaton egy duncos üvegben viz lesz és abban egy kapszula, mi csak az irányítást akarjuk megcsinálni,
lenne joystick pc rs232 pic és tekercsek. Csak még az nem tudjuk hogy egyáltalán megtartana-e valamit ha fix egyen feszültséget raknánk a tekercsekre, meg azt sem tudjuk hogy milyen polaritásban kell elrendezni a tekercseket, sajnos nem sok infot találtunk a neten róla ![]() Ezért irtunk ide hátha van egy profi aki ért mágnesességhez.
mivel vizben van a cumo erdemes a felhajtoeröt kihasznalni igy nagyobb tömegu dolgot is lehet mozgatni, mondjuk lomhabb lesz...
Vagy mi lenne ha egy szovjet tengeralatjaro kicsinyitett masat csinalnatok meg ![]() lehetne vele minden iranyba lavirozni... mi az a duncos uveg? Idézet: „mi az a duncos uveg?” duncos = dunsztos (befőttes)
Szerintem pozícióvisszacsatolás nélkül nem lehet megoldani...
Honnan tudnák a tekercsek, hogy mekkora mágnességet kell éppen létrehozniuk, amikor valamerre elmozdul a test(ecske)? Talán ha egy (vagy több) permanens mágnest lehetne egy felületre felragasztani úgy, hogy mondjuk az északi pólusok lefelé néznek, a tekercsek pedig úgy vannak táplálva, hogy az északi pólusok felfelé néznek, akkor valamilyen távolságra eltaszítanák a testet, de mozgatni akkor sem lehet, csak le-fel...
Hihetetlen talán de ezt a dolgot jó 30 éve megcsinálták méghozzá optoelektronikai úton. Egy régi elektronikai kapcsolások könyvben van ha jól emlékszem lengyel szerző műve. Itt egy léggömböt lebegtettek egy rárakott fémlapocska segitségével. Ha megtalálom akkor felteszem a rajzát.
![]()
Úgy van! Wojciechowski: Elektronikai játékok építése (vagy vmi ilyesmi) volt a címe, nekem is megvan valahol, de volt itt is egy gömblebegtetős téma, a rajz abból való.
Magyari Béla Rádióamatőrök zsebkönyve c. könyvében lebegő gömb néven van egy megoldás Még elektroncsöves fotocellás megoldás. A 60-as évek elején adták ki ha jól emlékszem utoljára Az eredeti régebbi ,nekem sokadik kidás volt meg .Helyhiány miatt papírgyűjtésben landolt.
![]()
Be van scannelve, semmi nem veszhet kárba!
Nálam még papírból is megvan, sokat dolgoztam belőle annak idején...
Valahogy visszacsatolásnélkűl kéne, mert lehet hogy nem üveg lesz hanem pl pvc cső vagy más lesz.
Ugy gondoltam hogy PC-el kiszámolom hogy melyik tekercsre hány %os PWM kell. Ha ebben a 30cm-es körben kijelölnék egy kisebb átmérőt és egy fokot, és valahogy összehoznék egy algoritmust rá, akkor egyenletesen elosztaná a tekercsek közt a kitöltésí tényezőt. Így talán sikerűlne egypontban létrehozni egy erős m.teret. Ez így müködhet visszacsatolás nélkűl? Mekkora áramfelvételel számoljak egy ilyen projektnél? Monjuk egy 20Aes 12Vos akksi elég? Vagy inkább nagyobb feszültség kell? Vasmagnak mit használhatok? Mert a PWM vezérlők ~30Khz-en mennek, mindenképpen ferritet kell, vagy esetleg lehet acélt is? Meghajtáshoz meg inkább power transistort szeretnék, mert FET esetén drága lenne külön mindegyikhez gate meghajtó. Tudnak nagyáramot ilyen gyorsan kapcsolni? Vagy mindenképp MOSFET kell? A diodának amit párhuzamosan kapcsolunk a tekercssel (free wheeling diode) elkell-e viselnie ugyan azt az áramerősséget amit a tekercs normál üzemben felvesz? Mert akkor jopár amperesnek kell lenniük. 1N4001-7 (párhuzamosan x*1A) ugye csak 50Hz-en jo?
Egyet kell,hogy értsek Sebi-vel. Ez a dolog visszacsatolás nélkül nem megy mert ezt gondolom fizikából tanultad instabilis. Nem tudom láttál-e már helikoptert földközelben lebegni. Én igen és a pilótának úgy járt a lába mint egy zongoristának a trimmen+ a botkormány a kezében. Ez a legnehezebb manőver bármilyen furcsán is hangzik. Te tulajdonképpen ezt akarod lemodellezni. Csak a helikopterben ott a pilóta aki mint "élő" idejű visszacsatolás müködik. Ellenkező esetben a gép lezuhanna! Tehát irhatsz te akármilyen szoftvert önmagában ez nem fog müködni mert a legerősebb tekercs magához fogja rántani a tárgyat. Egyébként is szabályozás nincs vissza csatolás nélkül.Tehát először meg kell tervezni a hardvert tökéletesen és utána már jöhet a PC PIC vagy akármilyen vezérlőszerv.Mágneses terek pedig amugy sem arról hiresek, hogy egyszerű mezei képlettel le lehetne irni őket. Esetedben ez a tekercsek közötti eltérésben mutatkozhat meg.
![]()
Közben "gondolkodtam" és eszembe jutott hogy láttam mágnesesen lebegő földgömböt a kínaí piacon és egy nagy áruházban is amiben nem volt sem, elem sem hálózati kábel (vagy nyagyon jól álcázták)
Igaz csak megforgatni lehetett (kézzel) és kis elmozdításra az eredeti pozícíójától, leesett!
Van itt egy érdekes írás, amiből az derül ki, hogy esetleg mégis stabil helyzetbe hozható a fémkapszula a rá helyezett diamágneses anyagok alkakmazásával.
De szerintem ez látványosan csak valamilyen folyadékban lebegtetve valósítható meg. Ha sok szabályozható elektromágnest helyezek el mondjuk egy asztalon, miért ne lehetne mondjuk a lap közepéhez közelebb lévőket kisebb árammal gerjeszeni, mint a többit? Ilyen módon létrejönne egy "mágneses gödör" , aminek a helyét simán lehet változtatni. Csak egy ötlet ![]() http://fu.web.elte.hu/irasok/ttt-19.html Ez meg itt az az oldal, ahonnan beszerezhető: http://www.scitoys.com/ Sz B
Sziasztok!
Habár a témaindítással ellentétese a dolog, de. Alapvetően sokkal stabilabb potenciálgödröt lehetne létrehozni, ha nem mágneses, hanem elektromos teret képzelnénk el. Ráadásul ekkora térrészben könnyebb is stabilan létrehozni, mint a mágneses teret. Irányítani is könnyebben lehetne, mert ahhoz "csak" feszültség kell és ami még fontosabb az elektromos töltésből létezik monopólus így egy csomó többlet fejtöréstől, számítástól megkimélhetnétek magatokat, a potenciál alakját is könnyen lehet leírni és még talán a visszacsatolást is könnyebben meg lehetne oldani. Ennek viszont az a hátránya, hogy időnként fel kell tölteni a testet és vízben semmiképp sem fog működni csak száraz szigetelő közegben (pl.: száraz levegő, argon gáz...) Szerintem megérne egy misét. Próbáljuk ki alap esetben azt, hogy egy négyzet négy sarkába teszünk négy ugyanakkora pozitív töltést, a négyzet közepére pedig egy pozitív töltésű próbatestet. Könnyen ki lehet számolni, hogy mekkora legyen a négyzet oldala, ahhoz, hogy a test bizonyos magasságban nyugalomban legyen.
Sziasztok!
Sajnos a multkor egy kicsit elszáltam... De hát vagy három éve volt egy hasonló példám, csak fordítva, adott volt a potenciál tér, és azt kellett belátni, hogy stabil-e vagy nem. Sokkal egyszerübb, ha veszünk egy feltöltött lemezt alapnak, és a négy oldalnak négy másik lemezt a feszültségek finom hangolásával lehet jobbra-balra mozgatni a töltött testünket. Ha lesz még egy kis időm, tovább is gondolom...
Üdv!
Idézet: „mivel vizben van a cumo erdemes a felhajtoeröt kihasznalni igy nagyobb tömegu dolgot is lehet mozgatni” Huhuu jót szólt,szerintem sokkal könnyebb dolgod lenne, ha mondjuk egy fa darabra vasat applikálsz ami fent marad majd a víz felszínén, mert kisebb a fajsúlya, és egy mágnessel le húzod az üveg aljára. mondjuk egy dunsztos üvegél hosszabb kéne, mondjuk 50cm es! Szabályozni kéne a mágnes erősségét,amit pontosan nem tudom hogy kell, gondolom feszültésg szabályozással, így erősebb vonzás esetén az "izé" süllyed, gyengébb esetén felemelkedik. Tehát vertikálisan így lehetne mozgatni egyszerűen egy "izét" a vízben ![]() ![]() Horizontálisan meg a mágnes mozgatásával lehetne irányitani. Igaz ez valószínüleg nem lesz preckó,de csak meg fog mozdulni :nemtudom: Tekerni kéne egy nagy anyacsavarra egy jó kis rúdmágnest, és ki kell kísérletezni hogy miből legyen a kis "izé" fából, hungarocell-ből műanyagból, stb és hogy mennyi fém legyen rajta! Remélem tudtam segíteni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |