Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JVC CA-D302T center
 
Témaindító: Ninoo, idő: Szept 20, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Ninoo hozzászólása Szept 20, 2010 /
 
Hy!
Van nálam egy JVC center.Bekapcsolás után néhány másodperccel kikapcsolt. A végfok melletti tranyó lábainak a forrasztása repedt volt.Ahogy mozgattam, le is kapcsolt a védelem.Viszont, ha feszesen tartottam(forrasztáshoz nyomtam a lábait), akkor működött rendesen, hang is volt. Megforrasztottam, zárlat sincs, mégsem szól azóta. Viszont nem is kapcsol ki.A kettős táp: +-35V megvan a végfokokon(2db TDA7295), viszont a GND nincs, pedig az adatlapja szerint kellene.De lehet, hogy más a rajz.Ezért is kellene a gépkönyve. Van még olyan probléma is vele, hogy halkításkor is hangosodik. "Örökforgós" gombja van. Ha gyorsan tekerem, akkor le lehet halkítani.És még ami érdekes, hogy a trafónál van 3 bizti. Egy a trafó elött, 2 utána. Viszont az egyik hozzá sem ér a foglalathoz(ki van tágítva duplájára).Amiket találtam hasonló gépkönyvekben, mindkét bizti kell a működéshez.Ez meg anélkül is megy.Ezért is jó lenne legalább a táp meg a végfok rajz.
Tehát: 1.:nincs hang mióta megforrasztottam(viszont nem kapcsol ki), 2.:hangerő gomb bedilizett, 3.:trafónál 3. bizti mi lehet?
üdv: hegusp
(#) idlob válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Idézet:
„A kettős táp: +-35V megvan a végfokokon(2db TDA7295), viszont a GND nincs, pedig az adatlapja szerint kellene.”

Ha nincs meg a GND akkor mihez képest van +-35V? Ezt így nem értem.

Idézet:
„mi érdekes, hogy a trafónál van 3 bizti. Egy a trafó elött, 2 utána. Viszont az egyik hozzá sem ér a foglalathoz(ki van tágítva duplájára).”

Minden bizonnyal előtted már "javították". Ha idegen cuccot kell javítani, mindig azzal kell kezdeni, hogy kifaggatod a gazdáját, mi az előélete. Külön hívd fel a figyelmét, hogy ne mismásoljon, nem vagy garanciális szerviz, hogy emiatt ugrálj, ellenben ha nem árulja el jól bevisz a málnásba.
(#) Hodinka válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 20, 2010 /
 
Szervusz!
Hát lehet ez már megvan neked,de azért belinkelem,Bővebben: Link
Üdv!
(#) proba válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Ha egy forrasztási hibát találtál, akkor gyanús hogy esetleg összehoztál még néhányat azzal hogy megmozdítottad a panelt.A javítást nagyítóval kezdeném minden alkatrész aminek a lábánál picit is repedt a forrasztás újraforraszt.Esetleg minden picit vastagabb lábú alkatrész átforrasztásával.(esetleg a vékonyakkal folytatva.)
Volt egy időszak amikor áttértek az új forrasztóanyagokra ,(talán kicsit mattabb színű) az akkori eszközök nagy része teli lett forrasztási hibával,és nem egy alkatrész esett ki belőle ha hozzáfogtál.
(#) CHZ válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Hangerő problémát az encoder kopása kontakthibája okozza . Próbáld szétszedni , tisztítani , ha nem segít csere ..
(#) Ninoo válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
hy!
Kösz a doksit. Igen, megvan már. A végfokot kivettem, az adatlapjában lévő kapcsolást összeraktam, és működik az IC. Talán a némítás, vagy valamelyik bemenete le van tiltva. Az is lehet, hogy a szalagkábel megtört. Mert semmi forrasztási hiba nincs, se zárlat.A 75. oldalon, balra középtájt Q904-es tranyó hűtőbordán van, az melegszik kicsit. A tranyóról megy a 71.oldalra a 9-es lábon, és R924-en át a Q913-ba(tranyó az US5V REG felirat alatt).Az is fűt, nincs hűtése, panel meg van barnulva.
Idlobnak:GND van, csak nincs közvetlenül az IC-re kötve.De néztem, ezen a rajzon sincs. Csak az IC adatlapján volt olyan az összeállítás.A másik dolog ,hogy volt már buherálva, azt értem, de az egyik bizti nem zárta az áramkört, mégis működött, na ezt nem értem. És mielőtt megkérdi valaki, hogy akkor mi a baj, amikor mozgattam a forrasztáshibás részt , azután lett néma.
hegusp
(#) Hodinka válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 21, 2010 /
 
Az mondjuk természetes,hogy a Q904-es melegszik,ugyanis itt egy 9V-os stabilizátor szerepét tölti be,de ha picit jobban megnézed a rajzon,a 71-es oldalon nem a Q913-asra megy,hanem a „TUNER SW”,”CD SW”,”DETECTOR” stb... ,szakaszok 9V-os táplálását biztosítja,tehát ha a 9V megvan rajtuk,akkor ne is foglalkozz vele többet,a hiba szerintem nem ott lesz.Mondjuk ha néma,még a bemenetet meg lehetne vizsgálni az IC-n(ha még eddig nem tetted meg),sima fülhalgatóval leellenőrizheted(nekem például volt olyan eset,hogy a "headphone" csatlakozóig volt jel,a csatlakozóból kijövet meg semmi) eztán már lehet következtetni.Így picit egyértelmübbé válik az egész,és talán ki tudsz majd indulni valahonnan.Egyébként a szalagkábelt kétlem,ahhoz túl ritkán fordul elő vele baj,hamarabb a nyákon lesz a gond.Amint elnézem ez kétoldalas nyák,a felső oldalon is rendben van minden?
Üdv!
(#) Ninoo válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
hy!
Benéztem a sok nézelődéstől , tényleg nem oda megy ahova írtam. Viszont az a tranyó(Q913) attól függetlenűl tényleg fűt, és a panel barna.Nincs hűtőborda, ezért feltételezem, hogy nem kellene annyira melegednie. Mérve jó a tranyó.Holnap lesz rá időm, estére tájékoztatlak.A digitális tranzisztorokat hogyan lehet kimérni? Egyik gyanús, de nem tudom hogy jó vagy rossz-e? Pl: Q902 vagy 903 a 74. oldalon(négyzet alakúak). Addig is köszi.
hegusp
(#) Hodinka válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
A Q913-as fűt mert viszonylag elég nagy áram folyik rajta,akkor lenne baj,ha már nem fűtene A panel barnulás sem ritka jelenség,mindössze átvan melegítve kicsit,ennyi az egész.A digitális tranyók pedig ne tévesszenek meg,a műszer rosszul jelezhet a bennük lévő bázis-emitter ellenállás miatt.Tehát „B-E”-en mindkét irányba ellenállást kell mérjél.
Üdv!
(#) Ninoo válasza Hodinka hozzászólására (») Szept 23, 2010 /
 
hy!
És a bázis-kollektoron úgy és azt kell mérnem, mint egy normál tranyón?
hegusp
(#) Hodinka válasza Ninoo hozzászólására (») Szept 24, 2010 /
 
Igen úgy,de még azt hozzáteszem,hogy a bennük lévő integrált ellenállások nem minden esetben egyforma értékekkel rendelkeznek.Ez is tranzisztor típustól függő.
Üdv!
(#) Ninoo hozzászólása Okt 5, 2010 /
 
hy!
Csak a modiknak írom, lezárom majd a témát, de még nem oldódott meg a problémám. Kicsit kevés rá az időm.
hegusp
(#) Ninoo válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
hy!
Nincs 9V-om. :no: Teljesen belekavarodtam a tápba.A 75. oldalon jobbról jön a táp, és ott van a Q911 tranyó. Annak mi a szerepe? Nem is ez a lényeg. Hanem a Q904 emitterbe megy 21V, az megvan, Kollektorán meg nincs semmi. A tranyó meg jó.Valami itt hibázhat. A készenléti power led sem világít.
hegusp
(#) Hodinka válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Az emitteren lévő 3 ellenállás (R902-904) nem melegszik?
Lehet,hogy mégsem annyira természetes a Q904-es melegedése.Attól függ mennyire nagyon az a bizonyos„nagyon” amit fentebb írtál,ugyanis így akkor két variáció lehetséges.Az egyik,hogy nem jelentkezik a bázisáram a Q904-en,így viszont jég hidegnek kellene lennie.A másik pedig,hogy zárlat van valahol a kollektor oldalon,és ha a Q904-es valóban túlzottan fűt,akkor pont ez az oka.Tehát a kollektorral csatolt („9V-os”)modulokban,áramkörökben kellene elsőként keresgélned,kezdve a gyanús elkóktól a főbb tranyókig.De ez is érdekes lenne,hisz egy sima kontakthiba általában nem vezet ennyi problémához.Amúgy a fentebb írt kilazult lábú tranyó a Q904-es? És tuti jól sikerült az a forrasztás?
Egyébként meg a 75-ös oldalon valamiért én nem találom a Q911-et.
(#) Ninoo válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
hy!
A mellékletben látod a tranyót, amiről fi..gom sincs. A Q904 elvileg melegedhet, míg jó volt addig is melegedett. De most jéghideg. Forrasztások jók, emitterellenállások sem melegek. Ez a tranyó volt kilazulva. De úgy jöttem rá, hogy mozgattam külön az alkatrészeket. És mikor meglett a hiba, még párszor mozgattam. Szerintem ez tett be neki.De mérve meg jó.A(#801709) hozzászólásban visszább a Q913 is melelegedett, annál volt megbarnulva a panel, és annak nincs hűtője.Időrendben a következő a helyzet: a hifi indításra pillanatra kapcsolt csak be. Ez a forrasztási hibától vagy kilazulástól volt.Ahogy a Q904-et feszítve tartottam, minden oké volt. Ezután megforrasztottam. Utána bekapcsoláskor már nem volt hang, de a relé nem kapcsolt szét. És a Q913 is melegedett. Aztán valamit csinálhattam, mert a kijelzés is eltűnt, de ezzel együtt a Q904 sem melegszik, sem a Q913, sem a power led nem világít. Valahol kinyírtam a tápot. Szóval ha megint lesz kijelzés, akkor a táp is menni fog. De utána még hangot is kell újra varázsolni. Esetleg ha egyik végfok elszállt a tranyó mozgatásakor, akkor melegedhetnek azok a tranyók, és hang sincs?Csak az egyik végfokot próbáltam le.
hegusp

Új kép.JPG
    
(#) Hodinka válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 13, 2010 / 4
 
Ez már egyre érdekesebb lesz.
Most már a Q913-as sem fűt?
Mondjuk ő itt nem függ a Q904-től áramellátás szempontjából,mivel mindkettőjük ugyanazt a tápfeszt kapja (a 21V-ot),ez egyébként biztosan megvan mindkét tranyón stabilan? Ha a tápfesz stabil,a Q904-es és a három emitter ellenállás pedig hideg,akkor ahogy előzőleg írtam is,a bázis körüli résznél lesz a gond,mivel nincs bázisáram,ezért nem nyit a tranzisztor.Namost itt jó lenne tudni a fesz értékeket (a rajzon mindenhol fel vannak tüntetve),konkrétabban a Q905,Q906-os tranyók környékén,az R911-R912 feszosztó ellenállásokon kéne tudni,és egyuttal a D901 zenner diódát is ellenőrizd le.Szóval azt kell megállapítani,hogy az áram meddig jön,és hol szűnik meg a bázisnál.A Q911-es tranyó is egy fesz stabilizátorként szerepel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem