Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1044 / 3983
(#) Lázár Péter hozzászólása Nov 8, 2010 /

Tippet kérnék tőletek. Egy digitális mérleget sikerült a napokban megcsinálni, de gondoltam ne kelljen elemmel működtetni, hát dugasztáppal hajtottam meg. Viszont sikerült a polaritást felcserélni és a panelon megsült a képen látható alkatrész. Sajnos nem tudom mi lehet a célja, viszont gyanús, hogy a megfelelő lábakra kiosztva a feszültséget ezzel válthat a kg és a többi mértékegység között. Ilyen alkatrészt beszerezni lehetetlen, viszont az érdekelne milyen feladatot láthat el valójában. Mivel lehet helyettesíteni. Vagy kössem át a lábakat és legfeljebb elszáll az egész. Lehet hogy ha a megfelelőt átkötöm akkor csak kg-ba mér de legalább működne.

mérleg.JPG

(#) kadarist válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Ez egy EEPROM memória. Ha szerencséd van, akkor csere után jó lesz a mérleged. 24C02 a típusa: Bővebben: Link.
(#) Lázár Péter válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Köszi a segítséget
(#) Patesz24 hozzászólása Nov 8, 2010 /

Hello,Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni szerintetek ez így ránézésre müködőképes kapcs?Ja és müködik ez pl.csak 2db leddel is igaz?Köszi

strobii.jpg

(#) gabesz86 válasza lapose hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Most pont LM1084IT-05 van benne, de éppen nem tökéletes, pár tizedvolt még kellene. Esetleg valami más ötlet?
Vagy valami feszültség növelő áramkört lehetne helyette, ami a 6V-ot megemelné 7-re.
(#) gg630504 válasza Patesz24 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Más kapcsolás jutott az eszembe.
Ebben a kapcsolásban félvezetők vannak feszültséggenerátorra kötve közvetlenül, áramkorlátozás nélkül. Ha melegszik, nő az áram, amire még jobban melegszik, végül kigyullad.
Szóval, ha a villogó jó így, akkor a hasonlóan áramgenerátorról üzemeltethető alacsony nyomású higanygőz fénycsőnek is működnie kell. Gyakorlatilag a drága fojtótekercset el lehet hagyni. Ha a cső melegszik, nő rajta az áram, amire még jobban melegszik, végül vagy Paks fullad le vagy kigyullad.
Ha LED-eket vagy fénycsöveket gyártanék vagy forgalmaznék, sok ilyen kapcsolást terjesztenék a hálón.

Aki nem érti, _ne_ próbálja ki.

A mellékletet eltávolítottam, mielőtt valaki - akár figyelmetlenségből is - ki nem próbálja! Életveszélyes dolgokat ne tegyünk már fel!
Frankye
(#) smiler79 válasza Patesz24 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Az hogy mennyi LED-van rajta az mindegy, csak a végtranyó bírja az áramukat kapcsolni! A kapcsolás egy astabil multivibrátor, de szerintem a 3-as lábat fel kéne húzni egy ellenállással a tápra! Az adatlapból kiszámolható, hogy mekkora kell a kimenő áram függvényében! A kimenetre (555 3-as láb) inkább TTL bementű FET-et raknék az IRFP-k azt hiszem olyanok! GYorsabb a tranyónál, és kevésbé melegszik, mert kisebb a belső ellenállása!
(#) Patesz24 válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

De ez a kapcsolás így ahogy most van müködőképes??

Működőképes, de szerintem a 3-as láb és a 8-as láb közé tervezz egy ellenállásnak helyet, max nem rakod be, még így ellenállás nélkül soha nem próbáltam terhelni az 555-öt, de lehet hogy tudja, viszont az az ellenállás határozza meg a felfutási és a lefutási időt, ha jól emlékszem! a nyákot ha megcsinálod így, akkor is be tudsz rakni egy ellenállást a nyák aljára, ha nem menne!
Biciklire villogót már csináltam én is ebből, de ott FET-et használtam a 2 db tranzisztor helyett!
(#) kadarist válasza Patesz24 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A kapcsolás így ahogy van működőképes. A LED-ek áramát a BD tranzisztor korlátozza. 5V-os tápfeszültség esetén nem kell más áramkorlátot beépíteni. Ráadásul a LED-ek villognak, úgyhogy viszonylag kis terhelés mellett üzemelnek. Az 5V-os táp nem árt, ha viszonylag nagyáramú.
(#) kadarist válasza smiler79 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

A kimenet és a + táp közé miért kellene ellenállás?

És ha mondjuk 9v12v ról szeretném hajtani akkor mit kellene változtatni rajta? Illetve ez a kapcsolási rajz egyszerübbnek tünik csak nemtudom milyen végeredményt adna?

duplavill.gif

Végül is mit szeretnél? LED-villogtatót?

Hát egy stroboszkóp szerü valamit

Akkor építsd meg az általad linkelt első kapcsolást. De ha fényerőt is akarsz, akkor az összes LED kell hozzá.
(#) smiler79 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Az adatlap szerint elvileg azzal lehet a felfutási és a lefutási időt stabilizálni, a kimeneti terhelés függvényében, de most nincs előttem az adatlap, de estére ránézek. Nagy frekinél, nekem biztos hogy kellett, a FET meghajtásnál, mert egyébként nem kapcsolt a FET!

Jó akkor megpróbálkozok az elsővel.

Egy FET-el még egyszerűbb! Az N-FET GATE a 555 kimenetére, a Source a testre a DRAIN a LED-ek közös lábára, a LED-eknek egyenként előtét ellenállás (kisebb teljesítmény kell!), az áram beállításhoz. Szerintem ennél egyszerűbb megoldás nincs. IRF 540 PL tud 28A-t kapcsolni!

Kérlek nézz utána, mert n-MOSFET-hez nekem nem kellett semmiféle felhúzó ellenállás, a fel-lefutási időket egy soros gate-ellenállással könnyen be lehetett állítani.

Nem lebegett be a fet? Már sok ilyet csináltam mindenhova berakom, már megnéztem az adatlapot, de nem tér ki, hogy miért kell, csak be van rakva 1 db 1k-s ellenállás! Ha nem olyan fetet használsz, amiben benne van a bementen az ellenállásosztó, akkor tuti hogy nem működik, ez tapasztalat, mert a fet belebeg a külső zavaroktól, vagy az első kapcsolási állapotban marad. Nekem mindíg kellett, egy le vagy felhúzó ellenállás, mivel a fet ugye nem áramvezérelt, tehát az 555 kimenetén nem folyik áram, és hajlamos nem állapotot váltani! De lehet hogy egyedi eset volt az enyém! Tranzisztort én sosem hajtottam meg 555-el!
Szerintem nem drága dolog egy ellenállást berakni!

Most néztem az ST adatlapját, ott meg sehol nincs benne, a texas meg mindenhova beajánlja! Tehát mindkét verzióban kell működnie, felhúzó ellenállással biztos meg, én úgy használom, de ezek szerint anélkül is megy!
(#) marone hozzászólása Nov 8, 2010 /

Helló !
A Rubycon elektrolit kondenzátorokon a csíkon lévő téglalap jelölések jelölik a negatív pólust ?
Kösz !

Az 555 kimenete testre vagy tápfeszre kapcsol, úgyhogy nem kell fel-lehúzó ellenállás.

FET-el ne próbálkozzon, mert annak a nagyon kis csatornaellenállása nem fejt ki számottevő áramkorlátozást. Nem véletlenül van bip. tranzisztor ott.
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Nem csak a Rubycon-on, hanem minden hengeres elkón a csíkos oldal a negatív.
(#) lapose válasza gabesz86 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Akkor MIC29152 lehet megoldás. Elméletileg 1.5A-nél 600mV a dropout. A Lomexben elméletileg van.

MIC29152.pdf

(#) Baxi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Hi
Köszönöm a segítséget!
Megyen jó lett.
Most már lehet hogy nem is rakok rá relét sem, mert most már a FETtel sem melegszik. Elég volt a meghajtó tranyó bázisára rakni egy 10 uf-es kondít és kész.
Köszönöm még egyszer.
(#) Kerberosz1 hozzászólása Nov 8, 2010 /

Üdv!
Lenne egy elméleti kérdésem, van egy tranzisztor NPN. A bázis mindkét pólusra rávan kapcsolva (így önmagában gondolom rövidzárlatos lenne), de mivan akkor ha mindkét pólushoz vezető dróton van ellenállás? az győz aki izmosabb ellenállás?

Azért teszem fel ilyen furcsán ezt a kérdést mert azvolt írva a cikkekben az alap dolgoknál, hogy az NPN akkor kapcsolja az emittert és a collectort össze, ha pozitív lábra van kötve, és akkor nem ha negatívra. Ez szép és jó, felfogható értelmes.
De alap kapcsolásokban egy olyan kapcsolás is van ezzel kapcsolatba, ahol az egyik helyzetben az áramkörben a tranzisztor mindkét pólusra rávan kötve, csak a pozitív polus felöl van még egy ellenállás. Mégse kapcsolja az emittert és a collectort.

Szóval ha mindkét polúsra rávan kapcsolva a tranzisztor bázisa ellenállásokon át, kapcsolja az emitter-collectort vagy nem? illetve milyen feltételek kellenek?
(#) Kerberosz1 hozzászólása Nov 8, 2010 /

Üdv.
Ismét tranzisztoros kérdéssel fárasztanálak titeket. 3 V (+)pólusra ráköttötem a bázist és a collectort, emitter mögött 1 led és földre kivezetve. Én valami látványos pusztítást vártam, de igazából úgy pislákolt a led mintha 220 Ohm-os ellenállást kötötem volna elé.

Két kérdésem van.

Korrekt a bekötésem vagy nagyon nagy hülyeség? igen/nem miért?

Mért pislákolt szegényesen a led? Tudomásom szerint a tranziszort erősíti az áramot, vagy nem? esetleg korában tönkre ment a tranzisztor?

Kicsit bajba vagyok a tranzisztorokkal de amatőr kérdéseimen át próbálom megérteni részletesen működésüket, nemcsak felületesen gondoltam, esetleg ha valaki nagyon unatkozik írhatna nekem pm-t a tranzisztorokról, de nem számítok sok levélre...
(#) kadarist válasza Kerberosz1 hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Ha erősítőnek és nem kapcsolónak akarod használni a tranzisztort, akkor valamekkora nyugalmi kollektoráramot kell biztosítani, hogy a bázisáram változása a kollektoráram változásában jelenjen meg, és hűen lemásolja azt. Ezt az alap kollektoráramot lehet beállítani a bázisosztóval.
Következő: »»   1044 / 3983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem