Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Maga az Alfaset egy nyomtatási technológia, ami többféle anyagra képes lenyomatot képezni...egy percnyi keresgélés után ennyire jutottam.
Ha jól gondolom, akkor az áramköri rajzot közvetlenül a lemezre nyomtatod, aztán mehet a lúgos fürdőbe. Engedélyt kérek örülni vagy meghunyászkodni! Van itthon valamiféle fotópapírom, 35 HUF-ért jutottam hozzá. Az egyik oldala kissé érdes, a másik sima. Ha ezt bedobom a lézernyomtatóba, ráfirkálom a rajz tükörképét (melyik felére is?), akkor bírtokba is vehetem muter vasaló kézikészülékét és mehet is a móka?
jaja csak az úgy nem lesz jó
nem kell tükrözni csak ha smd-ét használsz.
Az SMD-re visszatérve... igazából az SMD csak annyiban érdekel, hogy az ajánlott PIC16F84A-20/SO PICúr SMD kivitelezésű, viszont a legjobb műveletvégző és adat/programtároló tulajdonságokkal bír. Ennek a beültetésére hirtelen jutott eszembe egy megoldás, amikor rápillantottam a falamon levő 486-os alaplapra... vannak SMD IC-foglalatok is a világon, amiket nyugodtan lehet alkalmazni. Nem kellenek a hipervékony áramköri vonalak, így megúszhatók a komolyabb technológiák használatából eredő plusz költségek. Ha viszont tényleg jó és kiforrott a készülék, akkor érdemes az egész áramkört SMD-re konvertálni, egyébként az SMD IC-k foglalattal megoldhatók...SZERINTEM!
Egy foglalat sosem olyan biztonságos, mint egy normális forrasztás...és ha belegondolok, nem is kell nagyon hipervékony vonal az SMD-khez...főleg egy ilyen típusú IC-hez...
Hali Norberto!
Régebben én is használtam alfaset-et, de manapság nem jutok hozzá. Te hol szerzed be? Én borsodi vagyok, utánvéttel be lehet szerezni?
Igen, ez a fő bajom nekem is...már nem gyártják, és én se tudok belőle szerezni sajnos
Van itthon egy-két lapnyi pötty meg vonal, ami megmaradt...aztán ha az elfogy (hamarosan), nem hiszem, hogy lesz utánpótlás Már nem gyárt senki ilyet sehol a világon
Pedig a legjobb lenne a friss, "ropogós" Alfaset, mert az még nagyon jól tapad, és könnyebben lehet kezelni, satírozni...de hát minden jónak egyszer vége szakad
Hát így jártunk!
Pedig ha fóliára vittük fel az alfaset-et, akkor fotoeljárással is könyedén lehetett így nyákot csinálni, egyet akár többször is (sorozat) Hát ez van!
Sziasztok!
VAS(II)-kloriddal is lehet maratni, vagy csak VAS(III)-kloriddal? deniel
Ezt én kipróbálnám, ha lenne itthon olyanom...fognék egy nagyon kis darab üres NYÁK-lapot (pl. 2x2cm), és zsupsz bele
most ezt azért kérded, mert vas(II)-kloridod van?
mert ha igen, rakd ki levegőre, és kis idő múlva a szép zöld cucc bebarnul, és ott a vas(III)-klorid. amúgy sztem mindegy, milyen ox. állapotban van az a vas, reagálni fog a rézzel.
Hali!
hogyan lehet PCB layoutból nyomtatható nyákrajzot csinálni? Van ilyen program? Vagy valami ilyesmi?
hello mindenkinek !!! szeretnek valmi rajzot kapni a megvilagitos nyakkesziteshez hogy mien izzoval vagy mien neon csovel lehet megvilagitani a nyak lemezt es hogy mien tavolsagra tegyem a izzot? es medig kell megvilagitani erre keresek magyarazatot !!!
kerlek beneteket segitsetek !!! elore is koszi nektek !!!!!!
Én 160W-os Tungsram UV izzót használok. A megvílágítási idő 25 perc. Lézer nyomtatóval egyszerű A4-es papírra nyomtatom ki a rajzolatot. Étolajjal teszem átlátszóvá és rámasszírozom a nyákra. Utánna egy kisméretű képkeretbe téve egy 2mm-es üveglappal leszorítom és így vílágítom meg.
Lényeges: 1, A papír festékes oldala nézzen a nyák felé 2, A fotólak száradási ideje 4-5 óra szabad levegőn és nem több, mert törékennyé válik a réteg. (Positiv20) 3, Hűtőből kivéve a lakkot alaposan fel kell rázni és kb. 15-30 perc múlva kezdem felhordani a zsír és vízmentes száraz nyáklemezre. 4, Nem a szórási távolság számít, hanem hogy egyenletesen szórd fel a réteget. Minél vastagabb réteget hordasz fel, annál hosszabb megvílágítási időt kell használnod. 5, A NaOH-ról áttértem a mezei hideg zsíroldóra, csak erősen fel kell hígitani. 1:7 - 1:10 6, A lúgos előhívás után alaposan le kell öblíteni hidegvízzel a nyákot. 7, Pontos időpontokat nem lehet meghatározni, mert sok mindentől függ. Kísérletez ! 5-10-15-20-25-30 perc megvílágítási időkkel aztán meglátod a végeredményt. pl. Ha nem üveglapot hanem plexit használsz akkor állítólag felére csökken a megvilágítási idő. A Conrad elektronikától tudsz rendelni UV izzót, fénycsövet. Szerintem az izzót válaszd, de egy ventillátorral hűtened kell.
hello!
megvilágításos nyákkészítéshez milyen panel kell? sima mezei egyoldalas rézfelületű panellel is meg lehet csinálni, vagy valami speciális panel kell?
Hali!
Én úgy készítek nyákot, hogy a kinyomtatom tintasugaras fóliára, nyáklemez vágása, zsirtalanitása => majd a nyáklemezt lefújom fotólakkal (p20) => száradás a sütőben egy cipős dobozban 50-100 fokon kb.: 5perc => folia levilágitás ( conradból való nitraphot izzólámpa 250W) (két üveglap között a fólia tintás része a nyákra fekszik rá) => előhivás (1/9 NaOh oldatban) => száritás (sütő, cipős doboz) 5-10 perc => maratás kb.: 50 fokos marató lében. (mozgatni kell a nyákot) Majd fúrás csiszolás, stb...
"megvilágításos nyákkészítéshez milyen panel kell ?"
Sima mezei csak előtte fel kell rá vinni a fényérzékeny réteget. Általában ez P20 fotó lakk szokott lenni.
Sziasztok!
miklosch...nem kell semmilyen speciális NYÁK a fotózásos technikához. Nem kell! De lehet kapni. Ennek a spéci NYÁK-nak az az előnye, hogy már nagyon jó minőségben tartalmazza a fotólakkot, ami fényre érzékeny. Éppen ezért be van fedve egy fóliával, amit fotózás előtti másodpercekben kell róla leszedni. DE mindezt megcsinálhatod magad is, mégpedig a Pozitiv 20 típusú lakkal. Csak az nem lesz olyan jó minőségű, mint a gyárilag lakkozott NYÁK. Tehát vagy pénzt költesz a profibb NYÁK-ra (jópárszáz forint egy ilyen gyárilag lakkozott NYÁK), vagy nem lesz olyan a minősége a panelednek a végén. Mivel otthoni körülmények között pl. óhatatlan, hogy ne szálljon a lakkba pár száz porszem. Na ezt pl. kivédték a gyárinál, abban nincsenek "moszatok"
Igen sima nyák kell... Aztán egy festékréteggel letakarod ott ahol nem kell lemaratni. (maradnak a vezetősávok)
http://dcf77.uw.hu/6.htm én így csinálom.
Én még az smd áramköröket is itthon készítem és magam fujóm le a nyákott P20-al és szerintem tökéletes. Szinte hiba nélkül el lehet készíteni.
De ez mindenkinek a saját ügyességén múlik.
Üdv!
Én találtam neten egy sokkal jobb megoldást nyákkészítésre. 1. Sima írásvetítőfóliára kinyomtatod a rajzot (lézernyomtatóval) 2. Nyáklapot felmelegíted vasalóval (újságpapiron keresztül) 3. Ráteszed a fóliát (festékkel lefelé) 4. 1 percig melegíted (újságpapiron keresztül) majd rányomkodod a fólíát. Ezt megísmétled párszor. 5. Kihűlés útán óvatosan lehúzod a fóliát. 6. Lemaratod Jó minőségű nyákot lehet vele csinálni. Nekem kb. ugyanolyan lett, mint fotóeljárással.
Neked nem ugrik össze a fólia vasaláskor ? Én Pausz papírt használok...
Hali!
Szeretné érdeklődni hogy egy datasheetből a nyák rajzot hogy lehet hasznosítani? Hogy arra megcsinálni a kapcsolást. Mert ugye ebbe benne vannak az alkatrészek és sok helyen félreérthető. Egy TDA 7294-esről lenne szó.
írásvetítő fólia eléggé hőálló
én is ezt használom csak nem újságpapíron keresztül hanem ilyen Kimberly-clark kéztörlő vagy mifene papíron(duplán hajtva)keresztül vasalom,de én csak egyszer kb 5 percig . A vasaló kb 130 fokos és nem jó nagyon rányomni mert szétpasszírozza a fólia alatt a festéket
A sprintlayout nevü proginál az eredeti képet berakod háttérképnek és rárajzolod a rajzolatot! Utána háttérkép töröl és TÁDÁ!!
Mindenkinek koszonom a segtseget es a tanacsot tenyleg nagyon sokat segitetetek rendesek vagytok megeszer koszonom !!!!! :yes:
Nem ugrik össze, csak nem kell fullra feltekerni a vasalót. Meg több réteg újságot tegyél rá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |