Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1041 / 3984
(#) Abukodonozo válasza 999csaba hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!

Attól függ, hogy a terhelésed mekkora lesz, azaz mekkora teljesítményt akarsz a trafóból kivenni.
(#) 999csaba hozzászólása Nov 6, 2010 /

egy 300 w os erősítőhöz kell, aminek szimmetrikus +/- tápegység kell :yes:
(#) Lacko12 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hello!
Felvázoltam kicsit érthetőbben a kérdésemet mert kicsit bonyolultan fogalmaztam meg!
A csatolt képnél bejelöltem az én elképzelésem ha rossz a vázlat kérlek javítsatok ki!

dscn2170.jpg

(#) euroset2 válasza mrobi hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Köszönöm, remek a program de nem tudom használni.

Nem vagyok szakértő.

Amit tudok h. a műszerem méréshatára 200mA
és 2A-t szeretnék mérni vele.

Nem tudom a műszer belső ellenálását sem, honnan tudhatnám.

A Sönt értéke érdekelne, de látom ez azért bonyolult - nekem.
(#) kadarist válasza euroset2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!
Multiméterrel mérd meg a műszered ellenállását. Ez lesz a belső ellenállása is.
(#) euroset2 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Hogy mérjem meg a saját ellenállását a műszernek ?

egy másik műszerrel ?
de hogyan...

kössem össze őket, és a mérendő műszer kapcsolóját hova forgassam ? OFF-ba, vagy valami értékre ?

Abszolút nem értek ehhez.
(#) 999csaba válasza 999csaba hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

bocsi az ismétlésért, csak félek, hogy elfelejtkeztek róla
(#) lapose válasza 999csaba hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Szia!
25A 200V
(#) kadarist válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Kösd be így.

Forgasd a másik műszert (multimétert) ohm mérés állásba és a mérővezetékekkel lépj a megmérendő műszered bemenő kapcsaira. Ha nem megy, akkor kérj segítséget olyan ismerősödtől, aki már mért műszerrel.

Ellenállást tudok mérni, csak a mérendő műszernél nem tudom hogy kell-e bekapcsolni hozzá....
(#) lapose válasza euroset2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Túl van bonyolítva a dolog, nem kell semmit méregetned.
A műszered 7106 alapú, aminek az alapérzékenysége 200mV. Neked olyan sönt kell, amin 2A esetén 200mV esik.
Ez bonyolult számítással kemény ohm törvénye alapján: R=U/I=0.2V/2A=0.1 ohm lesz. Az ellenálláson disszipálódó teljesítmény pedig P=U*I=0.2V*2A=0.4W lesz. Érdemes ide 2W-os ellenállást rakni, hogy ne melegedjen. Az ellenállást a műszer kapcsaival párhuzamosan kell kötni, a műszert pedig a 200mV-os méréshatárba kell kapcsolni.
(#) Lacko12 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Rendben köszönöm szépen a gyors választ!
Utolsó kérdésként annyi lenne hogy egy 1200 VA-os trafóhoz elég lesz ez a biztosíték?
(#) euroset2 válasza lapose hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

bocsánat, tehát a SÖNT ellenállásnak nincs tényleges ellenállása ezek szerint, csak egy mű terhelés ?
ha jól értem.

tehát vásárolok egy 2w-os műterhelő ellenállást és ennyi.
REMEK ! köszönöm
(#) lapose válasza euroset2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Idézet:
„ellenállásnak nincs tényleges ellenállása ezek szerint,”

Dehogynem! az értéke 0.1 ohm. És nem műterhelés. Az izzóval sorba kell kötni, az átfolyó áram hatására feszültség esik az ellenálláson, és ezt a feszültséget méred a DMM-el.
(#) euroset2 válasza lapose hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

na várjunk... az izzóval SORBA ?

Ez egy digitális műszer? Akkor nem szóltam...
(#) kadarist válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Inkább a 10A-es lesz a nyerő, ha nincs lágyindításod.
(#) bbalazs_ válasza euroset2 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

Igen. S O R B A

Kotheted parhuzamosan is, csak ugy semmi ertelme.
(#) 999csaba válasza lapose hozzászólására (») Nov 6, 2010 /

köszi
(#) euroset2 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Ok. sorba kötöm. mihelyst megvettem.
Csak a fejemben nem áll össze egy dolog:

1. A műszerem 200mA ig mér

2. A mérendő cucc: 12 voltos autó akku + 5 wattos 12 voltos autó izzó

Namármost: jelenleg sorba kötöttem a 200 mA határral a műszert az áramkörrel, és a műszer sem mutat semmit, és az izzó sem világít. Ha ide pluszban - soros kapcs - beiktatok még egy sönt ellenállást, akkor miért változna meg mindez - mert ahogy fejben elképzelem - semmi változást nem fog hozni ez az egész.
Hiszen akkor mondhattad volna, hogy kössek 2 izzót be, s ne egyet - lényegében a műszer 200mA határain mindez az égvilágon semmit nem változtat.-...

Azt hiszem jobb, ha veszek egy amper határos műszert....
(#) lapose válasza euroset2 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Tessék itt a rajz! az ellenállás sorba van kötve a műszerrel, a DMM pedig most 200mV-os feszültség mérésre van kapcsolva. Az ellenálláson eső feszültséget méri.
Mielőtt nagyon megijedsz közlöm veled, hogy mikor árammérésre kapcsolod a műszert ugyanez történik, csak akkor a sönt benne van a műszerben.
Szerintem az izzó azért nem világít, mert a műszerben van egy soros biztosíték, ami már kiment. Cseréld ki újra!
(#) lapose válasza euroset2 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Rajz később lesz, egyenlőre a rendszer nem enged képet feltölteni..
(#) lapose válasza lapose hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Na itt van.

mérés.gif

(#) Baxi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hi
Raktam rá leded, és az szépen felerősödik ill elhalványul.
Akkor marad az integrálás és a komparalás? Csak tudnám hogy mit jelent (utána nézek)

Végül is nekem DC/12V- vel kellene AC/24V/2A vagy DC/34V/2A-t kapcsolni.
Próbáltam már tirisztorral, fettel, de mind a kettő baszott forró volt. Nem akkor melegednek amikor üzem van hanem akkor amikor ki illetve bekapcsolnak, ez a "pulzáló" kapcsolás miatt lehet gondolom Én.
Na megyek keresgélni integrálás és a komparalás ügyben.
(#) bbalazs_ válasza euroset2 hozzászólására (») Nov 7, 2010 / 1

Jaj!

Mondd, miert akarsz te aramot merni? Mit ersz el vele? Valaszaid alapjan az Ohm torveny harom valtozojaval sem vagy tisztaban, valamint a soros es paruzamos kotesek meglehetosen egyszeru torvenyszerusegeivel sem.
Mivel a kezdo kerdesekben vagyunk, nem rohatom ezt fel, de mar bocsanat, ez felso tagozatos alt.isk. fizika.

De ha veszel egy egyszeru multimetert, az nem arthat.

Mivel reggel van es raerek, gyorsan megprobalom leirni:

Lapose rajzan a rovid vonal/hosszu vonal az akkumulatort jeloli, a kis teglalap az ellenallast, a kort x-el a lampa jelenek hasznalta. A tobbi vonal sima drotot jelent, az ellenallassal parhuzamosan bekotott valami meg a muszered VOLTMERO allasban.

Ha lenne egyszeru multimetered, akkor az aramkor joval egyszerubb lenne, az ellenallas helyett johetne a multimeter SOROSAN es 10A-s allasban (vigyazat, ekkor at kell dugni egy masik lyukba a merozsinort!)
es kozvelenul a kijelzon megjelenne az aram.

Az akku ket pontja kozott (pozitiv es test) folyamatosan esik a feszultseg, ha kozejuk valami SORBAN kotsz. Akarhany izzot vagy drotot kotsz sorba tetszoleges szamban es sorrendben, mindegyiken esni fog valamennyi feszultseg. Minel nagyobb az ellenallas erteke, annal nagyobb feszultseg esik rajta. A drotokon is!
VISZONT! Az atfolyo aram mindegyik elemen ugyanannyi. Ezert teheted meg, hogy sorba kotsz egy ISMERT ellenallasu tagot, es megmered, hogy elotte es utana mennyi a fesz, vagyis mennyi esik rajta (ezt a muszered siman kijelzi, ha az egyik veget eleje, a masikat utana kotod, vagyis PARHUZAMOSAN kotod a muszered az ismert ellenallassal). Ilyenkor a FESZULTSEG azonos mindket tagon es te eppen erre vagy kivancsi.

Ha meg mindig bonyolultnak tartod, gondolkodj hetkoznapian.
Van egy repteri ellenorzes, ahol 3x allitanak meg, mindig fel orat varsz. Ugye, igy masfel ora alatt jutsz at, az ellenallasok siman osszeadodnak, SOROS kapcsolas.

Van egy TESCO penztar, elotte 100 ember, akik mondjuk egy ora alatt jutnanak at rajta. Ha megnyitnak meg egy penztarat, az emberek fele atall a masik sorba es igy fel ora alatt atmegy az osszes ember, az ellenallas kisebb lesz, mint volt, az emberaram nagyobb. PARHUZAMOS kapcsolas.
A kepletet le sem merem irni, de lenyeg, ha parhuzamosan kapcsolsz ellenallasokat, akkor az eredo minden esetben kisebb lesz, mint barmelyik ellenallas kulon-kulon.

De gondolkodhatsz vizben es csovekben. Magas tartalyban a viz = nagy feszultseg (nyomas). Kinyitott csap vagy vastag cso = kis ellenallas, betekert csap vagy vekony cso=nagy ellenallas. Az aram pedig az, ami a cso vegen kijon percenkent (liter/perc).
Ha ket azonos csovet parhuzamosan kapcsolsz, akkor kisebb lesz az ellenallasa, tobb viz folyhat keresztul rajtuk azonos ido alatt.

Remelem, kimerito voltam es te vegre elindulsz az elektronika szepsegekkel teli, amde rogos utjanak gorongyos mezsgyejen...
(#) Baxi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Hi
Na utálna néztem a dolgoknak és a legjobb a hiszterézises megoldás lenne.
Wikipédia:hiszterézis hogy a kimenet késleltetve reagál a bemenet változására. (Ez a kifejezés hiányzik a HE lexikonból)
És ítt jön a kérdés hogy lehetne megoldani ezt gyakorlatban?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) Lacko12 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2010 /

Szia!
Én úgy terveztem hogy kapásból a kapcsoló elé is tennék egy biztit a vezetéknek valamelyik ágába és természetesen a lágyindítóba is lenne egy csak nem tudom milyen legyen a biztosíték!
(#) gabee hozzászólása Nov 7, 2010 /

Üdv mesterek.
Az lenne a kérdésem hogy a laptop műanyag borításán elég sok felületi karc található.Mivel lehetne ezeket eltüntetni.Fogrémmel már próbáltam de nem vált be.Ha valaki tud rá megoldást az kérem ossza meg.Köszönöm.Szép napot mindenkinek.
Következő: »»   1041 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem