Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   17 / 82
(#) Marvinn válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Ezt nem próbáltam plusz jel nélkül is OK jön vissza? mert azt már próbáltam...

Na de ha atmega és pc között jó a kommunikáció, megy oda-vissza akkor kábel gond nem lehet...
(#) pagaby hozzászólása Szept 1, 2010 /

Fogaskerékáttételt motorral együtt hol lehet beszerezni.
A CONRAD-nál tudom van, de azok erre a célra nekem kicsit drágák.
A tesóm játékarzenálát már átnéztem de semmiben sincs kitermelhető alkatrész.
(#) Fizikus válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

A lap tetejen Patexati kerdezte, hogy aki BT-112 Bluetooth modult hasznal az milyen antennat hasznal hozza, es mivel/hogyan illeszti?
Tudnal ebben nekunk segiteni?
(#) Fizikus válasza pagaby hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Pl itt a HEStore-ban is van:
atteteles modellmotor

Ezek is hasznosak lehetnek:
Bővebben: Link

De van pl az Ebay-en is rengeteg:
Ebay1
Ebay2
(#) sargarigo válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Nem kell a plusz jel.
Az AT parancs arra szolgál, hogy tesztelni tudod vele a kapcsolat létrejöttét. Ha beírod hogy AT, akkor kutya kötelessége azt válaszolni, hogy OK. Ezt ki is próbálhatod, ha a mobiltelefonod hozzá tudod kötni a pc-hez soros vonalon. Pl. BT modullal, valahol volt is itt egy cikk erről. Ekkor terminálban kiadod az AT parancsot, és a telefonod már válaszol is OK-val.
Az nem lehet, hogy a BT modulod nem invertált jelet vár a pc-től? Én már szívtam ezzel sokat, hogy az egyik így kéri, a másik meg úgy. Szerintem gondold át, hogy melyik kér esetleg invertált jelet (adatlap)!

invertált jel?

az nem világos számomra hogy most újra ellenőriztem a modult és adatkomunikáció ragyogóan megy oda vissza pc és atmega között viszont ha a modulon összeforrasztom a tx-rx lábakat és pc-re van kötve uart felől akkor nem jön vissza a jel... erre megoldás lehet hogy mivel működik atmegával a kommunikáció, így ezek a lábak rendben vannak (???) akkor atmegán keresztül küldök rá AT parancsot de azzal se reagál...
(#) sargarigo válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 1, 2010 /

Most akkor hogyan is néz ki ez a dolog? Valami mórickarajzot tudnál esetleg?
A pc és az avr között van valami, vagy csak a vezeték? At BT modulhoz hogyan kapcsolódsz? Mert szerintem itt van a kutyus elhantolva. Szóval rajzot kérek!
(#) Marvinn hozzászólása Szept 1, 2010 /

Itt a rajz.. ha ezt avr-re dugom felépül a kapcsolat, oda vissza megy a kommunikáció...

bt_modul.jpg

(#) sargarigo válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Idézet:

ha ezt avr-re dugom felépül a kapcsolat, oda vissza megy a kommunikáció...”

Oda vissza megy.. Konkrétan az avr és a BT között megy oda-vissza? Honnan tudod, ha egyszer nem veszi a parancsokat?
Most akkor az avr parancsait nem veszi, vagy a kész linken keresztül nem működik amit terminálban beírsz?

Ok, eddig biztosan jó. Az 7414 csak egy jelkondiconálást csinál, tehát logikailag mintha ott sem lenne. Viszont említetted, hogy ha összekötöd a tx-rx-et. Melyik oldalon kötöd össze? Mert őszintén ez a rész egy kicsit zavarosnak tűnik.
Arra lennék kíváncsi, hogy amikor összeállítod az egész rendszert, annak a rajza hogy néz ki (természetesen a valós helyzet, és nem az hogy "hogyan kellene" kinéznie), és eszerint a rajz szerint miket próbáltál eddig. Szkópod van-e?
(#) Marvinn hozzászólása Szept 2, 2010 /

Skópom nincs, azzal már megmértem volna..

Onnan tudom hogy jó a kommunikáció hogy ha avr-re dugom és egy usb-s BT-ot a PC-be dugok akkor felépül a kapcsolat és avr-ben egy olyan kis program van ami kiköpi a karaktert ha érkezik pc-ről, és ezt vissza is küldi a terminálra BT-on keresztül.. és meg is jön a karakter, sőt ha avr-be olyan programot csinálok ami kilöki magából egy karaktersorozatot az megjelenik pc-n, tehát az rx-tx lábak jól lehetnek bekötve... ma délután megpróbálom sima soros porttal, nem ftdi-vel, hátha ott a bibi...
(#) Marvinn hozzászólása Szept 2, 2010 /

És onnan tudom hogy nem veszi a parancsokat hogy nem ad vissza AT parancsra OK-ot, és hiába írom be hogy AT+N=valami nem változik meg a neve...

kizárólag uart oldalról fogad(na) AT parancsokat..
(#) sargarigo válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

Hm.. érdekes probléma ez. Ezen a ponton már nekem sincs több ötletem. Ha rájössz, akkor oszd meg velünk is jó?
Viszont ha össze van kötve, és úgy visszaküldi az avr amit küldesz neki, akkor minek akarod még tovább buzerálni? Nem ez lenne a cél???

Üdv
Krisz
(#) Fizikus hozzászólása Szept 2, 2010 /

MŰKÖDIK!!!
Sikerült végre ATMega8-al kommunikálni I2C-n keresztül egy ilyennel:
Honeywell HMC6352 iránytű modul
(#) Marvinn válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 2, 2010 /

ez a cél, de nem ártan a anevét átírni, és a jelszót sem árt megváltoztatni, és AT parancsokkal küldi vissza hogy connected: eszközneve
(#) Fizikus válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 3, 2010 /

Az adatlapbol probald meg kideriteni, hogy alapbol fogadja-e az AT parancsokat. En mar talalkoztam olyan BT modullal is, ahol a parancsmodba lepeshez az adatlapban megadott egyik kimeneti labat egy ellenallassal VCC-re (3.3V) kellett felhuzni.
(#) Marvinn hozzászólása Szept 3, 2010 /

Valóban lehet ilyen is, viszont egymásnak ellentmondó adatlapokat találtam, más lábak a ledek, active low és high sem egyértelmű lábakon, így már nem tudom mi a jó... találtam olyan adatlapot ami alapján bekötöttem levegőben a ledeket és igaz az adatlapban leírtak, pedig én egy másik alapján kötöttem be... majd még küzdök vele ha lesz kedvem, de már nincs, inkább veszek egy olyan modult ami tesztelt, kipróbált...
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Szia Fizikus! Az érdekelne, hogy hol és mennyiért tudtad beszerezni a HMC6352 digi iránytűt? Én ezt találtam legolcsóbbnak: Link €27.4 ért (~8000HUF)
(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

A HMC6352-t itt vettem Ausztraliaban (a fenti hozzaszolasban szereplo linkrol rendeltem).
De azota talaltam olcsobb iranytumodulokat is:

I2C kommunikaciot hasznalo modul (5 US$)
I2C + UART kommunikaciot hasznalo modul (15 US$)
(#) Fizikus hozzászólása Szept 18, 2010 /

Egy kis olvasnivalo:
Bővebben: Link
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Köszi! Meg is rendeltem az 5$-ost. Kinek van tapasztalata? Mikorra várhatom? (4,99$ + 3,1$ posta költséggel együtt 1736Ft volt)
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Jól sikerült! Már azt hittem, hogy sosem jelenik meg a főoldalon. Grat.!
(#) toto válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Szia Fizikus!
Mindig valami olyanféle kütyüt választasz, amire nekem is rég fáj a fogam.
Sajnos Magyaro.-on az ilyenek még eléggé kuriózumnak számítanak, így meglehetősen magas áron mérik. Nézegettem a Pololu disztribútorait: van Romániában, Csehországban, Horvátországban is, de itthon nincs.
Majd karácsonyra megrendelem, mert itthon nem láttam ilyen viszonylag olcsón.
A videók jól jönnek, így el tudjuk egyáltalán képzelni a működést, talán azt hiányolom kicsit, hogy gyorsabban mozgatva hogyan reagál. Nehéz megfogni azt az 1,5-6g-s mérési tartományt. Nem kicsi az átfogása egy távirányítós akármi működtetéséhez?
(#) Fizikus válasza toto hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Nem tudom mit ertesz atfogas alatt, de az altalam tesztelt +/- 1.5 g-s erzekenyseg boven elegendo a hetkoznapi alkalmazasokhoz. A +/-6g az mar az urhajozasnal / vadaszrepulesnel fellepo gyorsulas katagoria.

A cikkben a szenzorral valo ismerkedes volt a cel.
Mindig az adott alkalmazashoz kell igazitani a parametereket.
Gyorsabb mozgatast nem probaltam. Az AVR kodban van egy 20 ms-os kesleltetes, es a Processing kodban is van 100-300 ms-os kesleltetes. Ezeket kiszedve sokkal tobb adatot kapunk masodpercenkent, de ekkor a grafikus abrazolas nehezsegekbe utkozik.
Tobb meresi adat atlagolasval pedig a zaj merteke csokkentheto.
(#) sargarigo válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Hát ez a cikk megint jól sikerült!

Kimondottan örömömre szolgál, hogy ötvözted az avr-t a pc-vel! Gratula hozzá!
(#) BEMcorp válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Hali!

Meg tudnád adni a címet, hogy honnan rendelted meg 5$ost?
Köszi!
(#) Fizikus válasza BEMcorp hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Csak vissza kellene olvasni 7 hozzaszolasnyit a topicban!!!
(#) BEMcorp válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Bocsesz, csak a cikk linkjétől néztem... és még kicsit hajnal is van...

Okés, ez mégsem jó, nekem analóg kimenettel kellene. Te hol rendelted?
Ja, és mégegyszer átolvasva (mondom hogy hajnal van...) nem is az iránytű modult akartam kérdezni, hanem a gyorsulás (g) mérőt a cikkedből...
Ezért nem értettem, hogy harmadáron hogy lehet venni. Szóval, akkor az MMA7260QT -t honnan rendelted?
(#) toto válasza Fizikus hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Jaj, tényleg félreérthettem a gyórsulásmérő paraméterét, ezért kérdeztem hülyeséget.
Szóval a gyorsulás maximális értéke egy szenzoron belül állítható +/-1,5-től +/-6g-ig.
A videón úgy láttam, hogy az általad írt késleltetésekkel, átlagolással is van némi rángatózás. Ez az érzékelő zajosságára utalhat? Nem próbáltad esetleg az átlagolások nélkül, hogy mekkorák ezek a zajok, vagyis az egyes mért eredmények a valóshoz képest?
(#) Fizikus válasza toto hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Azert van kesleltetes a kodban, hogy a grafikus kijelzesnel a grafikon "lassan" haladjon.
A merest mindig a PC oldal keri, hogy szinkronban legyen a PC es az AVR.
Azert rangatozik a videon az abra mert NEM atlagoltam a meresi eredmenyeket. Eppen arra voltam kivancsi hogyan viselkedik a szenzor, es a nyers meresi eredmenyek hogyan hasznalhatoak.
Következő: »»   17 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem