Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   21 / 29
(#) shalafi.66 válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 15, 2010 /

Igen, ez kb. megfelel az otthoni összerakás lehetőségeinek. Gyártásban már kb. 30-40 éve nem ilyen módszerrel dolgozunk.
(#) Koncz hozzászólása Aug 15, 2010 /

Köszi Rockersrác!

Tudtál! :yes:
(#) varttina válasza Koncz hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Ha csak próbaképpen építessz hangszórót, akkor tökéletesen elég ha csak a mágnes ereje tartja össze. Ha viszont huzamosabb ideig akarod használni, akkor érdemes odaragasztani.
(#) shalafi.66 válasza varttina hozzászólására (») Aug 16, 2010 /

Ha a mágnes tartja össze a mágneskört, akkor ott nem fog a légrésben elférni a cséve, mert nem lesz légrés, a fedőlapot magához vonzza majd a vasmag. Szóval mindenképp ragasztani kell.
(#) thedespot0 hozzászólása Aug 16, 2010 /

Sziasztok, szeretnék érdeklődni a famembrános hangszórókról, hogyan lehet átalakítani egy hangszórót, és milyen szerszámok kellleek hozzá, illetve milyen folyamatokat kell végre hajtani? üdv. Krisztián
(#) jancsi8511 hozzászólása Szept 12, 2010 /

Helló,szerintetek erre a mozgásra hogy képes ez a hangszóró. Vagy ez csak optikai trükk??
(#) rockersrac válasza jancsi8511 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Képes lehet rá, csak azért látod így, mert eléggé alacsony a legtöbb kamera felbontása, és felvételi sebessége!(telefonok kamerájáról meg ne is beszéljünk! )
(#) ptesza válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Szerintem meg az az idétlen membránszél így lötyög összevissza.
(#) shalafi.66 válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

10 képkocka/sec
(#) frissadam válasza jancsi8511 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Minden hangszóró így mozog. Csak minden frekin másképp van ez a "himbálózás" , a parciális rezgés is hasonló. Sokszor van olyan hogy a membrán egyszerre mozdul fel és le a különböző pontjain. Ha meg már akadályozza saját magát a mozgásban akkor torzul a hang....
(#) shalafi.66 válasza frissadam hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Hol van ez a parciális rezgések tartományától te. Mélytartományban jó esetben nincs olyan jelenség amit említettél.
(#) jancsi8511 válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Egyszer láttam egy Logitech-et így mozogni,de az előtt valami hajlékony műanyag szerű lap lehetett,mert a membrán előtt megtört rajta a fény.Gondolom a kiáramló levegő mozgásba hozta a lapot,és ezen keresztül látszott csak ilyennek.De elképesztő alakokat tudott felvenni.(mintha,zselé lett volna )
(#) shalafi.66 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Átmérőtől függően valóban vannak 5-800Hz fölött ilyen pontok, ahol furcsán mozog a membrán, persze az ehhez szükséges 5-10mm-es kitérés eléréséhez óriási bemenőteljesítmény volna szükséges.
(#) koga2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Üdv! Csak annyit kérdeznék hogy egy hangszóró pillét miből érdemes csinálni nincs sok kedvem venni de ha itthon nem lehet csinálni akkor rászánom magam.
(#) shalafi.66 válasza koga2 hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Felhasználás-hangszórófüggő a dolog, ezerféle variáció van. De otthon megfelelő felkészültség nélkül nem tudsz pillét készíteni elfogadható minőségben.
(#) koga2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Üdv köszi a választ hol lehet pillét venni?
(#) shalafi.66 válasza koga2 hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Ha nincs valami különös igény, a H2000-nél kapható pillék általános célokra megfelelnek pl.
(#) koga2 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Mélysugárzóba lenne (ez nem különös igény gondolom) nagyon szépen köszönöm a segítséget.
(#) zsa hozzászólása Szept 22, 2010 /

Sziasztok.

Igaz nem ide tartozik a dolog de lenne 2db infiniti hangfalam amiben a málysugárzó membránszéle elvan öregedve. A tölcsér átmérője 19cm és a membrán habszivacs kűlső ívig 23cm. Mekkora javítóívet vegyek hozzá, és milyen fajtát mert olvasgattam és a somogyi/ SLA szélek rontanak a hangminőségen ? És esetleg a habszivacs helyet használható gumiperem ? (az tartósabb) Esetleg valakinek van szabványos 25cm hangszórója és lemérné a gumiperem méretét ?

köszönöm.
(#) shalafi.66 válasza zsa hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Így van, a sal kínai membránszéleivel kb. kétszer rosszabb lesz a hangszóró, viszont ezt ellensúlyozandó, nem kell olyan sokági hallgatni, mert csak feleannyi ideig tart, mint egy megfelelő módon elkészített habszél.

Szabvány igazából nincs, mindegyik hangszórógyártó úgy választja meg a méreteket, ahogy épp neki tetszik.

De kicsit déjá vu érzésem van, mert erre már szerintem válaszoltam valahol valamelyik fórumon.
szerk: meg is találtam, a hangszórójavítás topikban.

A külső ív mit jelent neked, a membránszél, vagy a rilni külső átmérőjét? Ha előbbi, akkor a másik témában emlegetett német gumiszél jó hozzá (főképp nem azért, mert tovább tart, hanem mert gumi létére kifejezetten jó tulajdonságokkal bír, prémium kategóriájú mélyközép-hangszórókon használják).
(#) zsa válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Hello.

Igazad van hangszóró javítás-nál láttam az SLA - hibáira irányuló tesztet ,(ezt akartam venni mert könnyen beszerezhető , de a teszt szerint nem jó választás lenne). Sajnos a (rilni) nem tudom mi az, de hogy érthető legyek a tölcsér szélétől kezdődik a H-szivacs ív, aminek átmérője 19cm (a gumiszél ragasztása itt alúl van nem látszik). És az ív kűlsőmérete 23cm és utána jön a vázhoz való felület. És hol tudok jobb minőségű javító elemet szerezni. Vagy tipus szám , márka ,stb tájékoztatás róla? (debrecen)- vagy máshol esetleg.

A kép csak illusztráció még is mit mértem meg!

kép.JPG

Értem, hát pont ilyet sajnos sehol nem fogsz tudni venni, túl széles az eredeti habszél rilnije (az íves rész a ragasztási felületek között), itthon nem gyártottak ilyen hangszórót, ezért a kínaiak között sem találsz megfelelőt, nincs ami illeszkedne hozzá méretben; nagyjából 8mm-rel nagyobb külső átmérőjű membránhoz valók.
Az a német szél sem egészen jó, ami nekem van, mert ugyan 19cm-es membránhoz való, de a külső átmérője csak 22cm, nem 23. Ennek ellenére ezzel meg lehet javítani szerintem, csak némi hozzáértés kell. Vagy két hónapja csináltam is egy hasonlót.
Még utánanézek a cseh TVM gumiszélnek, valahol van itt nálam abból is, de szerintem az is nagyobb membránhoz való.
(#) zsa válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Köszi a fáradozásaidat. Akkor jól gondoltam hogy nem átlagos szabvány . Esetleg a bizonyos német javító ívet hol tudnék szerezn? És pontos ragasztási felületről mérettet tudnál adni? Gondolom ha 19cm töcsérhez jó akkor a belső ragasztási mérete kb18cm és a kűlső méret?

Gyakorlatilag csak nálam van ilyen membránszél jelenleg, ez felülről kötődik, a ragasztási felület nem sok, olyan ~3mm, tehát a belső átmérő 184mm. Kívül 235mm, ezért felragasztáskor kicsit alakítani kell rajta.

Ezen a hangszórón használták alapesetben: HA25-672
(#) jancsi8511 hozzászólása Okt 3, 2010 /

Helló,egyébként lehet valamiből otthon is csinálni ilyen gumi,hab szél szerűségeket?Pl:Kisebb 20cm-es hangszórókhoz??
(#) ptesza válasza jancsi8511 hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Neki se állj . Lehet ,hogy valamit összehozol de jó biztos nem fog lenni.

200 mm -es hangszóróra , 420 Ft -ért kapsz jó minőségű habszélet a H2000-nél.
(#) jancsi8511 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Azt gondoltam én is hogy nem lesz valami nagy durranás belőle,de haver hozott egy régi Videotont,hogy ha ráérek csináljuk meg de nincs kedvem 1db habszélért rohangálni.
(#) ptesza válasza jancsi8511 hozzászólására (») Okt 4, 2010 /

Csak tönkreteszed , úgy meg felújítanád , és menne 20 évet még. Szerintem elpostázzák.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Csak előbb meg kell nézni, melyik membránszél kell rá, mert 200mm-ben van többféle variáció is.
(#) jancsi8511 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Aha itt gondolom a pontos méretet,és a felragasztási szöget érted.
Következő: »»   21 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem