Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   274 / 839
(#) Ricsi89 válasza Reggie hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Tettem be egy 3,3V-os stabot, de a helyzet változatlan. Lehet átkötöm az AVR-t is 3,3V-ra.
Szerk.: Átkötöttem az AVR-t is, de semmi változás. Most minden 3,3V-ról jár és így sem megy. :no:
(#) Reggie válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Te ezt irtad:
  1. i2c_start(0b11010001);

Mig az adatlapon ezt irjak cimzeshez:
DS32B35 1010 A10 A9 A8 R
DS32C35 1010 0 0 0 R

Az az FRAM címzéshez kell.
Idézet:
„The slave address is 1101000 for the
RTC. For the DS32B35 FRAM, the first four bits are
1010, and the next three bits select one of eight
blocks of data”

Ez az adatlapból van.

Valoban. Jol eldugtak a doksiban...
Gondolom akkor csont igy olvasod az idot is, csak az i2c_write() kap mas szamot parameternek. Igy viszont mar joval misztikusabb a hiba.

Szerk: esetleg azt nem probalnad meg, hogy eloszor kiolvasod a 0x01 regisztert, utana a 0x04 regisztert, es csak ezt a kettot. Igy is csak az ido adat jon at, a datum nem? (mindenfele atszamolas nelkul, hagyd bcd-ben).

Megvan a hiba. Én voltam a hülye, összekevertem az olvasást és írást. Olvasásnál írásra raktam. Persze, hogy csak 255-öt adott vissza.

Hehe. Viszont amit ide masoltal az jo volt, mert 1-re vegzodik.

Igen, csak mivel nyáron írtam a program többi részét, így kicsit elnéztem a dolgot, ezt még ki kellett egészítenem egy apró részlettel. Mivel előbb be kell írnom az olvasni kívánt regiszter címég, majd kérni az RTC-től az adatot. Helyesen így néz ki az egész olvasás.
  1. void datum(){
  2.  
  3.         uint8_t ev1, honap1, nap1;
  4.  
  5.         //hét napja
  6.         i2c_start(0b11010000);
  7.         i2c_write(0x03);
  8.         i2c_stop();
  9.         i2c_rep_start(0b11010001);
  10.         hetnap=i2c_readNak();
  11.         i2c_stop();
  12.  
  13.         //hónap napjai
  14.         i2c_rep_start(0b11010000);
  15.         i2c_write(0x04);
  16.         i2c_stop();
  17.         i2c_rep_start(0b11010001);
  18.         nap1=i2c_readNak();
  19.         i2c_stop();
  20.  
  21.         //hónap
  22.         i2c_rep_start(0b11010000);
  23.         i2c_write(0x05);
  24.         i2c_stop();
  25.         i2c_rep_start(0b11010001);
  26.         honap1=i2c_readNak();
  27.         i2c_stop();
  28.  
  29.         //év
  30.         i2c_rep_start(0b11010000);
  31.         i2c_write(0x06);
  32.         i2c_stop();
  33.         i2c_rep_start(0b11010001);
  34.         ev1=i2c_readNak();
  35.         i2c_stop();
  36.  
  37.         nap=((nap1>>4)*10 + (nap1 & 0x0F));
  38.         honap=(((honap1>>4) & 0xFB)*10 + (honap1 & 0x0F));
  39.         ev=((ev1>>4)*10 + (ev1 & 0x0F));
  40.        
  41. }
(#) qgisubi hozzászólása Nov 1, 2010 /

Sziasztok!

Végre visszakaptam a HEStore-ból a programozót ( mint kiderült nem programozták fel az AVR-t rajta ), Win7 x64 alatt használom AVR Studioval és eddig nincs vele gondom.

Viszont szeretnék egy kis segitséget kérni tőletek. Vettem egy ATTiny25 AVR-t és már tudok 2 LED-et villogtatni, sőt már külső kristályról is tudom működtetni. Viszont a villogtatáshoz az AVR GCC-ben lévő _delay_ms() függvényt használom. Szeretném a belső Timer/Counter-ét felhasználni helyette ( mert a későbbiekben szeretnék egy órát késziteni ), hogy ha a Counter egy bizonyos értéket elér, akkor legyen egy megszakitás, ahol egy számlálót növelek és ha a számláló elér egy bizonyos értéket, akkor a LED-eket ki vagy be kapcsolom.
Foglalkozott már valaki Timer/Counter komparálás interrupttal?
(#) Reggie válasza qgisubi hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Hali. Eloszot olvasd el az adatlapot a 67. oldaltol a 107. oldalig.
(#) qgisubi válasza Reggie hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Hi!

Már átolvastam és megirtam a kódot, de valamiért nem működik (a szimulatorban nem indul el a számláló, gondolom az AVR-en is ez a gond, mert a LED-ek nem villognak). Ha valaki tudna irni egy példát, jó lenne.
Köszi
(#) Reggie válasza qgisubi hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Lehet egyszerubb lenne, ha bemasolnad ide a meglevo kodod, es megneznenk mi lehet benne a hiba. Meg az is kerdes, hogy te programbol szeretned-e az IO labat pocogtetni, vagy olyan labon van a led, amit hardverbol lehet vezerelni.
(#) zhermesz válasza pakibec hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Hali!

Ha a védőföldet használod, a Fi-reléd le fog menni.
A Nullával működőképes a kapcsolás.

Elméletileg.

DE:

Az 1k ellenálláson 230V AC-nél max. 325 mA folyik.
Ebben az esetben, ha jól számolom, kb. 104 W-osnak kell lennie, hogy ne melegedjen.

Ha konnektorba dugós lesz a berendezésed, és fordítva dugod be, a fázispont ott lesz a berendezésed GND-jén.
Ha megérinti valaki, azt kegyetlenül megb@ssza!!!

Ha jól (rajz szerint) dugod be a tápot, és teszem azt kinyiffan az ellenállásod, a 230V ott lesz a VCC potenciálnál, így elfüstöli az összes alkatrészt, az elektrolit kondit pl. fel is robbantja. A tűz elkerülése végett egy üvegbizti minimum javasolt.

Azt tanácsolom, gondold végig még egyszer a dolgot, és válaszd a trafót, vagy a kapcs. üzemű tápot.

Zol
(#) Ricsi89 válasza zhermesz hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Szerintem több mint 4 év alatt már megoldotta a problémát.
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 2, 2010 /

Üdv!
Tervezek egy labortápot, és kellene egy jó panelműszer hozzá, ami tud mérni feszültséget, áramerősséget, és a hűtendő elemeket hőfokfüggően hűtené, valamint áramkorlátot is lehessen beállítani. Az AVR-re esett a választásom, de a probléma ott kezdődik, hogy nem tudok AVR-ezni, az AVR-Droper nevű cuccot is egy vagy két hét múlva kapom meg barátomtól, Márton Miklóstól, aki az oldalon Lucifer néven ismert, és nem fogok első nap ilyenbe kezdeni Tehát azt szeretném kérdezni, hogy nincs e valamelyikőtöknek erre program, vagy kapcsolás, ami működik.
Előre is THX+BIG respect
(#) Ricsi89 válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Egy ilyen egyszerű táphoz akarsz ilyen "bonyolult" kijelzést csinálni? és ez nem is labortáp. itt áramot szabályozni és feszt is nem tudsz egyszerre. Ehhez valami komolyabb tápegységre lesz szükséged. ha maradandót akarsz alkotni, akkor valami jobb megoldást kell találnod.
(#) neptunes4you hozzászólása Nov 2, 2010 /

Hmmm... Lehet hogy igazad van. Majd holnap, friss fejjel keresgélek.
(#) Reggie válasza neptunes4you hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Ez egy idealis projekt ahhoz, hogy megtanulj rajta AVR-ezni. Nem tul bonyolult, de megsem egy LEDet kell villogtatni. Atmel honlapjan van fent AppNote PID szabalyzohoz (AN221), homerohoz(AVR064) es PWM-es szabalyozashoz(AVR131). Ebbol a harombol meg is van a homerseklet szabalyozo. Kezdesnek ezt probald meg osszegyurni ill. megerteni.
(#) Ricsi89 válasza Reggie hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Az biztos, hogy sok tapasztalatot lehet szerezni egy ilyen projekttel. Talán valamikor én is belefogok egy hasonlóba, csak most lenne más is, amit meg kellene oldanom. Egyik ismerős kért meg gps-es nyomkövető építésére, ami sms-ben küldi el kérésre az aktuális koordinátát. Az elgondolás megvan fejben, csak a kivitelezés hiányzik még. Egyenlőre a gps/gsm modul kombóra kellene csinálni egy csatlakozó átalakítót és jöhetnének a tesztek.
(#) zhermesz válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Még kezdő vagyok, pl. most fedeztem fel a dátumot ott a jobb szélen...

Azért köszi.

Zol
(#) Tomi_Bp hozzászólása Nov 2, 2010 /

Sziasztok! Felötlött a fejemben, hogy AVR segítségével szeretnék kezelni kamerát! Még nem tartok ott, hogy ilyen nagy fába vágjam a fejszém, de kellenek az embernek célok. Ha jól tudom, akkor a régi Ericsson külső kamerája is jó lenne erre a célra, de az csak 320x240. Néztem a neten és találtam párat, de az volna a kérdésem, hogy esetleg valami újabb telefon kamerája nem lenne használható erre a célra? Sonyericsson, vagy esetleg Nokia 6230i, vagy 3110i? Azért gondoltam erre, mert ugye Nokia LCD-it is hasznosítjuk. Valaki csinált ilyet/hasonlót? Ötletek? Tanácsok? Tapasztalatok?
(#) Reggie válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Az is jopofa dolog. Bar ezt nem AVR-rel csinalnam, hanem olyan GPS es GSM modult vennek, amibe integralva van mikrokontroller is. (Mar egy tokban elerheto mind a harom funkcio)
(#) Reggie válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

A kezeles alatt mit ertesz? Kamera interfeszt szeretnel csinalni, vagy esetleg kepanalizist is, vagy csak siman kamera mozgatasra gondolsz?
(#) Ricsi89 válasza Reggie hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

A modul már megvan, tehát erre kell építkeznem. Majd az adatlapját kell átolvasni, meg összehozni egy kontrollerrel. Na de a csati átalakítóval lehet jobban meg fogok küzdeni, mint a programírással.
(#) Reggie válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Minden csatihoz van ellenpar. Esetleg nezd meg a farnellnel.
(#) Tomi_Bp válasza Reggie hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Semmiképpen nem a mozgatás, ebben az esetben. Igazából ami most felmerült, az az, hogy egy jármú "menetírót/tachográfot" építek, esetleges baleset jobb kiértékelhetősége érdekében amiben lenne mondjuk gyorsulásmérő és mondjuk egy adott kritikus g értéknél csinálna egy képet is az AVR, amit mentene a többi adat mellé egy SD kártyára. Van amúgy kütyüm, ami ilyen forgalom figyelő kamera, oda kell tenni a kesztyűtartóra, bedugni a szivargyújtóba és mindent felvesz AVI-ba 640x480 SD-re, de sajnos a legutóbbi balesetemnél sem volt nálam
(#) Ricsi89 válasza Reggie hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Ellendarab megvan, csak éppen 1,5cm-en van 40 lába. Ezt kellene valami emberibb formába ölteni.
(#) Tomi_Bp válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Óóó ... akkor te is azt vetted, mint én ...
ha kell, akkor felteszem neked, én csináltam hozzá Eagle lbr-t ... SIM508/548?
Itt a fórumbejegyzés, ahova feltettem annó:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_719736.html#719736
Aztán számolj be, hogy haladsz vele és azért nézd át az lbr-t.
(#) Ricsi89 válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Igen ezt vettem, vagyis vették. Múltkor kerestem lib-et hozzá, majd megterveztem Sprint layout-ban a csatit. Mostmár megvan a lib, csak le kell valahogy gyártani hozzá a nyákot, meg fel kell forrasztani a csatit.
(#) Reggie válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Ehhez 8 bites AVR-rel nincs ertelme hozzafogni, mert tul lassu lesz. Legfeljebb csak jateknak erdemes.
(#) Reggie válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Ezek mar atlagos csatlakozok, ha gyartatod a nyakot, akkor nagyon konnyu beforrasztani, kb olyan mint egy TQFP100-as IC-t, sot annal altalaban konnyebb, mert 4 oldal helyett csak kettot kell pozicionalni.
Következő: »»   274 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem