Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektromos kapásjelző
Témaindító: hohohorgász, idő: Nov 28, 2006
Témakörök:
Koszi szepen .Majd hetfon megveszem hozza a cuccokat,es leprobalom...azert szerinted fog mukodni?Befogja majd tudni kapcsolni ez az aramkor??erdemes-e megvennem a dolgokat?
Hello!
Nem kell ezt venni, bármi "szemétből" ki tudsz bányászni néhány alkatrészt. Szinte bármi jó hozzá. De néhány tranyót-ellenállást megvenni nem kidobott pénz, főleg ha máskor is szeretnél készíteni valamit. (Nem ez a kár, hanem a volt kapásjelző..) Egy BC546-547 6-6Ft, Három ellenállás 10Ft. Jósolni nem tudok, főleg távolból. Mert azt is illene tudni, mennyit kajál az a visszajelző valami. De ha 100mA-nál nem több, akkor meghajtja. És próbáld ki kisebb feszültségről is, nem biztos, hogy 12V kell neki. Esetleg elég a 9V, vagy akár a 3V is. Lehet, csak a hangerőnél kell kompromisszumot kötnöd. üdv! proli007
Na helo.
Ujra itt. Ma megvettem mindent ami kellett es leprobaltam.Csak eggy a bibi ,hogy neha bekapcsol magatol a sípoló.Szerinted az a kicsi feszultseg betudna kapcsolni ami akkor van ha nem is nyomom a gombot.Mit lehetne ezzel csinalni,nagyobb ellenállás? Ja es az hogy lehet hogy ha megnyomom a gombot csak kb. 1 masodpercig van fent 1,56V-on es a sípoló pedig jó 3-5 masodpercig megy.
Hello!
Több probléma is lehet. - Nem tudhatod, honnan vetted el a jelet. Mert a vevő felől zavarjelek is érkezhetnek. Ezt a digitális dekódoló kiszűri, mert nem tudja értelmezni a bejövő kódot. Így a csengő nem szólal meg. - Mérd meg az első NPN tranyó bázis feszültségét, amikor nem nyomod a gombot, ott kb. 400mV, vagy az alatt kell lenni a feszültségnek. Ha 600mV közeli, akkor csökkentsd a bázis-emitter közötti ellenállást. Esetleg próbálj kondit tenni a bázis emitter közé, hátha csökkenti a zavarérzékenységet. - A hosszabb sipolást vizsgáld úgy meg, hogy mérd meg az első tranyó bázis-emitter feszültségét, mekkora, mikor nyomod a gombot, és mekkora mikor tovább sípol. - Tegyél a PNP tranyó bázis-emittere közé, egy 10kohm-os ellenállást. üdv! proli007
Helo.
Na eldontottem a csengot meghagyom arra amire szolgál. Es amim van sípolóm azt akarom valahogyan vezeteken keresztul bekapcsolni.Ez a sípoló 1,5 V -nál kezd sípolni.Ezt probaltam azzal az optocsatoloval kapcsolni amivel az ado nyomogombjat kapcsoltam.En ugy csinaltam hogy fogtam egy 9 V-os elemet es megszakitottam a minuszat az optocsatoloval,de nem megy.Letudnad nekem irni hogy hogy kossem be ezt hogy jol mukodjon. Elore is koszonom.
Hello!
Azért nem megy, mert az opto csak kis áramot tud szolgáltatni. Fel kell erősíteni, pld. egy ilyen Darlington kapcsolásban.. üdv! proli007
Erre jo a bc546 -os is?
Ja es a opto diodajan tovabbra is hadjam a 1,2k es a 2,2k-s ellenallasokat.
Hello!
- Természetesen jó, a BC546-os. (csak én már megszokásból, a BC182-őt rajzolom) Alapvetően az opto Led diódájával sorban 1db ellenállás kell. A kimenetet (amit én láttam) az IC közvetlenül hajtja meg. Tehát nagyon nem terhelhető, de az ellenállás sok esetben már a kapásjelzőben bent van. (Az IC és a csatlakozó között van ellenállás) De ha a 2,2kohm plusz a belső ellenállások megvannak, akkor is kb. 2mA Led-áramra lehet számítani. Az is bőven elégséges az opto részére. (De meg is mérheted.) Hogy 2mA Led-áram hatására mekkora kollektor áram lesz az opton belül, azt az opto Current Trasfer Ratio paramétere adja meg. Ez opto típusfüggő érték, 40%..1200%-ig bármi lehet. De ha csak 40%, akkor is közel 1mA áramra lehet számítani. Ha a BD546 bétája csak 100, akkor is 100mA-al lehet terhelni annak kollektorát. Vagyis, simán meg fogja hajtani a csipogót. üdv! proli007
Na megycsinaltam,es mukodik is ...
Es ezuton szeretnem nagyon szepen megkoszonni ,hogy ennyit segitettel nekem...Koszi...
Na helo.Ujra itt,te erteszz tobb mindenhez is nem?
Lenne egy kerdesem,van egy etetocsonakom es ha olyan helyre megyunk halaszni ahol nincs áram nem tudom hasznalni,azt szeretnem megkerdezni hogy nem e lehet ezt megoldani hogy egy akumlatorrol volna feltoltve ,....a csonakban egy 12 V-os akumlator van.
Ejnye-ejnye! Légy oly kedves, és kattints a nevemre, a fejlécben. Ha ezen elvek mentén is meg tudunk egyezni, szívesen válaszolok a kérdésedre is.. Egyébiránt nem "halászni", hanem horgászni jársz! Nem árt, ha tudod..
üdv! proli007
Helo.
Perszehogy,csak ugy gondoltam hogy ,ez egy mas tema es nem akartam a valasz gombal ide irni.Es koszi hogy ,kijavitottal.
Hello!
Nem a válasz gombra gondoltam, hanem az azonosító "proli007" nevemre, ahol ezt: "Megkérek mindenkit aki ír nekem és válaszra is vár, hogy tiszteljen meg engem és legfőképpen magát azzal, hogy érthetően- ékezetek használatával- nagy kezdőbetűkkel ír. Mellőzve az idétlen rövidítést " olvashattad volna.. üdv! proli007
Helo.
Remélem ,hogy ez így már meg fog felelni. Van egy etetőcsónakom ,amelyben egy 12 V-os akumlator van.Elég gyakran járunk olyan tavakra horgászni ,ahol nincs villamos áram ,ezért nem tudom használni.Meg lehetne ennek a csónaknak a töltését oldani egy másik nagy kapacitású akumlátorról? Válaszodat előre is köszönöm..
Hello!
Köszönöm.. Meg lehet oldani, csak tekintve, hogy a töltéshez minimálisan 14,2V-ra van szükség (veszteséget nem is számolva), az aksi, pedig csak 12V-ot tud szolgáltatni, egy StepUp kapcsolóüzemű konverterből kell kialakítani a töltőt. Tehát kapcsolóüzemű szükséges. üdv! proli007
Heló.
Köszi szépen a válaszodat.Esetleg lehetne valami konkrétabbat ,esetleg lehet ilyet készen kapni?Mert fogalmam nincs ,hogy mi az a step/up.
Hello.
Találtam valamit,de egy baj van ,hogy cseh-nyelven van.De mindent ki lehet belőle olvasni.Teszek linket. Bővebben: Link)Ilyenre gondoltál?
Hello!
Pontosan.. De ha használtad volna a keresőt, akkor akár itt a honlapon is találhattál volna választ a kérdésedre. üdv! proli007
És ha ezt az áramkört elkészítem ,akkor majd csak a bemenetre kötöm a nagy kapacitású aksit a kimenetére pedig az etetőcsónak aksiját ..és fogja tölteni?nem???
Hello!
Így van. A töltőáramot az R1 ellenállással lehet beállítani, a potival, meg a töltés végfeszültségét (14,2V). Az ellenállás jelenleg egy 30mm hosszú 0,8mm vastag kathal huzal, ami számításaim szerint kb. 0,1ohm. Ezzel a leírás szerint 2A a töltőáram maximuma. Ha ezt az ellenállást növeled, akkor csökken. Töltés vége jelzés nincs, tehát azt neked kell figyelni a feszültség alapján. Viszont óvatoskodni kell, a fordított polaritású rákötés esetétől, mind két aksi esetében, mert nagy füst lesz.. üdv! proli007
Üdvözletem!
Hozzájutottam egy elektromos kapásjelző szetthez amihez van adóvevő. Sajnos két jelző esetében a vevő csak néhány centiméter távolságból fogja a jeleket. A harmadik tökéletesen működik. A két rossz esetén nem csak hogy nagyon közel kell vinni a vevőt, hanem a két antennát kb 90 fokos szögben kell tartani. Akkor működik rendesen de távolabbról már nem. Tudna-e segíteni valaki? Köszönettel: HJ
Bocs, nem tudom mi lehet a baj, de fogtam a mai versenyen egy 7,86kg-os pontyot!
Bocs. Üdv Inhouse
Közben gondolkodtam rajta...
Valószínűleg fix kódos, lehet, hogy nincsenek azonos kódolásra állítva. Nagyon közel viszont a jel túlvezérli a dekóder részt és mégis kapcsol. Nézd meg az állítható kódolást, azonosra van-e állítva a vevőn és az adókon. Vagy, hogy a működővel azonosra van-e állítva a másik kettő... Gondolom az elem jó abban a 2 adóban is... Bocs a hencegésért, de fel voltam dobva! Üdv Inhouse
Örülök a sikerednek!
De a kódolásokat már végig ellenőriztem. Nem az okozza a gondot. Szerintem az erősítő része ment tönkre. Már ha egyáltalán van benne ilyen. Valaki segítsen! HJ
Szia!
Elsődleges probléma, hogy a panelek le vannak öntve valami gumiszerű trutyival. Gondolom a vízhatlanítás okából. Szívesen elküldeném akár postán is ha valaki bele tudna bonyolódni. Természetesen nem ingyen kérném. Üdv HJ
Még egyszer írom, hogy gondolom az elemek jók az adókban...
Üdv Inhouse
Természetesen az elemeket is átpakolgattam.
Három adó van. Ebből egy kifogástalan kettő hibás. A fent leírt hibát mutatja. Az elemeket is átpakolgattam a kódokat is átállítgattam. A jó jó, a rosszak rosszak. HJ
Sziasztok!
Érdeklődnék ,hogy egy walkie talkie-t össze lehetne-e hozni egy elektromos kapásjelzővel úgy,hogy az adó-vevőként funkcionáljon? Én mint technikai analfabéta úgy gondoltam megoldani a dolgot,hogy a két jelző kisjack kimenetére közösítve kötném az egyik walkie-t,és valamilyen módon megoldanám,hogy kapás esetén aktiválja az adás gombot. Na ehhez kellene a segítségetek Ha bármilyen ötletetek van,azt szívesen fogadom.Előre is kösz! Üdv:Szabolcs
Sziasztok!
Elektromos kapásjelzőt szeretnék építeni. Az alap gondolat a következő, a kapás érzékelését red csővel, görgőre erősített kis mágnessel oldanám meg, a hangot egy zümmer adná. A kérdés az lenne hogy oldjam meg azt, hogy a red cső nyitásakor adjon hangot a zümi. Remélem tudtok segíteni! Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |