Fórum témák
» Több friss téma |
Nos idő közben elszállt a tápja ezért a kérdésem érvényét vesztette alaplapcserére ítéltem. ("milyen szép sárgán égett oda az a kis valami azt se lehet tudni hogy mi mert annyira eléget még a szigetelő fóliát is átégette")
![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Van egy HP NC6000 laptopom, ami a következő jelenséget produkálja: Néha, újraindítás után még az oprendszer indítás előtt azt mondja, hogy non system disk or disk error. Ha előjön a hiba, akkor a következő néhány újraindítás is ugyanezzel az üzenettel akad el. Floppymeghajtó nincs a gépben, sem egyéb cserélhető adathordozó (cd, pendrive, sd kártya, mobilwinyó). Tettem bele új winyót, felhúztam rá vindózt, frissítések telepítésekor a 4. újraindításnál ugyanez a hiba előjött. Beraktam a HDD-t egy mobil keretbe, és másik gépen futtattam egy teljes ellenőrzést, hibátlannak látta. Vissza a laptopba, ezúttal 3 újraindításig bírta. Leformáztam az eredeti winyót, teljesen badsectormentes, oprendszer telepítés, újraindítás, "non system disk or disk error". Hűtésproblémára gyanakodtam, ezért újrapasztáztam a procihűtőt, és ellenőriztem a ventillátort, minden oké, de a helyzet ugyanaz. Mivel a gép 5 éves, lecsekkoltam a cmos batteryt is, ami egy cr2016-os gombelem. 2,8V-ot mértem rajta, ami a 3V névleges feszkóhoz képest kevesebb, de nem tudom, hogy elagandő-e, mindenesetre azt még kicserélem próbából, bár nagy csodát nem várok tőle. Van valakinek ötlete, vagy találkoztatok már hasonlóval? Schnitt
Tapasztalatból mondod?
hány volt kell a CMOS-nak? Igazából az a gyanús, hogy PC-nél mikor merült a gombelem, pont hosszú állások után nem indult el normálisan, újraindításkor pedig nem volt gond vele. Ez meg pont fordítva, ha áll egy fél napot, akkor az első pár reboot jó, utána romlik el. Biosba be tudok lépni, ott pontos az óra, ami elemhibakor nem szokott jól járni a gépekben. Szóval ezért kételkedem. Persze ettől még lecserélem az elemet ![]()
Ha a CMOS kisebb feszültséget kap az elem gyengülése révén érdekes dolgokat tud csinálni.. Laptop esetén nem egyszerű az elemcsere sok esetben.. Ha cseréljük az elemet akkor feltétlen kell várni még az alaplap szépen "kisül" mielőtt az új elemet betesszük mivel ha a CMOS "megbolondult vagy befagy" akkor tartani is fogja ha nem reset-el hiába kap rendes feszt.. Példának az én HP gépem kb 10-12 perc várakozás után reset-el ha lehúzom az elemet de van olyan gép is mely sokkal tovább tart..
Tényleg nem egyszerű, megnéztem, a burkolatot teljesen szét kell bontani, és egy cr2016-os gombelem van benne, de forrfüles, kis alaplapi csatlakozóval és 10 centi vezetékkel.
Gondolom, ha simát veszek, nem tudom ráforrasztani normálisan a vezetéket, viszont forrfüleset nem találok sehol...
kiprobaltam az elemcseret, de nem javitott a dolgon. Tobb mint egy oraig volt elem nelkul a gep, indulaskor jelezte is, es az oraja is visszaallt. Elsore rendesen elindult, beallitottam a datumot, feltettem t windows frissitest, es reboot utan ujra non system disk volt
![]()
Szia! Találkoztam párszor ilyen problémával. Egyszer memóriahiba volt, teszteltük, cseréltük. Egyszer a bios őrült meg, frissítettük, rendbejött. Egyszer pedig AMD volt, na arra nem volt orvosság
![]()
Memóriahibánál már nekem is produkált olyat, hogy nem látott semmilyen bootolható eszközt. Én is hülyültem a winyóval fél napot, addig amíg darabokra szedtem az egész gépet, és szépen az alapoktól kezdve összepakolva. külön teszteltem mindent. (Bár nekem egy asztali PC volt. És tudtam a saját gépembe tesztelni a cuccait.)
![]()
Szia!
Véleményem szerint ehhez a hibához az elemnek az égatta világon semmi köze sincs. Főleg, hogy mint írod, a beállításokat nem feledi, a óra jól jár, stb.. De nézzük mi történne ha elem hiba lenne. A BIOS vagy az alapértelmezett beállításokat venné alapul, vagy a beállítottakat. Köztes állapot nem nagyon van. Namármost, ha alapállapotba kerülne a CMOS tartalma, akkor elősször is küldene a POST után egy hibaüzenetet, ami erre figyelmeztetne. Ha tovább menne a dolog akkor pedig szépen sorra venné a bootolható meghajtókat, s mivel más ilyen meghajtó nincs a gépben a HDD -n kívül, szépen elindulna róla a rendszer. De mi is lehet a hiba. Ilyenkor szépen ki szoktam próbálni a gépet egy másik HDD -vel. Ezzel sok minden ki is zártam. Kérdésem, hogy a HDD MBR -je is tutira jó? Ha esetleg itt van valami bibi, és nem tudja elérni bizonyos esetben az aktuális boot partíció boot szektorát, akkor küldhet ilyen üzit. Vagy például egy jópofa MBR vírus is csinálhat hasonlót. Ha nincs másik HDD -d a teszthez, akkor ilyenkor jóljöhet egy Hiren Boot CD, amin a Hard Disk tool között megtalálod az Active Kill Disk programot. Ezt elindítod,One Pass Zero módban, és szépen bitről bitre lenullázza a HDD -t. Igazából elég várni vele 1 - 2 % -ot. Na ez után más nem lesz semmi maradvány a HDD MBR -jében. Ez után rakd újra a rendszert. Még egy kérdés: amikor nem talál a rendszer boot meghajtót, akkor a BIOS -ban látja a gép a HDD -t? Mert ha nem, akkor még chipset hiba is lehet.
Bocsi, de most olvasom, hogy HDD cserét már eljátszottad, úgyhogy amit írtam, az gyakorlatilag semmis ez ügyben. Még egy ötletem azért van, amikor nem akar bootolni, akkor CD -ről vagy bármi másról bootol?
Illetve a memóriateszt valóban nem rossz ötlet.
Koszi a tippeket, es metrovagonnak is, megprobalom a bios frissitest, es a memtesztet is. Bar a memoriaval mar eljatszottam azt, hogy a 2 modulbol egyszerre csak egyet hagytam benne, de nem valtozott semmi.
Cd-rol bootol olyankor is, ha vinyorol nem hajlando. Egy linux live cdvel tudnam hasznalni valamire, de szerintem a folyamatos cd hasznalattol kifekudne a meghajto. Vegso esetben feldobom az aproba alkatresznek...
Greatman jókat írt nagyon. Nem okoskodásképpen, de a hdd lenullázása alatt low-level formatot értett? Ha igen, akkor vigyázni kell, nehogy abba bízzunk hogy az csak egy particióra vonatkozik. Fiderzén lesz mindennek a vincsin.
Ha figyelmetlen voltam, vagy hülyeséget irtam szóljatok, és már fekszem is le ![]()
Nem Low level format. Egyébként nyugodtan ráengedhetnéd azt is, nem történne semmi.
Az Active Kill Disk arra szolgálna, hogy teljesen tudjuk nullázni az adattartalmat pl. eladáskor. Az egész adattartalmat, beleértve az MBR -t is tele tudja írni nullával. A lemez szerkezetével nem foglalkozik. Ez után olyan lesz a HDD állapota mint amikor új korában megvettük. Azért elég általában csak 1 -2 % -ig elengedni, mert az MBR és a partíciós tábla a lemez elején helyezkedik el, és ha már ezt lenulláztuk, akkor az általában már jó nekünk...
Érdemes még megnézni, hogy ha előjön a hiba, és bebootolsz egy live cd -ről, olyankor látja -e a HDD -t.
Ha igen, végső esetben meg lehet oldani, hogy mondjuk egy memórikártyáról bootoljon a gép. Ha nincs benne kártyaolvasó, akkor vagy USB -ről, vagy PCMCIA -s kártyaolvasóval is megoldható. Továbbá próbáld meg eghy Linux -al a dolgot. Lehet, hogy egy Grub -bal jól működne. Ha igen, akkor onnan gyorsan meg lehet oldani, hogy az XP a grubbot használja a bootoláshoz...
Üdv! Még egy valamit elfelejtettem.
Miután az a két valami(idő közben kiderült hogy az alatta lévő ugyan olyan kis fekete alkatrész is kiégett ![]() Még annyit hogy az aksit tölti. Van valakinek ötlete hogy a két led miért világít. Még ha cserélem is az alaplapot gondoltam próbálkozom amig nincs meg az új csak ezért kérdezem. A segítséget előre is köszi. ![]() Bocsi a hosszú írásér! ![]()
Sajnos nem a láb a hibás, utánanéztem. De köszönöm az ötletet.
Sziasztok
Egy par napja feltettem egy kerdest egy laptop toltocsatlakozoval kapcsolatban. Bevagnam meg egyszer az emlitett keredest, es most mellekelnek egy par kepet is. Legyszives valaki segitsen. Bővebben: Link Es akkor a kepek. Az aljzat meg a tuske is szornyu rossz allapotban van. Ossze van torve. (nem az en gepem, en nem tennek ilyet egy szamitogeppel)
Multimeterrel ellenorizd, hogy valamelyik nem fold-e (a szalat csipogtasd valamelyik ismert csatlakozo foldjehez. Ne az arnyekolashoz, a rendes foldhoz.
A ket egyforma szinut merd ki egymashoz kepest. Utana osszerakod, hogy csak az egyik van odaforrasztva. Szerintem az egyik a gep, a masik a tolto szala. Szoval vagy tolti az akkut es nem megy a gep vagy forditva. Ha egyik sincs zarlatban a folddel, akkor forraszd vissza a tuskehez a masikat is. De a tolto is szolgalhat informacioval.... Azt a csatlakozot is lemerhetned...
Kipróbáltam az ötleteket, köszönöm.
Sajnos egyik sem jött be, sőt, most már egyáltalán nem látja a HDD-t, akármelyiket is rakom bele. Az optikai meghajtót látja, arról szépen be is tud bootolni, de az így betöltött rendszer sem látja a HDD-t, sőt, a BIOS sem. A BIOS frissítést még eljátszanám, de a HP oldaláról letölthető egy floppys változat, (a gépben nincs floppy meghajtó), egy windows alól futtatható változat (windows ugyebár nem indul el), és egy remote flash ROM, ami szintén működő rendszert feltételez hálózati eléréssel. Pendriveról nem hajlandó bootolni, csak HDD vagy optikai. kénytelen leszek miszlikre szedni, és mikroszkóppal végigmenni az alaplapon/csatlakozókon/kábeleken...
Koszi a segitseget, de egyaltalan nem ertek az elektronikahoz. Szovel ez nekem mandarin nyelven volt.
De megis, mennyi az eselye, hogy ha odaforrasztom a ket kabelt a tuskehez, akkor megfozom a laptopot ? Tudom, naiv kerdes, de....
Hali!
Gondom a következő: Van egy Dell D610 laptop aminél az a hiba, hogy ha megnyomom a jobb oldalon vagy az összerakott gépet vagy csak az alaplapot akkor megy a gép! Ha nem nyomom le ,akkor nem indul el, és már a bios-nál sokat áll! De ha pl lenyomom és elér a windows logóhoz akkor ott a csík megáll ha elengedem, ha újra lenyomom akkor megy tovább a csík és be is jön a windows míg tartom! Nemtalálom a hibát! Valakinek lenne tipp hol keressem a problémát? Mellékeltem egy képet, a piros körrel jelöltem ahol megnyomom. üdv PIXI
99% BGA forrasztási hiba. Át kellene cinezni a közvetlen közlében azt a kis chippet (nem a tekercset), de lehet, hogy az intel chippet is át kell.
Bocsi, hogy beleszólok, de ha nem értesz ennyire sem az elektronikához, akkor miért nem viszed el egy valakihez, aki ért hozzá vagy egy szervízbe. Kérdésedre válaszolva, ha fordított polaritással kötöd be, akkor jó eséllyel el fog szálni a védelme, rosszab esetben dobós lesz az alaplap. De minden esetre ezt már biztosan nem fogod tudni korrigálni és ennek a javítási költsége jóval költségesebb lesz, mint egy egyszerű forrasztás.
Hát akkor ez nem itthon javítható hiba!
Vagy van rá megoldás?
Sziasztok!
Az lenne a problémám hogy a laptopomon (MSI EX600) néha semmi wlan hálózatot nem mutat (pedig 3-4 mindig szokott lenne a közelben), mintha ki lenne bent kapcsolva a wifi pedig nincs. Nagyon de nagyon idegesítő, sokszor újra kell indítani, eszközkezelőben letiltani, feloldani stb, most végre valahára megy, de bármikor el is mehet. Mi lehet a baja ennek a sz@rnak, és hol található bent az antenna, mert a kijelzőrésze volt buherálva, mivel egyszerűen a használattól eltörött a nyitó merevítése és kerete 1 év után (ezaz MSI) Nem lehet hogy ez okozza a problémát? Köszi a segítséget!
Nézd meg, hogy a wlan modulra rá van-e dugva a két vezeték. Egy fekete és egy fehér szokott menni a modulra. Az antenna a kijelző háta mögött szokott lenni egyébként. Egyik ismerősömnek volt hasonló gondja, ott csak az egyik vezeték volt rádugva a wlan modulra és neki is szakadozott a jel állandóan, meg kicsi volt a térerő is.
Köszi akkor biztos azzal azzal van a gond, hogy nem érintkeznek a vezetékek a kijelzőnél
A monitorban van két antenna legfelül. Igen az MSI gyengéje a túl erős sarokvas, régebbi gépeknél idővel kikopott és elengedett a sarokvas, ma meg kiszakad a burkolatból. Ha kábelhiba okozná, akkor azt szoftveresen nem lehet javítani, csak is fizikai mozgatással. Ajánlanám, hogy mivel már lett buherálva, tegyél rá egy külső antennát, rögtön a WLAN kártyára, ha azzal jó, akkor az antenna vagy a kábel sérült, hibás. Az antenna nehezen lehet hibás, egy görbe vasdarabka, alig pár centis. Esetleg ha nem lett megnyomorítva. Ha nem itt a gond, akkor a WLAN cseréje megoldhatja a hibás, ez szinte mindig bővítőkártyaként van bent.
Van. Vidd el egy szervizbe, ahol megjavítják. Ne márkaszerviz legyen, mert ott csak alaplap cserét ajánlanak a gép árát meghaladó összegért. Nekem is volt hasonló problémám, ha kell megírom priviben hol oldották meg. Nem akarom, hogy reklámozással vádoljanak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |