Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zöld lézer

Témaindító: Valteri, idő: Márc 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 76
(#) alienn válasza Collector hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Jáááj, ezért a válaszért én már "kaptam"..
Majd rájön ha szétszedte és nem megy többet.
(#) yello válasza Collector hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Hali.
Köszi a választ, na igen elismerem a dióda tokozásra nem gondoltam, ez csak akkor derül ki ha megveszem ls a kezemben van.
Az alap ötlet az amúgy is az volt hogy a saját magam csinálom meg a házat a lézernek, csak hát sehol nem találok külön megfelelő kristályt, lencséket, úgyhogy megpróbálok ezen az úton elindulni.
Esetleg tudtok valami beszerzési forrást ezen dolgokhoz?
Ezt amúgy is csak gyakorló lézernek szánom, szeretném megtanulni a kezelését, ezért nem rögtön nagy teljesítményűvel kezdem.
alienn;
Bocsi hogyha kicsit durva voltam, de mint mondtam, magamnak szeretnék építeni, és megtanulni, nem csak venni egyet és örülni neki!
Üdv Gábor!
(#) alienn válasza yello hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Semmi baj, túl fogom élni, csak gondoltam segítek. Viszont ha az érdekel hogyan lehet házilag megcsinálni akkor a legolcsóbb tényleg ezeken tanulni.
Szupepe árult kis kombinált kristályokat és talán diódát is egész normális áron, tanulni az is jó.
Üdv.: Robi
(#) yello válasza alienn hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Na igen.
Ismerem Szupepe oldalát végigolvastam, és leginkább az inspirált hogy házilag csináljam meg.
Próbáltam vele felvenni a kapcsolatot, de nem sikerült, vagy én rontottam el valamit.
üdv!
(#) alienn válasza yello hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Van még nekem egy megmaradt kristály, olyan amit pointerekben szoktak használni.
Hol laksz?
(#) yello válasza alienn hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Hali!
Az adatlapomon fel van tüntetve .
Nem akarok telhetetlennek látszani, de esetleg lencséid nincsenek?
Vagy tudsz valami beszerzési forrást.
üdv Gábor!
(#) alienn válasza yello hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Tényleg...
Háááát elkezdtem kicsiben, láttam, hogy nem éri meg és onnantól nem nagyon foglalkozom építgetéssel, mert nem éri meg. Onnan maradt még egy ilyen kombinált kristály amit odaadok szívesen (vagy elküldöm ha írsz pontos címet). Szóval ezen kívül másom nem nagyon van, csak komplett modulok.
Beszerzési forrást sem nagyon tudok... Olyan ez mint a csavar. Hiába van otthon millió, mindig más kell... Optikából is ahány féle sugár annyi féle optika kellene hozzá.
(#) yello hozzászólása Szept 10, 2010 /

Köszi az ajánlatot, észben tartom.
De egyenlőre legyen meg a saját modulom, és azzal szeretnék kísérletezni, esetleg ha közben kinyíróm a kristályt, akkor igényt tartanék rá .
Mi nem éri meg házilag megcsinálni rajta, Esetleg az összköltség, vagy a nagyon nehéz beállítás?
Üdv!
(#) alienn válasza yello hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Elég egy kis por, egy kis hőtágulás, vagy elégtelen hűtés, rossz hőmérséklet beállítás és máris elhangolódik.
Az, hogy világítson viszonylag könnyen megoldható, viszont az, hogy stabilan menjen és folt nélkül világítson már bonyolultabb (én erre allergiás vagyok. ).
Aztán ha esetleg minden rendben is lenne azt elérni, hogy - ha szkennnerrel hajtva modulálni akarod - pontosan kapcsolgasson végképp nem egyszerű.
Ilyen piciben precíz mechanikát csinálni sem könnyű.
Én végigmentem ezeken, így értem el odáig, hogy inkább megveszem a jót.
(#) yello válasza alienn hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Hali.
Kezded ilyen információkkal elvenni az egésztől a kedvem .
Igazság szerint nekem a mechanikához jobban értek, abban nőttem fel, az elektronikát csak tanulom, ezért akarom magam megcsinálni .
Viszont, tegyük fel, ez nagyon elmélet, ha sikerülne összehozni a lézert, és utána az egy galvóban alkalmazni azt, és netán nem csak otthon használnám azt hanem nagyközönség előtt is,akkor ahhoz kell valami engedély?
De ez tényleg csak elmélet/álom, inkább csak most az érdekel hogy szabadon fel lehet e használni azt?
Üdv!
(#) alienn válasza yello hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Hali!
Neeeem, ha valamit nagyon akarsz, sosem szabad feladni! Csak segíteni szeretnék. Viszont ha érteni akarsz ehhez a dologhoz legjobb, ha tényleg csinálsz egy ilyen lézert. Én csak azt mondtam, hogy nem egyszerű megcsinálni jól és ha hosszútávon akarod használni jobban megéri egy olyat venni amilyen kell. Viszont ha az a lényeg, hogy magadnak csinálj egyet és tapasztalatokat akarsz szerezni akkor uccu neki.
Én kis mechanikát nem tudtam jót csinálni, ezért voltam gondban. Ha Te ehhez értesz akkor máris ügyesebb vagy mint én.
Szerintem szabadon fel lehet használni. Viszont képben kell lenned azzal, hogy Te felelsz azért, ha valakit egy álló sugár szemen talál és gond lesz belőle (persze ez inkább többszáz mW felett igaz inkább).
Ezt el tudod kerülni ha szkennerrel használod ahogy írtad és odafigyelsz.
Üdv.: Robi
(#) varganorbert hozzászólása Szept 23, 2010 /

Üdv!

1 hónapja vettem egy zöld 50mw-os dealextreme márkájú lézer pointert. (www.lasers.hu)
1 hétig tökéletesen ment, de utána már foltokban kezdett világítani. A nyaláb nagyobb része még fókuszálva van, de körülötte iszonyúan ronda a hordás. Van egy korona és azon belül sok maszat és középen a fő pont, de még az is olyan, mintha megolvadt üvegen világítanál keresztül. :S
Betartottam az időközöket, azthiszem vagy 2x ment úgy, hogy 1percig, de aztán volt is több perc pihi. Lecsavartam az elöl lévő kollim lencsét, de akkor is ugyanolyan ronda, mintha meg lenne olvadva vagy nem tudom. Én nem jöttem rá, hogy most a fókusz lencse vagy a kristály olvadt meg. Szeretném segítségeteket kérni!
Nem akarom eladni vagy betenni a fiók mélyére, hiszen 10k volt és elég régen vágytam egy ilyenre. Garanciát nem vállaltak rá.
THX a minnél előbbi helpet!
(#) alienn válasza varganorbert hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Hali!
Megolvadni a kollimáló lencse csak akkor tud ha (műanyag és) azzal szórakozol, hogy elé teszed a gyufát, hogy lézerrel meggyújtsd. Ha sikerül és közel volt akkor lehet ilyen gond. Maga a kristály nem tud megolvadni a pumpáló diódától, max a rá gőzölt réteg mehet tönkre ha túl nagy volt a meghajtó dióda teljesítménye.
Esetleg szétszedés után mehet be por és attól is világíthat foltosan (de ezt nem írtad).
Utolsó ötlet, hogy elhangolódott, ami lehet ütéstől, nagy hőtágulástól, stb.

Értem!
Ha jobban visszanézek, hmm..., akkor kezdődött amikor, este kimentem augusztusban és pont akkor jött a hidegfront. Nos egy jó ideig világítottam a csillagokat miközben elég hideg lett kint. Közben észrevettem, hogy gyengül a lézer fénye. Utána már csak egy vörös fény pislákolt a diódán. Bementem a lakásba és egyből megjavult a lézer. ---> Gondolom akkor a nagy hőtágulástól mehetett tönkre. Szerintetek?
Ja, ha meg lehet javítani, hogy kell? Vagy könyveljem el sz@rnak? Már bocs a kifejezésért!
(#) Collector válasza varganorbert hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

A hidegtől nem megy tönkre, a kristályok (na meg a dióda) pumpálási hullámhossza a hőmérséklettől elmászik, ezért nem jön ki zöld fény belőle.

Elejteni nem ejtettem el...Egy kis rázkódásra is allergiás lehet rá?Néha nem érintkezik megfelelően az ellem benne így egy kicsikét meg szoktam rázni. Ugye ez se árt neki?

rengeteg variáció lehet.
ha nem stabil a mechanika akkor kis ütődéstől is elmászhat a fénye. Valószínű nem fogsz tudni mit csinálni vele, mert eléggé össze vannak ezek rakva. Ha sikerül szétszedned akkor úgyis vége sajnos.
Ez van.
Ha érdekel van néhány eladó modulom

Mennyiért? Milyenek? Hány mw? Csak utánvéttel tudnék fizetni.

http://www.whitelaser.hu/elado_lezerek.html

Ha érdekel valamelyik akkor a többit priviben.

Itt vannak a képek. A "laser" nevű képen a kollim lencse nélkül.(így is ronda, de élőben rosszab! )
A másik képen meg a kollim lencsével. Gondolom az a halvány korona a szélén lencse hiba, mert alapból olyan volt, de lehet, hogy ilyen selejtes darabot fogtam ki.
(#) alienn válasza varganorbert hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Ha már alapból is olyan volt, rosszat fogtál ki.
Egy új lézernél a minimum az, hogy a pöttyön kívül semmit sem látsz.
A kollimátor lencse nélküli képen pont úgy néz ki mintha a lencsét vagy kristályt valaki megtapizta volna. Szegényeknek elég annyi szennyeződés ami a bőrünkről rákerül és pont ilyet fog világítani.
Ha szét tudnád szedni érdemes lenne minden felületet 100%-os alkohollal óvatosan megtisztítani.
(#) varganorbert hozzászólása Szept 24, 2010 /

Hmm...
Hogy kezdjek neki? Elég erősen van rögzítve a modul a pointerbe. :S
Bár a ház nem érdekel mert úgy is át akarom szerelni hűtőbordába a modult. Hogy szedhetem ki a modult és, hogy szedhetem ki a lencséket, hogy megtisztítsam? Aztán persze működjön is.
Köszi!

Nehéz lesz szétszedni és lehet a ház belsejében is egy zárt részben lesz a lézer.
Valószínű nem is fog menni, vagy ha igen akkor még ilyen fénye sem lesz később, azért írtam, hogy "jó lenne" (megtisztítani)...
Ha eltervezted, hogy szétszeded akkor hajrá, de számíts arra, hogy ha nagyon szétkapod akkor ott a vége.
(#) varganorbert hozzászólása Szept 24, 2010 /

Faszért ilyen noobok a kínaiak!
(#) Collector válasza varganorbert hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Azon kívül, hogy ez a stílusú megnyilvánulás közel sem praktikus itt az oldalon, én sem kedvelem.. nem leszel tőle nagyfiú, ha angol szleng szöveget használsz, és attól sem, hogy káromkodsz.

...pontosan...
A kínaiak megcsináltak valamit Te meg megvetted, szóval nem (csak) ők a hibásak.
(#) telectro hozzászólása Nov 4, 2010 /

Az 5mW-os piaci lézerpointer kristálya mekkora infra diódát bír el ?
(#) ampervolt válasza telectro hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

A nagyobb renszerekben is hasonló méretü kombinált kristály van. 1w-os 808nm es diódával pumpálhatod. Csak az a kérdés, hogy a fókuszálást hogyan tudod megvalósítani,
valamint a hűtés is sarkallatos kérdés. Deem lehetetlen.
Optimális esetben 1W 808nm-es pumpálásra kapsz
100-150mw 532nm-es zöldet
(#) telectro válasza ampervolt hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Köszi válaszod.

És nem fog elégni az a picike kis 1*1 mm-es kristály ?

Ha ilyen kis teljesítmény jön belőle ki az 1W infrával, akkor mekkora diódát használnak egy 300 mW-oshoz ?
(#) telectro válasza ampervolt hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Ja igen a hűtés... oda egy peltiert gondoltam meg rá egy ventit, szerintem simán nem lesz melege annak a diódának.
Következő: »»   48 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem