Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   71 / 148
(#) punkkazy válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Ezzel hogyan valósítasz meg egy egyenirányító hidat? Összekötöd a két anódot, és egy diódaként használod? Esetleg csak az egyik diódát használod fel?
(#) albinolynx válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Okés, köszi!
(#) Transztyuszeres válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Igen. Párhuzamosan, ha kisebb áram is elég, akkor ott az MBR10200.
Még egy lehetőség a BYV32-200. Kisebb feszültségre meg MBR20100.
(közös anódos duál gyorsdiódát nem nagyon kapni)
(#) albinolynx hozzászólása Okt 4, 2010 /
 
Rutinosak biztos találkoztak már a jelenséggel, én nem tudok vele mit kezdeni.

Akárhogy tekerem a trafót, a primer kör állandóan 0.4-0.5A-t eszik. A végén már csak úgy próbáltam, hogy szekunder nélkül. Tökéletesen mindegy neki, hogy sok szálas litze (2 x 100szál 0.1mm), vagy 4 szál 0.5mm.
Nem értem mi az oka. Próbáltam sodrottan, szétterítve, faltól-falig, összehúzva, de nem lesz kisebb az áram.
Ugyan ebbe a környezetbe egy pc táp trafót kötve 0.1A az áramfelvétel.
Mi lehet az oka?

A másik jelenség, hogy "zenél" a trafó és ennek ütemében a kimeneten ugrál 2-3V-t a feszültség üresjáratban. Terhelve stabil, semmi gond vele.
Kimeneten snubber van, puffer, meg két fojtó trafó. Sárga pc-s magra 20 menet - ebből kettő egyforma. Aszimmetria nincs a kimeneti feszültségek között.
(#) sirály12 hozzászólása Okt 4, 2010 /
 
Az már megvan hogy 2*5 menet a primer.
A szekundert hogyan kell pontosan kiszámolni, persze ráhagyással, mivel az én tápom szabályzott. Saccoltam, én is, de pontosan akarom csinálni. 2*8 vagy 2*9 menetet saccoltam.
10 - 15V bejövőfesz esetén 2*15V kimenőnél.
De, jól saccoltam?
Van erre képlet, csak nem találom.

Valaki tudna segíteni ebben?
(#) (Felhasználó 46585) válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Hasonlóan, mint a primert. Tekerj először 2 x 10 menetet. Nézd meg terhelve, hogy 10 V betápnál is kijön e belőle a névleges fesz. a névleges terhelésen. Közben, nézd meg, hogy nem állít e be 100 %-hoz közeli kitöltést a szabályozó. Ha nem, akkor csökkentsd le a szekunder menetet 2 x 9 menetre. Nézd meg a fentieket. Ezt addig csináld, míg a kimeneten 10 V-ra már , - vagy még éppen nem ejti a feszültséget a táp. Nem túl sok érteleme van számolgatni, mert van a trafónak szórási induktivitása, ohmos ellenállása, a kimeneti egyenirányítókon esik a feszültség, stb. Úgysem tudsz minden adatot pontosan, ezért amit kiszámolnál, nem lenne pontos. Sajnos, rossz hír, hogy ezt a tekercselést már a végleges huzalból ( vagy litzéből ) kell megcsinálnod, hiszen attól nagyon sok minden függ.
(#) sirály12 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Értem, akkor ez el fog tartani egy darabig, mivel megcsapolásos a szekunder, ami nekem kell. Így mindíg le kell majd tekernem szinte az összeset.
(#) (Felhasználó 46585) válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Hát, ez van...
(#) albinolynx válasza zn4416 hozzászólására (») Okt 4, 2010 /
 
Milyen módszerrel távolítod el a zománcbevonatot a huzalok végeiről?
(#) proksa1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Miért kell ennyire közel tenni a maximális kitöltést a névleges feszültséghez? Én úgy szoktam hogy simán túltekerem a trafót, aztán majd a szabályzó úgyis visszavesz, és a kis tultekeréstől jobban bírja a rövid idejű tulterhelést amíg a tuláramvédő le nem kapcsolja. Esetleg ez valami hátrányt okoz? Ugyan több réz megy rá ez valami számottevő plusz veszteséget okoz?
(#) (Felhasználó 46585) válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Ha túltekered, akkor nagyobb áram folyik a tranyókon, ez mindenképpen többletveszteséget okoz, egyrészt a tranyókon, másrészt a primerben. A veszteség pedig az áram négyzetével arányos, mivel a tekercselés is ohmos, meg a FET-ek Rdson-ja is. Meg a kapcsolási vszteségek is nőnek. A másik probléma, hogy ha nagyobb a szekunder tekercs menetszáma, akkor nagyobb lesz a primer-szekunder közötti szórási reaktancia is, tehát nem lineáris a kapcsolat.
Ez egy hálózati tápnál nem annyira problémás, de a 10...14 V nagyon kevés, ott érdemes erre kihegyezni.

Miért birná jobban a túlterhelést? Ha túlterhelés van, akkor megszólal az áramkorlát, ezt nem értem...
(#) proksa1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Szerintem a tulterhelést azért mert jobban utánna tud szabályozni, mert a maximális kitöltési tényezőhöz nagyobb feszültség tartozik, így a veszteségeket jobban tudja kompenzálni. Persze így gondolom akkor jobban is melegszik a több veszteség miatt, és romlik a hatásfoka is. A legközelebbi kisfesz tápomban megpróbálom ugy csinálni ahogy mondtad, hátha jobb lesz a helyzet. Ugyan így is tökéletesen mennek és szinte nemis melegszenek, de azért én mindenre rászoktam számolni egy kicsit(ésszerű határokon belül persze).

Az áramkorlátot én egy 10Aes tápnál mondjuk 15A környékére szoktam belőni, vagy ha esetleg kevesebbre mondjuk 12A-re, akkor viszont egy kicsit nagyobb késleltetéssel. Indulóáramok és hirtelen jött nagyobb pillanatnyi terhelések végett.

Nemtudom ebben mennyire van tapasztalatod, de TVkből vannak viszonlag nagy eredetileg flybackhez való magjaim, de eltüntettem a légrést belőlük hogy a félhidas tápokban jók legyenek, a kérdés lényege az hogy ezeken a ránézésre többszáz wattos magokon amiket max 100wra használtak áttudok e vinni nagyobb teljesítményt? vagy esetleg silány anyagból készültek és azért van irreálisan nagy vasmag adott teljesítményhez?
(#) (Felhasználó 46585) válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Igen, abban igazad van, hogy akkor tovább bírja a szabályozó, de hát azon az áron, amit te is írtál...

A TV-kbe nem túl jó ferriteket tesznek, mert nem nagy a frekvencia. Csak látszólag olyan nagy teljesítményűek a magok, mert a vaskeresztmetszet többnyire kicsi, de az ablak jó nagy. Azért, hogy a nagyfesz tekercsnél ne legyenek szigetelési problémák. Azért érdemes őket kipróbálni, nem annyira rosszak azok. Esetleg többet egymás mellé tenni, vagy lehet csillag alakba is elhelyezni, akár egy tucatot is... aztán egy-egy bakelit lappal, meg szilikon gumi lemezzel összefogni. A közepén lenne egy luk, ott lehet felszerelni.
(#) proksa1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Nagyobb frekit nemis bírják azok a vasak? A keresztmetszete se rossz azoknak amiket bontottam. Minek kellene egy tucatot összekötni? bár gondolkoztam már hegesztő építésen........
(#) (Felhasználó 46585) válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Bírni, bírják még a 100 kHz-et is, csak nagy lesz rajtuk a veszteség. Nem öszekötni kell, hanem egymás mellé rakni. Akkor az ablakkeresztmetszet marad, de a vaskeresztmetszet nő. 25 kHz-en még nagyon jók.
(#) lapose válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Szia!

Szerintem nem egy magról beszéltek. Ha jól értettem te a sorkimenő magjáról írsz, viszont proksa1 szerintem a TV tápjában lévő légréses magról.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lapose hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Hát, az lehet, de régen mintha úgy lett volna, hogy a kettő egyben volt. Persze, lehet, hogy rosszul tudom, valahogy a tv kimaradt az életemből.
(#) Transztyuszeres válasza lapose hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Csak megerősíteni tudom. Én is bontottam ilyen 100W körüli flyback táptrafót. Van amelyik ETD44-es mag, minimum N27 és 40-80kHz-re simán jók, 500W-ot ki lehet belőle hozni ellenütemű tápban, ha ki van csiszolva a légrés (van bennük 1,5-2mm). Én is majd nekiállok csiszolni, de nem a teljes légrést, mert rezonáns ZVS-hez kell egy kis mágnesezőáram.

katt:
Egyébként ezt az autóstápot 12V-ról meg lehet csinálni rezonáns módban?
(#) Transztyuszeres válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Ez sajnos így megy. Én például a 15. trafót tekerem litzéből a ZVS-hez és még csak a primer oldalon tartok.
Ezért találkozni sok tápban ugyanolyan trafóval, egyszer kikisérletezték és gyártják.
(#) cimopata válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
A nagy áramok miatt szerintem nagyon nagy soros zezókondi kellene ZCS-hez.
Esetleg ZVS-ben megoldható, viszont akkor teljes hídra van szükség.
(#) zn4416 válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Feltekerem a pákát a maxra
Vékony huzalnál (még ha 40-50 szál van osszesodorva akkor sem ) nincs gond, 450 C-körül simán leég róla a lakk. 1mm-es és nagyobb drótokat pedig egyszerűen lekapargatom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Valahogy biztosan, a szekunder oldalra kell tenni a kondit, ott nagyobb fesz van. Bár láttam nagyon ügyes elrendezéseket ZVS-ben. De lehet, hogy ahhoz kellett még két tranyó. Ha megtalálom, beteszem ide. ( a múltkor már kerestem ) A trafó szórását is kihasználja a működése során.
A royer oszcillátor nem jó?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Ja, kérem... ha mindíg változtatod a vasmagot is...
(#) proksa1 válasza lapose hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Igen igen azaz a táp trafója. kb etd 44 méretűek ahogy Transztyuszeres is irta, nagyon bíztató. találtam egy E42 névre hallgató magot,a légrést kicsiszoltam, ismeri ezt a magot valaki?
(#) (Felhasználó 46585) válasza proksa1 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
pl: annak idején Vácon is gyártották. Kommersz eszköz, létezik belőle mindenféle anyagból.
(#) albinolynx válasza zn4416 hozzászólására (») Okt 5, 2010 /
 
Nekem csak "kattogós" weller pákám van és kizárólag 7-es heggyel. Az ha jól tudom 300C fok.
Köszi!
(#) sirály12 válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Akkor próbáld meg a szaliciles módszert.

Egy videó is be volt linkelve az inverteres heggesztőtrafós topikban. A Készítő remélem nem bánja, ha ide is belinkelem. Hasznos videó!!!
Link
(#) albinolynx válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Ez teljesen jó módszer, próbáltam. Viszont embertelen az a füst ami keletkezik. Nem is értem hogyan készült ez a videó... (:

Én szabadtéren csináltam, de inkább kihagyom.
(#) emmzolee válasza albinolynx hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Pont ezt akartam mondani én is. Próbáltam régebben.
Ez rettenetesen büdös, és ha a szemedbe megy, akkor be is f...ol. :yes:
(#) albinolynx válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Te milyen módszerrel ónozod most?
Következő: »»   71 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem