Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1027 / 3976
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Tényleg. Mindegyik ugyanúgy szól nem?
2N2222 tranzisztoron mi az a fül?
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Biztosan jó mindkettő verzió, én még nem próbáltam. A fül az emitter felé néz, segít a bekötésben.
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
NA az nem rossz. Válaszodat és segítségedet köszönöm.
(#) Baxi hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Hi Mesterek

EZT lehet ILYENNEL helyettesíteni?
Mondjuk kettőt párhuzamosan kötök.
Utána néztem, és a STTA 506f szinte aranyárban mérik és kellene belőle 2 db. TV be kell a kapcsolóüzemű tápnál van. A Dióda meg van kitermelve szintén ilyen kapcsoló üzemű tápokból.
Szerintetek?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Baxi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Szia!
Szerintem ez a 42ns-os még jó lenne tévétáphoz, és az ára is mérsékeltebb. Milyen tévét javítasz?
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Hello!
- Ha féltápfeszültséges üzemmódot választod, akkor minden IC kimenetének a féltápfeszültségen kell lenni. Tehát úgy kell megoldani, hogy a neminvertáló bemenetre Ut/2 feszültséget kell kapcsolni, és az IC egyenáramú erősítése egyszeres legyen.. (ez alól egy kivétel van)
- Mikrofon erősítő fokozat:
Működőképes, de ha van VCC/2 feszültség, arra lehet kötni a 3-as lábat. Ha nem illik hidegíteni egy kondival, mert becsatolja a tápról a zajt, amit az IC felerősíthet. Kimenetén, a 100ohm-100nF szükségtelen. Ott a mikrofon jel, és 6VDC lesz.
C9 helyett nagyobb kondi kell, mert alsó határfrekvencia így 300Hz körül adódik. Így a 160Hz-es szűrőnek értelme nincs.
- Aktív szűrő:
A szűrő egyenáramú erősítése egyszeres. De C3 és C22 kondi miatt, az invertáló láb egyenáramilag "lóg a levegőben". Ha C3 elmarad, akkor már a 6V munkapontját, a mikrofon erősítőtől megkapja.
Viszont Line bemenet felől nem, a C22 kondi miatt. Tekintve, hogy a szűrési karakterisztikába R23 beleszól, a mikrofon felől ténylegesen R23 értéke lesz, de a Line bement felől R13 értéke (és a Line kimenet meghajtó ellenállás) hozzá adódik R23 értékéhez. Tisztességes módszerhez, a Line bemenethez, egy egyszerű egyszeres erősítésű elválasztó fokozatot illene készíteni. Ez munkapontját, is kaphatná a VCC/2 pontról, így ennek kimenetén is 6V DC lenne, amit az aktív alul-áteresztő szűrő, mint munkaponti feszültséget megkaphatná, ha a Line bemenet van kiválasztva. (C10 mehet a GND-re)
- Kompresszor fokozat:
R33 ellenállás felesleges, a kis ellenállású meghajtást, biztosítani fogja az előző IC-k kimenete. Viszont R32-vel sorba, egy kondi kell egy 100nF, hogy a Fet ne kapjon az előző fokozatoktól egyenáramot, csak a váltófeszültség jelet.
Nincs értelme az 5V tápfeszültségnek, mert csak csökkenti az IC kivezérelhetőségét. A JFet zárásához szükséges feszültséget, a 12V-ból osztóval is előállíthatod.
R29 szükségtelen, R30 alsó fele ne a GND-re, hanem a VCC/2-re menjen.
Itt is a TL072 alkalmazása a célszerű.
(Egyébként nem látom értelmét a kompresszor áramkörnek. Csökkenti a dinamika változásait, ezzel a kijelzés dinamikáját is. Igaz, így nem kell állítgatni, ha csak a látvány a fontos.)
- Erősítő fokozat:
Tekintve, hogy egyenáramú erősítése is van a fokozatnak, (ráadásul változtatható is) az R4 ellenállással sorba, egy 10µF-os kondi is szükséges. Kimeneti 1kohm felesleges.
- Csúcs egyenirányító:
Nem készülhet TL072-ből, ide kell az LM358, mert féltápfeszültségű üzemmódban működik. R6 potival, csak a kijelzés időállandója változtatható. A vele sorba kapcsolt 50ohm túl kicsi. Az időállandó, maximálisan 2ms, így a csúcsegyenirányító időállandójának 500Hz alatt nincs értelme.
- LM3914 fokozat:
Tekintve, hogy a csúcsegyenirányító felől egyenfeszültséget kap az IC. Az előző fokozatoktól viszont váltót, amihez a munkaponti 6V is társulni fog, JP31/ és JP11/2 lába közé, egy RC-tagot (100nF/100kohm-os felül-áteresztő szűrőt) kell bekötni.
Az LM3914 kimenete és az LPT port közötti kapcsolatot felül kell vizsgálni. LPT port kétirányú, leterhelheti az LM kimeneteit.
Ott a GND felé áramgenerátorok vannak, vélhetően nem fogják lehúzni az LPT lábait "L" szintre, mert az áramgenerátornak nagy a kimeneti maradék feszültség tartománya. Felfelé, meg nem húzza az inverter, vagy a port bemeneteit semmi.

Egyébként az egész véleményem szerint túl van lihegve. Töredékét sem fogod kihasználni..
üdv! proli007
(#) Dániel X hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Hali!

Tudom van saját topic ja de ott nem találtam meg ennek a kapcsolásnak a szerzőjét,esetleg tud valaki segíteni hányadik oldalon van? Végignéztem de nem találtam meg.

Elnézést kérek hogy ide írok!

4 hangú sziréna
(#) Grabovszky2 hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Lenne olyan problémám, hogy van egy 7" -os tft lcd kijelzőm, amit sikerült életrekeltenem, tehát, megy a háttérvilágítás és tudok kontrasztot állítani.
De rgb jelet várna a kijelző. Aalapvetően egy diy projektorba tervezem film nézés céljából. Tehát számítógép vga kimenetéről szeretném az rgb jelet előállítani, ha lehet.
Tehát szükségem lenne egy kapcsolásra, ami egyszerü olcsó és müködik. De leginkább az utolsó.
Köszönöm a segítségeteket!
(#) lapose válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!

Ez jó lesz?Bővebben: Link
(#) Baxi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Hi
SEG CT 3290 típusú tv-t. A hiba az volt hogy még a standby led sem világított. A kapcsolótáp vezérlőnél kicseréltem egy 22 nf kondít és kész is volt a javítás csak közben balf@sz voltam és beleejtettem egy biztit ami persze rögtön haza vágta ezt az olcsó alkatrészt
Na ezért kel bele ilyen s persze remélem több minden nem szállt el.
Szóval a lényeg hogy "sima" diódával nem érdemes kicserélni.
(#) kadarist válasza Baxi hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szerintem ne kísérletezz diódák párhuzamos kötésével. Az egyiken úgyis nagyobb áram folyik majd a különböző nyitófeszültségek miatt.
(#) notdead válasza dZsordeN hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni,ugyanis elakadtam egy irányjelző problémán.
Tehát van egy motorom amin egy hagyományos mechanikus relé irányít egyszerre 2 db 21w-os izzót a szokásos módon. Nade én ki szeretném cserélni a hátsó irányjelzőt LED-re, csak ugye annak kissebb az ellenállása és nem villog, sebaj gondoltam és kiszámoltam hogy egy 21w.os izzónak 6,8 ohm az ellenállása, elmentem egy elektronikai boltba vettem 2 db 10w-os 15ohm-os ellenállást s párhuzamban bekötöttem így ugye 21 w 7,5 ohm-mal terheltem s mégse következett be a várva várt villogás.
S itt jön a kérdésem? Lehet probléma a nem teljes ohm eggyezés,vagy pedig relét kellene cserélnem? S azt hogyan tudom meg hogy milyen relé kell nekem? A segítséget előre is köszönöm...Üdv
(#) Hp41C hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy hasznos honlap, amin az alapokat vizuálisan elmagyarázzák...
(#) kkfarkas hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Sziasztok!

Egyik nap hallottam hogy létezik olyan kábel, amelyiknek az egyik fele USB-bemenet a másik pedig 2db 6.3mm-es Jack kábel...az a kérdés támadt bennem hogy vajon ezt otthon is meglehet-e csinálni, és ha igen akkor hogyan?
Keresgéltem neten megnéztem jó pár oldalt de nem igazán találtam semmi ilyesmit....azért gondoltam hogy ide írok mert itt nálam sokkal okosabb emberek vannak Valaki tudna nekem ebbe segíteni?
Hálás köszönetem!
(#) atiotezer válasza kkfarkas hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Erre gondolsz?
Bővebben: Link
(#) abcdabcd válasza kkfarkas hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Röviden: IGEN

De félretéve a tréfát, gondolom nem csak azt szeretnéd, hogy egy kábel végeim ilyen dugók legyenek, mert akkor akár csomót is köthetnél a dugókra és nem is csak a csatlakozók közötti átalakítót szeretnél, bár érdekes lehetne, hogy működne-e az usb, 4 vezetékét, 1-1 db sztereo jack-en kivezetni
Szóval ha hangkártyaféleséget szeretnél, akkor neked való lehet pl a Texas Instruments PCM29xx szériája, de azt nem is írtad, hogy bemenetet vagy kimenetet szeretnél vagy mind a kettőt mert csak kimenethez a PCM27xx is neked való lehet... van is itt a fórumon ilyen téma: USB-s hangkártya PCM2902 IC-vel
(#) enree válasza atiotezer hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
HÚhúúú, ennek aztán atom hangja lehet...


Tulajdonképpen egy külső hangkártyát akarsz?
(#) watt válasza kkfarkas hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Kábelt olyat forrasztasz, amilyet akarsz. Az más kérdés, hogy mire lesz jó! Ha normálisan felteszed a kérdést, hogy mit akarsz, akkor nem kéne találgatni. Egyébként nagy esélyjel a többiek már választ adtak az értelmetlen kérdésedre!
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Nagyon Köszi!
(#) hapro hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
A képen fölül lévő rész az AUX nevezetű az maga a fantomtáp lenne?
Vagy az micsoda?
Mire jó ez ezt egy mikrofon előerősítőhöz ajánlja a szerző, és ha nem muszáj a fölső részt le is hagyom róla, de ha az a fantomtáp akkor marad.
Ha nem lenne akkor lényegesen egyszerűbb lenne a nyák tervezés hozzá.

p05b-f1.gif
    
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Az meg mi a szentsz..r? Nem is hallottam még ilyenről, hogy ellenbrumm, de még idézőjelesen sem. Egyébként szerintem sima szimmetrikus táp tökéletes neki

Ehhez lesz. Most így állok vele.

p66ra-f1.gif
    
(#) zolika60 válasza agizol hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Valóban tönkreteheti az erősítődet a kisebb impedanciájú hangfal. Azonkívül az is probléma, hogy egy 170W-os erősítőhöz legalább 200W-os hangfal illene, mert ha nem az erősítő akkor a hangfal látja kárát.
(#) atiotezer válasza enree hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Én semmit nem akarok, csak egy USB-s hangkártyát linkeltem be. Régebben volt már ilyen hangkártyáról szó, hát a hangja nem a legjobb. Inkább szükségmegoldásként használható.
(#) Rober_4 válasza hapro hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Ezzel a kapcsolással szemezgetek én is pár hete. Kíváncsi leszek a véleményedre, hogy milyen! Egyébként nem kell neki aux. A fantomtáp ha jól tudom 48 v egyébként, de az mért hívnák auxnak? Egyébként dinamikus mikrofonhoz nem kell fantomtáp.
Egy megoldás fantomtápra:
Bővebben: Link
(#) hapro válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Mindenesetre kipróbálom többféle műveleti erősítővel.
Majd beszámolok a hangjáról, de ez nem mostanában lesz, mert még normális mikrofonom sincs egyenlőre.
(#) saraha válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia.
Én pont ma csináltam meg azt a mikrofon előfokot amihez az a rajz tartozik.Amit említettél "ellenbrumm" (azmegmiaz?)kapcsolást,hogyan kell alkalmazni?Nekem van egy kis alig hallható brumm azt megpróbálnám eltüntetni.Szimmetrikus jelbemenet esetén az AUX-ot hová kell kötni?
(#) ic20 hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Hello,
mire használható egy PTE11-es elektroncső, segitséget nagyon szépen kösszönöm .
(#) LGS94 hozzászólása Okt 26, 2010 /
 
Üdv! Olyan problémám lenne, hogy pc tápegységnek kimenetét rövidre zártam egy 2 másodpercre és nem működik elösször nem indult el utánna pedig a biztosítokot is elszált benne és a biztosítékot is leverte a házban! Úgy gondolom nem lehet nagy baja mert nincs rajta semmi égésnyom az egyik hűtőborda volt meleg egy kicsit amin 2db TO-220-as tokozású alkatrész van nem tudom, hogy ez IC vagy valami fesszab szerintem ez szállhatott el! Hol tudnák ebben segítséget kérni vagy hogan lehet kimérni ezt a két alkatrészt?Előre köszi!
(#) kadarist válasza LGS94 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Szia!
Ha a trafó szekunder oldalán vannak ezek az alkatrészek, akkor azok diódák, és lehet, hogy zárlatosak lettek, azért melegedtek. Ki kell mérni őket multiméterrel, diódavizsgáló beállításban.
(#) LGS94 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 26, 2010 /
 
Igen a másik oldalon vannak a diódák azokat felismerem ott nem volt meleg hanem ez a két egyforma To220-as tokozású alkatrész valami IC vagy feszabályzó lehet!
Következő: »»   1027 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem