Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Football labda automatikus követése...
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gabriel80 hozzászólása Szept 11, 2010 /
 
Az lenne a kérdésem, mert szeretnénk építeni egy automatikus footbal labdakövetőt, ami egy videó kamera állványát vezérelné szervomotorokkal (2db) automatikusan, miközben a videokamera felveszi közben a meccset (automatikus zoom), egy magas állvány tetejéről (kb 4méter magasan). Az állvány megvan, annak a tetején ül a kamera, a tápakku lent a földön.
A felvétel a pálya középső széléről lenne, nem közvetlen, hanem attól jó pár méterrel távolabb:
így a távolság a labdától, a pár métertől, a kb 100méter -ig terjedne, amit érzékelnie kéne a vevőnek.
Valami optikai érzékelőben gondolkodom, akkor nem kell a labdát átalakítani, de lehet más is ( de nem tudom, ha lenne rfid-s megoldás az el tudná-e viselni a terheléseket, s a távolságot)?
Köszönöm az észrevételeket.
(#) szkrep hozzászólása Szept 11, 2010 /
 
Az RFID egészen más dolog, itt nem lehet vele mit kezdeni.
Optikai módszer az a rendes képelemzés és élfelismerés lenne, a bejövő videóban egy szoftver vagy a jellegzetes kör kontúrt keresné, vagy valami rikító színű labda kéne amit felismerhet. A felismert pont elmozdulása alapján mozogna a kamera. Ez alapvetően programozási feladat, hardveres része lényegében a 2 szervo, amit illesztesz a géphez.
Én utána néznék, hogy komolyabb rendezvényeken létezik-e ilyen. Ha ott nem volt rá pénz és technika, akkor házilag sem lesz ilyened.
Esetleg ha leegyszerűsítenénk a dolgot -a kamera úgyis nagy területet lát egyszerre- elég lenne megmondani neki, hogy egyik vagy másik térfélen van a labda. Akkor csak jobbra vagy balra nézne. Ahhoz valami rádiós dolog működne (hogy tennéd bele?), de arra sem lesz kész megoldás.
(#) gabriel80 hozzászólása Szept 11, 2010 /
 
Rikító labda: az van. A képelemzés a labdára, megfelelő programmal szerintem is lehetséges, a vezérlés (X / Y) az kell, mert ezek után a játék kielemzése lesz.
Érdeklődtem, létezik már erre technika, de valami egyszerűre lenne szükségem, s hátha valaki már csinált hasonlót.
(#) idlob válasza gabriel80 hozzászólására (») Szept 12, 2010 / 4
 
Volt erre foci VB-n is kísérlet, hogy automatikusan követik a labdát, de nem igazán jött össze, pedig gondolhatod, hogy nem kétéves nyeretleneket bíztak meg a dologgal.
A probléma a kameránál kezdődik, a kis SD gagyicamekből csak analóg jelet tudsz kihámozni, ami már 4:2:0 színterű, ezt vissza kell digitalizálnod, és akkor tudsz nekiállni elemezni egy egy alig 400kpixeles romhalmazt, izé ponthalmazt.
Némelyik HD marokkamerából már lehetne egész jó minőségű képet kinyerni HDMI-n keresztül, de egy HD képet elemezgetni valós időben elég számításigényes.
Ha mégis van pénzed arra, hogy vegyél egy broadcast kamerát, meg mögé a szükséges szerverparkot, akkor meg inkább bízzál meg egy hivatásost, hogy álljon be a kamera mögé.
(Az egészhez hozzá tartozik még az is, hogy ehhez 1 kamera nem elég, legalább 2-t de inkább többet szoktak használni, ennél sokkal egyszerűbb és zavarmentesebb környezetben is.)
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem