Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 114
(#) lapose válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Tessék.: Bővebben: Link
(#) Gyimate hozzászólása Okt 3, 2010 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítségét!
Lassacskán sikerült rendberaknom a magnómat, már csak egy új ékszíjat kell rá vennem, mert ami most rajta van eléggé leterheli a motrot a magnóban és 10 percnyi használat után szinte tűzforró. A rángatás is abbamaradt amivel ezelőtt bajom volt és miután telljesen kitisztítottam a mechanikáját még a működése is sokkal halkabb lett.
Felteszek egy kis mintát arról, hogy milyen most a hangja a tiszta új fejjel.

Szallag.wma
    
(#) veroka válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 6, 2010 /
 
Csak így tovább !
(#) Rober_4 válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Nagyon korrekt felvétel, az én magnóm nincs ennyire jól beállítva.
Az én Akaimban teljesen természetes, hogy forró a motor, illetve az arra kötött ellenállás. Attól az még jó. No persze nem a tekercs, hanem a vasmag forrósodik át.
(#) Gyimate válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Köszönöm szépen a bíztatásokat!
A beállításról csak annyit, hogy nagyjából 2 napomba tellett, mire sikerült így beállítanom. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy a fej benne tiszta új!
a motor meg azért forrósodik, mert az ékszíj eléggé régi és ha rajta van a motron, akkor még szabad kézzel is nehéz forgatni, szóval van dolga a szegény motornak.
A felvétel amit feltettem, olyan szallagra szedtem fel, ami nem a legjobb minőségű, igaz, hogy van 2 db márkás szallagom is, de azt különleges alkalmakra tartogatom...
Amire felszedtem az egy iskolai szallag volt valaha, már nem is tudom, hogy mi volt rajta eredetileg.
(#) mustang74 válasza Gyimate hozzászólására (») Okt 28, 2010 /
 
Gratulálok a magnóhoz! Nagyon szépen szól! Nálam is vár rendbe tételre két B100-as. Csak legyen több időm rájuk. Orsós magnó mániás vagyok!
(#) BEAG hozzászólása Okt 29, 2010 /
 
Sziasztok!

Régóta csend van ebben a témában, gondoltam írok.

Új szerzeményem egy Tandberg 64 orsós magnó. Már van benne élet, de a következő hibákkal első körben nem tudok mit kezdeni:

- a felvételben alig van mélyhang, a magasok túlsúlyban vannak és már igen kicsi kivezérlésnél is torzítani kezd (szerintem előmágnesezési hiba). Az oszcillátor működik, mind a törlő, mind a felvevő fejre szép szinuszjel kerül. A kapcsolási rajz szerint 210V, 78 kHz az oszcillátor kimenő feszültsége, míg egy digitális multiméterrel a törlőfejen 300V fölötti értéket mértem (sajnos a csővoltmérő beadta a derekát).

Van-e valami ötletetek, mivel próbálkozzak?


- A magnó sajnos 60 Hz-re van méretezve, itthon nagyobb átmérőjű motortárcsa szükséges. Ezen a 19-es sebességhez tartozó rész átmérője 48 mm. Elég sok Tandberg magnó ugyanezzel a mechanikával készült, nincs-e véletlenül valahol elfekvőben megfelelő tárcsája valakinek?

Csatolok néhány képet és a kapcsolási rajzot. Segítségetek előre is köszönöm!
GR
(#) Rober_4 válasza BEAG hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Igen én is csak most látom, hogy van ilyen téma is. Viszont az orsós magnókban, nagyobb az élet!
Bővebben: Link
(#) Rober_4 válasza BEAG hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Elvileg akkor nincs mély hang, ha az előmágnesezés gyenge a szalagon.
1. Állíts nagyobb áramot!
2. Pucold meg a fejet, lehet, hogy bután koszolódott el.
3. Sérült a fej.
4. Még gondolkodom.

(Tudom, hogy semmi közöm hozzá, de kérjünk meg egy modit, hogy tegyük át az orsós magnókhoz, ezt a kérdéskört! Nagyon szép magnó, jó lenne, ha ott lenne )
(#) MaTe193 hozzászólása Okt 29, 2010 /
 
Üdvözletem!
Van nekem egy B100-as Tesla márkájú magnóm.Mármost,szeretnék felvenni vele a gépemről,de nem tudom melyik bemenetet kellene használnom.Remélem tudok segíteni!
Köszönettel:Máté.
(#) BEAG válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Hoppsz!

Elnézésetek kérem, nem láttam/találtam meg az orsós magnós témát. Természetesen ez is odavaló, így felteszem ott is a kérdést és akkor a moderátoroknak nem kell fáradni.

Kaszarober4: Köszönöm a választ. Még az is megfordult a fejemben, hogy nem eredeti (hanem kicsi impedanciájú) a felvevőfej. Bár semmi jel nem utal piszkálásra (még rajta van a gyári festék az állítócsavarokon), de az a biztos, ha rámérek.

Amit azóta találtam: a törlőfejen csak álló motor mellett mérhető 340 V, ha elindítom, akkor lecsökken 190 V környékére (persze mindezt a digitális multiméterrel mérve - nem tudom, a csővoltmérő miért nem akarja az igazságot...)

Akkor folytatjuk az Orsós magnók című topikban!
GR
(#) zolika60 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Olyan sok bemenet talán nincsen rajta. Mi lenne a jelforrás? Mikrofon egyértelmű. A magnó bemenet sima DIN szabvány. A pickup, vagy lemezjátszó bemenet egy ezeknél alacsonyabb jelszintű bemenet, ha van ilyen rajta sajnos erre már nem emlékszem.
(#) Rober_4 válasza BEAG hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Azon gondolkodtam, hogy akár a fejválasztó kapcsolók érintkezői is lehetnek oxidálódva. Akár ezért is juthat kevesebb feszültség a fejekre. Ezt kipróbálhatod ha kapcsolgatod a kapcsolókat, és változik a minőség. Akár kontakt spréh is segíthet ha ez a baj.
Ha a motoron találsz másik pályát is az ékszíjnak akkor a magnót 50 Herz-re is felkészítették, ha nem akkor marad az átalakítás, vagy csak a saját felvételeit hallgatod.
(#) BEAG válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
A fejválasztó kapcsolót mozgatva semmi nem változik (valami ős-isostat lehet, de egész jól bírja a kiképzést). A szíjnak nincs másik pálya, külön tárcsát lehetett rendelni 50 és 60 Hertz-re. Ezek szerint marad az átalakítás.
Mára ennyi, holnap megpróbálkozom növelni az előmágnesező áramot.

Egyébként mitől állíthatódott el?

Jó éjszakát kívánok! GR
(#) Rober_4 válasza BEAG hozzászólására (») Okt 29, 2010 /
 
Tipp:
Akár az Ecc82-es szimmetriája is széteshetett a cső öregedéséből kifolyólag. (R307) Ott is van egy poti, de ezt csak akkor bántsd, ha az R301- állítása nem segített, és van valamilyen szkópod, amivel megnézheted a jelet...
Tedd meg, hogy mielőtt bármit is csinálsz, még egyszer alaposan megtisztítod a fejeket! a régen használt szalagok pillanatok alatt újra összekenhetik a fejet.
(#) Pityu9 válasza MaTe193 hozzászólására (») Okt 30, 2010 / 1
 
Üdv!

Ha jól emlékszem, a lemezjátszó bemenetre lehet rákapcsolni vonalszintü jelet, mert az kellően érzéketlen és nagy belső ellenállásu, de mivel nagy a belső ellenállása ezért a bemenettel párhuzamosan kell kapcsolni egy 47k ellenállást csatornánként, hogy biztosítsuk a megfelelő illesztést a vonal szintü cucchoz. De lehet, hogy így is vissza kell szabályoznod a cuccod kimenetét.

Néhány tájékoztató adat egy hasonló magnóról:

Mikrofon Bemenet: 1mV/5K
Rádió Bemenet: 4mV/10k
Kerámia hangszedős lemezjátszó bemenet:200mV/1,5M

Mi így oldottuk meg rádión,a lemezjátszó bemenetét azóta rendesen vonal bemenetnek tudom használni azóta működik,de azért óvatosan. Remélem tudtam segíteni.

Ui.:eddigi magnoim: tesla B90 és B700
(#) elektrorudi válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Emlékeom szerint, a fejkoszolódásra, fejkopásra a magashangok hiánya utal. Itt viszont pont az ellenkezője történik! Ez szerintem is két hibára uatlhat:
- az előmágnesezés kevés (éritkezési hiba)
- a korrekciós erősítőben van hiba (megintcsak érintkezés)
Jól értem, hogy mindkét csatornánál azonos a hiba?
Mert akkor a közös pont, az előmágnesezés környéke...
(#) BEAG válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Szerintem a felvevő-erősítő rendben van, mert SOURCE állásban a műsor nagyon szépen kijut a kimenetre.
A hiba mindkét csatornánál jelentkezik, ezért én is előmágnesezésre gyanakszom.
A felvevőfej impedanciája a rajznak megfelelő. Szkópon szépen látszik rajta a "modulált" szinuszjel.

A két csatorna előmágnesező árama külön-külön állítható, ezért nem feltétlenül a beállító potik hibájára gyanakszom, inkább valamelyik "közeli" puffer-elkóra.
(#) Rober_4 válasza BEAG hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Nem cserélte meg valaki a két fejet?
Vagy ami nehezebben észrevehető, hogy elállítgatták a fejet, és habár merőleges a szalagra, de mégsem teljes terjedelmében mágnesezi azt...

(Jól gondolom, hogy egy törlő, egy felvevő és egy lejátszó fej van egymás után, és nem kombinált fejekről van szó? )
(#) BEAG válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Jól gondolod, háromfejes a készülék. A fejeket nem hiszem, hogy cserélték, mert az összes beállítócsavaron rajta van a sértetlen gyári "piros festék".
(#) Rober_4 válasza BEAG hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Egyébként is csodaszép állapotban van a készülék, nagy baja nem lehet!
Növelted már az előmágnesezést?
(#) gkari válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Én megnézném az oszc. jelszimmetriáját a trafó primeren, a törlőfesz.-t (és a frekvenciát is!) mérd szkóppal(persze fesz.osztóval)! A törlőáram minél jobban sinus kell, hogy legyen!
Próbáld meg a motort 1,5 microF-os kondival, lehet, hogy az is elég az 50Hz-es jó fordulatszámhoz?
(#) BEAG válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Változtattam az R301 és R302 értékét. A magas hangokat sikerült megfelelő mértékre állítani (mert előtte erős magas-emelés is volt), de a mélyek nem álltak helyre és továbbra is kis kivezérlésnél már torzítani kezd.

A szimmetria-beállító poti nincs a magnóban (R307 pozíciószámon fix ellenállás van), különben szkópon figyelve a törlőfeszültséget szimmetrikus szinusznak tűnik.

Közben a csővoltmérő magához tért, és a felvevő fej kapcsain 83, illetve 84 V-ot mértem (effektív érték). A törlőfejen nem tudtam megmérni, mert a legnagyobb méréshatár 100 V, úgy pedig hamar végkitérésbe viszi a műszert.
Ha készítenék (mondjuk egy 1:5 arányú) feszültségosztót, azt milyen értékű ellenállásokból készítsem el?

Sajnos frekvenciát mérni nem tudok, ehhez kevés a műszerparkom.

Reményeim szerint holnap elkészül a megfelelő motor-tárcsa, így egy gonddal kevesebb lesz. Menet közben találtam hozzá szervizkönyvet is: itt
A 62-62-sm.pdf fájl lesz az.

Az ECC82 cső gyengülése szóba jöhet mint hibajelenség?
(#) BEAG válasza BEAG hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Csodát hibajelenség, hiba-ok.

Kezdek fáradni, el is tűnök mára . Jó éjt!
(#) sanyi1963bp válasza tatabike hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Lehet hogy csak fülre első hallásra tűnik jónak
A Tesla sok magasat mutatott mig az unitra inkább a kellemes "középhullámú" hangzást kedvelte, van akinek ez van akinek az tetszik jobban
(#) sanyi1963bp hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
Valamikor nagyon szeretem az orsós masinákat volt is egy pár
Először egy ZK 240 T-t vettem valahol, majd egymásután jöttek egy Mambó m4 egy Tesla B4 majd egy b93 aztán egy unitra 2406, aztán egy orosz csoda amiben a sávváltás úgy történt hogy egy mechanikus emelővel megemelte a fejet mert csak egymagos feje volt, de elfelejtettem a nevét

Tudtátok hogy létezett olyan magyar gyártású magnó aminek volt szalagja is meg kazettás egysége is ?

M10 vagy M20- már nem tudom melyik, de az első verziók még a Compact Cassette előtt un DC international kazettás volt.

Bővebben: Link
(#) Gyimate válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Sziasztok!
Nem tudom, hogy aktuális-e még, de a B100/101 magnókra raktak vonalszintű bemenetet. Én is szedtem régen számítógépről szallagra ilyen módon. A magnó hátulján található 6db csatlakozó - 2db a hangfalakba megy ha jól emlékszem akkor 4W/4 ohm . 1db fülhallgató kimenet, 1db sztereó mikrofon bemenet és 1db vonalszintű sztereó bemenet. Ha jól tudom akkoriban a vonalbemenetnek még 700mV/1KHz volt a szabványa, mára már 1V/1KHz lett, szóval valamivel lejjebb kellesz venni a hangerőt. Csatolok egy képet amin bekarikázom a neked megfelelő bemenetet.

Még annyit had kérdezzek meg, hogy nemtudjátok, hogy a B101-es magnó eredetileg állítva is működi, vagy sem? Megpróbáltam állłítva használni, de leesett az orsó a magnóról. Ezt csak a kiváncsiság kedvéért kérdezem.
(#) pucuka válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 2, 2010 / 1
 
Amit bekarikáztál, az nem vonalbemenet, hanem nagyszintű lemezjátszó bemenet, de ez lényegében mindegy, kb. 500 mV érzékenységű. Az igazi vonalbemenet az 0.775 V (1.55 V) / 600 ohm, de ilyet csak profi (Nagra, STM 500) magnókon láttam. Vonalbemenetként inkább a középső oszlop felsö csatlakozóját, rádióbemenet, javasolnám használni, ennek hasonló az érzékenysége 300 mV, de lineáris. Ha jól emlékszem, a lemezjátszó bemeneten volt némi magashangvágás a kristályhangszedő miatt.
A fejhallgató kimenet pedig alapból egy magnócsatlakozó, ahol ki, és bemenetek is ki vannak vezetve, egy átjátszó kábel számára.
Csak azokat a magnókat lehettett állva működtetni, amelyeknél az orsó didijén volt egy excentrikus lemezke, amit az orsó felhelyezése után keresztbe lehetett fordítani.
(#) MaTe193 válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Üdv!
Köszönöm a válaszokat! Végül csak sikerült felvenni vele.Egész jó a hangja.Lenne egy ostoba kérésem:Ugye a szalag mind két oldalára lehet felvenni?
Köszönettel:Máté.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /
 
Nem lehet a szalag mindkét oldalára, a fényes felére nem. Csak meg lehet fordítani a szalagirányt, ilyen értelemben a másik (alsó) felére.
Következő: »»   14 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem