Fórum témák
» Több friss téma |
A Bd 680.nak nincs fémes oldala,műanyag mind a két oldala,mint a Bd139-140nek is.
Javaslom mérd ki a b-c-e,úgy hogy a multi mérőzsínor pozitívját,érintsd a bázishoz,a negatívot pedig a kollektorhoz,majd,emmiterhez. Ekkor kinyit a tranzisztor,és a műszer kijelzi a nyitófeszültség értéket.Pl.675mV. A műszert dióda/szakadásmérő állásba tedd. A 2-3cm.átmérőjű piezo buzzer,csipogó/jelző kütyük,semmit nem érnek. Nagyon gyenge a hatásfokuk,és széles sávban,lásd ultrahang,nem sugároznak szinte semmit. Inkább odajönnek a szúnyogok,mint elriadnak,kezdő koromban én is ezzel próbálkoztam. Amit előzőleg belinkelt valaki,6-7cm.átmérőjű ultrasonic hangszórót,mely 50-60KHz-en 87dB./1W hangnyomást tud kiadni,az lenne jó.
Szia.
Akkor ezek szerint engem lehet hogy átvertek? Hát én ilyet kaptam. Bővebben: Link elölről: Bővebben: Link és itt van közelről(amilyet csak tudtam legjobbat) végül nem tudom milyen ez mert nem tudom kiolvasni(hátha te-ti igen) Bővebben: Link Lemértem ahogy mondtad és az van hogy 620,-580 at mutat a műszer de utána egyből el is tűnik. Aztán megpróbáltam fordítva is hátha a tranyon kéne egyet fordítani így 740-et mutat de nem tűnik el hanem ott van folyamosan. Na melyik a jó megoldás? Na és az a hangszóró amit én rendeltem Angliából? vagy esetleg nem arról beszélsz? Köszöntem a segítséget. Üdv.
Én jó régen építettem UHangos távolságmérőket és riasztókat azok olyan 40khz körül dolgoztak, szinte uyan az mint amire itt nektek kell.
Murata fejek voltak ( adó-vevő de rájöttem hamiskások voltak mert ugyanaz a fej minkettőre jó akkor pár száz fz/db gondolom most is) ) és lehetett kapni talán a LOMEX-ben? (akkor nem ez volt még a neve) kb 1cm átmérőjű és 1cm hosszú hengeres alutestek egyik oldalon hálóval ahol a hang kibuggyan.
Mintha ilyesmit is gyártana a Murata. Meg kell nézni a honlapján vagy a guglival.
Ismerem ezt a hengeres kb.2cm.átmérőjü kerek tipust.
Kondenzátor hangszóró,10KHz-40-50KHz-ig viszi át a frekvenciát. Kérdés mekkora intenzitással dB.sugároz. Régi kintről hozott Tv.k távírányitójában is ilyent használtak. Előfeszültség kellett neki 300V,amit 1tranzisztor,és kis trafó állított elő.
Az nem az.
Ez valóban kb 1x1 cm es kockába belefér csak hengeres, semmi segédfesz nem kell csak kb 40khz-es akár 1:1 kitöltésű kockajel 5-12 v V nagyságú és a fej majd kibocsájtja a jelet. A vevőhelyen lévő nagyon érzékeny volt, mert ha egy kulcscsomót megráztunk mindííg bejelzett, mert baromi nagy volt a felharmonikus tartománya.
Sziasztok!
Erről szeretném azt kérdezni, hogy ha ultrahangot is bocsájt ki akkor, hogy nem idegesíti a kutyákat és a macskákat? Továvbbá abból mi lehet igaz, hogy a falban lévő vezetékre küldi ki a jelet? Nem túl hihető egy szerkezet. Köszi.
Sziasztok.Meghozták a cuccot:Bővebben: Link Az a kérdésem hogy nem látok rajta +,- jelzést.Ezek szerint mindegy lenne hogy hogy kötöm be? A rajzon Bővebben: Link meg nem mindegy ott van +,- jelzés.
UI: ez mit jelentsen? # Rated Voltage: 16Vp-p # Max. Rated Long Power: 30Vp-p Tehát ha 9V-ról menne a szúnyogriasztó azt kibírja?
Nos beépítettem.Tökéletesnek tűnik semmi hangja(legalábbis füllel nem halható.Aztán kipróbáltam a 10nF os kondít párhuzamosan kötöttem a C2(27pF)-ossal és tökéletesen hallani a hangot fölég ahogy emelkedik meg esik a hangja.Na most már nagyon várom a szúnyogokat.(végül 6 fontba került) ha jó lesz megérte.
Kíváncsian várom a tapasztalatokat!
Ha beválik szerintem leszünk páran akik rászánják magukt
Most még nincs szúnyog mert itt egy picit lehűlt a levegő.
Na de jövőhetén biztos lesz,ha meg nem a Balatonon biztos. Már én is alig várom hogy lássam hogy a szúnyog messziről elkerül Jövőhetén be is dobozolom aztán mondom a fejleményeket.
Nos hát nagyon úgy néz ki hogy működik a dolog,most kint van szúnyog dögivel,bent itt a ketyere és ha 2 szúnyog betévedt akkor sokat mondok de az se csípett meg.Kint rendesen csipkedtek.Kivittem a ketyerét a teraszra kb 5-perc semmi sehol,a szomszédnál a teraszon meg lehetett látni ahogy repkednek hozzá befelé(meg is jegyezte-"látom kergeted hozzám őket"
Remélem beválik rendesen.Hétvégén Balcsi úgy hogy nagyobb kipróbálás főleg este kint a szabadban. De úgy látom hogy fogok még építeni egy-kettőt. Üdv.
Hello!
Örülök hogy legalább neked működik! Tennél fel róla képeket? A rajzhoz képest változtattál valamin?
Szia. A rajzon semmit nem változtattam.(úgy építettem meg ahogy ott van) a képek meg itt vannak feljebb a (#754215)-ba.Ezen kívül semmit nem cseréltem csak a csipogót amit írtam hogy kintről rendeltem. Ma dobozoltam be Bővebben: Link van egy luk a potméternek meg egy kapcsoló,ennyi.
Sziasztok.
Most csináltam még két darabot egyik ismerősömnek rágcsálók ellen,kíváncsi leszek mi lesz a reakció. Ugyan ezekkel a kis piezó(Angliából rendelt) hangszórókkal. Majd írom a fejleményeket ha valakit érdekel.
Na ilyenek lettek (az egyik teljesen kész),úgy csináltam hogy adapterről is lehessen használni. Bővebben: Link
Bővebben: Link Szerintetek?Jövőhetén kapja meg az ismerősöm (reszkessetek patkányok !!! ) kíváncsi leszek a reakciójukra.
Hali!
Tetszetős darab! Doboz az volt ekkora, vagy te ragasztottad? Nekem is kell egy ilyet építenem, mert az álmennyezeten elég hangosan szaladnak az egerek... Hogy jön ki 6 forintból egy olyan sugárzó? A képeket pedig a hobbielektronika szerverére töltsd fel légyszi, ne külső oldalakra mert ott egy idő után törlik őket (a nyári hozzászólásaid képeit már nem is látni). Köszi.
Hi az eredményre Én is kíváncsi leszek.
Én is tervezem ezt is megépíteni és a villogó ledest is.
Szia. Ezt nem értem ezt a 6 forintos sugárzót. A szerverre úgy érted a feltöltést hogy a "ki mit épített"-hez rakjam fel?
Melyik a villogó ledes? dobsz egy linket? Vagy arra gondolsz amit belinkeltem én is az "ultrahangos egérriasztó" topikba?
Ja most már látom.Ahogy írom a szöveget itt a fájlmellékletként rakjam be.Eddig nem is figyeltem linket raktam be,(valóban nincsenek fent már a belinkelt képek)
Font oké
Sziasztok. Valahol találni valami leírást hogy a rágcsálókat milyen frekvencia zavarja? Mert a megépített cuccon a potit 20-60 között hova kéne állítani?
Sziasztok!
Ha jól veszem ki, ez a kapcsolás, ezzel a hangsugárzóval, jól működik. Tudja valaki, hogy ez a kapcsolás milyen frekvenciasávban működik, illetve, hogy milyen magyarországon is kapható nem nagy postaköltséges, nem drága, hatékony hangszóróval helyettesíthető? És akkor ez jól működik 9V-os elemről is? Mert visszább azt írták, az kis teljesítményt ad le, ezért nem riaszt...
Ez azt hiszem, ugyanaz a kapcsolás...
Nem értem, ha 40-60kHz közt adja a hangot, akkor miért riasztja a háziállatokat... Nekem az nem lenne célom, legalábbis ezt a funkciót választhatónak csinálnám, de úgy tudom, ezt a sávot már sem a macska, sem a kutya nem hallja, úgyhogy nem értem.
Hello!
Megépítettem ezt a D/A átalakítós szúnyogriasztót 4017-el, 556-al (BD681 végfokkal mert BD680 nem volt az üzletben) Átnéztem de rövidzárt nem találtam sehol. Első teszteléskor lehetett hallani cicergést, de a hangszóró el kezdett füstölni és a végfok tranyó is elég forró volt. A hangszórón semmi nincs feltüntetve, egy régi rádióból való. 12VDC-ről teszteltem. Van ötletetek h. mi lehetett a baj?
NPN tranyót használtál PNP helyett!
Hello! A végfokot kicseréltem BD682-re, a hangszóró csipogott egyet aztán elfüstölt...próbáltam még egyet, nagyobbat kb 10cm átmérőjűt, és ugyanaz.
Piezzo választásnál ha 12V-os tápot adok az áramkörnek akkor min. hány V-os piezot használjak? Kell valami illesztés a kimenetre? Miben számít h egy hangszóró 16ohm v. 8 ohm? A válaszokat előre is köszi!
Hello!
Egy 20Hz-30kHz-es hangszóróval 680nF-os kondit sorba kötöttem és a C2-vel párhuzamba kötöttem egy 10nF kondit. Beüzemelés után csak egy halk kattanást hallani. 12V -ról üzemeltetve a kimeneten 10,82V mérhető.
Sziasztok!
Elképzelhetőnek tartjátok, hogy esetleg egy rezgőkvarc kiadná ezeket a hangokat, valami átalakítással? Vagy azok csak a ráírt frekvencián tudnak rezegni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |