Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1039 / 3984
(#) Lacko12 válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Sziasztok!
Na így már mindent értek!
Tényleg nagyon köszönöm a válaszotokat!
Már csak memorizálni kell a kapottakat és akkor jók vagyunk!

Köszönöm szépen mindenkinek aki segített!
(#) fantom45 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Hali. Az lenne a kérdésem hogy csinálok egy ilyen szűrőt és hozzá tápot, de a táp minusz oldala 14,7 V ot mutat... Ez tönkreteheti az áramkört? Mitől lehet ez? (Nincs közel a stabkocka GND kivezetéshez a 100nF os kondi.)
(#) kadarist válasza fantom45 hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Szia!
Tehát egy 7912-es stabkockával akarsz stabil 12V-ot előállítani. Két dologra kell figyelni: az egyik az IC bekötése, ami nem egyezik meg a 78xx bekötésével, a másik az, hogy egy minimális terhelés legyen a kimenetén, mert csak így áll be a pontos feszültség.
(#) Lory612 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Hali. Következő a kérdésem van egy tápegység aminek a kimenetén 16,4V van és csak 14,4V kellene maximálisan 20 Amper mellett autóerősítőhöz. Hogyan oldható ez meg? Kapcsolási rajz mellékelve.
(#) dannu hozzászólása Nov 5, 2010 /

Üdv.
Az lenne a kérdésem hogy van egy pspm aminek az akumlátora 3,6v és 1200mah a töltőjét sajons elhagytam így vettem hozá egy autós tölőt ami 5 v ad le és 500mah. Az eredeti tőltő is 5 v adott le na és az lenne a kérdésem hogy baj e hogy az 500maht kap az 1200 helyet?
(#) zolika60 válasza dannu hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Nem baj, csak egy kicsit több mint kétszer annyi ideig tölti.
(#) dannu hozzászólása Nov 5, 2010 /

Kösszy a gyors választ Ja és rádugom és ad le töltést akkor az alaplap rendben van ? Nem közvetlen lekötésvan hanem az alaplapon körbe kerül sok kis chipre rákötve.
(#) mrobi válasza dannu hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Üdv. Tudnátok olyan hőszenzort ajánlani mait picel össze lehet kötni és viszonylag könnyen lehet kezelni. 0-tól 80 C°-ig kellene hogy tudjon mérni.
(#) bbalazs_ válasza mrobi hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Milyen felbontassal??? Digitalis legyen vagy analog?
a DS18B20-asok szerintem jok. Mondjuk en parazita modban meg sohasem hasznaltam...
(#) Lory612 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Senkinek semmi ötlete a táp problémára?
(#) axl911 hozzászólása Nov 5, 2010 /

Helló!
Azt szeretném kérdezni, hogy több oldalon is láttam a vezeték nélküli LED-et (díszgyertya) és csak azt akarom kérni hogy valaki pontosan le tudná írni hogy mit kell megvenni hozzá. Elektronikával keveset foglalkoztam de ezt megszeretném csinálni.
http://skory.z-net.hu/kapcs/kapcs.html
http://www.hobbyelektronika.info.hu/#
(#) Lory612 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Amit linkeltem kapcsolás az kész csak a kimenet lett 2 volttal több mint kellene és nem tudom hogy lehetne megoldani. A trafó adott 500VA 230V/12,7V.
(#) mrobi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Igazából digitális lenne a jobb. Nem kell hogy nagy legyen a felbontása. 1C°-os felbonás elég
(#) bbalazs_ válasza mrobi hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Akkor a leirt ds18B20 a megoldas. Nem is tul draga.
(#) vilmosd válasza mrobi hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hali
Ha a PIC rendelkezik AD csatornaval, nagyon egyszeru analog szenzorokat alkalmazni. Olcso megoldas a MCP9700A, vagy a TC1047A IC. 10 mV/C a kimeneti meredeksege, es 0,5-2 C a pontossaga. -40->125 C kozott mukodik. 2.56 V Vref (TL431) mellett 1/4 C felbontast lehet csinalni vele. Itt mar volt szo rola sokszor keress vissza.
Udv Vili.
Ps. Ha kell van kapcsrajzom, programom (C)
(#) tomsimatyi hozzászólása Nov 6, 2010 /

Hello
Azt miből kell tudnom hogy egy rajzot kell-e tükröznöm vagy sem.
Konkrétan erről lenne szó.

knight.lay

(#) tomsimatyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

ö-ö nekem ez így reggel kicsit bonyolult.De a szavaidból gondolva akkor ezt már nem kell tükröznöm (ez lenne a nyák oldal)
köszönöm
(#) tomsimatyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Ezt még tanulnom kell...
(#) mrobi válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Kapcsi rajz érdekelne. A program is érdekelne de sajnos C-hez nem értek . De flowcode-al szoktam picre progit készíteni.
(#) storm válasza storm hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

proli007!
A kapcsolás amit közzétettél működik köszönet érte Viszon ezt nem éppen arra tervezték amire nekem kéne mert 2-3 fok eltérést nem nagyon érzékel inkább olyan 20-30 fokos eltérésekhez tervezték szerintem. Mit kéne módosítani, hogy érzékenyebb legyen az eltérésre?
köszi
(#) Zoltan.ms hozzászólása Nov 6, 2010 /

Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben +- 44V-ból stabil +- 12V-ot csinálni?
köszi
(#) Lacko12 hozzászólása Nov 6, 2010 /

Sziasztok!
Találtam az oldalon ventilátor vezérlő kapcsolást de nem tudom hogy hogyan kell bekötni a ventilátort!
A relé melletti 2db 3-as sorkapocsba?
És ha igen akkor hogyan?
Köszönöm előre is a választ!
(#) proli007 válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hello!
Alapból csak sorba kell kötni a relé záró érintkezőjét a ventilátorral.
Egyébként meg attól függ, milyen ventilátort szeretnél üzemeltetni. Ha 230V-osat, akkor pld. a hálózatot, a panel szélére eső sorkapocsba kötöd (felül 3-as, alul 1-es). A ventilátort, pedig a két 2-es sorkapocs pontra. Így mind két hálózati pontot bontod. (Ha csak 12..24V-os a ventilátor, akkor elég, ha a felső sorkapocs 2-3-as lábát kötöd sorba a ventilátorral.
üdv! proli007
(#) Lacko12 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!
Természetesen 12v-os ventilátort fogok rákötni!
Tehát ha ugyanezt megcsinálom a túloldalon is akkor maximálisan 2 ventilátort tudok vele szabályozni?
Köszönöm szépen a válaszod!
(#) bbalazs_ válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Legegyszerubben egy atereszto-tappal, csak nagyon melegedni fog, a terheles fuggvenyeben.

Legjobb hatasfoku a stepdown tap, valoszinuleg HV (nagyfeszultsegu) alkatreszekre lesz szukseged.

Hany ampert akarsz kivenni belole?
(#) MaTe193 hozzászólása Nov 6, 2010 /

Üdvözletem!
Van nekem egy régi GANZ 71DA típusú középállásos alapműszerem.Arra lennék kíváncsi,hogyan lehet megtudni a végkitéréséhez szükséges feszültséget,illetve áramerősséget?
Köszönettel:Máté.
(#) B.I válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia. Szerintem próbáld meg 5V-ról egy soros 1kOhm-os potival és egy árammérővel. Ha az 5V nem tériti ki teéjesen akkor próbáld nagyobb feszről.
(#) pcroland hozzászólása Nov 6, 2010 /

Hello! Megszeretnem epiteni az alabbi kapcsolast es nem tudok par dolgot,megpedig:a 470m az milliohmot jelent?milyen sorkimenö kell,azt tudom ,hogy 6 menet,de mekkora vasra kell tekerni?Ebben a temaban meg irtak azt is ,hogy nagymeretü bordat kell tenni a fetre de mekkorat?Es lehet-e helyettesiteni az UC3842-t,ha lehet akkor olyanra amit hestore-on is megtudok venni vagy a lomexba. Es a nyakrajz amit felraktam jo-e,ide tettek fel egy hibat irtak azt kijavittam azonkivül van mas hiba?
(#) B.I válasza pcroland hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

A 470m az 470miliOhm ahogy mondtad. A 6 menetet egy egyszerű sorkimenővasra kell tekerni.
(#) MaTe193 válasza B.I hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hali!
Meg is csináltam.Poti 1KOhm-ra volt tekerve,műszer teljesen kitért,árammérőről 1,5mA-t olvastam le.Hogyan tovább?
Következő: »»   1039 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem