Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hát ez van sajna Na mid egy majd szerzek másikat
Nem igazán látom át ezt a kapcsolást A lényeg az lenne, hogy az egyik szenzor a pincébe a másik szenzor a szabadba lenne, és hogy ha a szabadba melegebb van mint a pincébe akkor bekapcsolna 1 ventillátort.
Sziasztok! Hogy lehetne elegánsan megoldani a következő problémát:
Készül egy USB-s PIC-el vezérelt áramköröm. Azt szeretném, hogy az USB csatlakozó nem csak arra volna jó, hogy "mass storage"-ként csatlakozzak a PC-re, hanem, hogy az USB aljzatban található D+,D-,GND pontokra pl. egy külső USART-on (vagy I2C-n) kommunikáló eszközt tudjak csatlakoztatni. Persze ehhez kellene egy olyan áramkör, amivel ki lehet választani az adat útját, amit persze a PIC-el tudok kapcsolni. Gondoltam itt demux, vagy mux ic-re, de foglamam sincs, hogy mi a jó megoldás erre, főleg a kétirányú és elég gyors kommunikációk miatt. Segítségeteket előre is köszönöm! googa ui.: Üdv a régi ismerősöknek!
Esetleg a 4066.
Sorjáznak itt a NEM PIC kérdések, amiknek csak annyi köze van a PIC-hez, hogy van PIC is az áramkörben. Itt is egy jelkapcsoló áramkört kéne kitárgyalni, stb. előzőleg(robotechtől) meg egy windows problémát feltárni, ráadásul egy USB céleszközzel kapcsolatban, aminek szintén van saját topicja. Nem rosszindulatból írok, csak jó lenne, ha megértenénk, mi PIC kérdés és mi nem. Tudom nehéz akkor, "ha valaki azt se tudja mi az a PIC", de talán azért némi erőfeszítést lehetne tenni, és nem csak azért ide írni, mert ez ki van emelve és sokan követik. Elnézést, ha valakit ez sért, de engem ez nagyon zavar, nem mellesleg szabályokba ütközik, tehát a két dolog egyirányba mutat.
Hali!
A katalógusoknál a komplementere azt jelenti hogy azzal lehet helyettesíteni?
Szia!
A komplementer pár azonos paraméterű, de eltérő struktúrájú tanzisztorpárt jelent. Bipoláris tranzisztornál a PNP-NPN párokról van szó. Például a BD249 (NPN) párja a BD250(PNP).
Valaki segítene???
Hello!
Most megérteni akarod, vagy megépíteni? Szerintem építsd meg, aztán majd megérted. - Van két hőérzékelő NTC ellenállás (R7/R8). Az egyik kint van, a másik bent. Ezek az ellenállások, az R1-R2 és P1 potival egy hidat alkotnak. - Ha a hídág nincs kiegyenlítve, akkor a hídátlóban feszültség ébred. (Attól polaritása ennek attól függ, milyen irányban változnak az ellenállások) - Ezt a differencia feszültséget érzékeli az LM723-as IC és ha az meghalad egy határt, akkor kapcsolja a relét. - A P1 potival, a híd kiegyenlítését lehet beállítani, pontosabban, hogy mekkora hőfok eltérés mellett kapcsoljon a relé. - A be és kikapcsolás nem lehet ugyan annál a hőfoknál, mert akkor a relé állandóan csattogna. Tehát hiszterézis szükséges. Ennek nagyságát, lehet beállítani a P2 potival. Tehát, hogy ha a hőmérséklet kezd kiegyenlítődni, mikor kapcsoljon ki a relé. - Tekintve, hogy a híd kimeneti feszültsége a hídtápfeszültségétől is függ, a híd táplálására a 723 belső referencia feszültségét használjuk fel. - Tehát azért van egy "Stabilizátorhoz készült IC alkalmazva, mert minden meg van benne , ami számunkra szükséges. Differenciál erősítő, referencia feszültség, relé meghajtó tranzisztor... üdv! proli007
A PIC firmware-t kell úgy megírni, hogy egyidejűleg többféle protokol szerint tudjon kapcsolódni a PC-hez. A Microchip már részben vagy egészben elébe ment az igényeidnek - lásd: USB Device - Composite - MSD + CDC demó program a Microsoft Application Library-ban. Bővebben: Link
Üdv! Egy kivezérlésjelző kapcsoláshoz lenne szükségem 3X5V feszültségre.Ezt 15 V-ból szeretném előállítani ehhez lenne szükségem valamilyen megoldásra tudnátok ötleteket adni?
Sziasztok!
Ki kellene cserélnem egy 1k potméter. Ez még önmagában nem gond. A baj csak az, hogy nekem nincs 1k potim csak 10k. Ha párhuzamosan kötök vele egy kb. 1,2k ellenállást akkor elvileg 1k-t kapok (1,071k). Ez így mennyire járható és megbízható út?
Ez nem járható, mert alig lesz szabályzási tartományod. Tessél 1 kohm-ost beépíteni.
3 ic-t kell táplálni külön külön 5 voltal (30 led-es kivezjelző 3 sorba kötött LM3914-el)
Igen. Közben végig számoltam. Hülye gondlat volt.
Vennék én 1k potit, ha lehetne nálunk kapni. Csak rendelni tudok. Közben találtam 1k potit csak annak meg 10mm a menete. az eredeti 7,5mm. Megpróbálom felfúrni a meglévő lukat.
Bonts ki valamilyen roncsból ilyen potit. Persze ha van roncsod.
Egybe 5 volttal is táplálhatod őket. Gondolom nem kell galvanikus leválasztás közéjük.
Szóval akkor az egy sima lm723-as IC? Ara gondolok aminél ott van a lábkiosztás.
Sziasztok!
Miben különbözik a LOW ESR kondi a sima konditól? És mit jelent ha egy kondi például 105 C fokos? Lacko12
Alacsony soros ellenallasu. Nagyfrekis kapcsolouzemu tapokba inkabb ilyen ajanlott, jobban birja a pumpalast.
A hofok azt jelenti, hogy addig kepes a kapacitasat es az integritasat megorizni, tehat jobban birja a hot, mint a 85 fokos tarsai. Foleg az elektrolit-kondiknal fontos. Tapoknal igy kozelebb lehet oket tenni a felvezetohoz, kozelebb is teszik . De egyik kondinak sem tesz jot a magas ho.
Köszi szépen azért ezt jó tudni!
Még az kimaradt hogy a sima ellenállás miben különbözik a precíziós ellenállástól? És utolsósorban hogy ha 1% tűrésű ellenállás helyett mondjuk 5%-ost teszek az befolyásol valamit?
Hali!
A pontosságában tér el.Éppenséggel lehet 5%-ossal helyettesíteni,de azok közül neked kell kiválasztani a pontos értéket,mert előfordul némi értékbeli 'ingadozás'.Az 1%-osnál is,de annál jóval kisebb,tehát Pl: van egy 100Ohm -os 1%-os ellenállásod,azaz +/- 1Ohm eltérés lehet,míg 5%-osnál ez már 5Ohm.Mérőműszereknél fontos a pontosság. Remélem segítettem! Máté.
Hali
A szazalekos pontossagon kivul az ertek hofokfuggese is jobb a precizios ellenallasoknal. Tehat ha kivalogatsz 20 db 10 % elenallasbol 2 egyformat, es az teszed be a precizios helyere, nem lesz ugyanaz a vegeredmeny, mint a preciziosnal. Ez azert van, mert a kozonseges ellenallasok +-300 ppm/C hofok tenyezoje van, mig a precizios lemegy +- 25 ppm/C ertekig is. Mondjuk ez mar nem 2 Ft darabja.300ppm50ppm Az elso tipus ara 12 Euro/100 db, a masodik tipus 6.6 Euro/db. Udv Vili
[OFF]második ránézésre sikerült észrevennem a keret sarkában az ua723-as feliratot épphogy nem szúrta ki a szemet köszi szépen h megosztottad megépitem és megírom a tapasztalatokat
Sziasztok!
Köszönöm szépen mindkettőtöknek nagyon érthető volt a magyarázat! Tehát akkor a precíziós ellenállás jóval jobb mint a sima de viszont erős árban is van ezért gondolom csak bizonyos esetekben kell használni őket nem? És a hőfoktényezőnél a ppm/C mit is jelent? Válaszotokat nagyon szépen köszönöm!
Hali
Part per millon.
Köszönöm szépen a linket tehát ha jól értem a precíziós ellenállás jobban bírja a hőt mint a sima társai!
De nem feltétlen szükséges minden kapcsolásnál használni nem? Csak indokolt esetben amikor már szükség van a precíziós ellenállásnak az előnyeire! Köszönöm szépen a segítőkészségeteket!
Nem. A ho hatasara kevesbe 'maszik el', kevesbe valtoztatja meg az erteket.
A hotures az a 'watt' ertek, tehat hogy mennyi hot tud leadni meg karosodas nelkul. A hagyomanyos ellenallasok altalaban fel wattosak, a kisebbek 300mW-osak, az smd-k pedig merettol fuggoen 200mW alatt. A nagyobb, vastagabb hengerek mar 2W,5W, a tiz wattos altalaban mar hasab alaku, a meg nagyobbak meg hutore csavarhato tokkal is el vannak latva.
Hali
Idézet: A sima altalanos elektronikaban nem indokolt a precizios alkatreszek hasznalata. Viszont vannak olyan esetek, ahol szukseg van a jobb minosegu alkatreszek alkalmazasara, mert peldaul egy meroerositoben, ahol 5-10 mV jelet kell felerositeni 5 V-ra, bizony nagyon tud szivatni egy rossz minosegu szenreteg ellenallas. Arrol nem is beszelve, hogy altalaban nagyobb a sajat zaja, mint az erositendo jel. Persze hobbi korokben elegendo a femreteg ellenallas, mert ezek altalaban jobbak mint a szenreteg ellenallasok. A masik pedig, hogy az UPR-t (ultraprecizios ellenallas) beszerezni sem konnyu.„De nem feltétlen szükséges minden kapcsolásnál használni nem? Csak indokolt esetben amikor már szükség van a precíziós ellenállásnak az előnyeire!” Udv Vili |
Bejelentkezés
Hirdetés |