Fórum témák
» Több friss téma |
Hozzám került egy Ionex nevű berendezés, ami -a gazdája és a következtetéseim szerint- a beleöntött csapvízből állít elő -állítólag egészséges és csodajó- lúgos vizet, valamint melléktermékként savas vizet is. Eredeti diagnózis az volt, hogy valahol szivárog belőle a víz. Lebontva a hátulját, meg is lett a szivárgás oka! A benne lévő kapcsolóüzemű tápban egy dióda és egy TO-220 tokozású valami úgy megfőtt, hogy a fölötte lévő "ionizáló cellát" is megolvasztotta, így annak tömítése átengedi a vizet. Érdekes, hogy még így is ad magáról életjelet: ha adok neki hálózati feszt, az előlapon kigyullad egy kék led és a cellára menő vezetékeken 19V körüli feszültség mérhető (érdekes hogy a piros a negatív...) és a cellában lévő víz pezsgő hangot ad.
Valaki találkozott már ilyennel? Mekkora feszültség megy erre a cellára helyes üzem esetén? További képek a képtáramban, és némi infó a gyártó oldalán.
Abba azert gondolj bele, hogy elfogyasztas utan a viz a gyomorba kerul, ahol viszont igen erosen savas kozeg uralkodik. Ergo azonnal kozombositi a lugot es az elhasznalt savat ujratermeli. Kis bofoges lehet az eredmeny maximum (lasd pezsgotabletta).
Szia !
Ez a folyamat úgy történt, hogy a tömítés nem volt jó és a víz kiszivárgott a panelra, fetre , diódára. Én is nemrégiben találkoztam hasonló hibával. Mivel a víz vezeti az áramot zárlatos lett, vagy átvezetett a fet és a dióda, de lehet, hogy még a panel is megégett. Meg kell mérni az alkatrészeket lehet, hogy jók, csak a panel elszenesedése okozza a hibát. Gyárilag semmiféle infót nem adnak hozzá. Javítása úgy lehetséges, hogy egy ugyanilyen jó készüléket kel szétszedni és megmérni a feszültségeket. Sok esetben az alkatrészekről is le van kaparva a típusjelölés. Garancia esetén vissza kell küldeni a szerkezetet és egy másikat küldenek helyette. Üdv.: moele
Szia! Az egyik képen jól látszik, hogy az a "TO220 tokozású valami" egy TOPswitch, ami PWM szabályozó. Csatoltam adatlapot. Igaza lehet moele-nek abban, hogy először a víz kezdett szivárogni oda, ahol 300V DC van, ami baromi intenzíven bontani kezdte a vizet élénk sistergés és hőfejlődés közepette.
Szia!
Az nem az, amelyik elfüstölt, ezt csupán "mellékesként" fotóztam le. Amelyik elfüstölt, annak 3 lába van és nem olvasható rajta a felirat. Nem tudom megéri-e kibányászni abból a ragacsból a nyák-ot. Állítólag drága egy ketyere ez. Egyenlőre várok vele még vele, a gazdája külföldön van. Ha rábólint, akkor nekiesek. Mindenesetre egy kapcsrajz sokat segítene...
Ez így van, ahogyan mondod. Az okot és a rajz, ill. alkatrészeket illetően is!
Ha nagyon "becses" a készülék, akkor ki szoktam a panelból követkesztetni, kirajzolni a sémát. Lefényképezem mind két oldalát, majd azegyiket tükrözve kinyomtatom és rajzolok. Hosszadalmas, de ha megéri ..... |
Bejelentkezés
Hirdetés |