Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1014 / 3984
(#) balazsfirst hozzászólása Okt 13, 2010 /

Sziasztok.
Remélem tud valaki segíteni. A szubládámban (jamo) kiment a bizti, szétszedtem és szét volt pukkanva a termisztor SCK 104. Kicseréltem,-igaz sokkal kissebb a mérete de elvileg jó helyette- de megint kipukkant. Aztán kicseréltem a graetz hidat is de ugyan az a helyzet. Valaki esetleg tudna segíteni?
(#) SzT3 hozzászólása Okt 13, 2010 /

Sziasztok pásztáztam a fórumot de nem találtam megoldást a kérdésemre. Adott egy autó na most én ebbe az autóba szeretnék plusz akkumulátorokat (szám szerint 2 darabot) pluszba berakni hogy az autóban lévő elektronikát úgymond gond nélkül elbírja és ne legyen úgy hogy egyszer csak nem tudok indítani.
kérdésem az lenne hogy mégis hogyan kéne nekem ezeket az aksikat bekötnöm, azon túl hogy kontakt hiba mentesen .
tehát a cél hogy amikor jár a motor akkor a kocsi generátora töltse az autó eredeti 2 aksiját (mert gyárilag 2 darab van benne) és az én általam betett plussz 2 aksit.
Viszont amin gondolkodtam nem e fogja megterhelni az autó elektromos hálózatát (nem a töltés mert azt tudom hogy tölt annyit a generátor) hanem a visszatáplálásnál nem e fog valamit kisutni.
mondjuk megtudom azt is oldani hogy azokat a plusz elektronikai cumokat külön lekötöm és azok a tartalék 2 aksitol kapják az elektricskát. de persze egyszerűbb lenn ha simán rá lehetne kötni az eredeti hálózatra mert akkor nem kellene plusz szivargyújtó kört kiépítsek!
Uhh kicsit lehet bonyolult lett de ha van valakinek ötlete vagy megoldása kérlek jelezze!
(#) kadarist válasza balazsfirst hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Szia!
Keresd meg a zárlatos alkatrészt a tápegységben. Kondenzátor, FET, tranzisztor...
(#) balazsfirst válasza kadarist hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

köszi a segítséget!
(#) juhaz hozzászólása Okt 14, 2010 /

Sziasztok!

Az volna a kérdésem, hogy forrasztópisztolyhoz ha hozzákötnék egy gitárhúrt, mi történne?
Az alap gondolat az, hogy hungarocellt szeretnék szabályosan vágni forrósított huzallal és ez kézenfekvő megoldásnak bizonyulna ha működne. Fogalmam sincs, hogy a huzal hossza, vagy anyaga, átmérője milyen befolyással bír a végeredményre. Válaszotokat előre is köszi! :smoke:
(#) kadarist válasza juhaz hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Szia!
Miért nem próbálod ki? Mit veszthetsz? tíz centi gitárhúrt?
(#) eshe válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Köszi a választ !
Sajnos most nem vagyok otthon majd hétvégén megnézem.Többfélét is láttam hasonló béllel toroiddal és hiperszillel is.Két nagy tirisztor van a trafo kétoldalán -Üdv:Esh
(#) kadarist válasza eshe hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Lehet, hogy valamilyen Reszursz változat lehetett. Bővebben: Link
(#) szbalogh hozzászólása Okt 14, 2010 /

Airsoft stukkerben van egy barkácsolt akupakkom 1100mAh 9cella NiMH. Szeretnék mellé tenni párhuzamosan egy másik barkácsolt ilyen pakkot.
Valószínűleg nem lesznek ugyan olyan állípotú cellák mivel a kettő 9 cellás pakk 3 db 7 cellásból lesz összerakva.
Azt olvastam hogy egy ideig kiegyenlítik majd egymás feszültségét és addig töltögetni fogja az egyik a másikat. De ugye nem merítik majd le egymást ha összedugva hagyom őket?
Másik hogy shottky diódát javasoltak bekötni hogy ne tudják egymást tölteni. A legnagyobb amit találtam 16A-es mbr1645 és azért nekem nagyobb kéne. Mekkora ezeknek a diódáknak az ellenállása? Nem volt az adatlapon ilyesmi. Kell a dióda egyáltalán?
(#) bbalazs_ válasza szbalogh hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Remeljuk, nem toltod 16A-nel nagyobb arammal a lent megenekelt akkupackodat. Eleg lesz a 16A-s dioda. Szerintem sima dioda is jo.
(#) Dániel X hozzászólása Okt 14, 2010 /

S Y asztok!

Azt szeretném kérdezni tud e valaki linket adni vagy elmondani elmagyarázni hogy hogyan működik és mire lehet használni a DIP kapcsolókat?

Sziasztok ! helyesen, köb..
(#) Action2K válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Szia! Ezek nem mások, mint sorba állított sok kis, nyákba forrasztható kapcsolók amelyek egy tömböt alkotnak. Hogy mire használod? Kapcsolónak. Jobb mint a jumper, mert nem hagyhatod el. Általában az elektronika egyes paramétereit szokás ily módon állíthatóvá tenni. Érthető voltam?
(#) zolika60 válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Itt vannak.Bővebben: Link Kiegészítésül Action2K kolléga hozzászólásához.
(#) Dániel X válasza Action2K hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Értem! Filléres alkatrész és ez is csodákra képes. Erősítőknél lehet használni? Pl. hangfal helyett jack kimenetre menjen az impulzus? Nem torzít? Válaszod köszönöm!
U.I A hely(telen)es írásomért elnézést kérek köbzoli.
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Amennyiben egy kapcsoló működése csodaszámba megy manapság
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Van különbség a DIP és a kódkapcsoló között?
Bővebben: Link Vagy ugyanaz csak más neve.
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

A kódolókapcsoló és a kódkapcsoló között van különbség. A kódkapcsoló olyan, mint a DIP-kapcsoló.
De inkább válassz innen: Bővebben: Link
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Sajna a közelben csak Conrad képviselet van így sok választásom nincs!
Válaszod köszönöm!
(#) Prison hozzászólása Okt 14, 2010 /

sziasztok! Egy könnyű kérdésem lenne amit én nem bírok kiszámolni! van egy 3,2 voltos 60 mA ledem. Kocsiba szeretném 12Voltra... Mekkora ellenállás kell elé? köszi!
(#) takitibi hozzászólása Okt 14, 2010 /

Sziasztok!
Kérdésem lenne!
Van egy 4 ceruzaelemes vakum. = 6V-ot zabál.
Van egy adapterem (nem a vakué), amely 12V és 1A erősségű.

Amikor rákötöm, egyértelmű, h túltölti a kondit, melegszik.

Vettem 100ohm-os 1w-os ellenállást, rákötöm, alig jön ki áram utána, szinte lenyel mindent, és *** melegszik.
Visszavittem a 100ohm-os ellenállásokat.
Vettem 10ohm-os 1w-os ellenállást, bekötöttem így: http://takrisz.fw.hu/1/baj.jpg

Még mindig fenn áll a büdös elektro-szag és melegszik még így is mindkét ellenállás (10ohm 1w) , de pont annyi áram halad ki a végén, ami pont jó lenne a vakunak.

Mit tegyek? Kellene valami hűtés az ellenállásoknak? Hm...
/UI: Nem értek az áramhoz, de szeretnék.
(#) bbalazs_ válasza takitibi hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Stabilizatort, 7806-ot keress. Ha melegszik, hutoborda.
A bekotesevel talan megbirkozol
(#) MaTe193 válasza Prison hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Üdv!
Egyszerű alapképlet:R=U/I.Tehát (12-3,6)/0,06=146Ohm.Szerintem ami legközelebb áll hozzá 150Ohm-os ellenállás.
Máté.
(#) joecontra hozzászólása Okt 14, 2010 /

Hali!

Van egy DSL vonal. 1,1 és 2,2 MHz tartományban impulzus zajok szoktak a nap különböző szakaszaiban betörni.
Ezek szaggatták a 15 megabites kapcsolatomat, így visszaraktak 5 megabitre, azt is szaggatták ezek az impulzuszajok. Most beállították, hogy legalább az 5 megát ne szaggassák.
Hagyományos ADSL módban az impulzusok nem jönnek (360 óra uptime hagyományos ADSL-ben), de ADSL2+ módban igen, tehát 1 és 2 MHz között jönnek a kis szemetek.

A kérdésem tehát:
Hogyan tudnék én egy ilyet nyakon csípni, hogy lássam, melyik vivőket üti ki?
Van valami módszer, bármi, akármi ami képes engem riasztani, ha impulzuszaj tör be a vonalra?

Üdv,
J
(#) Prison válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Köszi! a helyzet az hogy van olyan nagy fény erejű ledem ami úgy néz ki hogy egy kis kockában van 3 smd led integrálva. Ebböl kb 3-at szeretnék egy nyákra rátenni hogy 12 V ról kocsiba belső világítást végezzen. A lednek 6 lába van és azt mondták h 20mA-t vesz fel (egy kis smd belőle tehát az 60mA). Elég ha párhuzamra kötöm és az egésznek adok egy ellenállást vagy mindegyiknek egyet-egyet kéne ? (Ha elég az egy ellenállás légyszives számold ki azt is nekem :S) köszi!

Szívesen!
Jó volna tudni,hogy hány V a LED nyitófeszültsége.ha jól gondolom,akkor minden kis lednek külön lába van.Számolgatáshoz itt találsz segítséget!
Máté.
(#) sromi hozzászólása Okt 14, 2010 /

Sziasztok! Szeretnék autóba építeni egy 4.1es hangrendszert. A mellékelt képen van a problémám. Lényegében az a célom, hogy az akkumulátor 12 V-val táplálni tudjam a hangrendszert. A probléma:
- akkumulátor nem ad stabil 12 V-ot, IC-hez meg legalább 3-4 V többlet feszültség kell.
- a nyák táp ellátása egy 16 V, és egy 9 V stabil egyenárammal történik.

Szóval, segítséget szeretnék kérni, hogy az akkumulátor és a nyák között milyen kapcsolások jöhetnének szóba. Nagyon örülnék, ha lenne kapcsolási rajz is, de elegendő, ha megmondja valaki, hogy milyen sorrendben tudom a 12 V-ot stabil 16, és 9 V-ra alakítani, illetve az áramerősség hogyan változhat? Mert eredetileg a transzformátor után 1,5 illetve 0,5 A áram folyik át, de ezt egyenirányítva változik valamit?

A válaszokat előre is köszi, és légy szíves, felesleges kérdés ne legyen, pl.: minek 4.1 a kocsiba.. Köszönöm

névtelen.JPG

(#) Prison válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 14, 2010 /

Köszönöm még1szer

Szívesen!
(#) qvasz2 válasza Prison hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

Semmiképpen se kösd párhuzamosan, mert semmilyen félvezetőt sem kötünk párhuzamosan, az könnyen halálos lehet nekik! Másrészt ostobaság ellenállással elfűteni a 12V nagy részét, mikor úgyis több LED-del dolgozol.
Tehát a legjobb elrendezés a következő lenne: az egy chipen lévő 3 LED-et sorba kötöd, és így számolsz egy darab előtétellenállást neki. Mikor ez megvan, akkor ezekből az egységekből egymás mellé teszel (párhuzamosan kötsz) belőle annyit, amennyit gondolsz.
A számolás: 14.4V [és nem 12!] - (LED nyitófesz*3) / LED árammal. Vagyis 4.8V / 0.02A = 240 ohm chipenként, tehát ha hármat akarsz, akkor 3 db 240 ohm kell neked.
(#) Frankye válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 15, 2010 /

A HEStore kiszállítja Neked az árut. Még Isaszegre is.
Következő: »»   1014 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem