Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Sziasztok!
Van egy problémám... Megépítettem a Tom025-féle Nixie órát. Szuperül működött, de nem sikerült túl minőségire a nyák. Egy napon az egyik forrasztás elengedett, meg akartam forrasztani, de elfelejtettem kihúzni...volt csillagszórás. Gyakorlatilag az egész bazár kukába került, a csövek kivételével. Most újraépítettem. Szép, már fotózott nyák, elméletileg hibátlan forrasztások, de mégsem működik rendesen. Bekapcsolom és 5-20percig rendesen számolja az időt, bár néha furán vibrálnak a számok, de semmi egyéb. Aztán egyszerűen megdermed az idő. Gondolom a PIC nem fagyhatott le, mert csövek multiplexelése megy, de képes órákig is ugyanannyit mutatni. Mi lehet a baja??? Melegedésre is gondoltam, de ha csak akár fél másodpercre kihúzom és visszadugom akkor ismét jó pár percig. A program is hibátlan, több másik órámban is ugyanez a program fut ugyanolyan uC-n, és azok évek óta jól mennek. Felraktam pár képet, hátha segít! Ha valaki járt már így, vagy sejti mi lehet a baj annak nagyon megköszönöm a segítséget!
Szia!
- 100 nF a pic és a 74141 táp és föld lábainál be vannak ültetve? - A bemenő feszültség elég nagy, minden esetben > 8V. A szűrőkondenzátor jó ? A melegedéstől a 7805 nem csökkenti a kimenő feszültségét? - A gombok felhúzó ellenállásai jól érintkeznek?
Helló!
-100nF egy darab van a kapcsolásban, a 7805 kimenetét köti össze a GND-vel, az előző verzióban és az eredeti rajzon sem volt több, lehet, hogy csak véletlen volt jó? -A 7805-re ahányszor rámértem mindig halálpontosan 5V volt +-0,01V, és bár nem mértem, de megfogdostam, enyhén volt langyos hosszútávon is. -A gombok felhúzóját még leellenőrzöm, de ha azokkal lenne gond akkor időnként lépne "önállóan" is órát/percet, ilyet nem csinál, csak megáll... Egyelőre akkor rakok be két 100nF-et és leellenőrzöm a felhúzókat, biztos ami biztos... Köszönöm!
Üdv! Azt próbáltad, hogy a beállítógombokkal előrelépteted az órát? Akkor hamarabb kifagy?
Szega! Többször is beállítottam mióta elkészült, de az állítgatás nem osztott-szorzott a helyzeten. Valami nagyon alattomos baja van.
Ez a leállás olyan mintha valamilyen számláló nem jutna el egy bizonyos értékig, tehát az óra nem tudja, hogy eltelt az 1 másodperc ezért végtelen ciklusba kerül. (Gondolom a pic meg a quartz az eredeti terv szerinti?). Nekem volt a Mule óránál és a Word clock-nál is problémám az égető config bitjeivel is az is hülye hibát csinált és először úgy tűnt mintha hardveres lenne, aztán kiderült, hogy a beégetésnél került bele hiba, illetve a hiba csak nálam nem jelentkezett, az utánépítőknél meg igen.
Érdekes amit mondasz, a tünetek alátámasztják. Véletlenül van otthon egy felesleges másik 16f628a, abba is beégettem a programot, kicseréltem, de semmi változás. Viszont mostanában szórakozom HD44780-as kijelzővel egy 16f871-essel és az is furán leáll váratlan időpontokban... Lehet kontakthibás a protoboardom??? Gondolom az eredeti PICkit2 nem lehet félig rossz!? Legalábbis ha hibásan írna akkor a verify dobna valami hibaüzenetet, de ilyet nem csinál. Tehát maradt a board, a hibás kontakt miatt rosszul égeti be programot...gondolom, nincs több ötletem.
Ugyanez a program megy a bináris órában is, nincs egy működő példányod, amibe át lehetne tenni a pic-et, ha abban se megy valószínű, hogy a beégetés a hibás.
Ezt próbáld beégetni (a múlt héten írtam ) Egy haverom kérésére , mert neki az volt a problémája hogy véletlenszerűen lefagyott a pic hol egy szám világított egy csövön hol több szám de ez teljesen véletlenszerűen fordult elő nála .
Vagy a már két éve hibátlanul működő bináris órámból átrakom a kontrollert a nixie-be, ha meg nem is oldja a problémát, legalább egy lehetőséget kizár... Már csak az a baj, hogy a hétvégéig várnom kell a próbával, mert a bináris nálam van, a nixie pedig a szüleimnél a volt gyerekszobámban.
Köszi!!! Ez ugyanarra az architektúrára készült, mint a Vicsys-féle bináris?
A Tom025 féle nixi órához írtam , lehet hogy most egy két percet késik , de ha jól megy a tesztüzem később már a pontos hex is felkerül .
Megépítettem a binárist, aztán a 7szegmensest (amiről a cikket írtam) aztán a nixie-t is, és meglepve tapasztaltam, hogy a nixie-ben ugyanaz a program van mint a binárisban, bitről-bitre egyezik. A leégetett nixie-ben jól működött... így szerintem maga a program jó, valószínűleg a beégetésnél adódhatott a hiba.
Egyébként gratulálok a programhoz!
Csak most merül fel bennem a kérdés, hogy miért írtál rá programot? Valamiért nem tetszett ami volt, vagy csak ki akartad próbálni magad?
Mi a kettő (3) között az eltérés? Nálam a Tom025 féle hex is kíválóan működik a nixis és a pinball clock-ban változtatás nélkül (a word clockban pedig változtatással), az hogy azonosak ,nem csoda, mert mind a 3 BCD kimenetet használ csak az egyik ilyen, a másik olyan ic-vel dekódolja a harmadik meg nem dekódol semmit, hanem kijelzi a biteket ledekkel.
Kíváncsivá tettél! Mi ez a pinball clock?
A kihívás is belejátszott a dologba , de a fő okot leírtam
akkor amikor a hexet feltettem Ja és most tervezem a saját nixi-propellerórámat
Bocs, kicsit szétszórt vagyok.
Nixie propeller... hát hajrá, nem gyenge feladat! Majd remélem írsz róla cikket!
A program már kész , a nyák tervezés folyamatban .
remélem működni ís fog . Cikk viszont nincs tervben
Azóta csináltam hozzá egy másik előlapot, mostmár csak egy doboz kell... @kaqkk: Kíváncsi vagyok rá milyen lesz, elég lesz a nixie fényereje a pörgetéshez? Gondolom nem egyszerű az anódfeszt se felvinni rotorra.
Nem akarlak semmire rábeszélni, de jó lenne a cikk, én legalábbis nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy miként oldod meg ezt a komplikált feladatot.
Amúgy szia Béla, most nézem az adatlapodon, hogy te is Üllési vagy! Tudod, egy időben ott dolgoztam a Rigó utcában a villamossági diszkontban! Milyen kicsi a világ!
Sziasztok!
Nixie PSU-t építek. Bővebben: Link A problémám , hogy a 100pF-os C3 helyére csak max. 100V-os kerámia kondenzátort találtam, kaptam. Jó oda ez a kondenzátor (szerintem nem) de nagyobb feszültség tűrésűt nem igazán találtam sehol.
Azt semmiképp ne építsd be ! valószínű hogy az első bekapcsolásnál tönkremegy (zárlat) és több alkatrészt is magával ránt az örök vadászmezőkre !
Szia!
Már két ilyen konvertert építettem meg, mindkettőben "mezei" kerámia 100pF van a C3 helyén. Az egyik a Mule2-ben dolgozik, az biztos hogy csak 40V-os, míg a másikban egy 63V-os példány került. Nem tapasztaltam eddig hibát, de ha előfordulna a kapacitás zárlata, akkor is ott a soros 2.2K, nem szállhat el semmi, csak "leáll" a terhelésre. (Éppen most próbáltam ki a kisérleti tápomon szimulálni a hibát.)
Azért 200v ra semmiesetre sem tennék 63v os kondit
De a te döntésed
Most megnéztem egy pár kapcsolást, de sehol nem írják, hogy oda valami különleges kondi kellene. az enyémekbe azt se tudom milyeneket raktam. Például
Egy kondenzátor üzemi feszültsége az alkatrész tartós feszültségterhelését jelenti amit üzemszerűen el KELL viselnie. Az átütési feszültség "jóval" az üzemi feszültség felett van, amit sok más dolog befolyásol és a pontos értékét nem lehet tudni. ( S ha meg már ismerjük, akkor a kondenzátornak rendszerint vége is van. )
:yes: Ajánlott lenne legalább 200V-os típust beépíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |