Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   636 / 2499
(#) drhati hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Nemrég írtam már a fórumba az alábbi fejhallgató erősítővel kapcsolatban: Bővebben: Link Akkor elmondtam, hogy teljesen úgy építettem meg, ahogy a leírásban szerepel, mégsem működött. Azt a tanácsot kaptam, hogy nézzek utána, hogy az LM317-esek lábkiosztása megfelel-e a leírásban szereplőnek. A lábkiosztás stimmelt, de azért az egyik oldalon megfordítottam az ic-t, természetesen semmit nem értem el vele. Még mindig nem tudom mi lehet a baj. Búg a készülék, és ahogy növelem a bemenő jelet, egyre hangosabban búg.
(#) Robi85 hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Üdv!

Adott egy Beag AET-215 erősitő, ami nem a tranzisztoros, hanem az IC-s változata. Egyszer még pár hete kérdeztem, hogy milyen végfokot rakhatnék bele. Ez már megoldodott. Csak most ujra van egy kis baj, most volt időm rá jobban átnézni és a hangszin szabályzója sem jó sajnos. 4 db ua748pc van benne és ebből az egyik halott. Kerestem a neten de semmit nemtaláltam róla. Lehet ezt egyáltalán helyettesiteni valamivel?

Mellékeltem a képeket is, hátha valaki felismeri ezt az IC-t.
(#) kowi válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
(#) kadarist válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szia!
Itt kapsz ilyen műveleti erősítőt.
(#) Robi85 válasza kowi hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Az oké hogy a 8 lábu IC-ről van adatlap, de erről a 14 láburól nincsen semmi.
(#) kadarist válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Tedd be a 14 lábú helyére a rajz szerint eltolva.
(#) Robi85 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Igen, épp most néztem meg a nyáklap fólia oldalát, és elég a 8 lábu ic.

Esetleg van itthon egy TL061 IC-m. Lábkiosztásra ugyanaz. Berakhatom helyette?
(#) drhati válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szia!
A 14 lábúról hirtelen én sem találtam semmit, de van két áruház is, ahol a 14 lábú verziót árulják: egyik , másik
(#) kadarist válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Igen, berakhatod.
(#) Robi85 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Köszi. Ugynézki, jólesz. Hamarosan kiprobálom egy erősitővel az hangszint.
(#) kadarist válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
A 8-as lábról vedd le a kompenzáló kondenzátort.
(#) elektrorudi válasza drhati hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Az IC-t nem kellett volna megfordítani "csak úgy találomra", csak akkor, ha meg vagy győződve róla, hogy meg KELL fordítani !

- vedd ki a csövet a foglalatból
- Az R4 ellenálláson mekkora feszültséget mérsz ? (1,25V körüli feszültséget kell mérned)
- Az R4 ellenállás biztos, hogy 10 Ohm-os?

Ha az ellenállás valóban 10 Ohm, és 1,25V-ot mérsz rajta, akkor cső nélkül csakis 125mA folyhat az áramkörben !
Adjál meg több mérési eredményt, mert így vakon nincs ember, aki meg tudja mondani mi a hiba.
(#) gesa hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Sziasztok !

Egy olyan kérésem lenne, hogy a pa300 típusú erősítőhöz kellene nekem a táp nyákrajza.
Tud ebben segíteni valaki?

Köszi.
(#) saraha válasza gesa hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szia.
Szinte nem is kell hozzá nyákrajz nekem sem lesz minek azt nyákra tenni!
(#) drhati válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Na, kivettem a csövet. Eddig az is gond volt, hogy cső nélkül is felvett több mint 1 A áramot, de most hogy kivettem, alig fogyaszt valamit.
Az R4 biztosan 10 ohm, megmértem, és cső nélkül csupán 0,16V esik rajta. Amelyik oldalban meg megfordítottam az ic-t ott semekkora feszültség nem mérhető az R4-en. Gondolom meghalt a 317-es.
Egyébként már annyit forrasztgatta rajta, hogy kezd leválni a lapról a rézfólia. Szerintem hétvégén csinálok neki új nyákot, hétfőn meg veszek hozzá új alkatrészeket, cső kivételével.
Igazából ez egy beadandó "dolgozat" lenne, és gondoltam valami nem mindennapit építek, de sokat szívtam vele. Csomó erősítőt építettem már (igaz csővel még nem dolgoztam) és mind pöcre indult, de ez elég szivatós dolog.
(#) Leadtek hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Régebben volt egy nagyon jó cikk a kapcsolások között "Építsünk A-osztályú erősítőt!" néven és lehet velem van a hiba de nem találom sehol már jóideje. Tudjátok mi lett vele?
(#) drhati válasza Leadtek hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Hali!
Biztos hogy ez volt a címe?
A kapcsolások között egyébként egyetlen cikket találtam aminek a címében szerepel az a-osztály, ezt: Link Nem tudom, hogy erre gondoltál-e, de remélem tudtam segíteni!
(#) Robi85 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Müködik a hangszin, de szerintem van vele még valami baj. Mégpedig a Balance körül. Ha középen van akkor nagyon halkan szól az erősitő és ha feltekerem ugy 3/4-d állásba a hangerőt akkor elkezd torzitani. De ha áttekerem a balance potit bármelyik csatornára akkor teljesen jól szól és csak akkor torzul be ha több mélyet adok rá. Nem értem milehet a baj?

A végerősitő egy TDA7375.
(#) petemazi válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Szerintem kössed ki nyugodtan az a hangszínt, csak egy zajgenerátor.. Ha nagyon ragaszkodsz a hangszínszabályzáshoz, akkor viszont építs bele egy "normálisat".
(#) hangszoros válasza ethosz2 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Én másképp számolnék:
Elöször is a katalogusokban maximális értékek vannak ! A 200Wattos diszipáció ideális esetre vonatkozik 20 fokon. Nem a maximális feszültségre ( SOAR görbe ) és nem folyamatos igénybevételre, és nem akárhány fokos tok hömérsékletre ( ez is benne van a katalogusban hány százalékra esik vissza a diszipáció a hömérsklet függvényébe ) Azt, hogy a hőciklus , hogy visszi a várható élettartamot az is egy adat. A régi RCA katalogusokban meg volt adva.
Mindezek függvényében nem véletlenül 1 párat 100Wattra ajánl a tranzisztorgyártó.
Az erősitőben felépő diszipációt is teljesen másképp számolnám _még ideális esetben is amikor nincs keresztvezetéses pluszterhelés_
Ebbe most nem akarok belebonyolodni
Egyébbként a Bryston régebbi készülékei nagyon tetszettek nekem. ( kb 20 éve ) nem volt a kapcs ennyire megcifrázva, követhető volt.
Az árai nem voltak elszállva ( az akkori konkurenciához képest ). Ezt valószinü az hozta, hogy felsztárolták a studiosok, és studio stenderd lett. Muszáj megvenni
(#) Leadtek válasza drhati hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Nem a linkeltre gondoltam és 99% hogy az volt a neve. A cikkben elkészült egy nagyon egyszerű de mégis jó hangminőségű A-osztályú elő és végerősítő továbbá volt az elején pár jól ismert kapcsolás is. Ha jól emlékszem Mayan volt a szerző. Szerintem nem csak én hiányolom azt a cikket.
(#) Mayan válasza Leadtek hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Levettem, de az A-osztályos topicban megtalálsz mindent:Bővebben: Link

Vagy pl. így meg tudod nézni az összes mellékletet amit valaha feltettem:Bővebben: Link

Vagy pedig kérdezz bátran...
(#) elektrorudi válasza drhati hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Igen, ezt a hibát jómagam is gyakran elkövetem, még így 30 év tapasztalat után is:
a mások által gyönyörűen kidolgozott áramkörnek elkészítem a NYÁK-ot, összeforrasztom, gyönyörködök benne, hogy milyen szép, majd rákapcsolom a tápfeszültséget.
Jó esetben nem csinál semmit, rossz esetben cserélni kell a szétégett alkatrészeket. A végeredmény mindig egy szétgányolt NYÁK lesz.
Ha megvetted az új alaktrészeket (LM317 és FET !!!), akkor ahogy írtam:
- először cső nélkül és FET nélkül tedd be az LM317-et. A FET D-S lábait zárd rövidre. (ezáltal az LM317 gyakorlatilag a +12V és föld közé lesz kötve, és egy 125mA-es áramgenerátorként fog működni)
- megint ellenőrizd az R4-en az 1,25V meglétét. Amíg ez a feszültség nincs meg, addig semerre nem érdemes menni!
- Ha megvan végre az 1,25V, akkor távolítsd el a rövidzárat a FET D-S lábai közöl, forraszd be a FET-et (még mindig nincs benne cső...). Az áramfelvétel nem változhat, az R4-en továbbra is 1,25V-kell mérni. A föld és a FET S kivezetése között kb. 9-10V-nak kell lennie.
- Ha ez megvan, akkor lehet beletenni a csövet, és beállítani a kimeneten a 6V DC-t.
A cső áramfelvételének a java a fűtésből ered, ami 150mA. Tehát az erősítő teljes áramfelvételének 125+150=275mA körül kell lennie.
(#) drhati válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget!
Amint lehetőségem lesz rá, újra próbálkozom vele!
(#) Leadtek válasza Mayan hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Akkor jól emlékeztem! Köszi!
(#) ethosz2 válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Attól, hogy te teljesen másképp számolnád, nem biztos, hogy az helyes lenne. Idáig csak én számoltam. Te csak nem így van az, meg nem úgy, dobálóztál azzal a 3 betűvel, amivel itt nagyon népszerű, dobálózni. Hát én nem fogok verejtékezni az SOA kifejezéstől. Azt túl lehet lépni bizonyos időtartamra. Ezt is megadják a katalógusban, hány ms-ra lehet pl 300W-ra menni a diszzipációval.

A diszzipáció csúcsértéke sem éri el egy 600W/8Ohm-os rezisztív terhelés mellet, tranzisztoronként a 100W-ot. 100W disszipációnál még lehet50C a tok hőmérséklet.

De valóban nem így kell számolni, mert elég a disszipáció effektív értékét figyelembe venni az SOA görbénél, a rövidzárvédelmet meg feszültségfüggővé kell tenni valamint úgy kell méretezni, hogy rövid időtartamra (ami mondjuk még elég egy 50Hz-es jel fél periódusára) nagyobb disszipációt engedjen meg, mint ami a folyamatos üzem melletti SOA görbéből leolvasható. Így akár 1000W-is biztonságosan kivehető 4 pár végtranzisztorból. A legtöbb gyártó pontosan így csinálja. A lehető legkevesebb végtranyóból próbálja megúszni a dolgot és ennél komolyabb alulméretezések is vannak.
(#) hangszoros válasza ethosz2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Nem tartom magam gurunak, és nem szoktam dobálozni, fantáziállassal. Na de nem személyeskedek. Megerősithetné álláspontom néhány _nem gagyi modellek Nr 1 a világban. pl. Amcron DC 300-as méretezése. ezt már párszor kikiáltották a világ legmegbizhatobb erősitőjének, ma is gyártyák.Sajnos nem TRW tranyóval, igy elöttem kérdőjeles az a fene nagy megbizhatóság_. Talán 30 éves model_
Még a példálozhatósághoz megemlithetném A Phase Lineár 700-ast Az Amcron elött Ők voltak a Nr 1-esek, és a Carver guruja náluk volt fejlesztő. Ebben 5 pár végtranyo volt a 600Wattra. Pusztulos fajta volt, mert kevés volt az 5 pár. Ez a Berginek eladott darabnál "bejött", mert többször kellett matatnom.Egyébbként az RCA is 9párat javasol aplikácioiban a +-100V-ra. Lehet, hogy Ők is dobálodznak, mert nem tudnak számolni, és nem ismerik a gyártmányaikat ?
A legtöbb gyártó, meg húzzon el, mert megdöbbentő hülyeségekre képesek.
A SOAR, meg nem3 betü. Tudom::: " Nem tudok számolni"
További szépeket, jó számolást A.L.
(#) hangszoros válasza Mayan hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Huh de örülök, hogy rád kattintottam, mert megtudtam, hogy kell rákeresni egy nik képeire.
Fogadd köszönetemet érte
Azt továbbra se tudom, hogy hsz-ekre rá lehetne hasonlóan keresni ? A nik hszra, ami a képekhez tartozik.
Nem kell igy háborgatnom a modikat, a hogyan kell csinálni ? kérdéssel.
Más: A nagyobb Hiragát is valaki kivesézte ? hol található az irka ha van ? Úgy emlékszem hasonló topologia, FET nélkül, magasabb tápfesszel. Nagy "járvány" volt vagy húszéve, az Onken dobozzal. Az abban ajánlott Altec hangszorót, le modeleztem . (Csináltam egy fantáziálást, megvetettem a javitó készletet a megrendelővel, összerak, ájulás mert az erediténél sokkal jobb lett)
(#) ethosz2 válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Hát még mindig nem láttam tőled semilyen számolást, csak példálózást.

Egyébként a kérdéses áramkör nem PA erősítő, hanem inkább egy highend termék, ahol nem az a fő szempont, hogy elhajtson 5 pár regentet egész északa, meg kibírja, ha egy részeg rárókázik. Nem is azoknak tettem fel, akiknél ez az elsődleges minőségi szempont egy erősítő esetében. Az igaz, hogy eléggé határra van méretezve a kimeneti fokozat ekkora teljesítményre. A sok párhuzamos tranzisztornak van hátránya is ám! Annyiszor nagyobb kapacitást kell meghajtani, annyiszor nagyobb nyugalmi áram kell egy THD optimális AB osztályú munkaponthoz és persze az ár méret szempontból is kérdéses. PA-ra ott vannak a kapcsoló üzeműek. Egy pár TO220-as tokkal 2KW-is kivehető és megbízhatóbb még 10 pár 200W-os tranzisztornál is, ha jól tervezik. PA téren kihalnak a hagyományos AB-osztályúak így is-úgy is.
(#) ethosz2 válasza (») Nov 6, 2010 /
 
Nem vitát, meg sárdobálást szándékoztam nyitni.

Bizonyos szempontból igaza van a kollégának, alul van méretezve az áramkör. Csak szerintem egy ilyen esetben nem ez a legfőbb szempont és nem érdemes egy versenyautót sem egy traktorhoz hasonlítani, hogy például az utóbbi sokkal könnyebben tud átmenni a kukoricaföldön.
Következő: »»   636 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem