Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   271 / 507
(#) Szabó F válasza erbe hozzászólására (») Nov 5, 2010 /

Kb 1,5e üvegszálszövet és ugyanennyi a gyanta.
egy 125cm agregátor motort, 2 db villanymotort használok, egyik a másik levegőjét tolja tovább és erősítti fel. Na de ezeknek a lapátjai már majd 10x annyiba állnak (pár selejt, néhány törött).
Személy szerint neked milyen rotorod van??
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Valaki nemrég feltett 1 nagyon egyszerű változatot. Nagyteljesítményű FET-re eresztette a túltöltés miatt feleslegessé váló áramot. Előnye, hogy nem rángatásszerűen kapcsol, mint a relével söntrekapcsoló változatok, hanem lineárisan irányítja át az áramot. Akkor tárgyaltuk is, hogy a FET kímélése érdekében oda is lehet ellenállást bekötni, illetve ezekkel pl. bojlert fűtögetni.
Gondolom, olyan néven szerepelt, hogy a keresők nem hoznak használható eredményt.
(#) fpali53 válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Én is ilyen kapcsolást keresek
(#) Szabó F válasza westhorses hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hol sikerült levadásznod ezt a motrot, megadnád a linket
Köszi
(#) westhorses válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Bővebben: Link
Itt néztem
(#) baloglali válasza SD hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

szia!
én is gondolkoztam már ilyesmiken, de építeni nincs kedvem. Sajnos nem tudok pontos választ adni, mert nem ismerem a generátorokat, viszont a fúróm akkutöltőjében van egy csupa ellenállásokból álló valami, ami az áramot, csak az egyik irányba engedi át, én is nézegettem, csak ellenállások vannak benne, és pont 12-17 v-os te is szedj szét egyet (2 led van rajta) érdekes, és egyszerű, remélem segítettem!!!
(#) tamkov válasza westhorses hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Talán fél éve itt érdeklődtem de nem adtak csak motort. Szettben adták volna...
(#) westhorses válasza tamkov hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hmm az nem jó Mind1 akkor szerzek máshonnan az a legkevesebb
(#) westhorses hozzászólása Nov 6, 2010 /

Töltésvezérlővel kapcsolatos dolgokat szívesen várom
(#) Szabó F válasza westhorses hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

most látom, hogy az egy áttételes, csak a fotója sima motor, meg lepett hogy 353 rpm, de már így világos
(#) Barret válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Pontosan rotor fordulatszám
Rendesen fogja tolni az ampert!
(#) erbe válasza westhorses hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Tegnap nem voltam itthon. Gyorsan összecsaptam egy egyszerű töltéskorlátozót szélgenerátorhoz. Természetesen ha nem generátor van, hanem kefés motor-generátor, akkor kell 1 védődióda sorba. Ha valaki cicomázni akarja, tehet be jelző LED-et, vagy még egy kicsit feljebb állított kapcsolást relével a generátor befékezésére, az akku leválasztásával.
Az 1 Ohm-os ellenállás az akku feszültségétől függően 12 V-nál legalább 150 W-os, 24 V-nál 300 W-os legyen. Komoly fűtőbetét bojlerbe. Egykor voltak ilyen 300W-os kerámiába fűzögetett pákabetétek.

tl431.JPG

(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Kicsit aláméreteztem az előbb. A töltőfeszültség felső szintje 14,..V miatt 12 V akkunál min. 200 W ellenállás, 24 V-nál 2 Ohm 400 W-os terhelés kell. Ha a generátor meghaladja ezt a teljesítményszintet, annak megfelelően kisebb értékű, de nagyobb teljesítményű ellenállás, szükség esetén nagyobb terhelhetőségű tranzisztorok kellenek.
(#) Szabó F válasza erbe hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

erre mondják segítőkézség - kösz más nevében is
(#) Szabó F válasza Barret hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Az nem lehet közvetlen a rotor fordulatszáma, hanem áttátel utáni.
Mekkora lenne az áttétel utáni fordulat?
A felette lévő moci 1750rpm ugyanazokkal a paraméterekkel
(#) fpali53 válasza erbe hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ez tényleg egyszerű, és valószínű nekem is van a fiókban ennyi alkatrész. Ki is próbálom. Köszönöm.
(#) westhorses hozzászólása Nov 7, 2010 /

És boltba menyiért lehet venni töltésvezérlőt, hol?
Mert én csak napelemeset találtam eddig azt hiszem
Amúgy kössz a kapcsolást
(#) Barret válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hmm nem figyeltél.
A rotor az a szélkerék másik neve...
(#) Szabó F válasza Barret hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

A motor (generátor) forgórészét is szokták rotornak nevezni, én arra gondoltam
(#) Stewe válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Az állórészt még én is sztátornak tanultam...
(#) Szabó F válasza Stewe hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A megnevezések a latin nyelvből erednek, állórész stator - áll=status; forgórész rotor - forog=rota
(#) westhorses hozzászólása Nov 10, 2010 /

Azon gondolkoztam hogy miként lehetne szélgenerátoron teljesítményt mérni Tudna nekem ebben valaki segíteni? Olyan szerkezetre gondoltam mind például a villanyóra, hogy tudjam hogy mennyit termel például 1 hét alatt, aksit szeretnék tölteni vele.
(#) gulyi88 válasza westhorses hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

A legkézenfekvőbb egy madarasteszkós mérőállomást venni, megépíteni egyet elektronikai módon bonyolult, elektromechanikai módon is bonyolult. Nem tudnál építeni annyiért mint amenyniért megveheted.
De utána kell nézni mert lehet, hogy egyenáramot nem tud mérni, (nem ismerem belülről).
(#) Stewe válasza westhorses hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

A legegyszerűbb valóban a "villanyóra" csak nehezen beszerezhető.... de ha digitálisan mért értékeket összeszorzod (áram és feszültség) és az eredményt időnként tárolod tiéd a világ. Valamelyik mikrovezérlős projektben lehet hogy tudnak segíteni. Léptetőmotorral hajtott papírhengerre pedig zselés tollal fel lehet rajzolni a pillanatnyi teljesítményt.
(#) westhorses válasza Stewe hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

És a "villanyórával" egyen áramot is tudok mérni ??Nem csak váltót?
(#) westhorses hozzászólása Nov 10, 2010 /

Bővebben: Link
Ez például jó is lenne nekem ??
(#) generátor24 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Tiszteletem mindenkinek!
Csak egy kérdés szélgenerátorral kapcsolatban, ha veszek egy 2Kw os robbanómotoros generátort és lemütöm róla a generátort minden elektromos kütyülyével együtt akkor a többi dologtöl eltekintve (szükséges fordulat megléte stb) müködhet?
(#) Barret válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia! Elvileg működhet...
De te nem fogsz ilyen hatalmas gépet építeni szerintem ami meg tudja hajtani...
Csak egy példa: egy két méter átmérőjű kerék 2-300 W-ot tud.Neked 2 kw kell. És akkor még az áttételezési veszteségeket nem is említettem.
(#) Stewe válasza westhorses hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Egyenáram mérésre alkalmatlan... és ha esetleg válróáramot akarsz mérni, akkor háromfázisú mérő kell (a generátor háromfázisú), ráadásul a rapszodikusan változó frekvencia kétségessé teszi a pontosságot.
(#) lehar válasza westhorses hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Amit te mutatsz a linkben,az egy klasszikus villanyora(népiesen kifejezve)ez csak 220-230 Volt,per 50Hertzre lett épitve.Ezt csak inverter után lehet használni,a rendszeredböl kilépő fogyasztás mérésére.A lejövö,megtermelt energia mérésére,amit egyenáram formájában tudsz lehozni a generátorrol,vagy napelemekröl,csak közvetve,egy egyenáramu traduktor(átalakitó)segitségével mérhetsz.Ez az átalakitó fogja a lejövö ampert,mérhetö,a lejövö amper fügvényében változó,frekvenciáju jellé alakitani.Ezt a jelet már megfelelő eszközzel,a feszültség fügvényében,simán lehet kontorizálni.
Következő: »»   271 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem