Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Próbáld meg pl. 5kOhm-os ellenállással és mérd meg a műszer belső ellenállását, amit egyszerüen egy ohmmérővel megmérsz a két kivezetés között.
Kikísérleteztem:a végkitérés 5V esetén 120KOhm -nál következik be 0,04mA ,vagyis 40uA esetén.A műszer belső ellenállása:1,8KOhm.Akkor ezt hogyan is értelmezzem?
Köszönettel:Máté.
Szerintem ugy kellene értelmezni, hogy ha 40uA folyik keresztül rajta akkor tér ki teljesen. De mit akarsz vele csinálni?
Magam sem tudom egyelőre.Csak jó volna tudni az adatait,hogy úgy kerüljön a szekrénybe.
Szerintem már minden adatot megmértél. A feszültségét ohm törvényével tudod kiszámolni.
Hali
Itt van a kapcsolas a mellekletben. Az igazsag az, hogy ez egy homersekletszabalyzo (a proggi mellekelve), aminek a kimenete egy SSR, lassu PWM alkalmazasaval. Amennyiben csak meresre akarod hasznalni, a programbol ki kell irtani a szabalyzo reszt. Vegulis igy is meri a homersekletet. Hasznald egeszseggel. Udv Vili Ps. Figyelj a LCD bekotesere! Nem siman parhuzamos, az also 2 bit meg van cserelve.
Hi Mesterek.
Segítség kellene. Adott egy szabályzóelektronika amire egy morze relét szeretnék kötni. A probléma az hogy amikor elkezdi meghúzni a relét akkor a szerencsétlen relé "prelleg-ni" kezd azaz elengedi meghúzza átmegy csengőbe,és ez van amikor kikapcsolja is. Gondolom valami kitöltési tényezős indítás illetve leállítás lehet. Szóval ezt a felmenő illetve lemenő "görbét" kellene kiiktatni. Segítséget előre is köszönöm.
Hello!
El kell, hogy keserítselek. Ezt én terveztem.. De nem tudom honnan vetted, a 20-30fokos eltérést. - Egy NTC hőfokegyütthatója, kb. 3,6%/°C. Ez azt jelenti, hogy a 10kohm-os (@25°C) termisztor ellenállása, egy fok változásra 360Ohm-ot változik. Jelenleg ez az 1°C, a hídátlóba, kb. 62mV változást jelent. - Bár a 723 nyílt-hurkú erősítését közvetlenül nem adják meg, de 12..20mV differenciális bemeneti feszültség változásra, a kimenet tápfeszültségtől-tápfeszültségig változik. Így a minimális differenciális érzékenység, kb. 0,3°C-nál jobb. - De próbák alapján, biztosan tudom, hogy 100ohm ellenállás változást, simán észre vesz a 10kohm-os termisztor mellett. Az pedig 1%, nem is 3,6%. Inkább a beállíthatósági tartományt kellene csökkenteni úgy, hogy R1 és R2-őt 9,1kohm-ra, valamint P1 potit 2kohm-ra cserélni. Még így is ajánlatos helikális-trimmert használni, a pontos beállíthatóság céljából. Esetleg szükség lehet, a hiszterézis növelésére, amit R5 csökkentésével lehet megoldani. (Jelenleg, maximum kb. 0,5°C.) A dT kapcsolási értéket, amúgy sem célszerű egy ésszerű határ alá csökkenteni, az NTC ellenállások esetleges pontatlan együttfutása miatt.. üdv! proli007
Hello!
Ez alapvetően két okból lehet.. - Nincs hiszterézise a kapcsolásnak (komparátornak) - Földhurkot okoz a relé árama, így visszahat a kis-jelű bemenetekre. De ha tényleg impulzus modulációs kimenete van a szabályzónak (létezett ilyen motor és szelepvezérlő is) akkor integrálni kell a kimeneti jelet, majd komparálni. Nézd meg egy kisáramú Led-el (+előtét ellenállással), hogy azzal is műveli-e a dolgot. üdv! proli007
Kedves Fórumosok
Régóta méregetek a kis 3 ezer forintos kézi digit műszeremmel feszültséget, ellenállást. Ám most eljött a nagy nap, és le kéne mérnem egy 12 voltot (autó) izzó áramfelvételét. Adott ugye az auto akkumulátora, a 12 voltos kis lámpa, és a kéziműszerem. A műszeren látok méréshatárokat mA jelzéssel. Elsőként arra gondoltam, sorba kötöm a műszert az izzóval, ám megtettem, és sem a műszer nem jelzett semmit, sem az izzólámpa nem gyulladt ki. Kérlek erre a hülye kérdésre adjatok nekem egy értelmes választ.
kapcsolgattam a határok közt, de semmi.
az izzó 5 wattos. persze nem matematikailag szeretném kiszámolni a feszültség és az ismert teljesítmény alapján, hanem látni a műszeren
ez a műszerem:
http://www.mixvill.hu/1/products/1195 Ami érdekes, hogy nem kell (s nem is lehet ) átdugni a vezetékeket rajta. Láttam más műszereken az áramerősség méréshez máshova kell dugni. Itt nem. A leírás is írja, hogy mér egyen áramerősséget...
Hello!
Akkor a műszer méréshatárának 1A felettinek kell lenni. Ha ez rendben volt, akkor vagy nem dugtad át a műszerzsinórt az A-es csatlakozásba, vagy már kiment a bizti a műszerben (Persze ha volt benne). üdv! proli007
Szép munka volt Kipróbálom amit írtál biztosan én néztem el valamit
Megvan miért nem mért. I=P/U. 5/12=0,41666... Azaz 416,66 mA. A Te műszered max 200mA tud mérni. Tehát túlléptél a méréshatáron.
Ah. Ezt a f.s műszert
Köszönöm a választ. Repül a műszer az ablakon kifelé. MÉg egy kérdés: azt írja a leírása, van benne "négyszögjel generátor". Ez mire szolgál ?
Hello! Én is erre tippeltem.. üdv! proli007
Ja és mégegy kérdés.
Ha a műszer mégsem repül ki az ablakon, akkor létezik valami megoldás, hogy mondjuk 1-2 ampert mérjek vele, annak ellenére, hogy 200 mA a max ? Pld. ellenállást bekötni párhuzamban vagy bármi kontárkodás ?
Benne van a nevében. Négyszög jelet állít elő.
Sönt ellenállással ki lehet bővíteni a műszer méréshatárát.
Igen ezt értem.
De egy átlag ember akinek ilyen műszere van, mire használja a négyszög jelet ?
Köszönöm a választ a "SÖNT-re"
Valaki meg tudja mondani, hogy ha a műszer méréshatára 200mA (max) akkor pontosan MEKKORA sönt ellenállást kell betenni, ÉS HOGY? (gondolom párhuzamosan a műszer vezetékeivel?). És utána miként kell leolvasni az értéket a 200mA határból ? 2 Amperig szeretnék mérni a műszeremmel 200mA a határa jelenleg...
Igazából nem tudom. Különböző áramkörök teszteléséhez lehet hogy kell.
Itt egy link: Segédprogramok
Sziasztok!
Egy 400 w os 2*48v os trafóhoz mekkora graetz híd kell ? Válaszotokat elörre köszönöm Csaba |
Bejelentkezés
Hirdetés |