Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   137 / 564
(#) (Felhasználó 46585) válasza zozi83 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Igen, ez egy nagyon kényelmes kapcsolás, mert nagyon kicsi lehet a feszültség hullámos összetevője, vagy ha úgy tetszik, kisebb pufferkondi kell hozzá. A probléma csak az, hogy a háromfázisú csillagpontba egyenáram fog folyni, mégpedi a kW-os tartományban. Ez azt jelenti, hogy a kisebb, utca végén található trafókat rendesen előmágnesezi egyenárammal. Hát, ezt semmilyen trafó nem szereti... nem is nagyon értem, a gép tervezője ezt hogy gondolta...
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

"háromfázisú csillagpontba egyenáram fog folyni, mégpedi a kW-os tartományban."
Ez ebben a formában igaz. És nem csak az EP-System tervezői követtek el ilyen baklövést,találkoztam már amerikai gyártású plazmavágónál ugyanilyen betáplálással. Az egyenáramú komponens leválasztható lenne a nullavezető áramkörébe besorosított kondenzátorral, de akkor a dobozméret jelentősen megnőne -meg a hőveszteség is.
(#) gizi525ix hozzászólása Okt 11, 2010 /

sziasztok!
elnézést,ha butaságot kérdeznék...
szeretném kiváltani az awi pisztolyomban levő
beépített kapcsolót egy lábkapcsolóra,vagy
külső kapcsolóra.szétszedtem a pisztolyt és
2 db mikrokapcsoló/4 vezeték van benne.
a csatlakozónál ezekből két szál közösítve,
kettő önállóan megy be a gépbe.
a kérdésem az lenne,hogy a két nyomógomb csak biztonsági megoldás ha az egyik elromlik,vagy
külön funkciójuk van?képeket mellékeltem.
előre is köszönöm!!!
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Az a baj, hogy ha a három fázist graetz-cel egyenirányítjuk, puffereljük, akkor 5...600 V körüli feszültség lesz. Erre meg már illik betenni a legalább 900 V-os félvezetőket. Ezek meg nem elég gyorsak, legalábbis régebben nem igazán voltak erre a feszültségre gyors eszközök. És akkor még egy kis túlfesz a hálózaton és mindjárt baj van...
Ezért aztán "kitalálták" ezt a spórolós megoldást...
Egyébként, lehet ezt másképp is csinálni. Ott van a Maci főköre. Ebből kell kettő. A három fázist egyenirányítjuk graetz-cel, megpuffereljük két sorbakötött kondival. Ekkor kapunk két darab 300 V körüli egyenfeszt. Az egyik főkör az egyik 300 V-ról jár, a másik, meg a másik 300 V-ról. Közös trafóra dolgoznak, tehát, a trafónak két primere van. Így elérhető, hogy a 600 V-os IGBT-k is használhatók, hiszen csak 300 V körül lesz az igénybevételük. Másik, hogy a két főkör ellenütemben hajthatja a trafót, tehát, a trafó mindkét mágnesezési irányba ki lesz használva. Tehát, valójában két Maci főkör van egymás tetejére ültetve, vagyis, a tápfesz szempontjából sorba vannak kapcsolva. Értelemszerűen, a vezérlése ugyanolyan kell legyen, mint egy teljes hídé.
És akkor még nem beszéltem egyéb megoldásokról, amivel a kimeneti áramot lehet növelni anélkül, hogy a tranyók áram nőne. Na, majd a tél folyamán...
(#) zozi83 válasza gizi525ix hozzászólására (») Okt 11, 2010 / 1

Szia!
A 2 kapcsolós pisztolynál az egyik gombbal indítod, a másikkal megállítod a gépet, áram felfutás - lefutás után 4ütemű vezérlési módban. De ez nem mindíg így van gépe válogatja hogy használja -e mind a 2 gombot , van amelyiknél a 4 ütemű vezérlés 1 gombbal működik.
A gép nem egy ANW 200-as Tápegység kft-s darab?
(#) zozi83 válasza zozi83 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Valahol van hozzá egy bekötési rajzom ha megtalálom felteszem.
(#) gizi525ix válasza zozi83 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

beletrafáltál,ez egy ANW200.
hálás kis darab,használtan jutottam hozzá.
egyedül a pisztollyal nem vagyok megbékélve,
nem esik kézre és nehéz.ha nem "marokba"
kellene fogni a kapcsoló helyzete miatt akkor
semmi gondom nem lenne.
ezért szeretnék változtatni rajta,de akkor ez így ebben a formában nem fog menni
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Az általad vázolt megoldást ismerem,a Hypertherm MAX43 plazmavágó pontosan ezen az elven van megépítve, a kapcsolótranzisztorai pedig IRFP450-es FET-ek.
Ennek a megoldásnak a hátránya viszont, hogy a sorosan kapcsolt pufferkondikat válogatni kell hozzá ESR értékre, mert egyébként a híd egyik ága mindig elszáll.
Ez pedig azért történik meg, mert a sorba kötött kondikban tárolt feszültség az ESR értékük függvényében fog eltolódni vagy az alsó, -vagy a felső ágban levő kondik kárára.
A vezérlése,-az egy külön misét megérne,úgy megkomplikálta a gyártó. Ráadásul a két körnek nem önálló főtrafókat csinált,hanem 1 db főtrafó van a gépben, kettő primerrel és kettő szekunderrel.Illetve a hátránya még,ha egyik ág valamelyik kapcsolótranzisztora elszáll,akkor a másik ágat ellátó pufferkondi megemeli a kalapját.
(#) zozi83 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Szia!

Ezelőtt még nem láttam ilyen megoldású betáplálást, először meg is lepődtem hogy 400V-os kondik vannak benne párhuzamosan. A gépnek igazából nem is volt semmi baja, csak kicserélték a dugvillát 4 pólusúra és nem működött. Jobban megnézve hamar kiderült, hogy miért.
Érdekes, hogy kereskedelmi forgalomban van ez a típus annak ellenére, hogy ilyen hatásai lehetnek a hálózatra.

Zoli.
(#) zozi83 válasza gizi525ix hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Át lehet alakítani lábkapcsolósra, sőt úgy is meglehet oldani, hogy a pisztolykapcsoló is megmaradjon opcióként.
Kell egy plusz csatlakozó az előlapra meg egy választókapcsoló, váltás: távvezérlés és pisztoly között. De lehet hogy van is rajta ilyen csati gyárilag.

Megkeresem a rajzot.
Üdv.
(#) gizi525ix válasza zozi83 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

csati csak a pisztolyé van,de az 8 pines.
ebből van felhasználva 3+az árnyékolás.

köszönöm,hogy segítesz!
(#) Ricsi89 hozzászólása Okt 11, 2010 /

Helló!
Működik a hegesztőm! Egy óraja kelt életre kisebb bénázás után. Az első indítás során elfüstölt egy igbt, mert két diódánál a csillám mellett áthúzott a fesz és magával rántotta az egyik igbt-t. Ezt kivettem, többi alkatrészt kimértem, megcsináltam másféle képpen a szigetelést és jött a második próba. Szerencsére itt már nem volt pukk és füst, egyből járt a gép. A kimeneten 53V tanyázik üresjáratban. Így, hogy féloldalon 1 igbt van, a másikon pedig kettő, 2,5-ös pálcát szépen visz, igaz, hogy csak kettőt hegesztettem el próbaképpen, de utána jéghideg volt minden hűtőborda. Még 0,8-as lemezt is kipróbáltam ,hogy hogy hegeszt, az áramot levéve, szintén 2,5-ös pálcával azt is szépen hegesztette. Majd veszek vékonyabb pálcát, azzal még jobb lesz. Estére, vagy holnap még dobok fel néhány képet is az elkészült gépről, ami egy számítógépházban kapott helyet.
Ezúttal köszönöm mindenkinek a segítségét, aki segített, hogy elkészüljön a gép és tanácsokat adott.
Ja és majd veszek igbt-t az árván maradt mellé, de egyenlőre úgyis csak kisebb lemezmunkákra lesz használva, ott is szakaszos üzemben.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Gratula mesterúr! Használja kigyelmed egészséggel és megelégedéssel. Azért hosszú időre ne hagyd magára az árva IGBT-t.Várjuk a képeket.
(#) guliver83 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Gratulálok!!!

Képeket lehet róla?
(#) mpisti válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Vagy vegyél az árván maradt IGBT mellé egyet, vagy a másik mellett levőt is forraszd ki, így ne használd, mert sokkal előbb el fog szállni mint gondolnád. Ha gép teljesítményét maximálisan ki szeretnéd használni,akkor viszont az összes IGBT azonos szériából származó legyen, mert egyébként ha extrém nagy paraméter szórású darabokat sikerül beraknod,akkor a "leggyengébb láncszem"megfekszik a kapcsolótranzisztorok közül, és viszi magával a többit is.
Ja, és csatlakozva a többiekhez, gratulálok a sikeredhez.
Használd egészséggel!
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Én is gratulálok! Használd egészséggel és vigyázz rá!
(#) kralikandras válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Én is gratulálok és várjuk a képeket!!!
Guríts le egy sört vagy többet.....
András.
(#) Ricsi89 hozzászólása Okt 11, 2010 /

Köszönöm mindenkinek! Itt lesz pár kép. A minőség a fényviszonyoknak köszönhető. Majd csinálok jobb képeket is, meg belül is lesz még egy kis vezetékigazgatás.
Bővebben: Képek

A fő trafód az gyári darab? Nem nézted van-e benne légrés? Már csak azért kérdezem, mert látom, hogy fém pántokkal van össze kapcsolva és nem úgy néz ki mintha szét lett volna szedve! De brutál egy trafó az biztos!
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Az eladó szerint ez így tökéletes, ahogy van. Egyébként Dara fórumtárstól vettem, ő pedig ha jól sejtem ért hozzá valamennyit.
Az viszont biztos, hogy sokat bír. Csak az egyik oldala van bekötve, így is simán bírja. Szóval sokkal, de sokkal többre képes.

Bizony bizony! Jó munka, Örülök a sikerednek!
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

A főtrafód az "hatalmas",biztosan bírni fogja,de van egy ennél fontosabb észrevételem és még tudsz változtatni rajt.A fojtótrafót fordítsd el 1/4 fordulattal a jelenlegi helyzetében és másképpen rögzítsd,mert most a fémre tetted a ferritet,ha jól látom,félig-meddig rövidre van zárva,de még ha elszigetelnéd is akkor is túl közel van a nyitott maghoz a fém,nem egészséges,belebeszél az induktivitásba és más galibát is okozhat.Elfordítva fogasd bakelit vagy műanyag lemezek közé és azokat rögzítsd kicsi sarokidommal a fém házhoz.A tekercs és a fém ház közt legyen azért távolság,legalább 3cm vagy még több.
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

Rendben, köszönöm az észrevételt. Majd akkor megoldom ezt.
(#) BarnaPili hozzászólása Okt 11, 2010 /

Kicsit megint haladtam.A főtrafó primerje még kap egy réteg szigetelést bandázsszalaggal,meg az áramváltó is.A hűtést egy mikróból kibontott ventilátor fogja forszírozni.A vezetékek pedig nem lesznek ennyire kócosak.A fojtótekercs nincs rajta,de lesz,cak még a lefogatása nem tiszta.
István
(#) sumerfiu hozzászólása Okt 12, 2010 /

sziasztok

Az inverterem hőkioldója folyamatosan világít.
Tudnátok segíteni , hogy mi lehet a hiba?
(#) mpisti válasza sumerfiu hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Szerencsésebb lett volna,ha megadod az invertered típusát, mert hátha ismeri valaki az adott típust. Egyébként valószínűleg a hűtőbordá(ko)n található hőkapcsolók közül valamelyik nyitva maradt,vagy leszakadt a vezetéke. Ha viszont termisztor figyeli a bordák hőmérsékletét(pl. EP-System),akkor vagy leszakadt a termisztor lába,vagy meghibásodott a mérőkomparátor az elektronikában.
(#) sumerfiu hozzászólása Okt 12, 2010 /

Kössz a választ.

Típüsa KINZO 48P6300
(#) dobo válasza sumerfiu hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Világmárka
Meg vagy vele elégedve? Mennyit tud a kis masina?
(#) Tubi56 válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Szép munka! Szépen haladsz vele! Egy észre vételt engedj meg a hálózati egyenirányító hűtését én kevésnek látom...persze ez csak az én véleményem meg a tapasztalatom!
(#) erdgab válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 12, 2010 /

Lesz belőle hegesztő,határozottan látom.A felső panelon fordítanák 90 fokot,közelebb legyen a vezérlés a főpanelhoz (a segédtáp trafója lenne ott ahol most a vezérlő rész).A hálózati egyenrángatónak kevés lesz az a hűtés,szerintem,legalább 4x akkora kell vagy a doboz maga is lehet akár.Hajrá!
Következő: »»   137 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem