Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Holnapra beszerzem a tranzisztorokat, eddig egy ellenállást találtam rossznak (a kék katódhoz megy közvetlen). Érdekes módon nem megnyúlott, hanem lecsökkent az értéke 4.7K helyett, 1.6K.
Az ellenállásoknak nem csökkenhet le az értéke. Kiforrasztva mérted?
Lehet, hogy égett a festése, azért lett kisebb az ellenállása.
Na ilyennel még én sem, pedig majd 40 éve ezt csinálom. Egyszer találkoztam életemben egy zárlatos ellenállással de akkor a fémréteg összeolvadt a két sapkával. El is küldtem a volt tanáromnak, aki azt tanította, hogy ellenállás nem lehet zárlatos. Meg is lepődött rendesen. De olyat aminek kisebb lett az értéke, olyat még nem láttam. Ha tényleg kisebb lett küld el nekem, fizetem a postát. Fery
Sziasztok!
Egy samsung tv-vel akadt gondom. Típusa: CZ21N112T. A hibajelenség az, hogy véletlenszerűen elmegy a kép, összeugrik középre, egy pillanatra még látszik egy pont középen aztán már csak hang van. Általában a legkisebb ütésre visszajön a kép. Mi lehet az oka? Mellékeltem egy képet.
Szia!
A kontakthibákat gyakran forrasztáshibák okozzák. Nézd át az eltérítőtekercsek csatlakozójának forrasztásait. De akár még a nyáklap repedése is okozhat ilyen problémát.
Huzal ellenállásba láttam ilyet. Össze "hegesztődött "
egy jó pár menet, De elmondhatom hogy ehhez is kell a 40 év !
Szia. Kell bizony. Az ilyen hibák olyan ritkák, mint a fehér holló. Azért is írtam, hogy ne dobja ki az ellenállást, mert az ilyet érdemes megőrizni. Fery
Most már sajnálom, hogy nem őriztem meg sok régi készüléket, Tisza rádió, néprádió , munkácsi tv. stb.
Csak anyám Duna tv-je maradt meg. Mentségemre legyen mondva, akkor ezek a készülékek a mindennapok része voltak, és kezdőként -ugyan így mint a mai fiatalok- próbáltunk életet lehelni telepes rádió készülékbe és társaiba. Emlékszem a csodára, az első tranzisztoros rádióra!
Egyetértek. Tényleg szép volt az elektronika hőskora. De a mai fiatalok is ugyanezt csinálják, csak nem néprádióval, hanem pl.MP3 lejátszóval, GPS-el, DVD-vel. Ahogy ezt az oldalt is elnézem, szerencsére van utánpótlás, bőséggel.
//De ne offoljunk tovább, mert jönnek a modik, és nagyon csúnya, nagyon ferde szemmel fogják nézni, a visszaemlékezéseinket. És jogosan leszünk letolva.// Fery
EGY GALACTIC TV RAJZA model: no: 21G180N
Keskeny a kep a kepernyo ket oldalan fuggolegesen kene a rajza eloszor nem volt csak egy fuggoleges 1mm es vonal aztan egy kispiszkalgatas utan az ujbol inditas nal mar ki nyilt 75%ba
Szia!
Átforrasztottam a bekarikázott csatit, aztán megfigyeltem, hogy ha a tunerkockát mozgatom felfele, akkor ugyanúgy elmegy a kép. Megnéztem meddig hajlik a panel, és azt az egész negyedet átforrasztottam. Azóta nem volt gond. Köszönöm a segítséget.
Szia. Próbáld egy nagyon erős fényű, vagy nagyítós lámpával nagyon jól átnézni a panelt. Valószínűleg, fogsz találni a sorvégfok környékén, néhány kikráteresedett forrasztást. Azokat szépen forrasztgasd át. Ehhez a típushoz rajzom nincs, de vagy itt Bővebben: Link vagy esetleg ezek között Bővebben: Link bár sajnos itt jónéhány link nem müködik, de lehet találni sokat ami jó. Fery
Sziasztok, teljesen laikusként kérdezném, h Grundig TVmet megéri-e szerelőhöz vinni az alábbi hibákkal:
-ha növelem a kontrasztot az erős fehér színeknél sárga-piros szellemkép jelentkezik -a kép eleve mintha kicsit sárgább lenne a normálistól, ha a TVt beltérivel összekötő scart csatlakozót piszkálom akkor kék-lila villanások vannka és mintha kicsit jobb (szebb, kevésbé sárga) lenne a kép nem tudom érdemes-e pénzt rakni a még TVbe, lehet-e ezeket javítani, vagy vegyek egy egyszerűbb 80e HUFos LCDt előre is köszönöm a választ, üdv, Cs.
A színes húzások a képcső gyemgülése miatt vannak. A G2 (Screen) feszültség növelésével orvosolható a dolog. A Scart csatlakozozód pedig kontakthibás, mégpedig a B (kék) csatorna és azért sárgul be a kép.
Üdv
...Kaptam egy Thomson TF 7254 PSK typ.müködésképtelen tv-t. Mivel nincsen multiméterem /de ha lenne akkor sem tudnám hogy hol és mit kellene mérnem,mert teljesen laikus vagyok!/ elsőre a BU tranzisztort cseréltem ki benne.De nem az eredeti értékűre,hanem egy BU 508 A jelüre aminek a középső lábára egy dióda van ráforrasztva és a két szélső pedig 1-1 kis vezetékkel meg van hosszabbítva hogy egyforma hosszuságuak legyenek a lábai.Azt meg tudtam nézni hogy ennek az 508 A-nak kisebb a teljesitménye, mint az eredeti 2520 D-nek és igy müködik is , igaz nem nyit ki rendesen a kép és felül torzit -nyomott de kb 20-30 perc után hibátlanul üzemel. A kérdéseim a következők lennének:- nem-e csinálok igy nagyobb bajt/ hogy pl. nem terhel-e rá valamire/ ha így használom, vagy hogy nem-e kell még valamit kicserélnem benne, pl e-kondit, stb ... Régebben hasonló témában hasznos segitséget kaptam Kadarist-tól, amit ezúton is köszönök, azóta is megy a tescós tv-m! Minden hasznos segitséget köszönettel vennék. Üdv UJ. Sámsonkertből
Szia. Először is, sajnos a hsz-ből az derül ki, hogy laikus vagy, de ne legyél felelőtlen. Soha nem szabad helyettesesíteni alkatrészt, nem ugyanolyan vagy rosszabb paraméterekkel rendelkező alkatrésszel. Egyszerűbb esetben csak nem működik sokáig, problémásabb esetben, magadra gyújthatod vele a lakást. Ha már arra adod a fejed, hogy neki állsz megjavítani bármilyen elektromos berendezést, akkor vedd a fáradságot arra, hogy legalább az alapoknak utána nézz. Szervizleírások Itt találsz némi információt ás figyelmeztetést, hogy milyen körülmények között szabad turkálni életveszélyes készülékekben.
Egyébként vegyél egy BU 2520 D-t mert nem sokáig fog üzemelni a BU 508 A - val, ráadásul még egy két dolgot tönkre is tehet a készülékben. Fery
Köszönöm a jó tanácsokat, de sokkal okosabb nem lettem tőle.További sikereket kívánok a munkádhoz. üdv:UJ. Sámsonkertből
Szia!
A kép fent torzít, vagy oldalt? Egy két képet szívesen látnánk a készülék belsejéről.
Nagyon sajnálom, ha ennyit szűrtél le belőle, azt pedig még jobban, hogy nem lettél tőle okosabb. Elnézésedet kérem, hogy segíteni akartam megóvni a testi épségedet, esetleg az életedet. Fery
"Fery" a válaszát (832375) CUNGI44 hozzászólására a "számból vette ki". Magam is, mint nem teljesen laikus, de igazából " a TV technikához bevallottan nem teljesen hozzáértő, nagy érdeklődéssel olvasom a topikot, és nagyon örülök annak, hogy a technikai, szakmai javaslatok mellett biztonsági, életvédelmi javaslatok is megjelennek.
Teljesen kivülállóként, de 63 éves, nyugdíjas erősáramú villamos mérnökként (és ráadásul jó ideig a biztonságtechnika munkahelyi hivatalos művelőjeként) sok mindent megtapasztaltam már, sajnos egyes esetekben olyan emberek életreszóló élményeit, akik a jó tanácsoktól "nem lettek sokkal okosabbak"... Elvileg mindenki püfölheti a sajátjával a csalánt, ám ha nem muszáj... Ferynek köszönöm a korrekt szakmai, és jóindulatú életvédelmi tanácsait. Magam - és remélem még sokan - sokkal okosabbak lettünk! Köszönöm! (A moderátornak is, ha kéretlen magánvéleményem nem gyomlálja ki!)
HEllo.Kössz a segítséget.A PTC cseréje után jó lett a kép
Mindenben csatlakozom az előttem szólókhoz. Ez egy szép szakma, de göröngyös és veszélyes! Ezenkívül ha
valaki úgy gondolja, hogy felkészülés nélkül meglehet javítani egy ilyen készüléket akkor már el is vesztette a meccset! ismeretek , műszer, és pár szerszám nélkül csak a kudarc várható.
Nincs véletlenül valakinek Funai TV 2000 MK5-höz T1 trafója (kicsi vízszintes meghajtótrafó, sorvégfok tranzisztor előtt, rajzszáma 1150325) pl. bontásból? A HQ ismeri egyedül, de nem rendelhető.
Szia !
Mi régebben beletettük más típusét simán.Amikor először láttam ilyet,még jócskán tanuló voltam,akkor emlékszem,hogy letekertem,megszámoltam...aztán egy régebbi (TS4326és társai) Videoton TV sormeghajtóját tettük bele.Utána még egy pár ment így.Ha van kéznél szkóp,az nem hátrány,megnézni a jelalakokat. István
Szia. Próbáld meg itt Bővebben: Link de ne a webáruházban hanem irj mailt, mert van rengeteg bontott cucca is Zozónak. Lehet van neki elfekvőbe. Nem egy egyszerűen beszerezhető alkatrész, sajnos a HqVideo, már nem forgalmazza. Fery
Szia,
A szekundert leszedtem, még vissza is tekerném, de a primer szakadt meg valahol és olyan vékony, hogy reménytelen + össze is van sülve. A Videotonos tippet köszönöm. Üdv: Lazy
Szia,
Köszönöm, megpróbálom, eddig én is a hg-ban bíztam. Igazság szerint már csak a dac javíttatja velem ezt a tv-t. Üdv: Lazy |
Bejelentkezés
Hirdetés |