Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dell Axim x3 csatlakozó bekötése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) damatic hozzászólása Ápr 19, 2007 /

Kedves IT guruk!

Egy számomra nagy problémára keresek megoldást, és rögtön az elején megjegyzem, hogy hosszú órákat töltöttem böngészéssel, próbálkozásokkal...

Adott egy Dell Axim x3 PDA, meg adott egy RoyalTek RFG-2000-es GPS vevő, azonban IPAQ 3800-ashoz való Y kábellel.

A következőket végigjártam:

http://www.royaltek.com/index.php
http://www.aximsite.com/boards/archive/index.php/t-38051.html
http://www.handhelds.org/moin/moin.cgi/DellAximPinout
http://pinouts.ru/PDA/dell_axim_x30_pinout.shtml

utóbbiból webfordítással:

Probléma
Javítás az előző pozíciómba. A Dell Serial Cable további vizsgálata után ez látszólagos, hogy az Axim erőt a soros porthoz nyújt. Mindazonáltal, a kikötői áramkör kapcsolási séma (a Sipex IC a kábelben levő dudorban) meghajtják lenti mikor van Pin 4-en egy érvényes RS232 jel (CTS) a DB9 konnektor. Ez volna a DTR jel egy PC csatolt device--the commportjából* a synching* ügyében általában, vagy bizakodóan egy hasonló jel egy GPS vevőkészülékből. Sajnos a GPS vevőkészülékek közül soknak, aki használ egy sorozatos kapcsolatot, nincs ott egy RS232, hogy jelezzen Pin 4-en. Azokért az eszközökért, amik nem nyújtják +3v-t +11 voltnak vagy -3v-nek-11 voltba gombostűn, 4, nem fognak az Axim soros portjára fordulni, és azért nem fog kommunikálni evvel. Ilyen esetben egy megfelelő feszültséget meg kell foltozni annyira annyira ez az Aximmel kommunikálhat.

Megoldás
Szeretnék átmenni egy kevés információ mentén, amit felfedeztem, megerőltető csinálni egy kapcsolatot az Aximem és a Magellan/Tripmate GPS-vevőkészülékek között. Az, amit megtaláltam, az, hogy a soros portnak az AXIMen szüksége van, hogy ott legyen egy érvényes RS232, hogy jelezzen Pin 4(CTSon) a Dell Serial Cable. Ez a jel feltétel hosszában viszi a kikötőt egy hatalomból. Mikor miközben egy asztallal syncingre* használja a Serial Cable-t, a DTR jel az asztali commporton* megteszi.

Sem a Delorme Tripmate, sem a Magellan Colortrak ellátás egy jel azon a gombostűn, azért nem kommunikálnak. Mindazonáltal kipróbáltam két dolgot, ami működött. Először megfoltoztam egy 9 voltos elemet Pin 4(CTSból) Pin 5-nek (föld). Ez működik. Miközben használom VisualGPSt, tudom felügyelni a műholdas jeleket az AXIMen. Másodika, megpróbáltam csatlakoztatni Pin 3(RxDöt az AXIM sorozatos port--or TxD a GPS kikötőből) Pin 4-nek az AXIM konnektor. Bár lehet, hogy vannak adatok, amik folynak a GPSból az AXIMnek, a chip az AXIM kábelében nem számít melyik logikai állam a sorozat bent van, és azért kiveszi a soros port-körutat powerdownból*. A kommunikációk a GPS és az AXIM között evvel az összeköttetéssel jól működnek szintén.

Következtetés: egy érvényes RS232 jelre szükség van Pin 4-en a Dell Serial Cable aktiválni a kikötőt. (Ezen a fórumon valaki más Sipex SP3243ECA. azonosította a chipet A chipért találtam egy adatlapot, és a fenti javaslatok összeegyeztethetőek a chip operációjával.)

Aztán még itt is jártam:

http://www.kolumbus.fi/ari.torpstrom/pinouts_.htm
http://avr.tavir.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=16

Szóval ezeken, meg egy csomó forrasztgatáson vagyok túl, de a PDA továbbra sem kommunikál a GPS-el, ami egyébként jó, mert asztali PC soros portjára bombázza az adatokat. Jó lenne egy konkrét (egyértelmű) leírás, hogy mit hova kell kötni annak a Dellnek, hogy hajlandó legyen fogadni az adatot. Annyit sejtek, hogy valami trükköt kell bevetni a bekötés során, hogy egyáltalán bekapcsolja a com portot...

Segítséget kérek!
(#) lelkes amatőr válasza damatic hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Ahogy nézegettem az oldalakat, egy-két észrevétel:
A GPS modul tápellátását külön oldottad meg?
A DELL 6-os lábat földre tetted?
Arra a bizonyos Pin 4-re (CTS) adtál tápfeszt?
(#) Sebi hozzászólása Ápr 19, 2007 /

Az eredeti szöveget linkeld be, azt biztosan megértjük.
Annyit kihámoztam az irodalmi fordításból, hogy tápfeszgond van, mivel a soros port CTS-lábat szoftverből stabil szintre teszi és ez lenne a tápja a GPS-nek. Ezt nem minden soros porttal lehet megtenni úgy hogy ez a fesz elegendő legyen a cstlakoztatott készülék számára.
A fordításban: kikötő=dokkolóegység, állam=állapot(log). Ilyenek miatt válik érthetetlenné a szöveg.
Itt egy elrettentő példa a gépi fordításról, amit több ezer példányban ki is nyomtattak...

Müsorlap.GIF

(#) damatic válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

A GPS modul úgynevezett Y kábelen keresztül csatlakozik a PDA-hoz. Ez azt jelenti, hogy van a GPS vevő, és az írásban említett MAX232 csip egy szivargyújtó foglalatba dugható egységben van, tehát a vevő és a MAX csip is onnan kapja a tápot.

A PDA felé menő kábelben van egy árnyék, egy GND, egy TDdata, egy RXdata meg egy piros és egy sárga vezeték, mindkettőn +5V (konkrétan 5,25V multiméterrel) érkezik, erről tölti is a PDA-t.

Arra gondoltam, hogy rossz a vevő vagy a kábel szakadt, vagy nem jó neki a 7812-vel stabilizált próbatáp, vagy a MAX 232 megpusztult, ezért próbaként bekötöttem az egészet egy soros csatiba, bedugtam az asztali gépembe és XP-ben megnyitottam a HyperTerminalt-t, beállítottam rajta a COM1-et és láss csodát: másodpercenként 3-4 adatsort dobált be a HyperTerminal ablakjába. Tehát a vevő tuti megy, tuti jó és tuti soros kommunikációra képes.

Hű, most nincs itt nálam a cucc (majd délután), így nem emléxem konkrétan a 6-os lábra, a pin 4-et meg próbáltam a pin 3-al összekötni: semmi. Próbáltam 5V-ot adni rá: semmi.

Amúgy mi az a CTS?
(#) damatic válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Bocsi, elszúrtam, a fordítás alatti linken van az eredeti szöveg, itt:
http://www.kolumbus.fi/ari.torpstrom/pinouts_.htm

Vagyis:

Dell Axim

[Pinout]

[Problem]
Correction to my previous post. After further investigation of the Dell Serial Cable, it is apparent that the Axim does provide power for the serial port. However, the port circuitry (the Sipex IC in the bulge in the cable) is powered down except when there is a valid RS232 signal on Pin 4 (CTS) of the DB9 connector. This would usually be the DTR signal from the attached device--the commport of a PC in the case of synching, or hopefully a similar signal from a GPS receiver. Unfortunately, many of the GPS receivers that use a serial connection do not have an RS232 signal on Pin 4. For those devices that do not provide +3v to +11 volts or -3v to -11 volts on pin 4, they will not turn on the Axim's serial port, and therefore won't communicate with it. In such cases, an appropriate voltage must be 'patched' in so that it can communicate with the Axim.

[Solution]
I would like to pass along some info that I have discovered in trying to make a connection between my Axim and Magellan/Tripmate GPS receivers. What I have found is that the serial port on the AXIM needs to have a valid RS232 signal on Pin 4(CTS) of the Dell Serial Cable. This signal takes the port out of a power down condition. When using the Serial Cable for syncing with a desktop, the DTR signal on the desktop commport does the job.

Neither the Delorme Tripmate nor the Magellan Colortrak supply a signal on that pin, therefore they do not communicate. However, I tried two things that worked. First, I patched a 9 volt battery from Pin 4(CTS) to Pin 5 (ground). This works. Using VisualGPS, I can monitor the satellite signals on the AXIM. Second, I tried connecting Pin 3(RxD of the AXIM serial port--or TxD from the GPS port) to Pin 4 of the AXIM connector. Even though there might be data flowing from the GPS to the AXIM, the chip in the cable of the AXIM doesn't care which logic state the line is in, and therefore takes the serial port circuit out of powerdown. Communications between the GPS and the AXIM work fine with this hookup as well.

Conclusion: a valid RS232 signal is needed on Pin 4 of the Dell Serial Cable to activate the port. (Someone else on this forum identified the chip as a Sipex SP3243ECA. I found a data sheet for the chip, and the above suggestions are consistent with the operation of the chip.)

Ui.: a webfordítást én is elrettentésnek szántam.
(#) Lucifer válasza damatic hozzászólására (») Ápr 19, 2007 / 4

Szia!

CTS = Clear to send

Az angol szöveg azt írja, hogy nem elég a ha a PDA CTS lábát a PDA tápfeszére húzni, mivel az nem érvényes RS232-es jel.
A megoldás szerint betett egy 9 Voltos elemet, aminek a feszültsége megfelelő RS232-es jelnek.

A másik elegánsabb megoldás, az, hogy a PDA felől jövő RS232-es TX jelet, vagy a Sipex IC felől jövő szintén RS232 szintű RX jelet kötöd hozzá. Íg állandóan valós RS232 szintű le lesz a CTS lábon, tehát menni fog a kommunikáció.
(#) damatic válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

Danke sir - ahogy a francia mondja!

Na ezt menten megpróbálom, amint hazaérek! Igen sejtelmes közelségben suhog 50 pont, hogy lesújtson!
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Ápr 19, 2007 /

:hehe: :levele: :guluszem1: :boxer: :gun: :gonosz3: :zavart2: :violent:

Három órája megint ezzel görcsölök, de csak nem megy sehogy!
Kész vagyok, mint a matek lecke.

Már rányomtam a kérdéses 4-es tűre 12Voltot is, akkor sem, akár az RX, akár a TX vezetéket kötöm át, nem megy. Egyszerűen nem értem. De jó lenne egy olyan ábra, vagy inkább fotó, amin egy működő példány van.....
(#) Lucifer hozzászólása Ápr 19, 2007 / 4

Szia!

Látom te is kapod az élettől...

12 Voltot ne nagyon kapcsolgass a PDA-ra. Inkább nagyon ne. Ahogy a második linken lévő ábrát elnézem a MAX232 ttl része megy a PDA felé, azaz ott csak 0-PDA tápfesz tartományban ugrálnak a jelek.

A két oldal amit linkeltél, a csatolt cuccok tápellátásról szól. Ez nálad eleve a
szivargyújtóról van megoldva szóval nem itt a gond. A PDA akkor ad tápfeszt a cuccnak, ha a SEL láb (felső sor 14) földön van. Ki tudja, lehet nemcsak a tápadagolás, hanem az adatforgalom is ettől függ.

A második linken lévő rajzon a CTS, DTR, és egyéb modemvezérlő bitek ki vannak hagyva, szóval nemigen ott lesz az eb elhantolva.

Amit javaslok neked:

PC-n próbáld ki valami rendes GPS-es progival, az hogy a Hyperterminal kap valami adatot nem jelenti azt, hogy a PC küldött adatot fogja a PDA.

Van PPC-re is sorosportterminál, célszerű azt kipróbálni, abba köpi-e az adatokat.

(#) damatic válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Ma reggel a megkönnyebbészeti ülőcsészén jutott eszembe egy alapvető kérdés:

Hogy is vannak a Dell csatlakozó lábai számozva (mert csak az 1-es van feltüntetve)? Úgy mint egy IC lábsora, vagy páratlan és páros oldal?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
-------------------------------------------
12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

avagy

1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21
---------------------------------------
2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22

Én az 2-es szerint próbálkoztam. Lehet elszexuáltam?
(#) Lucifer hozzászólása Ápr 20, 2007 /

Szép jó reggelt!

http://www.handhelds.org/moin/moin.cgi/DellAximPinout

Ezen a linken az van írva, hogy a felső sorban vannak a lábak egytől húszig. Azt, hogy merről kezdi, hogy kell nézni nem tudom. Hál' Istennek nem minden szimmetrikus, így könnyen ki lehet logikázni a tápfesz segítségével , mi merre, meddig hány óra.
(#) damatic válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

(Neked is!)

Akkor itt a hiba! Az egész bekötést elcsesztem. Úgy kötöttem be mindent, mintha szimmetrikus lenne a csati lábkiosztása.

Most megint tiszta izgalomba' vagyok, hogy mikor érek haza... :zavart1:

Izé, csak most nézem, hogy ez Dell Axim x5 lábkiosztása és tudtommal nem egyforma a két csati (de lehet, hogy tévedek, csak az x5-ön külön is van töltőcsatlakozó). Úgy sejtem az x3, x3i teljesen ua (csak az x3i wifis meg BT-s is van) és az x30 is ugyanaz a ház, meg talán az alaplap is, csak 600MHz-es a procija, meg 64M ROM és RAM van benne, meg wifi, BT, IR.
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Itt az x30, de sajna nem jelzi, hogy melyik tű esik az alsó/felső sorra...

http://www.handhelds.org/moin/moin.cgi/AximX30Connector
(#) damatic hozzászólása Ápr 21, 2007 /

Ezt az elvetemültet:

http://www.aximsite.com/boards/showthread.php?t=135453

Mégis csak jól gondoltam, páros és páratlan oldal van...

http://www.evalfa.com/download/Aximizer_circuit.jpg
(#) damatic hozzászólása Máj 9, 2007 /

Mesteremberek! Úgy látszik nagyon :lama: vagyok... Egyszerűen még mindig nem bírtam összehozni ezt a GPS-PDA kombinációt... Mi a phing lehet vele???
(#) Lucifer hozzászólása Máj 9, 2007 / 4

Szia!

Nos akkor kezdjük a legelejéről.
Lábkiosztás:
http://pinouts.ru/PDA/dell_axim_x30_pinout.shtml
Itt kérlekszépen az x30-é van fent. A képre ne figyelj, nem mérvadó valami LG telefoné, gondolom a tiéd nem is így néz ki.
Alul a Document statusnál, egy mókafickeik azt írta, hogy az X3 is azonos lábkiosztást használ, csak a CPU sebesség, meg az oprendszer tér el.

Szóval van egy elviekben helyes lábkiosztásunk.

Gondolom van valami MAX232 féléd otthon. Kösd be úgy, hogy a MAX232 tápot a PDA-ról kapja a 18-as lábról.

Tedd fel a PDA-ra ezt a progit:

http://www.krmicros.com/Utilities/DataLogger/PPC_DataLogger_Setup.exe

Kösd össze a PC-vel a MAX232-n keresztül. Előveszed a Hyperterminalt, és küldözgetsz oda illetve vissza. Ha ez megy mindkét irányba majd nézzük tovább.
(#) damatic válasza Lucifer hozzászólására (») Máj 9, 2007 /

Köszi mester!

MAX232 csak az Y kábel szivargyújtó csatlakozós dobozkájában van, a fiókomban sajna külön nincs, majd még eldöntöm, hogy mi legyen.
De értem a csíziót, azt akarod, próbáljam ki, hogy egyáltalán megy-e a PDA soros portja, mert ha nem, akkor valszeg hardveres hiba lesz.
(#) jobo válasza damatic hozzászólására (») Máj 10, 2007 /

Üdvözlök mindenkit !
Szeretném segítségeteket kérni, hogy a Dell Axim X3-hoz honnan tudnák kapcsolási rajzot találni. Egyébként
nekem is a csatlakozónál van kontaktus hiba.
(#) damatic válasza jobo hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

No mesterek!

Bocsánat, hogy kissé elhagytam a nyitott topikomat, hát az élet... Jó rég áll a téma.

Mások épülésére leírom, hogy a gps-t az Y kábel dugójának megbontásával rákötöttem PC soros portjára, és szépen, rendes kütyü módjára köpködte befele az adatokat a HyperTerminal-ba.

A Dell, kis szegénykém némi kp fejében olyan barátom kezébe került, akinnek esze ágában sincs vele navigálni. Így aztán olyan álendölonos lett a sztori vége. Köszönöm minden segítőnek, azt gondolom, mindenki épült aki olvasta!
(#) SALáta válasza damatic hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Szia.
Nekem problémám van ezzel a típusú pda-val, hány voltos maga a belső elem???
Sajnos így használhatatlan, mindent elfelejt.
BUÉK!
(#) damatic válasza SALáta hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Uff. Jóreggelt!

Az akkuja 3,6V-os, a belső memóriaakku nem tudom, de tuti nem egy elérhetetlen. Sajnos csak azt tudom tanácsolni, hogy óvatosan bontsd meg és kiderül. Biztos lehet kapni bele valót.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem