Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1081 / 2208
(#) MrBrown válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 5, 2010
Még kettő...
Szia,
én korábban a PCL86SE-mmel majd miután ez bekerült a munkahelyemre, most az EBL21 SE-mmel hallgatom és nagyon :yes:
(#) djhans válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 5, 2010
Meg vagyok elégedve velük. Elég jól szól még a kis csöves SE erősítőkkel is.
(#) lac- hozzászólása Okt 5, 2010
Hello mindenki, láttam sokan érdeklődtek itt a közelmúltban KT88 után... Gondoltam a figyelmetekbe ajánlom az ebay-t Sok KT88 van fönt, és nem olyan vészes az áruk. kettesével és négyesével összeválogatva...

pl.: http://cgi.ebay.com/Matched-Quad-ElectroHarmonix-KT88-tubes-Valves-...ba3c73

csak egy ötlet
(#) klemo86 válasza CHZ hozzászólására (») Okt 5, 2010
Ez nem öt ágú csillag, ez egy ötszög! Az ötágú csillag a kínai orosz koppintásokon van, az ötszög a Novosibirsk gyár jele! Nagyon nem mindegy
(#) klemo86 válasza lac- hozzászólására (») Okt 5, 2010
Zolinak is onnan vásároltunk be, de ez egyrészt nem ide tartozik, másrészt ennyiért valamivel komolyabbakat is lehet itt kapni
(#) bakos13gab válasza MrBrown hozzászólására (») Okt 5, 2010
Na jól van. Megnyugodtam, hogy mások is jónak találják.
(#) joepapa válasza CHZ hozzászólására (») Okt 6, 2010
Igen, elírtam . Ilyen a "tömör" csillag azaz egy szabályos ötszög. Ilyen volt az a 9 db cső, most kaptam másik 7 db ot a rombusz jelűeket, talán ez a foton. Ezekre nem volt időm de beraktam találomra 2db ot és mindkettő jó elsőre.

Amúgy ezt a fűtésből jövő brummot akkor hallod ha nincs katódkondi!
Amitől a katódból tud vezérelni a fűtés hullámzása.
(#) joepapa válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 6, 2010
Viszont pl PY88 at tudnék én is venni 10db ot 2500FT ért. vagy akár 30-50db is vabn dobozos újak. azaz a graetz től csak a fölös fűtés power tart vissza.
pl 8db fűtése már 220V hálóból menne kis ellenállás elfűtéssel sorban, az pont 2 db graetz a két csatornának..csak az 60W hősugárzót is beiktatok vele...érdemes? elmebeteg megoldás...Az EL84SE-m 40W ot eszik a hálózatból ha ez lenne a táp akkor 100W ot fogyasztana.
(#) klemo86 válasza joepapa hozzászólására (») Okt 6, 2010
Igen, Foton, de az oroszoknál szinte mindegy… Csak valamelyiknek jellegzetessége is van a jelölésén kívül: pl a Voskhodnál jellemzően 8-ból 2-3nak nem vízszintesen áll a gettertartója, így nem olyan szép egyenes a lecsapódás az üvegen, hanem csáré
(#) klemo86 válasza joepapa hozzászólására (») Okt 6, 2010
Lehet, hogy csak én vagyok így, de a csövesnél nem mindegy egy plusz egyenirányítás még? Nem csőhidas, hanem mondjuk max 2 cső… Így is sokat megeszik "fölöslegesen".
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Okt 6, 2010
Ezek vevőcsövek:
6I1P -> Trióda-heptóda (olyasmi mint mondjuk az ECH81)
6K4P -> Pentóda (mondjuk hasonló az EF80-hoz)
6N3P -> Kettős trióda (ECC akármi)
6H2P -> Kettős dióda
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 6, 2010
Idézet:
„...Amúgy ezt a fűtésből jövő brummot akkor hallod ha nincs katódkondi!
Amitől a katódból tud vezérelni a fűtés hullámzása...”

Nem a fűtésből eredő brumm az, hanem a táp nem megfelelő szűréséből. A cső a tápfeszültség brummját (hidegítetlen katódellenállással), földelt rácsos kapcsolásban erősíti (a katódellenálláson keletkezik a vezérlőjel). A 6N8C -ek nagyobb árama jobban meghúzza a tápot ezért az brummosabb lesz, értelemszerűen ez a brumm még "exrában", a kisebb belsőellenállású cső kisebb osztása miatt nagyobb arányban jelenik meg a katódellenálláson.
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 6, 2010
Az nem orosz jellegzetesség, látnád az én japán Matsushitáimat, azok mind így néznek ki (mármint amik nekem vannak).

Kép018.jpg

(#) cruisher válasza djhans hozzászólására (») Okt 6, 2010
Tetszik ez a kalapácslakk. Megtudhatnám a nevét?
(#) Action2K válasza cruisher hozzászólására (») Okt 6, 2010
Kalapácslakk.
(#) joepapa válasza klemo86 hozzászólására (») Okt 6, 2010
IGEN, ezért irtam, hogy elirtam ÖTSZÖG.
De 9 ből 8 szar volt.
Amit most vettem 7db rombuszost, azt hiszem ez a FOTON gyár jele, abből találomra 2db és tökéletes, kicsit brummosabb mint a 6N9S de hiszen ez nagyobb cső, nagyobb méretű katód dupla fűtőáram, meredekebb, és Ia max is 3x os, azaz nem összevethetőek. A 6N9S szerintem jobb lesz nekem.
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Okt 6, 2010
Fűtésből jön mert a 9 db ból 4-5 db hihetetlen nagy brummjának keresésénél lekötöttem a fűtést és avval rögtön eltűnt...

Azaz üzemmeleg erősítő és fűtés 1mp re leszakít akkor a brumm 1mp re megszűnik, illetve 1,5 re mert nem indul azonnal, csak amikor teljesen forró ismét.

A táp silicium graetz. aztán 100mikro majd 50 ohm majd 220 mikro, aztán 27kOhm csatornánként és 47 mikro csatornánként ez van a 6N8S vagy 6N9S fokozatktoknak. a 6P3S meg ahonnét a 27 kiló jön előfoknak onnét 2kOhm (250V os trioda üzem miatt elfűtök 50V*60mA*2 -ő miliwattot)!!! és 470 mikro csatonánként!

Ezt a hatalmas brummos 5db ra értem, a maradék mostani 2 db ami csak simán kicsit nagyobb brumm az lehet az amit irtál, mert nem 2mA el terhel be, hanem 5 el tuti..kiderítem ha ráteszek a 47 mikro hátára egy 300mikrot és eltűnik...akkor táp...de ez ezeknél a "jó" fotonoknál, az ötszögesek egyépként 7db nál mechanikai zörgést is mutattak, azaz fül mellett megrázva csörög mint egy gyermekcsörgő.
Nem szimpi innéttől kezdve az ötszög...
A fotonnal, reflectorral még nem volt bajom....
(#) joepapa hozzászólása Okt 6, 2010
Amúgy a 6N9S ek hangja részletezőbb-nek tűnik kicsit kemény a 6N8S ek hangja lágy meleg csöves...De lehet csak a munkapontban görbül a 6N8S.
első fokozat 100k anód munka R, 1k4 katód, aztán ugyanaz a cső másik fele a katódkövető ami katódban 123k-t lát na meg a csatoló után 430k és 6P3S vezérlőrács

A reflectorokon érdekes, hogy ott a reflector jel, és a túl oldalon a lila felbéllyegzés ami pár óra üzemmelegség hatására bearanysárgul és az a lila bélyeg olyan rombusz mint a fotonok rombusz jelölése csak van bennük egy szám pl18...a rombusz 4 oldalán szám szám szám szám, gyártási év, hónap és még két adat.

előszőr azt hittem fotonok...megfordítva reflectorok (6P3S)...Most minden 6P3S em foton összesen 10db újat vettem 10 e ft ért...dobozosak, és én indítottam el először őket, lila a bélyeg, és a katódfény is csak a csillámok üveghez érő sarkánál kontrasztosan jelent meg, ez ugye a teljesen új cső jellegzetessége.

Azt vettem észre elsőre ilyen a katódfény pár órámn át, majd szétoszlik belül nagy térben majd 100-200 óra után eltűnik...A lila béllyeg meg a 6P3S eken kb 1 óra alatt besárgul ekkor a besárgulás alatt elkenhető letörölhető, majd ráég és látszik a csövön, hogy még használt.

A kissebb azaz hidegebb búrás csőnél mint a 6N9S eim a lila béllyeg még 200 óra után is lila, mert langyos csak a cső...6,3V 300mA egy ekköra uborkásüveget nem tart forrón 20 fokos szobában.
A 6P3S 10 perc alatt leégeti a bőrt a kezemről.
(#) (Felhasználó 1947) válasza tube_dani hozzászólására (») Okt 6, 2010
Itt egy megoldás szimpla tekercsre- anódfeszre.
Késleltetés is megoldott ilyen módon.
Már épitettem ilyen egyenirányitást, jó tapasztalataim vannak vele.

hibrid.JPG

Nem győztél meg, de mindegy is. A megfelelő tápszűrés nemcsak mikrofarádok kérdése, eredhet a brumm a fűtésből természetesen, de a leírásod alapján (azt írtad, hogy csak akkor van brumm, ha nincsen hidegítve a katódellenállás) semmiképpen nem csőhiba az oka, ahogyan azt "lekönyvelted" magadnak, ha csőhiba lenne, akkor hidegítve sem lehetne megszüntetni a brummot. Ezen az sem változtat, hogy van egy-két példány, ami nem brummog annyira ebben a teljesen alkalmatlan kisérletben. A két cső alapvetően más tulajdonságokkal bír, nemcsak az a lényeg, hogy egyiknek "kicsit nagyobb a meredeksége", a 6N8SZ-nek 2-szer nagyobb a fűtőárama, 6-szor kisebb a belső ellenállása, ugyanakkora anódfesznél, mint a 6N9SZ, 4-szer nagyobb rácselőfesszel is 3-szor nagyobb anódárama van (illetve ezek lennének, ha a 6N9SZ nagy anódellenállása nem zavarna bele a képbe). Egyszóval, a 6N9SZ helyére általában (nem mindig) nem dugható be változtatás nélkül, pláne nem lehet következtetéseket levonni a helytelenül bállított cső állapotáról. Ahova a kapcsolástechnika 100-as mű-jű csövet kíván, oda nem jó a 6N8SZ, ahova a kapcsolástechnika maximum 10 Kohm belső ellenállású csövet kíván, oda nem jó a 6N9SZ. Mint látható, nem csak egy kis meredekség eltérés van a két cső között. Ha hidegítetett katódellenállással nincs brumm, biztos lehetsz, hogy nem csőhiba miatt visz be a fűtés brummot az áramkörbe. Ha szerinted rosszak azok a 6N8C-ek, hogy ne kelljen kidobni, küldd el nekem őket, szívesen elfogadom.
(#) bakos13gab válasza joepapa hozzászólására (») Okt 6, 2010
És mondjuk egy egyenrángatott fűtés nem segítene?
(#) sturbi válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Okt 6, 2010
Ez jó! Sosem jutott eszembe, pedig kézenfekvő megoldás, amikor csövesen akarunk kétutasan egyenirányítani, de csak egy szekunderünk van.
(#) mark.budai válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Okt 6, 2010
Már meg akartam ezt kérdezni, de attól tartottam, hogy nagy hülyeség lenne.. Kipróbálni meg még nem volt időm. Az eltérő nyitófeszültségek miatt gondoltam, hogy esetleg baj lehetne, de végülis végiggondolva nem lehet ebből baj. Az egyenirányítás utáni kondi maximum kapacitására viszont kíváncsi vagyok.. Annyi még így is, amennyit a cső adatlapban írnak?
(#) ferencferenc hozzászólása Okt 6, 2010
Sziasztok!
Találtam egy érdekes kapcsolást. Az ECC82 mit csinál 12V-os tápfeszültségnél? Működik, vagy valami áprilisi-októberi tréfa?
http://diyaudioprojects.com/Solid/Tube-Mosfet-Hybrid-Headphone-Amp/
(#) hgy válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 6, 2010
Pedig nem új, én is jókat hallottam róla. Azért a diódákat kiegészíténém soros ellenállással, a cső belső ellenállásának megfelelen.Bővebben: Link
Köszi a választ.

Leírom érthetőbben:

1. október 04-én volt nálam 9 db ötszög gyár 6H8C amiből nem a 9 eshez képest hanem egymáshoz képest azaz a 9 db cső egymáshoz képest 5db hatalmasat brummogott, azaz 1W BRUMM a 1,5W os erősítőből, tehát levontam a következtetést: nem volt jó az 5db cső (9 ből 5 selejt a brumm miatt 3 db meg rettentően mikrofóniás, ráadásul mind a 9db zörög mint egy csörgő), se hidegítve se sima R el. Erre írtam, hogy az ötszöges csövek közül sok volt a szar, én nem veszek többet.
Ha a fűtést leszakítom azonnal eltűnik a brumm, és működik az erősítő...

Miután letettem ezekről és nem volt nálam több 6H8C, betettem a 6H9C ket és zenehallgatás után meghallgattam mi van a brummal, csak megjegyeztem irtó kevés, szinte nulla, azaz nem a trafók mozdultak el, vagy nem a tápom vagy más dolog okozta. Nem ehez vetem össze a 6H8C ket. Azt nem is akartam, amint irtam is meredekebb, anódáramban is 3x többet tud, és ugyanoda bedugva 1,5V helyett 3V az Ug azaz 2x es áram tuti volt, irtam is 3mA helyett 5mA sacc a duplatriodának. És nagyobb alkatrészek, nagyobb katód, dupla fűtőáram, nem is akartam összevetni, csak pont a különbséget írtam le, hogy nekem meghajtónak épp ezért jobban tetszik a 9 es. (na és a hangja is jobban tetszik a 9 esnek igaz ez már másik nap

2. október 05-e 7db foton gyárból sztintén 6H8C.
2 db ot találomra bedugtam, nem volt időm hosszan tesztelni. De feltűnt, hogy alig van brumm és mikrofónia is.
Na és itt megemlítem, a 6H9C alacsony brummját össze lehet vetni vele, mert végre nem brummog.
De a 6H9C nek jó munkapont beállító elemeket persze nem "szereti" a 6H8C , illetve én nem szeretem ha nem egyenes szakaszon van...de mégis se katódkondival se nélküle nem 1W brumm jön a hangszóróból, hanem egy kis brummal rendesen működik. De ha már bent volt meghallgattam és a 9 eseknek jobb volt a hangja, bár a 8 asoknak nem volt jó a munkapontja! azaz lehet a 8 assal is jó lenne.

Írtam azt is a foton os 6H9C-k tuti jobbak, mert 2 ből 2 rögtön jó.
(#) sturbi válasza ferencferenc hozzászólására (») Okt 6, 2010
Működik, én is próbálgattam egy időben ilyen extra alacsony tápfesszel csöveket, 10 szeres körüli erősítéseket lehetett elérni (100 mV körüli bemenőjellel, manapság ez sokkal több, ami túlvezérli). Lényegesen szebb jelalakokat lehet elérni eleve kis anódfeszültségű csövekkel (pl. 6N28B 6ZS45B, ezek pl. 50 V-osak). 24 V-al már egészen pofás átviteleket tud mindegyik cső, és akkor már nagyobb bemenőjel is lehet (de még nem elég), 35-40 V-tól már nem gond elfogadható munkapontba tenni a csövet, de a terhelésre mindig figyelni kell. A csőves cuccnak mindenestre akkor van jó hangja, ha tolva van neki a táp, "ami a csövön kifér".
OK. megegyeztünk. Csak azért voltam ennyire szkeptikus a dologgal, mert még nem találkoztam a jelenséggel.
(#) ferencferenc válasza sturbi hozzászólására (») Okt 6, 2010
...vagyis akkor inkább, ami a csövön befér
Azért te maradsz a csöves szaki Pontosításképp, az első napon említett 5db ötszöges ami szerintem fűtés átvezetéses-brummos.

Most bedugdoztam a fotonokat mind jó...

Az az 5 db anno 1kHz négyszöget nézve nem látszott a 70 százalékig kivezérelt négyszög mert olyan vastag volt a sugár...aztán a 6ik darab fűtése be sem indult...az ötszög szerintem szar.

nem is találom az elektroncso.hu-n a jelét.

a 6P3S erősítőm most trioda modban megyen és csak 250 V ról, érdemes bepróbálni a 6P3S-E-t mert csak 250 V on vagyok azt bírná, de hangban milyen? vegyek ilyeneket is?
Következő: »»   1081 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem