Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   607 / 2499
(#) stampedlipityu válasza lapose hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Köszi szépen! Meg neked is hapro csak nem tudok egyszerre kettőtöknek válaszolni
Ja és ha nem baj, NYÁK-tervet is tudnátok?
(#) lapose válasza stampedlipityu hozzászólására (») Szept 15, 2010 /
 
Mindkettőnek van topikja, ott van panelrajz is.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) DuMatyi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
A toroid méltatásából ki lett hagyva, hogy nincs megszakítva. Az EI, M és társai magok két félből állnak, és ez a probléma kulcsa. Akárhogy is igyekszünk, az összeillesztésnél bizony lesz légrés, és ott fognak kilépni az erővonalak. Tehát első sorban a megszakítás, és nem a forma a bűnös (az is szerepet játszik, de nem domináns). A forma geometriailag zárt (EI), és azért tapasztalunk mágneses szóródást, mert a mechanikai folytonosság bomlik meg. Ez a magyarázat szerintem jobban fedi a valóságot. Nem mellesleg a hengerlési iránynak a mágneses gerjeszthetőségnél van szerepe (ui. a párhuzamosan hidegen hengerelt, és a hengerlési iránnyal párhuzamosan vágott - a későbbiekben úgy gerjesztett - mag később kerül telítési tartományba, ergó nagyobb indukció engedhető meg nála). Az R magos trafó is egyetlen tömb, és nincs megszakítva. A (közel) ideális a toroid, ezt be kell ismerni (Bláthyék is arra tekercseltek: zseniálisan látták, mi a helyzet a szórással. A későbbiekben technológiai nehézségek miatt terjedtek el a vágott maggal ellátott trafók). Az már más kérdés, hogy valakik újra ki akarják találni a spanyol viaszt, és alapvetően a zárt mag konfigurációból indulnak ki, más nevet és formát adnak, de az elv azonos. Hasonlóan a bambusz kondenzátoraikhoz.
(#) gery1212 hozzászólása Szept 16, 2010 /
 
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy van egy erősítőm végek nélkül és én szeretnék belerakni 2 db TDA2005-öst hidba.
Az alap erősítő feszültsége 54volt.
Hogyan tudok bellöle 12voltot csinálni?
Nem szimetrikus tápról megy az erősítő persze.
Előre is köszönöm
(#) Imi65 válasza gery1212 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Keress bele másfajta kapcsolást. 54V-ból bonyolultabb 12V-ot csinálni kis veszteséggel, mint egy 54V-ot elviselő erősítőt.
8 Ohm -ra jó lehet akár a VT Cleopatra végfokozata is, az hasonló tápfeszültséggel működik. Vagy találhatsz 2N3055-tel is rajzokat.
(#) roland8lsm hozzászólása Szept 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Régebben megépítettem a következő erősítőt: Bővebben: Link. Szépen szól is, ám nem rég lecseréltem a hangfalakat, amik 8ohmosak voltak, 2 db fisher márkájú hangfalra, multim. mérve 14 ohm. Gondoltam nem lesz gond max. nem lesz olyan hangos, de gond lett, mégpedig az, hogy az R17-es ellenállás nagyon melegszik, annyira, hogy szaga is van nagyobb hangerőnél. Arra gondoltam hogy a két ellenállást (2x R17) kicserélem 2 nagyobb értékűre, mondjuk 10-15 ohm körül. Szerintetek megoldás lenne, vagy teljesen hülyeség amit mondok?
(#) macera2 válasza roland8lsm hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Én inkább azt nézném mg először, hogy az a C11 tényleg 100 nF -e? Mert ha teszem azt rövidzár, v. az R17 valami más ok miatt közvetlenül kapcsolódik a földre, akkor gondolom érthető a melegedés.
(#) roland8lsm válasza macera2 hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
C11 rendben van, kimértem és r17 c11en megy födlre.
(#) water válasza roland8lsm hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
R17 egyetlen dolog miatt melegedhet, ha gerjed az erősítő. R7-el tegyél párhuzamosan egy 22-47pF-et.
(#) hapro válasza water hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Én is így gondoltam, csak nem voltam annyira biztos benne, hogy le merjem írni...
(#) roland8lsm válasza water hozzászólására (») Szept 17, 2010 /
 
Köszi szépen, megpróbálom, majd szólok ha valamilyen változás lesz.
(#) GxxANC hozzászólása Szept 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Kb két hete készült el egyelőre csak deszkamodellen a Mayan által közzétett egy tápfeszültségű erősítő. A végfokban darlington tranzisztorok vannak, ezért 4 dióda sorban, az előfokot pedig egy OPA445 látja el. A végfok 35V tápfeszültségről üzemel, az előfoknak így tudnia kell +-17.5V-ot legalább a kimeneten, ezért is volt szűkség valami nagyfeszültségű ME-re. (utólag már látom, hogy az OPA552 is tud +-30V tápfeszültségről üzemelni, de talán a 445 jobb minőségű lehet.

A hangja számomra tökéletes, nagyon-nagyon semleges, színezésmentes. Gyakorlatilag csak erősít, semmi mást nem csinál, nekem pedig ez volt a lényeg.

Nagyon egyszerű kis kapcsolás, a végfok akár légszerelve is könnyedén megépíthető, és stabil a működése. Bekapcsoláskor egy nagyon hangyányit pukkan, de a membrán nem mozdul meg szemmel látható mértékben.

Viszont én kiegészítettem egy kis védelemmel, ami az uPC1237-es IC-re épül, és Alkotó meg Vendelkirály fejlesztgették. Nem használok mindent belőle, DC védelmet azt ellátja a végfok kimenő kondenzátora, ezért a 2-es láb nincs használva. A bekapcsolási késleltetés 5 sec körüli. Mivel a kimenő kondenzátornak fel is kell töltődni, ezért abban az 5 sec-ben csak egy 220 ohm-os 6W-os 1%-os ellenálláscsoport van a végfokra kapcsolódva, ezen keresztül tölt a kondi, majd a relé behúzásakor párhuzamosan kapcsolja vele a hangszórót. Kikapcsoláskor meg természetesen egyből leold. Azért tettem bele ezt, mert ha kikapcsoláskor még jön zenei jel a bemenetre, akkor a pufferkondik kimerüléséig szól, és ahogy fogy el az áram, úgy lesz egyre torzabb a hang, ami lehet, hogy nem jó a hangszóróknak.

Viszont amit nem tudok használni, és amiért főként kellene a védelem, az az 1-es lábra köthető túlterhelésvédelem. Rövidzár ellen használnám ezt főként. Tudom oda lehet figyelni arra, hogy ne zárjam rövidre a végfokot, de a család női tagja is előszeretettel használják, és ha kicsúszna valamiért a vezeték a hangfalcsatlakozóból, tuti rövidrezárnák a végfokot a megigazítás során.
Szóval a végfokba építettem emitter ellenállásokat, 0.33 ohm, és a rajzon látható módon kötöttem be a védelem vezetékeit az emitterellenállás és a tranzisztor emittere közé (bár a rajzon a kollektor van a kimenet felé kötve, nem tudom hogy ez-e a gond, a Mayan féle végfokban az emittert kell).
Viszomt bekötött túlterhelés védelemmel nem húz be a relé.

Mi okozhatja a bajt? Nem használható egy tápfeszes végfokhoz? Az IC adatlapjában azt olvastam, hogy a túlterh. védelem úgy működik, hogy az 1-es lábon egy bizonyos áramnál nagyobb jelenik meg akkor oldja a relét. Esetleg máshová kellene kötni a két vezetéket a végfokban?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Dj TSM válasza GxxANC hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
üdv

De elfelejtetted,hogy a te végfokod kicsatoló kondenzátoros,vagyis azokon a teljesitmény ellenállásokon mindig van egyen feszültség,ami kikapcsolva tartja a védelmet.A te esetedben én a kondenzátor utánra tennék a kimenetre egy ellenálást,és azon próbálnák meg feszültség esést figyelni.
(#) csovalek válasza roland8lsm hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Szia. Szerintem az a megoldás, ha egy 14-15 Ω(14,2Ω 2W lenne az ideális) értékűre cseréled. Az a gondod, hogy a hangszóród ellenállása nagyobb mint az r17 es és így az éleshangok nagy része igyekszik az r17 en átfolyni ezért melegszik, de ha kicseréled akkor 4-8 Ω hangszóróval nem biztos hogy jól fog működni. Célszerű lenne 2es kapcsolóval bekötni a 2 ellenállást és birnál forrasztás nélkül is hangszórót cserélni...
Üdv.
(#) water válasza csovalek hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Ezt ugye csak viccnek szántad...
(#) szamóca válasza water hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Sajnos nem valószínű.
A kimeneti Boucherot RC tag mibenlétének ismerete nélkül adta a tanácsot.
(#) csovalek válasza szamóca hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
Úgy néz ki beletenyereltem egy darázsfészekbe, de nekem ez így a logikus.
R17=8,2 ohm
R18=0,2 ohm
R18+hangszoro(8ohm)=8,2 ohm
Ez csak matek szerintem meg max ohm törvénye, de bocsesz, ha nem jol látom a dolgokat. Javítsatok ki, abból én is tanulok.
Üdv.
(#) Imi65 válasza csovalek hozzászólására (») Szept 18, 2010 / 4
 
Nem jól látod. Az ohm törvény csak egyenáramú körökben abszolút érvényű. Itt sajnos sokkal összetettebb a helyzet, a hangsugárzó rendszerek messze állnak az ideálistól (a sáv teljes egészén közel sem egyforma az impedancia, a fázistolás), így a viszonyok minden pillanatban változnak. Az "éles hangoknál" jóval magasabb frekvenciákon van a soros RC tagnak szerepe, és nem a hangszóró impedanciától függ az értéke. (Az erősítőnek "szó nélkül" kell viselnie a legalacsonyabb terhelőimpedanciát, úgy, mint a több száz Ohm -os fejhallgatót, anélkül, hogy ehhez hozzányúlnánk.)
(#) water válasza csovalek hozzászólására (») Szept 18, 2010 /
 
R17-C11 hatása 100kHz körül kezd érvényesülni, nagyjából 1dB-el.
(#) Benx032 hozzászólása Szept 20, 2010 /
 
Heló mindenkinek!
van két darlington párom azaz 2 db MN2488-as és 2 db MP1620-as találtam a neten egy kapcsolást ami lm4702 használ a darlingtonok meghajtására link csatolva ehez a kapcsoláshoz szeretnék kérni nyák tervet/rajzot és ha már valaki megépítette ezt akkor tanácsokat h mire figyeljek.
Előre is köszi
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Benx032 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
A nyákterv ott van a pdf-ben. Szép kétoldalas áramköri lap.
(#) marcall válasza kadarist hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Üdv!
Nem tud valaki valami értéket mondani,hogy a TDA7250 nyugalmi állapotban kb mennyi áramot vesz fel!?
Mármint a megépített panel(TIP142/TP147)
(#) bankimajki hozzászólása Szept 20, 2010 /
 
Sziasztok, kíváncsi lennék hogy akad-e itt hifista? És ha igen hallott-e már olyat hogy fejhallgató beégetés? Ennek tényleg olyan jó hatása van az eszközre?
(#) J-O-E válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Így még nem halottam hogy "beégetés" de a hangszóróknak van több fázisa már élettartam és minőség szempontjából, be szokás járatni minden hangszórót ez biztos, hogy kijöjjön az igazi hangja, persze ez nem biztos hogy + irányba. A beégetés "Proburn" szerintem annyira létező dolog mint a High-End vagy Hig-Fidelity nem bejegyzett nagyot mondó kifejezések.
Ha viszont túlvezéreljük netán a hangszórónak akár már káros ideig, akkor ettől változik a hangja, ha nem is ég teljesen ki. Fülhalhatóval már többször is jártam úgy hogy teljesen megváltozott a hangja, középhiányos "loudness-es" néha szinte halogathatatlan lett, bár én extrém kiképzésnek vetem alá őket mivel zenét készítek "szerkesztek" itt néha nagyon alacsony vagy extrém magas frekvencia is elszabadul. Főleg a ROLAND Groovebox-om akár 100000Hz-ig terjedő hangokat is megszólaltat mivel nem korlátoztam 20Khz-ig a kimenetet, így szebb effekteket is elő lehet állítani.
(#) bankimajki válasza J-O-E hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
És mi a véleményed a Sennheiser HD 201-es fülesről? Vagy az AKG K 518 DJ-ről? Szerinted melyik a jobb? Te melyiket vennéd meg? (Ha igényes zenehallgatáshoz kellene.)
(#) J-O-E válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
AKG K518 kemény hang, és szerintem kényelmes is. De találtam már nem nagynevű gyártó termékéből is elég jó minőségűt, bár ez szubjektív hogy nekem mi tetszik és másoknak mi tetszik. Szerintem vannak SONY fülesek is amik nagyon jó érzékenységűek szépen szólnak, bár nem túl jól bírják a terhelést.
Mostanában Panasonic RP-HG11 el hallgattam zenét hát mit mondjak, illúzió romboló torz mély, és vérszegény magas "bár 24Khz-et ír a gyártó" de ez nem igaz, de kis hangerőn hallgatható csak nem az igazi.
(#) Bassmester válasza bankimajki hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Hali!
Nekem van egy HD 201-esem, a kb 6000 Ft-os árát nagyon megéri. A kábelje mindent kibír. Egy kissé mélyszegénynek tűnhet első hallásra, akár az AKG K241-ese, de legalább pontos, nem túloz el semmit. Az AKG-ből csak a régi K141, K241-et ismerem, szerintem nem érnek annyit amennyibe kerülnek. Ha fülest veszel, pláne ha drágábbat, akkor mindenképpen hallgasd meg előtte.

A füles dolgokat legközelebb írjuk inkább ide. :yes:
(#) cc_rider hozzászólása Szept 21, 2010 /
 
Urak!

Volna egy kérdésem Sony STR-DB795QS valaki tudna mondani róla pár szót? Előre is köszönöm!
(#) nagy_david1 hozzászólása Szept 21, 2010 /
 
Üdv!
Ezzel kezdődött minden
Valaki mondja meg mi a megoldás arra, hogy ha 2 végfok egy panelre épült a tápjuk is ugyan az de egyiket ha nem kötöm be csak a másikat akkor is szól. Egyszerűen ahogy egyiknél növelem a hangerőt a másiknál is nő. Közvetlen kontaktus nincs. Mindkettő bemenete egy-egy 10k-al ugyan arra a testre van húzva. Ha egyikre jelet adok a másik is valahonnan ugyan ezt érzékeli. Mi lehet a gond? Gondolom a test-el de, hogy mi arról fogalmam sincs mivel eddig nekem sem volt ilyen gondom és mindenki másnál is az a fogalom, hogy balance létezik.
(#) Gránátalma hozzászólása Szept 21, 2010 /
 
Üdv mindenkinek.

Kérésem lenne felétek, aki esetleg ismeri írhatna róla pár sort.

-Videoton Ra6360 végerősítő
-Akai CS-MO2 kazettás dekk

A két készülék paraméterei érdekelnének, leginkább az akai-é.
Következő: »»   607 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem