Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   84 / 118
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 24, 2010 /

Számláló V1.2

A legnagyobb szám létrejöttekor a 74ACT86 állítja meg a számlálót. A Restart gomb megnyomásakor(H szintet adva) a számláló beáll 0-ra (0000 0000 0000) Majd L szintet adva ugyan ide elkezdi a szálálást és a végén megint megáll.

Persze az 1K pull down ellenállás nem kell majd ha a uC-re lesz kötve.
(#) bbatka válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Egy másik verzió épült meg. Jóval későbbi. Keresgélj még. Július 30. körül keresgélj, bár a teljes dokumentációt jóval régebben tettem fel.
(#) killbill válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Hello!

Gondoltal mar arra, hogy ezt az egesz memoria irast a trigger aramkornek illene inditania? Mert kulonben nincs sok ertelme az egesznek. Legalabbis nem nevezheto oszcilloszkopnak a dolog.

Azt kiszamoltad mar, hogy ennyi adatot mennyi ido alatt tudsz felkuldeni USART-on keresztul? 115.2 kbps-nal gyorsabban nem fog menni (egyszeruen), marpedig az 11520 byte/sec, ami azt jelenti, hogy az 1 megabyte RAM tartalmat mintegy 91 masodperc alatt kuldi fel a notebook-ba. Nos, ez minden, de semmikeppen nem oszcilloszkop. Nem veletlen, hogy az USB-s szkopok legalabb full-speed eszkozok (12 Mbit/s), de inkabb high-speed (480Mbit/s) sebesseggel mennek. Szoval ez az USART-os megoldas ez nem igen hasznalhato. Viszont egy FT245-tel mar jobb eredmenyt erhetsz el. Azt is sorosvonalnak "latja" a PC, de joval gyorsabb adatatvitelt tesz lehetove, mint a sorosvonal. Persze meg mindig lassu erre a celra, de valamivel jobb.

Udv,
Andor
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Szia!

Valóban nem egy sebességbajnok az USART átvitel. A párhuzamos FT245 használata is jó választás. Nem igen nézelődtem FTDI csipjei között, de gyanítom más soros átvitel fajtával nagyobb sebességet is el lehetne érni.

Nem szükséges a teljes memória tartalmat egyszerre átküldeni a PC-re legtöbbször csak ami épp a megjelenítéshez szükséges ezért kell többféle üzemmódot kialakítani, ezért a memória kezelést alaposan át kell majd gondolni. Periodikus jeleknél elég 2000 mérési adat átküldése a PC-re. A gond a jel sorozatok megjelenítésénél lesz, mert ott nagyobb mennyiségű adatot kell átküldeni.
(#) jano36 válasza killbill hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Üdvözöllek Andor
Önös érdekből nem szívesen reflektálok a hozzászólásodra, de ha jól értelmezem Suncorgó nem akarja valós időben megjeleníteni a memória tartalmát, hanem egy fájlba kiírva utólag analizál.
Ez esetben véleményem szerint nincs szükség szinkronjelre. Ez egy igazi tárolós szkóp. Vagy nevezzük bárminek. Hátránya, hogy nagy offset esetén nem kap értékelhető eredményt. S menet közben nem tudja korrigálni.
Ami az önös érdekemet illeti, miután felhívtad a figyelmet a CHIPCAD-nál kapható 144 lábú FPGA-ra, ráugrottam és teljes gőzzel tanulom.
Ha már arra a szintre jutok, hogy értelmes kérdéseket tegyek fel és a kapott válaszokat meg is értsem, majd kérem a segítségedet. Pillanatnyilag még nem döntöttem el VHDL v. Verilog.
Valaha ilyen problémám volt Pascal v. C. Pascal mellett döntöttem (sajnos?), mivel a C hieroglifáit nehezen fogadja be az agyam. Ugyanez a helyzet a Veriloggal.
Üdv.
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Szia!
Megtudhatom melyik FPGA-t választottad és mennyibe került? Egyelőre én a CPLD-kre vagyok rákattanva, de azt mondják az FPGA fajlagosan olcsóbb.
Tegnap jót nevettem. Megérkezett a ChipCAD-től a csomagom, közte a 3db. xc95108-20pcg84c CPLD. Ebben a tokozásban hatalmas méretű az IC. 30mm x 30mm !!!
Legalább ezekkel nem kell majd vakoskodnom.

Szerintem ha a Pascal fekszik neked jobban a C-vel szemben, akkor te is a VHDL mellett fogsz dönteni.
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 24, 2010 /

igazatok van! csökkenteni kell a minta küldést a gépre. Ebből a memóriából kb 582s időt vesz igénybe Tényleg lassú. pl erre nem gondoltam. Fájl csatolva egy kis számolgatás.
(#) Suncorgo válasza killbill hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Az elő-utó triggerezés szoftveresen lesz megoldva a számítógépen, emiatt teljesen mind1 hogy a memóriába hogyan kerül be a jel. A sebesség tényleg nem mind 1... Köszi
(#) Suncorgo válasza jano36 hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Igen ez is a cél. A tárolás és utánna elemzés. Azért örülnék a real-time nak is. Most vagy kipróbálom a minta csökkentését ami gyorsabb megjelenítést eredményez vagy építek FTDI konvertert. Majd meglátom. Ha nem tetszik 7200 minta/s -el akkor gyorsabb konverter kell.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Az FPGA típusa XC3S50AN-144 20x20 mm .5 mm raszter távolság. Az egyszerűbb deszkamodellezés végett a mellékelt nyákot készítettem hozzá 1.27 mm-es raszterrel. A szükséges tüskesort az Elektro Konthánál szereztem be. Elképzelésem szerint az 50x50-es nyák alá kerülne az 5MHz-es oszci és a tápegységek (3V3 és 1V2). Továbbá 2db. ADS830 (monóban 120 MHz) is rendelkezem, valamint 2db. LG DVD-ből kiszerelt 160MHz-es 2x512/16 DDR-el. Továbbá 2db. PIC32, ez tartaná a kapcsolatot a számítógéppel (USB) és szükség szerint monitorozna is. Ugyanis vettem egy Sieger SG430-as GPS-t, ami AV bemenettel is rendelkezik, és erre küldené a PIC a kompozit jelét. Erre kiforrott szoftver létezik. Egyébként, ahhoz, hogy a PCs verzióhoz ragaszkodjak Tőled kaptam az ötletet. A régi szkópod szoftverében volt egy „érdekes” megnevezésű jelsorozatod, ahol egy néhány kHzes jelsorozatra nem periodikusan ráült egy nagyfrekis jel. Ami nem volt más, mint a 40MHzes oszci jele. Hát ezt egy hagyományos mintavételezős szkóppal esetleg észre sem vetted volna, azt meg végkép nem, hogy megállapítsd milyen frekije van a szuperponált jelnek.

TQFP144.pdf

(#) dinokal válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Szia! Tárolásnál és periodikus jeleknél használhatsz lassú jelátvitelt, real-time nem periodikus jelek megjelenítéséhez kell a gyorsabb jelátvitel. Az adatmennyiséget behatárolja a megjelenítendő kép szélességének pontszáma, és a frissítésének gyakorisága. 8 bites a/d-nél pl. 256 x 256 képpontos megjelenítésnél van 256 adatod, amit legalább 15fps-sel nyomsz ki a képernyőre, ez 3840 adat/s. 512 képpontszélességnél még mindég csak 7680 adat. USB-n azért ez már átnyomható. A legtöbb igen drága digit szkóp is csak nyolc bites felbontást alkalmaz.
Van egy pc-s szkópom, 8 bit 12MHz a tudása, és az USB 1-essel is kiválóan működik valós időben. Ha nagyobb lenne a sávszélessége, akkor is kiválóan működne, mert a képernyőre kikerülő adatmennyiség nem változik.
(#) killbill válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Nem ertek en valamit. Veszel 50MHz-el 1millio mintat, ami tart 20 millisec-ig, majd azt felkuldod hosszu masodpercek alatt a PC-re, az meg megkeresi benne a triggerpontot? Biztos, hogy igy akarod megoldani? Nem beszelve arrol, hogy ha a trigger esemeny a felkuldott minta vegen van, akkor honnan lesz meg a triggerpont utani jel? Az oszcilloszkop forditva mukodik. Figyeli a jelet es ha bekovetkezik a trigger esemeny, akkor elindul a mintatarolo, es letarolja a kivant szamu mintat. Ha eloelete is van a jelnek (triggerpont nem a 0 idoben van), akkor egy kicsit komplikaltabb a dolog. Ilyenkor letarol "eloeletnyi" mintat, majd varja a triggert, es ha megjott, akkor letarolja a maradek mintat. Ezt is meg lehet csinalni par TTL szamlalobol.

Ja, akartam még kerdezni, hogy a 74ACT161 1db megy 100 MHz-ig, de azt is kiszamoltad, hogy harom darabnak mennyi a hatrfrekvenciaja?

dinokal kolleganak abban igaza van teljesen, hogy eleg csak annyit felkuldeni, amennyit megjelenitesz, de ebben az esetben felmerul a kerdes, hogy minek ilyen nagy minta memoria? A valasz egyszeru: mert csak igy lehet reszletes kepet tarolni a mintarol. Aztan ezt vagy osszenyomva, osszetomoritve latod a kepernyon, vagy szepen zoom-olva, csak egy reszletet latod a jelnek, de azt finom felbontasban. Nos, mindket esetben csak a megjelenito vizszintes keppontszamaval megegyezo szamu adatot kell felkuldeni, de akkor a tarolo egysegnek kell ezt a tomoritest elvegeznie.
(#) killbill válasza jano36 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Figyu, ha nem akar bele triggert, es nem akarja valos idoben megjeleniteni a jelet, akkor nem oszcilloszkopot epit, hanem digitalis adattarolot. Az oszcilloszkop lenyege, hogy triggerel. A tarolos oszcilloszkop ennel sokkal tobbre kepes, hiszen bonyolult triggeresemenyeket is kepes felismerni, es akkor tarolni a jelet. Errol szol az egesz! Az analizalas is nagyon lenyeges dolog, es mar baromira banom, hogy en nem raktam egy komolyabb processzort a szkopba. Mert azert azt lassuk be, hogy egy FFT-t nem csak egy 2+ GHz-es PC tud kiszamolni. Ezzel egy 70-80 megas 32 bites processzor mar igen szepen megbirkozik, es ez ma mar nem dragabb, mint a 8 bites AVR-ek... Szoval be lehet epiteni a szkopba az FFT-t, csak ezert nem kell hozza PC.

Az onos erdekeket tekintve, orulok, hogy tanulsz. A nyelvek kozotti kerdeshez nem szolok hozza, ha te szeretsz irto sokat gepelni feleslegesen, akkor tanulj VHDL-t. Nyilvan szeretsz, ha Pascalt hasznalsz (Bocsi!) Egyebkent a Verilog-ban nincs annyi magikus operator, mint a C-ben. Mindenesetre ha tolem barmifele segitsegre szamitasz, akkor sajnos most megmondom, hogy a VHDL-hez nem tudok erdemben hozzaszolni. Verilogban mar irtam par nem egyszeru dolgot, pl. itt van a szkopunk teljes chip-je.
(#) killbill válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Az 528 masodperc neked hogy jott ki?
262144*16bit / 92160bit/s = 45.5 sec.
Azert 92160 bit/s, mert a 115200 bit/sec az nem a hasznos adatra vonatkozik, hanem START es STOP bitekkel egyutt atvitt jelre. Tehat 1 byte atvitelehez minimum 10 bit ido kell (8N1 = 8 adat, None parity, 1 stop bit)
Ebbol kovetkezik, hogy a 7200 minta sem 1 masodperc, hanem 1.25.
(#) Suncorgo válasza killbill hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Igazad van killbill. Nem tudom hogy jött ki tegnap már fáradt voltam, de le se esett hogy az mennyire sok
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Köszönöm a mellékelt pdf tok nagyobbítót. Szeretnék később én is megismerkedni az FPGA-kal is.
Szerintem a részletes analízishez szükséges a PC-s program. Például itt van az OWON szkópom. Az FFT-je mindössze 2048 vonalas. Használható így is, de amikor az 50MHz-es jelhez hozzákevertem egy 170KHz.es szinuszt a keverési termékekből csak az 50MHz-et és annak többszörösét láttam. Végül a szinusz generátort fel toltam max-ra (1,5MHz) , akkor az már látszott. Gyanítom a hardveres gyors megjelenítés miatt feláldozták a felbontást. Ha egyszer lesz időm rá, akkor majd írok rá én egy programot.

Hát lehet hogy kicsi lesz az FPGA a projectedhez, de még elfogadható árban vannak XC3S400 sok is.
(#) Suncorgo hozzászólása Szept 25, 2010 /

Valahol olvastam hogy az órajelet invertálva és arra rákötve egy másik A/D átalakítót és memóriát megduplázható a mintavételi frekvencia. Elvileg akkor 1 csatornára 2db ADS830 as kellene? Közbe gondolkozom a funkciókon. Nem kell nekem hatalmas képernyó frissítés. A triggerezést úgy gondoltam hogy ahogy az AVR beküld pl 256 mintát a gépbe azok értékit figyelve hogy most a kisebb jön a nagyobb után (elő trigger) vagy a nagyobb jön a kisebb után (utó trigger) fogom a képernyó 0 pontjától kirajzoltatni. Esetleg a kapcsolgatásokat nem lehetne mégis megoldani 4066-al? Igaz hogy 80R a belső ellenállása bekapcsolt állapotban de nem lehet kompenzálni pl párhuzamos pár pF kondenzátorral? Most nem tudom nekem mennyi relé kellene de ha darabja 4kiló körül van ezzel szemben a 4066 100ft-os ára nyert.
(#) dinokal válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Szia! Simán kapcsolgathatsz 4066-ossal, csak tartsd be azt a frekihatárt amit tud (elég kevés lesz neked), az ellenállását természetesen ki lehet kompenzálni. Párhuzamosan ne köss vele kondenzátort, mert nem lesz mit kapcsolgatni .
(#) dinokal válasza bbatka hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Szia! Az én gameboy szkópom 256 vonalas FFT-vel dolgozik, és prímán használható, természetesen hangfrekin. PC sem kell hozzá, a maga mütyür valójában tudja. Bocs ha hülyeséget írok, de az FFT elsősorban a színuszjel torzításának mérésére való (erősítők, szűrők, stb) nem pedig moduláció mérésére. Ha kevered a két jelet, elméletileg a kisebbiket nem is kell látnod, a torzítás mértékében nőnek a nagyobb jel harmonikusainak értékei. Nem tudom a két jel feszültségét, de ha a kisebbiket növeled, a harmonikus értékének is növekednie kell. A PC-s szkópom 12MHz-es, kapásból meg nem mondom, tán 1024 vonalas, nagyon szépen jelzi az ilyen torzulásokat, a PC-s program csinálja az FFT-t képernyőre, természetesen használhatóbb mint a gameboy.
(#) dinokal válasza dinokal hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Még a triggerről néhány szót. A fel vagy lefutó élre való indítást nem nehéz megoldani komparátorral, az indítási feszültségszint állítása már bonyolultabb feladat. A legegyszerűbb pedig az előtriggerelés! A drága digitális szkópoknak sincs nagy memóriája, max. pár képernyőnyi adatot tudnak tárolni. Ilyenkor gyűrűtárként használják a ramot, megadod az előtrigger értékét, a programja letárolja, amikor jelet kap, az aktuális ram címet letárolja, majd kivonja a ram méretéből az előtrigger értékét, és a maradék értékig engedi futni a tárolást, a ram címből kivonva az előtriggert pedig megkapod a kezdőpont ram címét. Természetesen amikor a ram végére ért, nullától folytatja a letárolást.
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Szia!
A spectrum analizátorokat épp hogy a rádió frekvenciás mérések indokolták. Persze nem a korszerű digitális FFT alapú műszerekre gondolok leginkább.
Esetemben az egyik jel 50MHz a másik 1,5MHz. A kettő keveréséből megmarad az 50MHz, 51,5MHz a kettő összege, 48,5MHz a kettő különbsége. Valamint mivel nagy a fázistorzítása az 50MHz-es oszcinak ezért csillapodó amplitudóval még megjelenik az összes harmonikus. Ha az 500MHz-es FFT tartományt felosztod 2048-al elég nagy frekvencia távolságokat kapsz, és sajnos nem lehet az 50MHz-re rázoomolni.
(#) killbill válasza dinokal hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Idézet:
„A drága digitális szkópoknak sincs nagy memóriája, max. pár képernyőnyi adatot tudnak tárolni.”

Ezzel azert vitaznek. A jo szkopoknak igenis nagy memoriaja van. Az mas kerdes, hogy rengeteg szkopot arulnak 1..2k / csatorna memoriaval dragan. Egyes tipusok csinalnak olyat, hogy nagy mintavetelezesi sebessegnel csak 1-2k mintat tudnak tarolni (FPGA belso RAM), alacsonyabb mintavetelezesi sebesseg eseten mar sokat (kulso "lassu" RAM). Az 1998-as LeCroy szkopomnak 50k/csatorna, a sajat tervezesumnek 1M/csatorna, a munkahelyemen a Tektronix-nak speciel 10M/ch. Mar 10 eve hasznaltam olyan Tek-et, aminek csatornankent 30k RAM-ja volt (1.25 Gs/s mellett!)

De ettol fuggetlenul a felvazolt elotrigger pontosan ugyanugy mukodik kicsi es nagy memoria eseten egyarant.
(#) dinokal válasza bbatka hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szia! Itt jön képbe az, hogy a szkóp nem spektrumanalizátor . Lehet hogy rosszul gondolom, de a szkópnál az FFT-t egy adott jel kiértékelésére találták ki, a spektrumanalizátor pedig végigpörget egy adott frekvenciasávot, és annak értékeit jelzi ki. Kb úgy működik mint a 12MHz-s szkópomnál a Bodeplotter funkció, csak nem 500KHz-ig működik, hanem MHz-GHz-es tartományokban.
(#) dinokal válasza killbill hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szia! Én nem vitázok , mert teljes mértékben igazad van.Ha digitális tárolót szeretnék építeni szkóp funkcióval, ahhoz sok ram dukál, ha viszont simán tárolós szkópot szeretnék, akkor megteszi a kevesebb ram is. Ez bizony egyedi megfontolás kérdése, ki mit szeretne. Egy amatőr tárolós szkóp esetében szerintem elég egy kb 4k-s ram, ha két mintát tárolok benne, már az is erősen igénybe veszi a bemeneti sávszélességet. Periodikus jeleknél ez már maga a tökély. Így egy mintára 2048 byte jut, amit nem tudsz egyszerre a képernyőre varázsolni, tehát ha csak a jel egy részét akarod látni, elég szép felbontást kapsz(nyújtás). Azt már programból bűvölheted, ha csak a jel csúcsát akarod pl. látni(ablak fukció). Ez amatőr körülmények között több mint elég.
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szia !
Az új spektrum analizátorok már FFT alapúak. Komolyabb a tudásuk mint egy oszcilloszkópba beépítettnek. És iszonyat drágák. Esetemben ez teljesen mindegy a 2048 vonalas felbontás akkor is kevés. Mivel az OWON ban 2MByte a tár azt jelenti hogy ekkora lehetne a max felbontás azaz 2 millió vonal. A max mintavételi frekvenciája 1GS/s azaz 500MHz-ig lehet vele FFT-t számoltatni.
(#) bbatka válasza dinokal hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Legtöbb esetben az ember azért vesz (épít) tárolós szkópot mert nem periódikus jelek vizsgálatára akarja használni. Nem akar még logikai analizátort is venni. Aztán ott van még a videó jelek vizsgálata. Szerintem a legkisebb tárméret ami még használható a 32K pontos.
(#) jano36 válasza killbill hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szia Andor
Nem lehet szavakban (betűkben) azt a hálaérzetet leírni, amit a forráskód közzétételével tettél. Miután átfutottam a modulokon (nincs entity, architecture) győzött a verilog . Holnap betöltöm az ISE 12.1-be, majd a bőséges megjegyzéseid mellett a szintaktikát megpróbálom saját széljegyzetekkel ellátni, s akkor jön a kérdéseim özöne.
Mégegyszer köszönöm.
(#) jano36 válasza Suncorgo hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szia
Pillanatnyilag nem tudom, hol tartasz az elképzeléseiddel (igényeiddel), de emlékeztetnélek kiinduló értékeidre: 30 MHz, kijelző Laptop. 2x 256K/16 SDRAM. Az AD jelét beolvasod a memóriába, onnan a számítógépbe és az így beolvasott adatokat alakítod át és rajzoltatod ki a számítógépre.
De a kijelzés előtt elő ill. utó triggerelni akarod. Ennek semmi értelme, hisz nem fog ugrálni a képed.
Amint a korábbiakban KillBill, már kifejtette ez tulajdonképpen inkább hasonlít egy analizátorra, mint oszcilloszkópra.
Egy digitális szkóp működését megpróbálom röviden ismertetni. Egyúttal ezen belül választ kapsz arra is hogyan kezeli AtomCity az oszcilloszkópjában a memóriát. A válasz röviden, sehogy. Ugyanis az általánosan használt olcsó egyszerű szkópokban nincs a klasszikus értelemben vett memória. Helyette egy speciális átmeneti tárolót az un. FIFO-t használják. Esetünkben 512 bájtos, nem kell címezni ezt egy belső számlálóval automatikusan végzi. Mire jó ez?Az Atomcity által készített eOscope 40MHz mintavételre képes, az ADS830-as AD átalakító a 40MHz-es órajelét egy CPLD-ről kapja (ajánlom figyelmedbe). Az AD és a képernyővezérlést végző AVR között helyezkedik el a FIFO. Miért van erre szükség? Ugyanis az AVR a 40MHz-es sebességgel érkező jeleket képtelen feldolgozni, valamint a kijelzőnek is véges a feldolgozási sebessége s ekkor kap szerepet a FIFO. A folyamat elején a CPLD feltölti a FIFO-t, miután a FIFO megtelt további adatokat nem fogad és a megtelt kimenetén jelzi az AVR-nek, hogy olvasható vagyok. Ezután kezdi el az AVR a jelfeldolgozást, szép lassan komótosan olvassa a FIFO tartalmát. Megvárja a trigger kívánalmaknak megfelelő jelet és ettől kezdve elküld 200 bájtot a kijelzőnek, majd megvárja a következő trigger jelet és elküldi a következő 200 jelet. Ezután törli a FIFO maradék tartalmát és utasítást ad a CPLD-nek hogy töltse fel a FIFO-t. Valóban, ahogy írtad 2db. ADS830-al lehet duplázni.
A 4066-ost felejtsd el.
(#) dinokal válasza Suncorgo hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Szia! 4066-os helyett próbáld meg 74HC4051_Multi_Demultiplexers-el. Ha betartod az előírásait, 100MHz-et át tudsz nyomni rajta, jobb mint a 4066.
(#) phcalvin hozzászólása Okt 26, 2010 /

Üdv!
Nem tudom, hogy bárki tett-e fel Androidra készített bluetooth-os "oszcilloszkópot" ide, de most találtam egy megvalósított projectet és mint érdekesség mindenképp ajánlanám:
http://projectproto.blogspot.com/2010/09/android-bluetooth-oscillos...e.html
üdv -=phcalvin=-
Következő: »»   84 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem