Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   263 / 507
(#) fpali53 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Az igaz, de csapágyazni is kell, alul, fölül egy-egy csapágy van. Egyébként az eddigi nyári szélben, mivel télen le van szerelve én 200f/p-et mértem.
(#) Barret válasza fpali53 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

percenként 200? Azt szerintem elmérted.
Hihetetlennek tűnik számomra!
A vízszintes tengelyűek nem gyors fordulatúak.
(#) athor77 válasza athor77 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Kifelejtettem a lapátok anyagát gyorsulási tényezőjét és persze az átmérőt is.
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

800mm-es sugárral az kb. 60km/h kerületi sebesség... lehetetlen, hogy nem száll fel!!!
(#) fpali53 válasza Barret hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Ezt egy Anna napi nyári zivatarban mértem, amikor másodpercenként többet fordult háromnál. Tartottam tőle, hogy elszáll, de túlélte. Függölegest akartál írni ügye.
(#) sziriusz válasza athor77 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Már több napja foglalkoztat a viharvédelem, az a rész, hogy mi is történik ott valójában. Van ennek az elforduló faroknak méretezése a neten. Kezdem jónak tartani, most a számítási módját ellenőrzöm. Igyekszem elérni azt, hogy egy adott gondolatmenethez társítható legyen egy gyártás folyamán történő bemérés és beállítás.
Ez mind csak szöveg, amit most írtam. Átküldöm, amit találtam a neten.
(#) Barret válasza fpali53 hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Igen függőlegest
A vízszintesek simán forognak 500-at is .
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Enyémen a rotor dől hátra,nagyon jól működik!
Ha életbe lép a viharvédelme,szélből is kifordul,mert a rotor elfordítja az egész gépet
vagy 4-5 másodperc,mire újra elkezd forogni egy pofon után! Addig megáll a fordulat is nullára.
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Megnézné valaki a mellékletet, hogy a forgalomban lévő képletek szerint mennyire dolgozik jól? Szó volt a minap a gyorsjárás és a lapátszám összefüggéséről, de ezt a logika és a fizika alapján csináltam.
(#) sziriusz válasza Barret hozzászólására (») Okt 28, 2010 /

Minden viharvédelem lehet jó és rossz is, attól függően, hogy van megcsinálva.
Nekem ez a megdöntött csapon elforduló farok tetszik. Ezzel el kellene érni:
--az oszlop terhelése egy határ után ne növekedjen
--az elforduláskor is folyamatosan levehető teljesítmény legyen a generátorról.
--és én komolyan gondolom azt, hogy a beállítását a műhelyben kell elvégezni, aztán esetleg csak némi korrekciót igényel. (persze ehhez némi elméleti továbbképzés meg számolgatás kell, amit nem mindenki kedvel…)
-- egyik nagy előnye, hogy nincs a munkahelyzethez ütköző, lágyan áll be az alap helyzetbe.
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Enyémen is lágyan áll vissza , mert lengéscsillapítóval van megoldva a visszaállás. Kell is!
Mondjuk a súlya az nem kicsi .Rendesen túlméreteztem

Túl van komplikálva,de így első gépnek egész jó lett.
Nem vitatom a gyári megoldás hatásfokát,nekik van hozzá szélcsatornájuk.Nekünk meg marad a
saccolás,próbálgatás.
Az a műanyag hordós gép tetszik Kipróbálnám szívesen.
Nem tudom hány wattot termelhetne.
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Egy oldalon azt a véleményt terjesztik, hogy a kitérítés nem is igazán alkalmas nagy gyorsjárású kerekek viharvédelmére.Magyar Szélenergia Tudományos Egyesület
(#) Barret válasza Stewe hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Nagy gépekre értelmetlen ilyen megoldás!
Gondolj bele,kitérítéskor mekkora súlyt kellene kibillenteni a szélből?
Megoldható rövid idő alatt? Nem.
NAGY gép,nagy tömeg.
Ott a lapátok szögállásával szabályoznak,ahhoz minimális erő kell.És nem terhel plusz erőket a toronyra mint a kitérítés...

Nem a méret számít, hanem a fordulatszám! Pörgettyűként dolgozik a szentem, és minél jobban pörög, annál nehezebb kitéríteni, azon kívül még percesszál is.
Ha visszaolvasol pudding1 egy nagy gyorsjárású hatlapátosa sem nagyon akar leforogni a szélről.
(#) Barret válasza Stewe hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Giroszkóp effektus.
Gondolom a legtöbben forgattunk meg biciklikereket kézben! Az sem szereti ha mozgatva van
Minden áron meg akarja taRtaNi a pozícióját.

A tömeg azért nem számít nagyon, mert a szélkerék homlokfelülete és a forgó tömeg között elég szoros az összefüggés, és az emberi léptékek között ha nem is lineáris, de közel van hozzá. A forgó tömeggel együtt pedig nő a kifordítandó berendezés tömege is, viszont az közel van a forgásponthoz.
(#) sziriusz válasza fpali53 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Üdv Fpali53!
Aranyos kis gép, és szépen van megcsinálva. Pár adatot mondanál róla? Löket, membrán átmérő, a kút nyugvó vízszintje. Kíváncsi vagyok rá nagyon.
(#) Gál István hozzászólása Okt 29, 2010 /

Bocs hogy így közbevágok, kb. a téma 150. részénél volt egy hozzászólásom. Most egy konkrét kérdésem lenne. Van egy 24 V-os Maxon motor ami 15W-os. Az rpm-e 4000 körüli. Érdemes szerintetek szélgenerátort építeni belőle. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) fpali53 válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Löket 10mm. A gumimembrán átmérője kb.150mm. A tányér a gumimembrán közepén kb. 60mm. Mérésem alapján egy fordulat alatt fél deciliter vizet szív, ami nem sok, de szinte egész nap lassan forog, pedig eléggé szélárnyékban van.
(#) ALI válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Szia István
Bocs hogy eddig nem válaszoltam de nem volt időm. Szóval a rajzot csak sacra csináltam, most meg adom a méreteit is. Mint mondtam még nem teljes a szerkezet mert össze kell hangolnom az összes lapátot. A műanyag lemez hossza 75cm ebből adódóan a piros vonallal rajzolt nem valós de akár hogy állítgattam kisebb vagy nagyobb ívre sehogy sem akart működni. Ezért raktam át úgy ahogy a kék van, érdekes eredmény lett még át se tettem az összes lemezt de már el is kezdett forogni. Ha megnézed a rajzom láthatod a piros rajz szinte meg egyezik a tiéddel a kék pedig teljesen más szögben áll. Vasárnap talán lesz időm és lefényképezem.

Dok1.doc

(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

Ha a v sebességű szélről levesszük a max teljesítményt, akkor a szélkeréken átmenő szél sebessége 2v/3, a lapát mögött távolabb a szél sebessége v/3.
(#) Stewe válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Ez rendben van, a szélsebességhez ezt kell beírni, én csak kételkedem abban, hogy a lapátszámnak lenne hatása a gyorsjárási tényezőre, a logika szerint a lapát geometriájából adódik.
(#) gulyi88 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Vedd figyelembe, hogy a lapátok örvényeket keltenek,
tehát ha több lapát van, akkor már alacsonyabb fordulatnál belefut a következő lapát az előző örvényeibe.
Ez biztos nem pozitívan hat a végeredményre.
(#) Stewe válasza Gál István hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Építeni lehet, de mivel nagy fordulatszámon adja a megadott értékeket, jelentős fordulatszám növelés kell.
Egy 7-es gyorsjárású kerék esetén 30km/h-s szélben is kb 10-es gyorsító áttétellel kellene hajtani, és ha számításba vesszük, hogy ezzel egy 10 wattos izzót lehetne kiszolgálni, rentábilis biztosan nem lesz. De! Az építés öröme, és a sikerélmény sem semmi, valahol pedig el kell kezdeni.
(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Igen, a lapátok bekötés felőli vége egyre inkább a tőle forgásirányban előre eső lapát örvényében fog fuldokolni, a lapátok távolsága, a fordulatszám és a szélsebesség függvényében.

Erre használják azt a megoldást, hogy a belső végen nincs profil, a legkisebb nyomatékot adó részt elhagyják, hogy legalább ne fékezzen.
(#) Barret válasza gulyi88 hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Ott a pont nálad! Nekem ezt nem hitték el.

Lenne egy KÉRDÉSEM a számolgatós kollégákhoz

Itt a vihar megint,kicsit méregettem.
6 voltos 105 amperórás akksim van.
Ezt tölti a gép egy 24V 200W-os halogén ízzón keresztül.
Nagyon világít Rámértem az ízzóra munka közben,18 voltot mértem rajta! Lehet ebből valami teljesítményt számolni?
Már most borítékolom,hogy ezt a 200W-os ízzót is ki fogja nyírni!
Múltkor sokkal erősebb volt a szél!
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Egy 200W -os izzónak az a dolga, hogy nagyon világítson! 2-3 izzó árából egy áramgenerátort összehozhatnál, és akkor nem lenne problémád a kiégett izzókkal, és az akkumulátorok túltöltéséből
(#) gulyi88 válasza Barret hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

saccolni lehet:
Az izzó PTC-s, de ha lineáris elemként kezeljük, akkor saccolható a lejövő teljesítmény
izzó meleg ellenállása R= U^2/P =(24^2)/200= 2,88ohm
tegyük fel, hogy 18V tápfesznél közel ennyi, legyen 2,5 ohm.
Akkor az áram I=gyök(P/R)=8,9A
Össz teljesítmény (Uakku+Uizzó)*I
Pössz=(6+18)*8,9=213W

Egy komolyabb töltésszabályzó nem csak a cuccokat védi meg hanem a kivett teljesítményt is megnövelheti.
(#) sziriusz válasza Stewe hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

A lapátok száma és kialakítása már régen tisztázódott a mi szintünkre (úgy 50 évvel ezelőtt). Az, hogy van aki a jól kialakított lapátok számát megduplázza a könnyebb indulás érdekében, vagy kihasználja a kissé pontatlanabbul elkészített sok lapát fékező erejét nagy fordulaton a túlpörgés ellen, azzal meg nincs semmi gond.
A lapát belső végének kiszélesítése (lásd a Pudding1 gyári szélkerék képét) pedig épp az induló nyomaték megnövelését szolgálja. (az hogy nem megy le a tengelyig teljes szélességben, az gyártástechnológiai ügy)
(#) sziriusz hozzászólása Okt 30, 2010 /

Azt meg lehetne oldani a tárcsagenerátornál (gerjesztett kivitel), hogy fordulattól függően leadjon mondjuk 12,3-14 voltot, vagy hasonlót. Van ennek jelentősége az áram felhasználásnál? Érdemes ezzel foglalkozni?
Következő: »»   263 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem