Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   260 / 1171
(#) kadarist válasza Clavia hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Szia!
Ez egy rádiófrekvenciás erősítő lesz. A belső felépítéséből ítélve mindenképpen. Milyen feliratok vannak rajta?
(#) Poostmaster válasza zmol hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

azt hiszem rossz képet küldtem.
Az árnyékot is színsávnak nézhetted, mert nekem éppen 10M körül jött ki. adok másik képet, és a hátsókról is egyet, de szerintem azoknak semmi közük a méréshez.
(#) Clavia válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Szia! Köszi a segítséget! A feliratok a második üzenetemhez csatolt képen találhatók, sajnos elég kaotikusan felragasztva.
Igazából a típusát kéne megtudni valahonnan, mert a tápfeszt talán ennek birtokában ki lehetne keresni valahonnan.
Egyébként nekem nagyon tetszik az egésznek a kivitele, főleg a fogantyúk és a toldók. Igazán fain!

/Mondjuk egy magamfajta amatőrnek lehet túlságosan is über ez a szerkezet.....
(#) kadarist válasza Clavia hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

A jelzett részen milyen felirat van?

felirat.JPG

(#) Clavia válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Hajh, ezt nem tudom megmondani..... :no: Sajnos otthon kifejezetten ezt a részt nem fényképeztem be. Egész héten koliban vagyok, kevés eséllyel be tudom diktáltatni, de lehet csak pénteken lesz onnan címke.
(#) zmol válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Na, érdekes dolog ez a fényképről színkód olvasás, a legutóbbi képek már logikusabb értékeket adnak nekem is.

R5 valóban 10Mohm, de hogy miért 5%-os, arra csak a kínaiak tudják a választ. R*-ot most 1,1kohm-nak látom, és az így jó is a 2000V-os elméleti méréshatárhoz. R1, R2 és R3 kis értékűek, tehát vagy az osztó alját finomítják, vagy az inverteres táprészhez tartoznak. (Utóbbiba meg túlzás a pontos ellenállások használata, bár lehet, hogy ár szempontjából megéri...)

De a lényeg, hogy cseréld ki az R5-ös 10 megást egy 1Mohm-osra (minél pontosabb, annál jobb). Ha ezután a bemenetre pl. 12V-ot adsz, akkor 120 körüli értéket kellene mutatnia a kijelzőnek, ha nem tévedtünk az ellenállásértékekben. (Ha tévedtünk, baja akkor sem lesz a cuccnak, csak hülyeséget fog kiírni.)
Ha nem tévedtünk, akkor "hitelesítheted" a vasat pl. úgy, hogy ráteszed ugyanarra a 12V-ra (pl. egy aksira) a DT830-asodat is 200V-os állásban, és a panelen a trimmert addig tekergeted, míg ugyanazt nem látod a két kijelzőn. (Tizedespont figyelembe vétele nélkül természetesen.) Finomíthatod a dolgot a DT830 20V-os állásában, de ott egy tizedessel több lesz a műszeren.

Ha ez megvan, már csak a tizedespont van hátra. Első körben tegyél be egy 500 ohmos ellenállást az R7 jelű helyre, és egy pillanatra zárd rövidre az 1, 2, 3 jelű forrszem párok valamelyikét. Erre az adott tizedespontoknak fel kell villanniuk. Ha nem, akkor majd nézünk más megoldást, ha igen, akkor meg a megfelelő (valószínűleg az 1-es, vagy a 3-as) forrszempárba forrassz be egy huzaldarabot, és készen vagyunk.
(#) Poostmaster válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Még egy kicsit sportoltam vele. Meg is lett az eredménye.
A nagy R5-ös ellenállás lesz az osztó egymagában. Az egyik lába ac ic 31-es lábához megy, a másik a csatlakozóhoz. Az értéke pedig pontosan 10M. A kondenzátor az R5 és az R* között éppen a bemeneti 30-31 láb között van. Csak a csillaggal jelzett ellenállást nem értem, ugyanis éppen a kondival van párhuzamosan kötve. Egyébként a kapcsolás ezen része szinte teljesen megegyezik a http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf adatlap 11. oldalán a jobb oldali ábrával. Eltekintve az R5 értékétől.
(#) kovacspista válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Szia! Amit lehetett leellenőriztem a hegesztőben. Nem találtam hibára utaló jelet. Viszont megtaláltam a végfokozatát, és fogalmam sincs , hogy mit lehet kezdeni vele! Gondolom egy komplett egység ami az inverter teljes végfokozatát tartalmazza. Én nem találtam a neten
semmit sem róla. Küldöm a fotókat róla. Kétoldalas a nyáklemeze. A végfokozat hátsó részéről is küldök képet, a forrasztásról, de a másik oldalon, alatta is forrasztva van. Ahhoz azért szerintem drága cucc , hogy csak úgy kidobja az ember!
(#) zmol válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Nagyon jó, minden stimmel.

A kondi a mérésben nem vesz részt, csak bemeneti zavarszűrést végez. Az osztót az R5-R* képezi. (Egy ellenállás önmagában nem lehet osztó.) Az adatlap rajzán az 1 Mohm-os ellenállatnak sincs osztó szerepe, ott az csak a bemeneti ellenállást biztosítja a 200 mV-os alap "méréshatárban". Ha osztót használunk, az nem is kell. Nálad is a 10M-1,1k van helyette. Most már biztos, hogy ha a R5-öt 1 Mohm-ra cseréled, 200V (199,9V) lesz a méréshatár, és elvégezhető mindaz, amit az előző hozzászólásban írtam.

Várom a visszajelzésedet az eredményről.
(#) kadarist válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Az a fehér kocka egy IGBT, vagy FET modul. a típusfeliratot úgy láthatod meg, ha kiforrasztod. A modul körül látható a négy meghajtótranzisztor, valamint a "Pulse" feliratú csatolótrafók a meghajtáshoz. Különféle helyeken kellene még tápfeszültségeket mérni
(#) kovacspista válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

A tápokat megmértem ahol csak gondoltam, hogy lennie kell, illetve 3 feliratos helyen, ezeket rendbe találtam, A meghajtó tranzisztorokat is kimértem. Megnéztem a csatolótrafókat is. Nem szakadtak és a primer a szekunder oldallal nem zárlatos. Kivettem azt a nagy fehér kockát, - nem volt egyszerű - de nincs a másikfelén semmi, csak az oldalán van vonalkód és felírat, ami ugyan az ami a hátára van írva.
Sajnos zsák utcának tűnik.
(#) rockersrac hozzászólása Szept 14, 2010 /

Olyan kérdésem van, hogy TMC77 ic-hez valakinek adatlapja van-e? Mert kaptam 5 db ilyen ic-t, hozzá leírást, csak nem tudom melyik láb melyik, és nem akarom kinyírni! Szóval ha ebben tudnátok segíteni, azt megköszönném!
(#) N1tr0 hozzászólása Szept 14, 2010 /

Sziasztok olyan segítség kellene, hogy mivel tudnám helyettesíteni "5100 b2 0536" feliratú smd alkatrészt?
(#) bbalazs_ válasza N1tr0 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Ennyi info sajnos nem szokott itt eleg lenni. Legalabb annyit irj le, hogy hany labu, milyen tokban. Foto es aramkori kornyezet volna a legjobb.
(#) N1tr0 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Hát fényképet nem tudok csinálni, de 16 lábú, bicskakulcs elektronikához tartozik.
(#) kadarist válasza N1tr0 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Szia!
Mi az a "bicskakulcs"?
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Újabb autók slusszkulcsa, mert vissza lehet hajtani a nyelébe.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Köszönöm! Mindig kitalálnak valami újat.
(#) N1tr0 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

3 gombos bicskakulcs (központi zár ki-be, csomagtartó nyitó). "5100 b2 0536" feliratú 16 lábas SOIC tokozású alkatrész helyettesítésére kellene valami. Beleejtették a tengerbe és elporladt 1-2 lába.
(#) bbalazs_ válasza N1tr0 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szinte biztosan mikrokontroller, szoval felejtos, mert a tartalmat nem tudod atvinni.
(#) liderces válasza N1tr0 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Próbáld meg az elporladt lábakat kibontani a tokból és hozzá forrasztani. Én már próbáltam sikeresen egy sokkal kisebb és sürübb lábu HDD elektronikán pl. Ha nem vagy benne biztos elküldöd megpróbálom. üdv
(#) dante01 hozzászólása Szept 15, 2010 /

Sziasztok!
Egy autó riasztó ic-ről nem találtam a neten adatlapot,csak egy kínai oldalt ahol nincs feltüntetve adatlap.
Az ic típusa: LC9806
Arra lennék kíváncsi hogy az ic 8-as lába milyen kivezetés?
Aki tud segítsen.köszönöm
Üdv:Laci
(#) kadarist válasza dante01 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szia!
Valami csipogás-hangszínválasztó bemenet.
Adatlap: LC9806. Az első találat volt az adatlap: Bővebben: Link
(#) dante01 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

köszi a segítséget!
További szép napot!
Üdv:laci
(#) kadarist válasza dante01 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Szívesen!
(#) Dave87 hozzászólása Szept 16, 2010 /

Sziasztok! Nem tudjátok mi lehet az az alkatrész, amit QDB-vel jelölnek a nyákon, pici kék színű és két, egymással szembefordított dióda a jele? -->|<-- ilyesmi...
(#) kadarist válasza Dave87 hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Talán egy kétirányú szupresszor-dióda lesz. Bővebben: Link
(#) Dave87 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Köszönöm a választ, azt még meg tudnád mondani, hogy mire használják? Egy kapcsolóüzemű tápban van az egyik tranyónál. Már minden alkatrészt kimértem, (tekercsek, diódák, kondik) de erről az egyről nem tudok semmit. Maga a táp használat közben adta meg magát, a két tranzisztor elszállt róla, azokat már cseréltem, de ezt az egy alkatrészt nem tudtam... helyettesíteni lehet? vagy esetleg kihagyni?
(#) kadarist válasza Dave87 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Rövid magyar nyelvű összefoglaló: Bővebben: Link. Lényegében túlfeszültségek levezetésére használatosak, legyen az sztatikus feltöltődés miatti túlfeszültség, vagy meghibásodásból eredő túlfeszültség. A névleges feszültsége felett kinyit ez a dióda, és a GND (test) felé elvezeti a túlfeszültséget. Ha tápfeszültségvonalra van téve ez a szupresszor, akkor egy-két volttal a tápfeszültség feletti nyitófeszültséggel rendelkező szupresszorral helyettesítheted a tönkrement régit.
(#) Poostmaster válasza zmol hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Végre odajutottam, hogy volt időm foglalkozni a műszerrel.
Örömmel jelenthetem, hogy tökéletesen sikerült.
Talán csak annyi a rossz szájízem oka, hogy a tizedespont most fixen 1 tizedest jelöl ki. Esetleg nem lehet automatára tenni?
Ha nem, az sem baj, nagy szükségem úgysem lesz a század voltokra ennél a műszernél. De hát az ember ugye telhetetlen.
Mindenesetre hálásan köszönöm az útmutatást. Jövök neked eggyel.
Következő: »»   260 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem