Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
valami egyszerű megoldásra lenne szükségem a következőkben , tesztelni kéne egy tekercset ami normálisan 18 ohm ,menetzárlatosan mondjuk 3 ohm ,ezt kéne hogy egy led jelezze előre is köszönöm !
Szerintem a legegyszerűbb, ha csinálsz két ohmos osztót, és a két osztó kimenetét rávezeted egy komparátorra, aminek a kimenetére egy ledet teszel. A komparátor bekötésétől függ, hogy akkor világít a led, ha kisebb az ellenállása, vagy fordítva.
wheatstone-híd a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. A régi ellenállásmérők és válogatók is így működnek. www.fke.bme.hu/oktatas/meresek/2.doc itt találsz leírást a híd működéséről. egy egyszerű indikátor műszer is elég hozzá, de figyelj oda a kis érték miatt kis feszt használj és legyen a táppal sorbakötve egy áramhatároló ellenálás.
az a lényeg ,hogy egy logikai szintet tudjak produkálni a kimeneten
köszönöm szépen ,kipróbálom .
ha kisebb 18 ohmnál akkor átbillen ?
Elvileg igen, ha nem, akkor fordítva lett bekötve a komparátor... Szimuláld le valamilyen proggal.
összeraktam egy próbapanelon ,de nemigazán csinál semmit
Így építsd meg. A referencia ágon feleleges akkora áramot folyatni.
szóval akkor ,mégsem oldódott meg a dolog !
Köszi !
kipróbálom délután ! egyébként ezek között mi a különbség ? mármint a komparátorok között .
Semmi különös. Az LM311 az egy db komparátor, a Tied 339 az négyet tartalmaz (a 393 pedig kettőt). Mindegyik open kollektoros, nagyon hasonló paraméterekkel. Használd amid van.
Azért ha komolyabb tesztre vágynál, inkább az induktivitást kellene vizsgálni. Nem tudom mi is az a tekercs, de sztem ha váltóval (akár 50Hz is lehet) táplálnád a hidat és ablakkomparátort használnál - két tűrésértékre belőve, akkor egy biztonságos megy-nem megy készülékhez jutnál. Ohmméréssel néhány menet zárlata nem mutatható ki, az induktivitás értékében elvileg látszik. Persze a kijelzés egy más téma, mert ha a tűrésmező nagyobb, mint a kisebb menetzárlatok által előidézett induktivitás-változás, akkor nem mindent mutat ki.
Ha a tekercs csévéje lyukas (nincs benne vasmag) akkor egy ferritrúdra készített pár 10kHz-es oszcillátorral már egy! menet zárlatát is láthatóvá lehet tenni.
szia ! összeraktam és műxik !
ha a mérendő tekercset nem a negatív ágba hanem a pozitívba szeretném mit cseréljek fel ?
igen ezt már kipróbáltam és folyamatosan világít a led
Akkor vmi nem jól van. Egy komparátor kimenete akkor van nullában (LED világít), ha a negatív (invertáló) bemenetén lévő fesz nagyobb a pozitív bemeneten lévőnél. Ha ezekkel az értékekkel be tudtad állítani a fordított kapcsolást, akkor ennek is mennie kell.
igen ,ezen én is csodálkozom ,pedig eredetiben műxik ,így fordítva meg nem
akkor azért világít folyamatosan , a 18 ohmon keresztül persze, hogy nagyobb a fesz mint a pozitív bemenetén , nem ?
Igen. A pozitív bemeneten lévő feszt a trimmerrel be kell állítani úgy, hogy 18V-nál kialudjon. Ezután 18ohm alatti értéknél fog égni.
csak max 13V van ,akkor ez így nem jön össze
Látod, nem figyelsz! Elírtam, 18OHM-ot akartam, nem 18V-ot. Tehát amikor rajta van a 18 OHM, akkor állítsd be a trimmerrel hogy ne világítson a LED. Ha nem fogja át a poti, akkor tégy vele sorba még 1k-t.
kipróbáltam így is , nagyon minimális volt a két fesz között a különbség ,kicsit elhalványult a led de nem kapcsolt ki
Fáradok... cseréld meg a potit az ellenállással, azt elfelejtettem...
már le tudom tekerni, hogy ne világítson ,viszont ha csökkentem a 18 ohmot nem billen át sötét marad a led
|
Bejelentkezés
Hirdetés |