Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Igen, az #include az egy preprocessor (elo-feldolgozo) direktiva, valoban. A parametere pedig egy header file (jelen esetben a math.h) amit be-inkludal (beilleszt) forditas elott az elo-feldolgozo a forrasodba. Tehat olyan, mintha Ctrl+C / Ctrl-V -vel bemasolnad a math.h tartalmat a forrasodba egy szovegszerkesztovel.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Egy ATtiny45-ös ic működik4,5v-os elemről is, vagy csak 5v-os elemről,vagy ez a frekvencia beállításán múlik? Előre is köszi!
Az adatlapját megnézve láthatod, hogy 4,5V ról üzemeltetve 0-20MHz tud menni, (az adatlapban azt keresd, hogy "speed grade")
Sajnos meg mindig nem találtam meg a vásárolt AVR programozó hibáját. A boltban is csak annyit mondtak, hogy továbbítják a levelemet egy szakembernek, de azóta semmi válasz.
Ha nem teszel fel róla képet, nem mutatod meg, hogy mit csináltál, akkor nem tudunk segíteni...
san398 hozzaszolasat kiegeszitve: Most mar csak azt kellfigyelembe venned, hogy a '4.5V-os' elem az csak nevlegesen annyi. Mint minden elem vagy akksi ez is egy kemikalia, tehat a feszultseg nem garantalt es nem szabalyozott. Minel jobban merul annal kevesebbet ad le, es minel jobban toltott annal nagyobbat. Tehat az elejen lehet mersz 4.5V vagy afeletti ertekeket is, majd ez eleg hamar leesik es 80%-20%-os toltottseg kozotti szakaszra ahol 4.0 - 4.2V kornyeken nyugszik meg az aram, majd rohamosan elkezd esni a feszultseged.
Ja es akkor nem beszeltunk meg az elem belso feszultsegerol sem, tehat a kulso terhelestol fuggoen ez egy ellenallas osztokent mukodik es all be aszerint a feszultseg. Idealis esetben az elem belso ellenallasa nulla, de ilyen nem letezik sajnos, igy ezzel is kel szamolni, illeve ha csak nagyon keveset vesz fel az aramkorod akkor ez elhanyagolhato... Tehat egyreszt erdemes tisztaban lenni az elemed tipusaval es karakterisztikajaval, masreszt utana azokkal az ertekekkel kell szamolni, ill a legrosszabb esetet feltetelezve es arra kicsit rahagyassal...
Sziasztok!
Készítettem pár képet az áramkörről: http://kepfeltoltes.hu/101017/AVR_ISP_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg, http://kepfeltoltes.hu/101017/AVR_ISP_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg, http://kepfeltoltes.hu/101017/AVR_ISP_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg, http://kepfeltoltes.hu/101017/AVR_ISP_4_www.kepfeltoltes.hu_.jpg. Ha valaki talál különbséget, szóljon. Köszi
Nekem az egyik láb beforrasztatlannak tűnik a kimeneti buffer környékén... Bár ez nem tudom, hogyan befolyásolja, hogy nem ismeri fel a gép...
Az a forrpont kimondottan rossznak tűnik, de nekem a többi forrasztás is gyanús a kép alapján.
A kép nem tul jó, sajnos a régi Kodak-om ennyit tud. De az a láb is be van forrasztva, leellenőriztem a két oldal kapcsolatát multiméterrel és nincs gond.
Sziasztok!
Egy egyszerű USB-s hőmérőt szeretnék készíteni, ahol az a lényeg, hogy a mért érték a monitoron látható legyen. Két megoltást gondoltam: -1- Írok egy kis programot, ami mindig kiolvassa az AVR-t és kijelzi. -2- Emulálok egy billentyűzetet, majd megnyitok egy szövegszerkesztőt, ahova szépen begépeli az AVR mondjuk percenként az értékeket. És egy táblázatkezelőben akát grafikont is készíthetek róla. A második nekem praktikusabb lenne, mert nem kell hozzá külön PC szoftver is. 1. megoldható, hogy a legtöbb oprendszer felismerje automatikusan? 2. nem akad össze a másik USB-s billentyűzettel? Köszi Zoli
Üdv!
Végre sikerült megoldani a problémát. Sokkal jobban le lett egyszerűsítve. Az egy vezetékes kommunikáció szét lett választva kettőre, szóval két portlábra. Vettem kettő 6n137-et, amivel így egyszerűen és nagyszerűen működik. Üdv: Márió
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem az avr programozással kapcsolatban. Nem tudom, hogyan kell egy láb értékét lekérdezni. Például ha azt szeretném,hogy a pb0-ás lábra 0 v-ot adunk, akkor a pb1-es lábra5v-ot ad. Előre is köszi!
Elképzelhetőnek tartom, hogy a vezérlő nincs felprogramozva. Megnéztem a képeket és amennyira azokon láthatom, nincs hiba a forrasztásokban.
Én Linux alatt használom a programozó eszközt, és a jumperektől függetlenül mindig felismeri. Kivéve, ha a vezérlőt kiveszem a tokból. Olyankor is próbálkozik felismerni, de végül feladja.
Szerintem küldd vissza a HEStore-osoknak. Ha a proci hibás, biztos adnak másikat, bár tudtommal ilyenre még nem volt szükség, de már nem nagyon követem én személyesen a gyártást.
Beszéltem a HEStore-osokkal és egyenlőre annyit írtak, hogy továbbítják a levelemet egy szakértőhöz. Ma rájuk kérdek, hogy mi a helyzet.
Na most hivtak, hogy vigyem be a programozot es ujraprogramozzak az AVR-t vagy kicserelik ha akkor sem mukodik.
Config portb.0=input 'bemenet
Config portb.1=output 'kimenet do' vegtelen ciklus portb.1=pinb.0 'port-kimenet, PIN - lab allapota loop Mindez Bascom AVR alatt....
Hali!
Kérdéseim lennének. Van egy Mega8-am, amiből úgy néz ki, hogy kizártam magamat PonyProg-al. Hogy lehet visszaszerezni? Párhuzamos porti SPI-t használok, bufferelve. Kábel minden működik, csak a Mega8at nem tudok írni/olvasni.Fuse bit állítgatások előtt minden működött. Másik történet 2 Mega16-al.Jtag-nál megszakadt a föld(a programozóban) és mire rájöttem, hogy mi a baj, addigra 2 Mega16-om bánta. Azóta SPI-n sem tudom felvenni velük a kapcsolatot. Mindkét esetben van krsrtály rákötve órajel gyanánt (Mega8nál 12MHz, Mega16-nál 3,2768MHz) Van mód a visszaszerzésükre ? Milyen másik programozó SW-t ajánlotok Pony helyett ? Üdv Kiborg
Topi cikkét olvasd el, abban benne van a megoldás : Bővebben: Link
Helló!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy Mega8-ra hogy lehetne két olyan eszközt rákötni, amik UART-on keresztül kommunikálnak. Az egyik egy gps modul lenne, a másik pedig egy gsm modul.
A kulcsmondat: SW sorosport...
bascom alatt: open "comb.2:9600,8,n,1" for input/output as #1
Ez is megoldas. Alapvetoen ezek az egyvezetekes buszok, nem arra vannak kitalalva, hogy galvanikusan levalasszak oket. Ehhez olyan buszt celszeru valasztani, ahol a vezetekeken egyiranyu az adatatvitel. Legegyszerubben egy 1-Wire->SPI konverzioval lehet megcsinalni. Persze igy +1 uC lesz a rendszerben ami a levalasztott oldalra kerul, de mamar kb 500Ft egy ilyen, ami osszessegeben nem nagy vesztesseg, ha tonkremegy. Vagy van helyette DS2480B ami 1wire->uart atalakito, de az is van vagy 500 ft.
Hello! Az alábbi programozót szerettem volna megépíteni:
usb programozó Viszont itthon vettem észre hogy olyan avr-t kaptam, ami elvileg 10Mhz-ig megy (atmega48V-10PU). Viszont a kapcsolásban 12Mhz-en jár. Lehet ennyivel túlhúzni a procit, vagy felejtős a dolog?
Igen, megy...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |