Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   63 / 221
(#) CIROKL válasza storm hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szép ! de azt tudod hogy a JLH az nagyon érzékeny a brum - ra , van itt számtalan terv , meg aztán van olyan is ami már bizonyitott . Ha te ugy gondolod akkor egy probát megér a saját tervezésed is hátha beválik és nem lesz brumis ?
(#) storm válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szeretném magam tervezni Esetleg meg tudnád mondani, hogy mitől gerjedhet? vagy ez így szerinted fog-e gerjedni? És még 1 kérdés. hogy a Q3-Q4 tranyókat próbáltam távolabb tenni a többi alkatrésztől, hogy majd amit alá teszek bordát az férjen el ott kb mekkora helyet érdemes hagyni ettől többet vagy kevesebbet?
(#) bakos13gab válasza storm hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Szeritnem elég lehet. Az alá kerülő borda úgyis csak L profil lehet. Nekem 40*60*4mm-es idomon ülnek, de praktikussági szempontból nem használtam "szendvicset". A tranyók külön vannak és két nyáklemezből készült "konzol" tartja eléjük a panelt. Rövid és sodort bekötővezetékeket használtam.
Itt van egy kép. Kedv hiányában és a csövesek miatt még mindig így néz ki szerencsétlen, de hát ez van.
(#) Moszkvai válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Idézet:
„Az alá kerülő borda úgyis csak L profil lehet”

Ha olyan bordája van akkor nem kell az L profil.Ehhez például nem kellett.

N 003.jpg

(#) bakos13gab válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Ez igaz, szóval nem csak L lehet. Véleményem szerint érdemes külön kezelni a végtranyókat, de ez csak egyéni ízlés dolga.
(#) storm válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Én úgy szeretném. hogy a tranyók alá teszek egy L alakú bordát és majd arra valami nagyobb bordát azért hagytam ott egy kis helyet A trafó egy AC 24V-os kb 10A-es trafó lenne 2 végfoknak. Viszont a kapcsolásban 28V-os trafó van ez a kimenyő teljesítményen kívül változtat valamit?
(#) water válasza storm hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Idézet:
„Viszont a kapcsolásban 28V-os trafó van ez a kimenyő teljesítményen kívül változtat valamit?”

Ebben a kapcsolásban szinte mindent, persze nem számottevően.
(#) bakos13gab válasza storm hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Én kezdetben 24VAC-ról járattam, majd 28VAC-ról. Nem igazán van hangzásbeli különbség.
(#) neptunes4you hozzászólása Szept 27, 2010 /

Sziasztok. Szeretném megépíteni én is, mert olyan sok jót hallottam róla. Most egy TDA2050-est nyúzok, de remélem ezen erősítő megépítése után kidobhatom az ablakon. Nekem egy 100VA-es, 24V-os toroidom van, 20000µF szűréssel, plusz van az erősítőhöz 2N3055-ös, BD245C-s, BD249C-s tranyó, de esetleg BDY73-at is tudok szerezni, mert havernak van. Az lenne a kérdésem, hogy a trafó elég lesz e egy mononak (ha tényleg jó a hangja, akk. megépítem dual-mono-ban), és hogy melyik végtranyót ajánljátok hozzá, ha esetleg a BDY73-at nem tudnám beszerezni. Örök hála minden válaszért.
(#) bakos13gab válasza neptunes4you hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Egy oldalhoz szerintem elég (nekem egy időben egy 2*24V 160VA-ről járt a két oldal és nem volt gond a melegedéssel). A tranyókban nem tudok segíteni. Nekem mindvégig ST 2N3055-ösök voltak benne.
(#) storm válasza neptunes4you hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

A tranyókat persze csak ha megtudod oldani dönsd el a saját füled alapján cserélgesd, és meglátod melyik a legjobb
(#) Moszkvai válasza neptunes4you hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Szia!
2N3055 is jók bele. A BDY73 is. Ez utóbbit többen dicsérik de nekem a 2N-el sem volt bajom. BD-ket nem próbáltam de elvileg az is jó, csak a hűtőfelülete kisebb mint a TO-3-asoknak. Trafó kevés lehet, de próbára megfelel.
(#) storm hozzászólása Okt 2, 2010 /

Sziasztok!
Sajnos még nem tudom teljesen kipróbálni a JHL végfokot de az normábis, hogy bekapcsoláskor 1 kicsit kiugrik a hangszóró membránja? Gondolom a féltápfesz miatt van
(#) Kovidivi válasza storm hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Nekem pont ezért van koppanásgátló és DC figyelő a kimenetre rakva. Megvárja a kapcsolás, amíg beáll a kimenet, aztán kapcsolja a hangsugárzókra.
(#) walter válasza storm hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Szia!
A hangszóró védelemre itt nincs olyan nagy szükség,mint a szimmetrikus tápegységnél, itt a kondenzátor "véd" az egyenfeszültségtől.
Nálam nincs észrevehető kattanás bekapcsoláskor.
(#) storm válasza walter hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Kicsatoló kondi nélkül mi történik? Úgyértem szól rendesen? Amúgy bekapcsolásnál nekem sincs koppanás érdekes módon csak kikapcsoláskor
(#) bakos13gab válasza storm hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Hát mivel féltáp ül a kimeneten, akkor szerintem nagyot koppan és ki tudja, hol áll meg... innen nem lehet elspórolni a kicsatolókondit.
(#) storm válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

De a hangot befojásolja valamiben?
(#) storm hozzászólása Okt 3, 2010 /

Megszólalt!!
Viszont néha eléggé recseg.. a jack csatin kívül mi okozhatja még?

Hát ha van benne potméter, akkor esetleg az (mármint hangerőszabályozó, ebben nem tudok segíteni). A hangját biztosan befolyásolja. Érdemes Egy nagy (pl.: 4700uF), ennek a százada (47uF) és egy jobb minőségű valamekkora fólia/papír kondit tenni kicsatolónak párhuzamosan. Ettől picit észre lehet venni javulást (nekem így jobban tetszett), de ez már szubjektum. Egyetlen nagy kicsatolóval is szépen kell szólnia (esetleg ennek a méretét változtathatod, akár 10000µF-ig is, de inkább kisebb lépésekben emeld).
A nyugalmi áramod mekkora? Ha az kevés, attól is recseghet.
(#) storm válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Igazából most csak kíváncsivoltam megszólal-e Amúgy a kimeneten csak 2200µF van kicsatolónak és 800mA a nyugalmi áram. Holnap nekiűlök és beállítgatom redesen
(#) walter válasza storm hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Az áram kevés,de attól nem recseghet. (A torzítás és a recsegés nem ugyanaz, torzítás lehet kis nyugalmi áram miatt is)
A kontakthibás alkatrész forrasztást keresd.
A 2200ľF -os jól van bekötve, nem vezet át?

Ez még nem a végleges trafó csak megépitettem egy mono végfokot, hogy egyátalán szól-e De mivel igen megépitem stereo-ba a trafója egy 10A-es AC 25V-os régi de jó erős trafó lesz Gondolkoztam még lm338t-s stabilizáláson annak lenne értelme? meg persze vagy 10KµF szűrés oldalanként Ja és a nyugalmi áram menyi legyen??

Hát cSak a kérdésre nem válaszoltál.

Elnézésedet kérem elfelejtettem Szerintem biztos nem mivel zsír új habár kitudja.. majd kicserélem úgyis nagyobbra és akkor kiderül Szóval a nyugalmi áram mennyi legyen?
Szerk.: De szerintem csak a jack csati lesz a hibás mivel ha azt mozgatom akkor van 1 pont ahol szépen szól

Akkor minden rendben jeck csere.
A nyugalmi áram: milyen tranzisztort használtál?

Hát a 'szokásos' 2N3055-öt Amúgy az is baj, hogy kb 1,2A-nél nem lehet fentebb vinni ha a poti előtti ellenállást cserélen akkor megy majd fentebb is vagy nem?

Az, hogy a nyugalmi mekkora legyen, az attól függ, hogy:
mekkora a táp
mekkora a borda
mekkorát szeretnél

Most meg nem mondm hirtelen, az enyémen mekkora (valahol visszakeresed, megtalálod. Olyan 1A és attól felfelé már jó (lehet, hogy nálam 1,3). Akár 2A is lehet, a hűtésed határozza meg. Ha még meg tudod fogni a bordát egy óra múlva is, akkor szerintem nincs gond.
A stabilizálást nem tudom (valaki szerint jobb, valaki szerint rosszabb), de nekem az egyelőre túl költséges, hogy kipróbáljam.

Az 1 A már jó, ott a lineáris szakaszban dolgozik.
Nem kell minden áron a nagyobb áram, lényeg,hogy az egyenes szakaszban legyen és ez ott van 1A-nél is.
Nekem is 2N3055-van.

Értem köszi a válaszokat, akkor majd holnap nekiállok na jóccakát mindenkinek
Következő: »»   63 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem