Fórum témák
» Több friss téma |
Én az egész projektet PIC16F877Ara alapozom, tehát akor azzal lehetséges, nem?
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Szeretnék 1 potival 2 PWM modult vezérelni úgy, hogy a poti középállásában, tehát amikor 2,5 V van az ADC bemeneten akkor mindkettő PWM áll, ha egyik irányba tekerem a potit akkor az egyik kezd el dolgozni, ha a másik irányba akkor a másik. Tudna nekem ebben valaki segíteni, bármiféle ötletet szívesen vennék! Előre is köszönöm mindenkinek!
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy a 16C76-ra fejlesztett program, működik 16F76-on is? Mivel a Parsic csak a C változatot ismeri.
Nem valószínű . Lehet hogy beégeti a pickit de szerintem nem fog tökéletesen működni , meg kéne próbálni Mplabban átírni a proci típusát és a hozzá tartozó beállításokat .
Analóg bemenetre (pl 16F877-en) fellógatod a potit, majd innen veszed a két programrésznek az adatokat. Utána kis matekozással el lehet érni, amit szeretnél. (pl: analógból kivonod a fél állás értékét, levizsgálod, hogy ne essen 0 alá, majd a 0 feletti részt küldöd a pwm értékének, kettővel szorozva= poti félállás feletti rész lekezelve)
Ez még oké is idáig, azon gondolkoztam, hogy felállástól, lefelé hogyan oldom meg, azt, hogy növekedjen az érték, ugyanis úgy kellene, hogy középállásban mindkettő áll, és onnan az iránynak megfelelő PWM indul és gyorsul.
Hát nekem valahogy a parsicban kellene megoldanom, mert a másik progit ugyan nézegettem, de nem igazán értem a működését.
Ez hihetetlen!
Pont így képzeltem el! Nagyon köszi! Annyira egyszerű, de nekem nem jutott az eszembe! Nagyon köszönöm!!!
Sziasztok!
Tök kezdő vagyok a Parsic-ban. Rajzolgattam benne megy is és le is fordítja a fordító. De még mindig nem világos, ha például én a rajzot úgy építem fel, hogy pl. kimenet legyen valami, akkor hogyan mondom meg, hogy az valóban az legyen. Vagy tudja, hogy pl. egy impulzus adó kimenetét elnevezem egy portlábnak, akkor olyanná konfigurálja a portlábat is?? *** Másik gondom, osztással kapcsolatos, mi van akkor ha maradékos, hogy kell ezt kezelni??? Pl. kijelzőre akarom írni az osztás eredményét. *** Ja és még egy, több bemenetnél, szeretném megoldani, hogy pl. ne kelljen "ezer" nyomógombot felrakni, hanem több dolgot is tudjon kezelni. Ide kapcsolódik még a képernyő váltás kérdése is, ha kevés a sor és oszlop. Pl. első kijelzőn állandó txt van, amitől már nem tudok kijeleztetni olyan adatokat, amivel számolni akarok. *** Lehet ,hogy elég sokat kérdezek egyszerre, jó volna pár egyszerű példa PIC-ben... ASM-et még nem tudom olvasni ennyire, de azt is meg szeretném tanulni. Üdv: S.
A kemenet az attól kimenet, hogy pl egy modul kimenete egyben. A bemenetnél ugyanez a helyzet.
Az impulzus adó kimenete, ha elnevezed RB.0-nak akkor az azon a lábon kimenetként adja az impulzusokat (TR1modul) -bemenetként nem is tudod használni. Természetesen meg kell kölönböztetni bites és byte-os "adatvonalakat" és ezek nem "házasíthatók" egymással. Kivéve a byte-bit átalakítás. Az osztásnak a maradék értéke az nem kerül "elő", ennek tudatában kell megfogalmazni a feladatot. Kijelzésnél a szöveg egy feltétel bekövetkezte esetén kerül ki a kijelzőre. Keresd a topic elején a hozzászólásaimat (hőfok05.pic) stb...vannak müködő programok. A nyomógomb és menű esetére is találsz példát ugynebben a file-ban. A gyakorlatban is állítsd össze az áramkört, mert a virtuális világ és a valóság nem ugyanaz. Ugyan a szimulátor sokat segít, meg ha lefordul hiba nélkül az gyakorlatilag 99%-os siker. Próbálj ki egyszerűbb dolgokat (a gyakorlatban is) és fokozd bonyolultabbal... Ha a topicot végigolvasod sok hasznos példát találsz. Ha tudományos kalkulátort akarsz PIC-el megcsinálni, akkor lehet, hogy megizzaszt.
Köszi szépen, megnéztem az összes példát a Parsic-ban is. Lassan kezdem kapisgálni.
Írtam is tegnap éjszaka egy kis programot, megnéztem az asm-et, nagyon sok sor.. Kijelzőt is váltottam, akkor ott megszakítottam a CF jelet, adtam egy üres kijelzőt, olyan helyen is voltak karakterek ahová a másik kijelzéskor nem írtam, biztos ami biztos és utána írtam a másikat. Még nem néztem meg az fórum általad ajánlott dolgait, de végigolvasom, megnézem. Nyomógombbokkal spórolni szeretnék...Ne kelljen felhasználnom sokat. Menüváltásnál, vagy pedig értékeket akarok beírni, számolni velük stb. Köszönöm a segítséget. Üdv: S.
Még valamit szeretnék kérdezni.
Látom a bemeneteket magasra húzod, ez ok is érthető. Ugye megtehetem a kis gombóccal, de nálad van egy inverter szimbólum, egy téglalap gombóccal,nincs semmi jelölés csak LG. Azt hol található??? Nálam nincs ilyen.
Az LG modul a legelső a sorban felül.
Lehet 3 tipust ( és , vagy, ex-or...) és ezek bárbilyen invertált változata a bemenetre és a kimenetre egyaránt. A bemenetek 1-16-ig lehetnek. Miután leteszed a modult, jobb egér klikk és beállíthatsz mindent. (jelen esetben és kapu és egy bemenet) Ha az adott kivezetésre kattintasz az alapértelmezett logikai szintet állíthatod be. A szimulációban megtéveszthet az invertált bemenet, erre figyelj! Érdemes fejlesztés alatt alapon hagyni és lefordítás előtt átjelölgetni invertáltra.
Ok, köszi, nem figyeltem a bemenetek számát...
Még valami, szóval minden olyan esetben, amikor prell lehet, válasszuk One_shot-ot, ha más, akkor ha fehúzás kell és egyéb logikákban az invert-et.
Sziasztok!
Két kérdésem lenne: Átmeneileg tárolnom majd feldolgoznom kellene 1db max. 64 bites értéket (változhat a hosszúság), de nem lehet eepromban, mert 1 percen belül akár több ilyen is jöhet, és ez az eepromnak nem túl jó (élettartam). Hogy oldanátok meg? Másik: Kedves dcsabi! Az ékezetes LCD kezelés elméletét értem, de amit betettél, nekem nem működik. Vagy csak a parsicban nem, és a fordítás után igen? Megtettem amit leírtál (igaz nem fodítottam le a progit). A bemásolást is megpróbáltam az*.inc fájlból, de lehet rossz helyre. Üdv: Zsolt
Bocs, kimaradt!
Elnézést, ha hülyét kérdeztem, de a bemutatozáskor közöltem, hogy eléggé analog agyú vagyok.
Az előző oldal alján van egy fordulatszám mérő "kisérlet"
abban találsz példát a multiplexerrel megvalósított átmeneti tárolóra .
Keresd meg itt a topicban a rug_mx3 nevű filet.
a kilencedik lapján lévő elv szerint meg tudod csinálni. Ha le akarod tárolni eepromban, akkor a topic elején lévő hasonló témájú hozzászólásban már közöltem példát élettartm kimélő tárolásra. Az INC által beillesztett asm részleteket nem tudod szimulálni (továbbá az eepromot és az uart-ot sem) Az ékezetes betűk a PIC-ben menni fognak. Én a HE-ról visszaolvasva is beégettem és jó volt. Ha már megy a rajzolgatás, próbálgasd a gyakorlatban is, nagyobb élményt nyújt...
Sziasztok!
Csak ötleteket várok,hogy miként lehetne megoldani Parsic-al egy egyszerü infra távirányítást? A kódolás-dekódolás logikája érdekelne,amivel 3 csatornát tudnék megvalósítani. Erősítőhöz kéne ami egy gombon a be/ki funkciót látná el és egy-egy gombon a fel/le a hangerőt valósítaná meg. Először arra gondoltam,hogy valahogyan az egy egységnyi idő alatti beérkezett impulzusok száma döntené el,hogy 1-2-3 gombot nyomtuk -e meg. Enkodernek kiindulásnak jó amit rajzoltam?
Szervusztok!
Tudna valaki segíteni, a Parsic 3.6 okosított verziót illetően? Az nagyon megköszönném. Üdv: S.
Esetleg innét tudsz egy két ötletett meríteni...
Infra Mindenképpen az Inc modullal kell asm részleteket beillesztgetni, vagy keress egy komplett kész ilyen projektet. A hozzászólásaim közt már utaltam egy ilyenre régebben, ha van hozzá türelmed, keresd meg itt a topicban. Esetleg uartot is kiviheted infrára, ez is egy járható út lehet. Ez egy "kész protokoll" a parsic is tudja és könnyű kezelni vele.
Köszönöm dcsabi.
Megnézem, de most egy pár napig nem tudok visszajelezni, mert más (meló) dolgom lesz. Egyébként, vannak Parsicos saját működő dolgaim. Pl.: pénzvizsgálós fizető automata (PIC16F876-al, LCD-vel, STB...) Ez a konrét feladat, egy kártyaolvasóból érező WIEGAND adat átmeneti tárolására (vizsgálat nélkül), majd továbbküldésére szolgálna.
Talán valahogy így is megoldható
Üdv!
Lemaradtam volna valamiről? Tény, hogy egy darabig nem voltam aktív, de a Parsic-nak azóta lett "okosított" verzója? Ha igen, engem is érdekelne.. üdv: Dávid
Az azért fontos lenne, hogy hogyan jönnek az adatok?
Milyen protokoll szerint? (egyébként dróton jönnek, rádión vagy infrán?) A hosszúságuk mennyire változik? Adathossz is változik, vagy csak nulla az értékük és fix a hossza, pl 8 byte?
Köszi kaqkk! Átnézem amit rajzoltál,holnap neki is fekszek és kipróbálom élőben.
A vevőt értem,de az adó működésén még át kell hámoznom magamat.
Szia!
Értem . Ezek szerint nincs. Nagyon örülnék neki.. Dávid |
Bejelentkezés
Hirdetés |