Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1079 / 2208
(#) mayky válasza zoliee hozzászólására (») Okt 3, 2010
Hát majdnem kinyírta mert a csatoló kondi fesz. értéke kicsit volt és zárlatos lett, és rácsáramos üzembe nyomta a 300B-ket.
(#) klemo86 válasza mayky hozzászólására (») Okt 3, 2010
Svetlana 6550? Áááá :szeret: Azt én kinéztem magamnak az EL34-ek után (amik Tőled származnak /-tak), nagyon de nagyon tetszik, egyszer biztos lesz egy PP-m belőle (abból is ). Hangra milyen? Szerintem csudijó lehet, Zolinak is ajánlottam a dagi változatát!
(#) mayky válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 3, 2010
Hát mondjuk, úgy hogy nagyon ott van De nincs eget rengető különbség a JJ-khez viszonyítva. Sajnos idén egy erősítőt sem építettem, és csak deszkamodellben hallgattam meg. Akitől vettem a 6550-eket az hallott olyan véleményről, hogy a Svetlana KT88-as jobb hangra. Sajnos a linken szereplőből csak egy van az eladónak, mert amilyen hülye vagyok biztos megvettem volna
(#) sturbi válasza mayky hozzászólására (») Okt 3, 2010
Szia mayky ! Az előbb néztem milyen kimenőtrafót kekertél a 6C33C-hez annó. Annak milyen illesztése volt a valóságban, mert szerintem 1,5 K körül volt az adatok alapján, nem 1,2 K. A teljesítményed nemigen lehetett 10 W felett, ha figyelembe veszem a rendelkezésre álló tápfeszt (százegykét voltnál nem lehet nagyobb az effektív meghajtófesz (a trafó primerjén), mert egyik fele szétgömbölyödik a színusznak ha az anódfesz nem nagyobb 260 V-nál a 6C33C-en, csak eltorzított meghajtással lehet még pár W-ot nyerni, de úgy nem szól valami jól) Szerintem maximum 800 ohm-os illesztés jöhet számításba, ha mindkét felét használjuk a 6C33C-nek, akkor elvileg 14-15 W lehet a normális teljesítmény. Ez fél csővel is elérhető (számolva, 300 V körüli anódfesszel, 800-1200 ohmos illesztéssel, ha jobban megnézzük az adatlapot, fél csőnek ezt könnyedén bírnia kell).
(#) mayky válasza sturbi hozzászólására (») Okt 3, 2010
Biztos igazad van, mert utána megcsináltam üresjárati 600/8 ohmosra, ami terhelve úgy 800 ohm körül lehet. Azt nem tudom, hogy szólt ez a verzió mert azt már azután tekertem miután nem volt ilyen erősítőm, a dolog érdekessége, hogy az vette meg akihez került az ampom, de nem mertem megkérezni, hogy hogy szól, mert a végén még vissza kell vennem
SM102B (17 cm2) ebben már 1000 menet alatt volt a primer menteszám.
Szerintem sem kell félteni ezt a csövet, ha lenne még ilyenem, biztos megnézném meddig lehet lemenni, 300/8 ohm ?
Csalfa dolog a trióda, a kicsi belső ellenállásával (kis áttételű trafó) "nem kompenzálja" a hangszóró oldali impedanciaváltozásokat, ezért nem a primer csökkentésével, hanem a szekunder növelésével érdemes megoldani az illesztetlenséget, 1000 menetet már keveslem a saját tapasztalataim alapján (SM 102B, SU 75B hasonló kategória, 1400-1500 menet körüli primer az igazi a 33-asnak, sajnos ennyit nem tudtam rátenni én sem, mert nem voltak kicsit vékonyabb huzaljaim).
Amorph-al lehet hogy az is jó lenne neki, A 6C33C-t is használják 300 ohmos illesztéssel is amorph vasnál.
Nem tudom, én nem is foglalkoztam ezzel a csővel tovább, építettem egy EL84 PP-t, PCL86 PP-t EL34 PP-t számomra sokkal meggyőzőbb volt.
(#) zoliee hozzászólása Okt 3, 2010
Én leragadtam a KT88-nál.. minél többet nézem annál jobban tetszik!!! hát nem szép??
jó szeműek láthatják az embert aki fényképelte a nagyított képen!!
(#) djhans hozzászólása Okt 3, 2010
Trafótakaróval üzemel már az ECl86 SE. Hála CIROKL mesternek. Le lesz fújva a zöld kalapácslakkal.

kép 025.jpg

(#) klemo86 válasza djhans hozzászólására (») Okt 3, 2010
Hű, mesterien retró lesz :kalap:
(#) nikolatesla hozzászólása Okt 3, 2010
Hali!
Van valakinek ECC88-hoz füles erősítő kapcsolása? Lehetőleg OTL legyen. Nem rég láttam ,hogy van ilyen de nem találtam a rajzát
(#) bakos13gab válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 3, 2010
Aki keres, talál: A Low-Voltage Class-A Tube Headphone Amplifier
(De ami csak ECC88-ra épül, én csak olyat építettem, amit nemrég kitárgyaltuk, hogy nem jó).
(#) nikolatesla válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2010
Tudom,hogy nem jó de csak ilyen cső van most feleslegbe.
Esetleg olyan kapcsolás ami triódához van és kb olyan cső van benne mint pl az EZ4? Vagyis a cső kinézete legyen olyan.
(#) bakos13gab válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 3, 2010
Hát az EZ4 szerintem erősítésre csak úgy jó, ha 500-500 darabbal súlyzózól
Igazából nem tudok hirtelen, majd valaki más. Én most ezt építem (szintén itt van pár oldallal korábban) Bővebben: Link. A fromája kb. megfelel, csak sokkal nagyobb.
(#) nikolatesla válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2010
Jónak tűnik az a cső meg szép is.
Azért mondtam az EZ4-est mert nekem az az alak tetszik. Ha pénzem úgy lenne akkor tele tenném a szekrényemet 300B-vel Illetve elég egyszerű kis erősítő.
(#) joepapa hozzászólása Okt 3, 2010
Szóval 6p14p fűtést szerintetek hova állítsam be? 6,3 V 5,7-7V, 760mA -+60mA a katalógusadat

6,3x760 mW plussz 5 százalék? (inkább legyen túlfűtve 5 százelékkal mint alul?)

ennyire szét lett robbantva a kicsike, és ujjraépítve...igaz ez még pentoda mod, nem kellett volna triodában meghallgatnom, mert most úgy maradt...

7V PP 4 Ohmon 1kHzen és 100Hz en 30Hz en csak 6VPP a teljes torzítatlanság, azaz sacc 1,5W...de mégis hatalmasat szól.

2 napig csiszoltam le az ótvar puha ragacsos ráncos lakkot, ha felgyújtom már rég kész lett volna, na de ez öreg fa, szép a színe. kapott eddig 10 réteget, most 1 hetet szárad, csiszimiszi és megint 1 réteg...természetesen fújva.

A két kimenő is 2 szer át lett lemezelve aztán válogatva lettek a lemezek és egyformára lemezelve mire jó lett, mert volt, hogy az E hez ragadt I bent maradt 3 db on és simán össze lett rakva, ejnye Müszi bá!
Azért lett 2x szétszedve mert kipróbáltam légrés papír nélkül is, most sütőpapírral igen kis légréssel jó lett.

1 képen a csillagpontos föld van csak a dobozban
2 képen a brumm minimum fülre egy érzékeny hangszóróval, 1 tized mm hatalmasat változtatott, úgyhogy fakötésű alátét önzáró 8.8 as anya és szakadás előtt egy picivel van meghúzva, nem is mozdult el, pedig még alá is akartam lakkozni.
3 képen egy összerakott belső közeli a szendvicsől.
(#) hgy válasza zoliee hozzászólására (») Okt 3, 2010
De nem mindegy, hogy meddig
(#) bakos13gab válasza nikolatesla hozzászólására (») Okt 4, 2010
Hát ez nem kerül annyiba... közel se.
(#) marone hozzászólása Okt 4, 2010
Helló !
Ha egy csőnek (12ax7) nagyobb a fűtőfeszültsége mint mondjuk 6,3 V, akkor megnő az elektronkibocsátó képessége ?
Az élettartama viszont lecsökken?
Illetve egy ilyen csőnél, ha kicsi az anódfeszültsége, de én mondjuk duplájára növelem, akkor mi változik ?
A hang dinamikája ?

Kösz !
(#) joepapa hozzászólása Okt 4, 2010
6N13S vajon mekkora Ra ra vágyik sima SE ben? a sok orosz adatlap nem írja, vagy bénázom...

Ezt találtam:6n13s 1:8 trafo
(#) Action2K válasza joepapa hozzászólására (») Okt 4, 2010
32Ω-os fülessel számolva kb.:
Ra = 24.82 * ~32Ω = ~20kΩ
Áttétel = 2800 menet / 113 menet = 24,8
(#) joepapa válasza Action2K hozzászólására (») Okt 4, 2010
Ezt nem értem...20kOhm? ez egy OTL nek is választható cső...valami nem stimmel, amit linkeltem ott párhuzamban 2db 500Ohmot szeret...az elektroncso.hu cikk szerint, ha ez igaz akkor ott 8 Ohmhoz 1:8 áttétel azaz 64*8 azaz 512 Ohm van a párh 2 triódának, tehát ha jól saccolom a 2db zsír új 100V os illesztőtrafóm ami magas silicium tartamú EI vasas, és most 1:10 az áttétele azaz 100x os imp, ha átlemezelem légrésesre akkor pont elmenne 4 Ohmos hangfalammal.

a 20kOhm ot nem tudom mire irtad...Az elirás lehet nem ez a cső.

Bővebben: Link
(#) bakos13gab válasza joepapa hozzászólására (») Okt 4, 2010
Helló!
Én PP-ben tudok róla olyan 1K körül. Ha megnézed a lomex honlapját, ott árulnak hozzá gyári kimenőt (ami itt sokak szerint kicsi). Annak is PP-ben 1K/8ohm.
Itt a trafók/kimenőtrafókból az első.
Szóval SE-ben sem lehet több, csak kevesebb (talán a fele?).
(#) bakos13gab válasza joepapa hozzászólására (») Okt 4, 2010
Itt például 1K/8ohm SE-nek és 2,5W kimenőteljesítményt ír a srác: 6AS7 SE Amplifier
(#) Action2K válasza joepapa hozzászólására (») Okt 4, 2010
Leírtam, hogy hogy jött ki a 20k ohm.
Ha 1:8-as áttétel kell, és 8 ohm-ra, akkor igen 512 ohm jön ki.
(#) joepapa válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 4, 2010
itt meg 6kOhm PP benBővebben: Link
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 4, 2010
Elírás, 2 Kohmmal jön ki a 10 W PP-ben, 250 V anódfesznél ((250*0.8*2)/2,82)^2)/2000=10 W)), 6 K-val csak 3,3 W lenne (csodák nincsenek).
(#) (Felhasználó 1947) válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 4, 2010
A JJ csöveivel semmi gond nincs, tapasztalatból mondom.
A régi Tesla csöveket mindenki imádta, jó minőségűek voltak, akárcsak a Tungsram csövek.
A JJ a régi Tesla sorokon nyomja a csöveit, melynek 90%-a exportra megy(USA, Kanada, stb) a maradék 10%-a marad csak az EU-ban.
A másik dolog, hogy hasonló ár/érték arányt talán csak a szovjetek tudnak produkálni, senki más.(Pl a Mullard is a ruszkikkal gyártatja a csövei nagy részét.)
Nem elég „hallani valamit róla”, ha nem próbáltad ki a JJ csöveket, semmit nem tudhatsz a minőségükről.
Azt még nem is említettem, hogy igény esetén párba, vagy kvartettbe válogatott csöveket tudsz vásárolni tőlük, ami a régi csövek esetében már nem, vagy csak irreálisan drágán lehetséges.
Következő: »»   1079 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem