Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 40
(#) lidi válasza Farkas Zoltán hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Adatlapokat hasonlítsd össze. De amire így fejből emlékszem: adc -t máshogy kell beállítani, több csatorna van a 882 -ben, és analóggá átkapcsolni is másképp kell. Talán az eeprom regiszterek is más bankban vannak, de ez nem biztos.

dcc aljzatok: http://www.loystoys.com/info/nmra-plugs-and-sockets.html
(#) lidi válasza Farkas Zoltán hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Amúgy milyen program ez ?
(#) HomA hozzászólása Szept 29, 2010 /
 
Ilyen csomagot hozott ma a postás
Hétvégén pezsgőt bontok, és nekiállok dekódert gyártani, végre bele fognak férni a Glaskastenekbe
(#) lidi válasza HomA hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Ezzel tudsz csinálni terhelésszabályzósat ? (szerintem nem lehet, mert nem tudja azt megcsinálni, hogy a motor egyik pólusát leföldeli, a másikat meg lebegni hagyja, de jó lenne ha meg tudnál cáfolni ebben)
(#) HomA válasza lidi hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Végigböngésztem az adatlapot, szerintem nem lehet megoldani.

Az egyik ötletem az volt, hogy "PWM A" módban az "felső oldalt" fixen tápra köti, és az alsó tranyókat kapcsolgatja. Ergó, ha 0%-os PWM jelet kap, a motor aktuálisan "0" kivezetése lebeg- de ugye ott van az a dióda, ami ha nyit, rövidre zárja a dolgot, vagyis fékez. Ezért lenne jó, ha "PWM B" módban ugyanolyan módon vezérelné a dolgokat, de persze nem, ott is ott van a fékezés a másik tranyó nyitásával...

(Esetleg "StandBy-ba küldeni, és mondjuk egy külső tranyóval (BC847BS-sel, vagy még jobb, FDC6303-mal ) a szükséges lábat lehet földelni... De ekkor megint méretbeli problémákról beszélünk...)
De ehhez most késő van, holnap még át kell gondolnom, hogy a diódákon mikor mi folyik. Ha valamikor nagyon ráérek azért kiméregetem, mit csinál.

Nálam egyenlőre nem cél a terhelésszabályozás, de a 12F629-be nincs is túl sok hely...

BD6221.jpg
    
(#) HomA válasza HomA hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
A program is egyenlőre az általad is ismert " szlovák" dekóderből jön, azzal össze lehet hozni az IC-t. A maradék szabad lábra is van ötletem, de az még odébb van...
(#) lidi válasza HomA hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Válts 12F683 -ra, több mem, 2x akkora belső órajel, hw pwm. Szerintem.
(#) HomA válasza lidi hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Köszi, megfogadom! Eszembe sem jutott utánanézni
Még van itthon 20db 12F629, akkor lehet, hogy a nagy része vagondekóderként végzi? Többet kéne fórumoznom...
(#) lidi válasza HomA hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Persze ehhez át kell írni a "szlovák" programot, mivel az nyilván nem fogja használni a hw pwm -et, mivel nem 683 -ra íródott. Csak azért írom, mert nem tudom mennyire vagy otthon a picek világában, és ne érjen meglepetésként, hogy ha betöltöd a 683 -ba a 629 -es progit, akkor az esetleg nem fog működni egyből, és magától nem fogja kihasználni a hw pwm -et.
(#) HomA válasza lidi hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Köszi, hogy gondoltál rá!
Erős kezdő, gyenge haladónak sorolnám be magam, eddig valamilyen módon még mindent sikerült megoldani, ami előjött. Az egy más kérdés, hogy nem szívesen publikálnám a programjaimat, mert a profik erősen vigyorognának a megoldásaimon
(#) HomA hozzászólása Okt 12, 2010 /
 
Elkészült a prototípus DCC dekóder, az műhelyasztalon egyenlőre szépen megy, holnap kipróbálom élesben is. Nem lett túl szép, de nagyon akartam már egyben látni, úgyhogy több türelmem nem volt.
Bár csak a legalapabb funkciókat tudja (jelenleg az a bizonyos "szlovák" dekóder programja van rajta, ami itt a fórumon is keringett, minimális módosítással), nekem nagyon megéri, mert most csak így van esélyem az egész flottám digitalizálni. Annyi változás még lesz, hogy a sínről a PIChez érkező jel a 47kOhmos ellenállás helyett 100KOhm/33kOhm osztót kap, csak olyan ellenállásom most nincs itthon.

Ennyiből jött ki:

PIC12F629 - 360 Ft
SM 4007 - 10Ft x4, 40Ft
BZV55C4V7 - 8.75 Ft
4,7 µF / 25V SMD B - 44.70 Ft
10 uf / 6V SMD 1206 - 35.50 Ft
LL 4148 - 7.88 Ft
Ellenállások: - 2.75 Ft x3, 8,25Ft
FDC6303 - 0,55 Euro + áfa
BD6221 - 1,63 Euro + áfa

505,08Ft + 2,616 Euro = kb. 1250Ft /dekóder + nyák (ami ugye nagyon kicsi) + munka.

Egyoldalas nyák, 12x24mm, így a Glaskastenekben is vígan elvan.

Ha minden jól működik (holnap kiderül), szívesen fölteszem a nyákterveket is, de sajnos a tranzisztor és a H-híd elég nehezen beszerezhető alkatrész...

DCC.JPG
    
(#) Topi válasza HomA hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Nagyon pöpec lett. Gratula!

Engem egyetlen egy dolog aggaszt, még pedig a BD6221-nek a maximális 18V-ja. Bizony a tüskék, és a kommerszebb digit központok pályafeszültsége nemritkán efölé kúszik!

Tanácsként lehet, hogy célszerűbb lenne az SM4007 helyett Schottky-t használni. Ugyan ekkora áram, még kisebb méretben!
(#) lidi válasza HomA hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Na ez igen ! Gratula, szép munka !
(#) HomA válasza Topi hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Köszi
Megfogadom, de még van itthon úgy 20 dióda ebből, aztán veszek schottkyt. (kicsit slampos voltam, igazából ezek SA156-osok, kaptam annó egy marékkal belőlük, bár a lényegen nem változtat)

Mégis ma próbáltam ki, és addig királyul is ment, amíg Trix Mobile Stationnal ( Trix 66920 v0.34 + stabil 16V táp) nem akartam a CV1-et átírni. Azóta se kép, se hang, olvasáskor minden CV-re "000"-t ad, és 3-as címen se megy már... (A PICre érkező jel a szkóp szerint tiszta, valószínűsítem, hogy a központ a ludas.)

Azt hiszem első körben kikölcsönzök valakitől egy másik vezérlőt, hátha azzal nagyobb sikerem lesz.

A tüskétlenítésen rágódtam egy darabig, de mivel nem nagyon találtam 1W körüli SMD Zenert, így a nyákról lemaradt. Hagytam a nyákon helyet külső elkót bekötni, akkor ezzel lesz egybekötve egy zener, köszi, hogy szóltál. Elvileg a központ is saját építés lesz, ha egyszer eljutok odáig (úgy néz ki ezt sem halogathatom tovább), kezdetnek egy nano-xs88-ra gondoltam,, a track feszültsége állítható. Aztán majd egy saját grafikus LCD-s vezérlő lenne a cél.
(#) HomA válasza lidi hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Neked is köszi, bár még nem százas a dolog
(#) HomA válasza HomA hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Kivettem a PIC-et, újraprogramoztam az eredeti, nem általam berhelt hex-el, visszatettem, megint működött a 3-as címen, mint a kisangyal.
Beléptem a Mobile Station szervíz menübe, dekóder kiolvasása: megint CV1=000 -át írt ki. Itt kiléptem anélkül, hogy bármit módosítottam volna, de ezek után ugyanúgy se kép, se hang.

Azt hiszem holnap showdcc-zek kicsit...
(#) szitko hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Lenne egy elméleti kérdésem.
A szabvány DCC jelet rá lehetne rakni váltóáramra? Mondjuk 50hz-re azaz 220v-ra.
(#) lazsi válasza szitko hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
A DCC jel váltóáram. Csak nem szinuszos, hanem négyszög alakú. +- tizenpár volt. Hogyan akarod ezt rárakni a 220V-ra??? A sínekre akarsz 220-at tenni? Amellett, hogy életveszélyes, még tönkre is megy minden, ami rajta van.
Vagy a 220-on szeretnéd magát a jelet, mint információt átvinni mondjuk a szomszéd szobába? És ott leszedni róla és megfelelő meghajtóval táplálni a síneket? Erre van jobb megoldás.
Szerintem gondold át még egyszer és fogalmazd meg pontosabban mit is szeretnél csinálni.
(#) szitko válasza lazsi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Akkor rosszul fogalmaztam. Én a DCC jelet szeretném rárakni a 220-ra. A síneknek ebben az esetben nincs szerepük. Ahogy Én tudom,de javíts ki ha nem így van, a DCC jelet előállítjuk mondjuk egy PIC-el, azt egy booster segíségével, amiben 12-20v egyenáram és egy speckó ic pl: (L6203 vagy egy síma motor driver L293...) kirakja a sínekre. Ott egy dekóder visszaalakít mindent és így megy a vonat.
(#) lidi válasza szitko hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Nade mi célból vezetnéd 220 -on a jelet ?
(#) szitko válasza lidi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Különböző eszközök vezérlése céljából. Szerintem a lehetőségek tárháza végtelen pl. egy komplett ház vezérlése, kábelezés és különböző wifi és egyéb rádióhullámú eszközök nelkül. A DCC szabványú adatcsomag rengeteg dolgot tudna vezérelni. Valahol olvastam, hogy az internetet a villanyhálózaton keresztül akarják vinni, hogy ne keljen ujjabb vezetéket kihúzni az utcán. Persze nem itt Magyarországon. Annó annak idején a suliban is tanultunk róla, hogy lehetséges a szinuszhullám mellett más jelet is elvinni ugyanazon a vezetéken. Csak szerintem pont hiányoztam az óráról!
(#) Topi válasza szitko hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Túl lassú jel a DCC szerintem.
Egy nagyfrekvenciás jelet rámodulálni és azt leválasztani is sokkal könnyebb a jelről.
DCC átlag frekvenciája ~ 8K, és ez nagyon kevés. Amit kényelmesen lehet még "otthoni" körülmények között fejleszteni, mérni az a 250-500KHz lenne.
(#) Farkas Zoltán válasza lidi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok
Egy kicsit elvagyok havazva.
DCC, terhelés szabályzós dekóderekben használom nagyszámban, itt kellene kiváltania 872-t 882-re.

Tisztelettel Farkas Zoltán
(#) szitko válasza Topi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Igazából csak az elméleti megvalósításon gondolkodtam. Arra Én is gondoltam, hogy az lassú lenne, meghát ha pl egy házvezérléséről lenne szó oda rengeteg booster kéne, mert egy házban többszáz méter vezeték van, amin folyton erősíteni kéne a jelet. Azért gondoltam a DCC-re mert rengeteg adatot tud továbbítani. Dehogy a Netet, hogy rakják bele a 220-ba arra azért kíváncsi lennék, de ez már nem ehez a témához tartozik.
(#) pucuka válasza szitko hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Ahogy az ADSL -t a telefonvonalra. Vivőfrekvenciákat modulálnak/demodulálnak, egyet adás, egyet vételirányban, és nem kell jelerősítő sem, több km -ig.
(#) szitko válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Igen, de ha jól tudom a telefonvonalon egyenáram van amin sokkal egyszerübb mindazt amit leírtam megvalósítani. Azért egy 50Hz váltóáramnál már bonyolultabb.
(#) pucuka válasza szitko hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Igen, meg a 3.5 kHz -ig a hangfrekis sáv. Ezen sáv felett választják meg a vivők értékét, hogy a modulált jel sávszélessége is meglegyen mindkét iráyban. Ilyen elven működik a kábelmodem is, csak más vivőkkel. Persze a 230 V -os hálózat felvet némi érintésvédelmi problémát is de ez megoldható.
Még ifjúkoromban a modellvasút vezérlést is ilyen vivős módszerrel csináltuk, de akkor még minden nagy volt, még a HO -ba is alig fért bele. Meghát időközben megjelentek a pici mikrovezérlők, és sokkal kissebbe, sokkal több lehetőség lett, és nem utolsósorban szabvánnyá is vált.
(#) szitko válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
A lényeg az, hogy megoldható. Az érintésvédelemről meg csak annyi "Aki nem tudja mi az, az ne nyúljon hozzá" ezt az elektro tanárom mondta mindig. De ez már nem a digitális vasútról szól, úgyhogy nem is írok róla többet. Lehet megérne egy külön topikot!?
(#) bistvan196700 hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Szisztok Lenne 2 kérdésem. Hogyan lehet különbséget tenni a cv-ék írása és, hogy melyik dekódernek szól az utasítás. Mivel a packet 4 byte
ebből a cím és az utasítás byte szolgál a vezérlésre.
Tehát ha Pl: a 3-as dekodert akarom megszólaltatni
akkor címnek elküldöm a 3-at és hogyan tovább mert a cv számát is elkellene küldeni illetve, hogy milyen értéket kapjon.
A másik kérdés a pic12f629-es dekódert szeretném megépíteni, jelenleg szimulálni szeretném és nem tudom mekkora frekvencián működik a dekóder.
(#) lidi válasza bistvan196700 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Alap esetben, ha írod, olvasod a CV -ket, akkor csak 1 mozdony van a programozó vágányon, tehát nem kell különbséget tenned a dekóderek között.

12F629 adatlapjában megtalálod hogy mekkora a belső órajel frekvenciája.
Következő: »»   28 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem