Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MW2 Headquarters szerű játékhoz segédeszköz
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Kudredin hozzászólása Nov 2, 2010 /

Kedves Mindenki!

Mint ahogy a kérdésemből látszani is fog, kezdő vagyok az elektornikában, de szerintem "teher alat nő a pálma" vagyis ha már egy kis alapom megvan, akkor szerintem a leggyorsabban úgy fejlődök, ha egy bonyolultabb projektbe kezdek bele.

Aki esetleg ismeri a Modern Warfare 2-ből a Headquarters játékmódot annak könnyeb lesz megérteni amit akarok.

Egy olyan szerkezetet akarok csinálni, ami ha nyomva tartják rajta a pl.: Zöld gombot 90mp-ig utána kiviliágít rajta egy zöld LED-et, és ha Piros gombot tartják nyomva 90mp-ig akkor pedig elalszik, és vica versa. Ez lenne az alapfunkció, de ez eddig nem más mint egy Bomba szerű dolog amit le és föl lehet szerelni.
Ha már ebben tudnátok segíteni azt is nagyon meghálálnám. Ami viszont extrát akarok bele, hogy legyen rajta 2 kis LCD számlap, amin számolná a pontokat, pl.:20mp-enként hozzáadna 5-öt, az adott csapat pontjaihoz, akinke épp ég a LED-je.

Ez lehet nagyon egszerű, vagy nagyon bonyolult amit kérek, de már annak is nagyon örülnék, ha el tudnátok indítani információkkal tanácsokkal, hogy milyen módon érdemes elkezdeni a project megvalósítását.

Előre is köszönöm! ***
(#) Kudredin válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Mivel a maszek megoldások híve vagyok ezért hasonló megoldások is érdekelnek, mint például az a counter megoldás ITTThe $10 Digital Counter
(#) sargarigo válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 2, 2010 / 4

Szia!

Amit leírtál, azt legegyszerűbben egy mikrovezérlővel lehetne megoldani, feltéve, hogy már van benne jártasságod. Mivel írod hogy nincs, ezért kicsit nehezebb lesz a dolog.
A feladat első felét még meg lehetne oldani úgy, hogy fogsz egy bistabil multivibrátort, aminek a kimenetei a két LED. A bistabil MV egy olyan tároló elem, aminek két stabil állapota van, amit egészen addig megtart, amíg át nem vezérled a másikba. Ez megfelel annak, hogy amikor megnyomod a gombot, akkor átvált egyikből a másikba. Azt is akarod, hogy ez csak 90 másodperc nyomvatartás után történjen meg. Ezt egy késleltető taggal meg tudod oldani, például úgy, hogy a gomb megnyomása egy ellenálláson keresztül tölt egy kondenzátort, ami rá van kötve egy NEM kapura. Amikor a kondi töltöttsége eléri a nyitási feszültséget, akkor a kapu kimenete hirtelen átvált alacsony szintbe, ami kapcsolhatja a bistabilt.

Eddig tehát meg van oldva a kérdés.
Az extra már tényleg extra lesz. Itt vagy marad a mikrovezérlő, vagy pedig a projekt átmegy alkatrész temetőbe. Utóbbi esetben ne erőltesd az lcd-t, jó lesz ide egy 7szegmenses kijelző is (meg jobban is látszik a sötétben). Ehhez kelleni fog számláló, driver, dekóder, meg ilyesmi. Ha kell, akkor kidolgozzuk ezt is.
(#) Kudredin válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Köszi a gyors választ!
Nos ebből is látszik mennyire kezdő vagyok LCD alatt 7 szegmenses kijelzőre gondoltam

Rendben, utánajárok ezeknek a dolgoknak, amint felszedtem a szükséges tudást, és valami nem tiszta még kérdezek

Zseniális!!! Utánanéztem a dolgonak, és tényleg működni fog, után meg már csak a LED-et megvilágító erőforrásból irányítok egyet át egy másik kondiba, ami kisüléskor növeli a counter értékét.

Nagyon köszönöm! Ez sokkal könnyebben ment mint gonodltam!!!
(#) sargarigo válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Nagyon szívesen! Azért majd mutasd meg mit alkottál!

Hát egyelőre letesztelem otthon (mert most "dolgozom") a multivibrátor áramkört, meg még kiszámolom, hogy hogyan fogom időzíteni.

Aztán jön hogy vagy a számológép meghekkelő módszerrel csinálok egy countert, vagy nézek valamit a neten amivel meg tudom oldani.

Mindenképpen postolom amint van valami. Már csak azért is, mert nem hiszem hogy én vagyok az egyetlen akinek az eszébe fog jutni

Valami nem jó, megpróbálom ezt megcsinálni, de mind a 2 LED ég egyszerre. Annyia küülömbség hogy 5 volt helyett 9 voltot használok.
Valaki tudna nekem egy rajzot csinálni, hogy ezt amit linket láttok, hogy lehetne breadboardra átültetni? Köszi!
(#) Kudredin válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Természetesen én rontottam el, már működik
(#) jocc hozzászólása Nov 3, 2010 /

Hali
Ezt a HQ számlálót mijen játékmódhoz használod?? csak simán rohangásztok hozzá vagy vannak pl kommandós akciók(gondolok itt airsoft-ra, paintball-ra...)???

Én airsofthoz kreáltam egy bombaféle számlálót még anno... érdekes játékokat toltunk vele...
(#) Kudredin válasza jocc hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Hát tulajdonképpen a következőképpen fog működni:

Lesz rajta 2 gomb egyik Zöld, Másik Piros. meg két számláló

A "HQ"-t berakjuk valami központi, de azért védhető helyre.
Amikor az egyik csapat eléri, a csapat egyik tagjának nyomva kell tartania a gombot 60 másodpercig - miközben persze a másik csapatnak ugyanez a célja.
60 másodperc után elkezdi a csapatnak számlálni a pontokat, mindaddig amíg az ellenfél el nem foglalja és 60 másodpercig nyomva tartja a lekapcsoláshoz, majd még egyszer 60 másodpercig az átkapcsoláshoz, és onnantól az ellenfélnek számol.
Ez megy oda vissza egy bizonyos idő vagy pont limitig.

A csapat aki védi a HQ-t nem támadhat fel amíg náluk pörög a HQ. Aki támad annak meg 20mp-es respawn ideje van.
Ez lenne az alapmodell, amit persze át lehetne állítani majd kapcsolókkal, bizonyos funkciókat ki be kapcsolva.
HA belejövök akkor azt is beállítom, hogy pl.: 25 pont után automatikusan lekapcsolja számlálót és újra kell kapcsolni, de ez szerintem az 1.0-ban nem lesz benne
Ha megosztanád a visszaszámlálós bombáddal kapcsolatos tapasztalataidat, vagy áramkör rajzokat meg ilyesmiket azt nagyon szívesen venném
(#) jocc válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 3, 2010 / 1

Hmm... érdekes megoldás... nálunk a respawn csuszott mindig ezért maradt a bomba mi ctf-et toltunk és mellette vagy volt medic vagy nem ....

a bombás számlálót egy pic16f84-es procival csináltam bár a hardver inkább egy másik projektem hardvere volt igy kicsit át lett épitve de a lényeg hogy 2x2 es 7 szegmenses kijelzőt hajtok meg 3 db shift regiszterrel a programozása bonyorult volt memória hiány miatt mert ugyszint csipog valamint 3 gombot kezel (start, off, és chek)
a kapcsi rajzot megcsinálom neked proteus-ra vagy tina-ra a programot felrakom de majd máskor...

most értem haza a melobol, holnap ha lehet ird meg hogy mejik progira kell a kapcsi mert akkor arra szerkesztem...

addig is jóccakát!
(#) Kudredin válasza jocc hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Proteusra istenkirály lenne, köszönöm!
(#) Kudredin válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Akadt egy kis gondom. Próbáltam Proteusban tesztelni a hogyan tudom összehozni a 60 mp körüli késleltetést egy ellenállással és egy kondenzátorral, de istenér nem akar működni...

Valaki tudna olyan áramkört mutatni ahol az ellenállás és a kondi van időzítőként használva - pontos számdatokkal pl.: hány voltos energiaforrás, mekkora ellenállás, mekkora kondi?

Előre is köszi
(#) Kudredin válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Szerintem rájöttem mi a gondom...

Valaki elmagyarázná mi az a " TTL compatible logic signal" és én hogyan generálok olyat? Köszi
(#) jocc válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 7, 2010 / 1

itt van a kapcsolás és a progi hozzá + forrás
(#) Kudredin válasza jocc hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Köszönöm szépen a rajzot! pár kérdés:

Van olyan PIC amire saját programot írtál, vagy ezzek mind default PIC-ek?
Valami fájlt hiányol indításnál a szimuláció: \projectek\f84a_sift.hex
(#) jocc válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

mit értesz "default" alatt?? a progit én írtam bele, szenvedtem is egy teljes éjszakát, mert már másnapra kellett...
(#) Kudredin válasza jocc hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Default alatt azt értettem, hogy előre kódolt mint pl a 7090es IC. De már látom hogy nem.

Sajna nem tok PIC-et irni, uh vmi más megoldást kell találnom., de köszönöm amit küldtél
(#) sargarigo válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Na, én ezért nem erőltettem a programozós részt
Hol tart a projekt?

Amúgy keress rá az 555 timer szavakra, egy csomó dolgot fogsz találni ami neked nagyon jó lesz! Ezeket csak össze kell legózni és kész
(#) Kudredin válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Hát egyelőre HEStoreból várom az alkatrészeket.

A számlálóra már találtam kapcsolási rajzot és a Proteusban működőre le is modelleztem, valamint a bistabil multivibrátort is már álmomban is összerakom (bár nemtudom hogy a proteusban miért nem úgyanúgy szimulálja mint a való életben de hát semmi sem tökéletes.)

Úgyhogy elvileg ma hozzák ki, elkezdem az áramkör egyes részeit tesztelni, aztán meglátjuk. Mindenképpen riportolok ha elekadok vagy elértem valami áttörést

Amúgy egy nagy bakit követtem el 555 ic kapcsán...nem rendeltem kondikat... xD úgyhogy azt szedek ki vmi halott dologból, mert anny nem működő ketyere van itthon, biztos tudok vadászni valamit
(#) Kudredin válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Kéne egy kis help.

Vettem egy ilyet: DA08-11GWA

És sehogy sem tudom működésre bírni. Próbáltam PIC nélkül csak simán 5V-ról 470r-ekkel majdnem minden variációt, és fel sem villan...

Valakinek valami ötlete? Ezt a kapcsolási rajzot probálom alkalmazni innen, de nem megy. Mondjuk amit vettem van rajta dot jelző is, de hiába csinálok bármit nem működik.

Próbáltam hogy a két szélén rákötöm az 5v-ra és mindet leföldelem (elvileg ekkor kéne világítania mindnek) de nem működik.

Próbáljak venni egyes kijelzőt ne ilyen duplát? Vagy valamit nagyon benéztem, és a saját hülyeségem miatt nem működik?

Köszi Srácok!

(#) sargarigo válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Fogj egy digit multimétert, és kapcsold dióda mérős állásba (egy kis dióda ikon)!
A két vezetékével lehet tapogatni a kijelző kivezetéseit.
Próbáld meg odaérinteni a 14-hez a pirosat, 1-eshez pedig a fekete vezetéket (a műszer V-mérő aljzatába megy a piros, a common feliratúba a fekete vezeték)! Ekkor az adatlap szerint az "e" szegmensnek kell gyengén világítania (bal alsó pöcök az első számjegyben). Ha multiméterrel csinálod, akkor nem kell ellenállás sem.
A "minden variációt" hogy értetted? Az összes lábát végigpróbáltad? Szerintem ne vegyél még semmit, valszeg csak benéztél valamit.

Amit linkeltél a HEStore-ról, alul van egy pdf, azt töltsd le! A második oldalon ott van, hogy hogy vannak kötve a led-ek benne!
(#) Kudredin válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

jaja, megint elhamarkodtam. Utánanéztem a gyártó honlapján, ott egy újabb pdf van, és kicsit tisztább...

De igazából benéztem mert annyi hogx a 13, 14 es pin az áramforrás helye, csak nekem nem az tűnt logikusnak

Köszi az ötletet

Remélem inne már gyorsabban fogok haladni
(#) Kudredin válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Srácok!

Erre az áramkörre hogy tudnék egy kb 60mp-es késleltetést rakni úgy, hogy a gombot nyomva kelljen tartani hozzá?

Köszi
(#) Kudredin válasza Kudredin hozzászólására (») Nov 16, 2010 /

Nem tudom, hogyha a kapcsoló és a földelés közé raknék egy kondenzátort az segítene?

Még sosem sikerült ellenállásból meg kondenzátorból időzítőt csinálnom pedig olvastam, hogy elvileg lehet...ebben tudnátok segíteni?
(#) Fonyod21 válasza jocc hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Üdv! Engem is érdekelne az az AS bomba, de én csak eagle-ben szoktam dolgozgatni. A proteus számomra teljesen idegen. Nem tudnál a kapcsolásról feltenni egy JPG-et.
(#) jocc válasza Fonyod21 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Íme: pdf-ben sikerült összehozni

bomb_f84a.PDF

(#) Fonyod21 válasza jocc hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Ezer köszönet érte, már ültetem is át eagle-be.
Tavaszra meg is csinálom.
(#) Fonyod21 válasza jocc hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Ha jól látom ez a kapcsolás közös anódos kijelzőt használ.
Még annyi kérdésem lenne, hogy gyakorlatilag úgy müködik, hogy Starttal elindul,
Chek-el élesedik
Defuse-el hatástalanítódik?
Élesítés után mennyi idő mulva "robban"?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem