Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Az új lábakra más konfiguráció van beállítva, vagy más funkciókkal van felvértezve. Nem néztem meg, nincs hozzá erőm, de ilyen esetekben szinte mindig valami periféria a ludas, ami nem lett rendesen beállítva. Persze a C jól eltakarja a lényeget, és ilyenkor lehet keresgélni. Én a C-ben is közvetlenül a regisztereken keresztül szoktam beállítani a perifériákat, nem bízom a gyári alap beállításokban és a C okosságában sem.
Hali.
Egy modulrendszerű fejlesztőrendszert építek magamnak és volna egy-két kérdésem: az első hogy az MCLR lábra egy reset gombot szeretnék rakni. A PIC-et PICKIT2-vel fogom programozni. A reset nevű képen látható kapcsolás jó lesz? Nem fog bezavarni a programozásba és a tesztelésbe? A második kérdésem, hogy az OSC1 és OSC2 lábakra egy 3-as tüskesor foglalatot teszek hogy különböző kristályokat és rezonátorokat lehessen csatlakoztatni. A két 22pF-os kondenzátor nem fog bezavarni hogyha rezonátort, belső oszcillátort vagy külső órajelet használok? A válaszokat köszönöm.
És a kép amit lefelejtettem.
Szia!
A reset megoldás nem jó így, a programozást akadályozza. A MCLR láb és a kondenzátor közé kell egy ellenállás, az ICSP csatlakozóra közvetlenül a MCLR menjen. A 22pF elég kicsi ahhoz, hogy a külső órajel generátort vagy a belső oszcillátor kimenetét ne terhelje jelentősen. Ha már a kvarc / rezonátor helyére foglalatot tervezel, akkor ezeket a kondenzátorokat is lehetne foglalapba helyezni - értékül függ az órajel frekvenciájától. A tördelhető, precíziós ic forglalat jobb, mint a hüvelysor, jobban fogja az alkatrészek lábait.....
Ahh. Gondoltam én is, hogy a kondenzátornak teszek foglalatot de valahogy eltértem tőle. Köszönöm hogy ezt eszembe juttattad. Közben keresgettem a neten és első találatra megtaláltam a leírás nevű dokumentumot és szépen benne vannak a kondenzátor értékek és a reset áramkör is. Lehet hogy az R1-es 100R-es ellenállás után még odateszem azt a 4.7µF-os elkót vagy elég lesz egy 100nF-os kondi?
Köszi az eddigi segítséget.
Ha úgyis három lábat viszel (tehát a földet is), akkor a kristályt és a két kondenzátort egy pici panelre is teheted, ami tördelhető tüskesorból csatlakozót is kaphat.
Ez még jobb ötlet. Így fogom elkészíteni. Köszönöm.
Az új lábak nagy része analóg bemenet is amit kikapcsoltam, meg 2 rs232 azt nem piszkáltam de nem volt vele gond. A C4-es lábbal volt gond, az a komparátor kimenete meg PWM kimenet is, de a c5-ösre kötve működik, az meg CCP és PWM kimenet.
Viszont találkoztam még egy furcsasággal. AZ LCD jó, de ha berakom ezt a sort előre: #use rs232(baud=9600, parity=N, UART1, bits=8, stop=1) akkor megint más karaktereket ír ki, de mellette azokat is amiket ki kellene, pedig az RX TX lábakat nem használom semmire és semmi más rs232-es dolgot nem csinálok. Ez megint a ccs baromsága lehet?
Ez CCS? Mintha korábban azt írtad volna, hogy C18? Ezért volt fura nekem, hogy van LCD rutinja.
Én nem használtam CCS-t, de az biztos, hogy nem könnyű megtalálni az ilyen jellegű hibát, főleg, ha az a fordító miatt van. Meg kell nézd, hogy mit csinál a szimulátorban és el kell olvasni a PIC erratáját is, hátha írnak valamit ezzel kapcsolatban.
Igen CCS, szerintem eddig is ezt írtam, legalábbis remélem. Egy 1wire meghajtóhoz kellene az rs232-es rész amit a neten találtam, az lcd meg nekem, egy projektben van szükségem mindkettőre.
Szerintem nem a CCS baromsága. Nekem soha a büdös életben nem volt ilyen. Miért nem a flex_lcd-t használod? Sokkal egyszerűbb konfigolni és nekem még nem volt vele gondom!
flex_lcd-t használom, azzal is tudtam átpakolgatni a lábakat, mert először nem működött mikor az RX TX lábat lefoglalta az LCD. Most már működik csak nem azt írja ki amit kellene.
Tedd be mind a 3 állományt mellékletként (main.c, main.h és flex_lcd.c) Megnézzük. Kommentezted ugye?
A több amit használok az itt van. Main.h ból átmásoltam a főprogramba a dolgokat így jobban átlátom, 1wire.c ben pedig átírtam a portot.
Ha egy függvényt írok 2 float szorzására, és azt többször hívom meg, akkor ugye kevésbé fogja zabálni a romot mintha többször szoroznék a programban? Mert volt már olyan hogy 30%-ot írt rom használatnak, és ha így megy tovább akkor nem fogok elférni a PIC-ben,
Most akkor az lcd-nél az RW-t használod? :no:
Az alap konfigurációdból hiányzik egy csomó dolog...
Nem használom az RW-t ki van kommentezve az a sor amit írt a felette lévő komment. Véletlenül nem az előző alap.c-t nézed? Felraktam véletlenül egy alap led villogtatós progit valahonnét. Ha pedig nem akkor miket hiányolsz ebből? Szerintem megvan minden, vagy legalábbis én nem látok hiányzó dolgot.
Az előbb még nem ez volt...
Az lcd-nél miért definiáltad C2-re, ha nem használod? Ez a sor mire jó? printf(lcd_putc,"\fteszt"); a \f kapcsoló törlést jelent! Tessék rendesen 2 sorba leírni és pont fordítva! Elsőnek kiíratod és utána törölsz, hogy a mérési értékek kiírásakor ne maradjon ott felesleges karakter. Amit még kipróbálhatsz, hogy 2x inicializálsz:
Egy jótanács: tessék rendesen strukturálni a programot mert így eléggé olvashatatlan.
Alapból C2-n használtam, de most már nem veszi figyelembe, mivel kikommenteztem alul. Kipróbáltam a 2x inicializálást és 2 sorba szedtem a kiíratást, de ugyanaz most is
Ha a programozó adja a tápot és icsp-n rátöltöm a jó progira az rs232-eset akkor a teszt szó előtt lesz egy csomó fura karakter, ha pedig kikapcsolom a tápot majd újra be akkor nem jelenik meg semmi. Kicsit elszoktam a suli után a programozásról, de majd rendberakom a programot, tényleg nem jó hogy minden egy sorban van és össze vannak ömlesztve
Üdvözlet.
Tud valaki kipróbált, " fiókból " összedobható égetőt, amihez progi is van a neten, 16f690-hez kellene...Az én égetőm sajna ezt pont nem kezeli... Légy szíves ügyelni a mondatkezdő nagybetűkre. -- kobold
Milyen égetőd van most? (kapcsolási rajz, vagy link)
....van egy mikroklub-os égetőm ( ezen egy at89c55 van + néhány kapu ic ) , ez a mikropo nevű szoftverrel éget ( erről a " gyárisága " végett nincs rajzom ) , valamint van egy jdm klónom is , az meg az icprog-al működik .
Egyikkel sem tudsz továbblépni sajnos. Nézz fel az oldalamra égetőért.
(Nem láttad a piros figyelmeztetést az előző írásondál?)
hálás köszönet !
ez a pickit2 jó is lessz.
az a gondom, hogy nehezen viselem, ha kioktatnak, pláne, hogy ebben a topikban is van más is aki úgyszintén nem használt kezdésnél nagybetűt... csak az se figyelmeztetve, se kijavítva nem lett...
ne szólj szám...
Off, viszont:
- nem kioktattalak, hanem helyesbítettem; - ha én valamit nehezen viselek, az a szelíd "intés" szándékos figyelmen kívül hagyása. Magyarul, utoljára szólok anélkül, hogy újabb figyelmeztetést kapnál az írásod miatt: ne másokkal foglalkozz, hanem próbálj a rendes többséghez igazodni.
Azt is elérted, hogy ha még egyszer így írsz, többé nem fogok segíteni...
Szia !
Bővebben: Link Ha erre a linkre kattintasz ,találsz rajzot. Ha mégsem ,írj Torkos Csabának és küld ,vagy - azt hiszem - 5000Ft ért át alakítja neked Windows - os ra és tudsz vele égetni. Nekem sokáig volt ilyenem ,nagyon szerettem! Üdv : István
És ez az ember milyen alapon fogalmazza gyári termékek utánépített változatát? Van engedélye a gyártótól? Én ezt undorító dolognak tartom, nem mellesleg törvénytelen amit művel! Valamint drágábban adja a termékeket, mint a gyári! Ritka nagy marha, aki tőle vásárol...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |