Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   272 / 507
(#) szsrobert hozzászólása Nov 11, 2010 /

Kell egy pontos multiméter, ami feszt mér, egy érzékeny ampermérő, és vezeték az ampermérő sönthöz. P=UxI.
(#) Stewe válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Nem a pillanatnyi kijelzés a probléma, hanem a megtermelt energia mérése.
(#) gulyi88 válasza Stewe hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

magyarul W=U*I*t=P*t
(#) generátor24 válasza Barret hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

hm.. igazad lehet. Én most egy 15m magas 5m átméröjű szélkerékkel ellátott generátor építek ill csak a mechanika részét de azt teljesen. És majd utána próbálom mit bír el, valószínü egy simson blokk váltó részét fogom mint áttételt használni.
Amugy sokan próbálnak legmagos meg egyéb természetes mágnessel ellátott generátorokat barkácsolni de ennek a bekerülési költsége a csillagos ég hacsak a mágnest nézzük pl.és a többi elektronikáról nemis beszélve. de ha kinézel egy kisteljesítményü robbanómotoros áramfejlesztöt és leszeded róla a generátort szinte mindened kész, és 600w os van már ujonan 21ezer ft ért.Fura hogy akárhol olvasgatok erre senki nemgodol...vagy csak az én figyelmemet kerülte el.
Mindent összevetve nekem vonzobb egy áramfejlesztöröl lemütött generátor amin ott a konnektor is
(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Akkor már csak oda kell ülni mellé, folyamatosan jegyzetelni, grafikonon ábrázolni, és görbe alatti területet számítani...
Westhorses kérdése éppen arra irányult, hogy hogy lehetne ezt elkerülni.
(#) gulyi88 válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

És mi van a generátorban? Egy sima 2pólusú aszinkron motor!
A fordulatszámot fel kell vinni 3200 környékére, és akkor lejön 400 V váltófeszültség róla (vannak 6pólusú gépek is, ott csak 780 ig kell felpörgetni), és akkor még nincs is szó arról, hogy alacsonyabb fordulaton is gerjeszthető csak a feszültsége és frekvenciája lesz kisebb mint 400V 50Hz.

Én gondoltam rá, kicsit visszaolvasol, itt lesz pár oldalon belül, dolgozom is rajta, de nem sokan szóltak hozzá.

Méréstechnikailag megoldható, csak megéri-e?
Analógban semmiképpen, mikrovezérlővel már talán otthon is összerakható lenne.
De hát ez nem egy 2óra alatt kifejlesztem készre dolog.
(#) generátor24 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

én amit néztem áramfejlesztöt annak 1500 as tartós fordulat kell. amugy tény hogy gyerekcipöbe járom ezen a téren de érzem valahol itt kell lennie a megoldásnak hacsak az árát nézzük.
(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Lehetőség:
Árammérés 8 biten, feszültségmérés 8 biten. A teljesítménymérés lényege: megadott időközönként a az egyik bájt értékét a másik bájt tartalmának megfelelő alkalommal hozzáadni egy tároló tartalmához. Én nem vagyok jó a gyakorlati részben, de a hozzáértőknek szerintem ujjgyakorlat.

4 pólusú géphez 1600 fordulat kell kb 400V vonali, 230V fázis 50Hz feszültséghez.
És ne csak az árat (5000-6000 hufból KW-os nagysághrendben vagyunk) nézzük hanem a mennyiséget (rengeteg van, bárhol bárkinek beszerezhető),
indítási nyonatékigényét (ami csak a csapágysúrlódás!).
(amivel most játszok az egysenesen a mélytelepről érkezett anyagárban.)

Ez a programozási része, én tapasztalatom hogy kevés olyan programozó van, aki az árammérési részét is meg tudná csinálni. Tisztelet a kivételnek!
Magas programozási nyelven már szorzás is van, nem kell leképezni a műveletet alacsonyabb rendű műveletekkel, a többit a fordító elintézi.
Tehát mindenképpen kell egy méréstechnikában jártas ember is. 1-3 nap alatt összehozhatnák a mérőcuccot, de az összköltsége szerintem 5Khufot biztosan súrolná.
És akinek nincs mikrokontrolleres felszerelése az még további segítségre szorul, hogy működésre bírja a sajtáját.

Tehát inkább nézzünk meg egy teszkós kész konnektorba dugható műszert, hogy az milyen elven dolgozik (megméri-e az egyenáramot).

amugy jelölik a polusszámot a táblácskáján?
csak hogy jót vegyek meg.
Készítek 2.5 m es lapátokat gyantából akit érdekel.
Egy 5KW os gyári szélgenerátor lapát mása.
(#) cruisher hozzászólása Nov 11, 2010 /

Sziasztok!

Ismerős megkért, hogy vegyek neki kábelt a szélgenerátorához. 120V 2000-3000W teljesítményű a cucc. Mindezt kéne 30méterre juttatni. Milyen keresztmetszetű kábelt vegyek szerintetek? 10mm esre gondoltam, de nemvagyok benne biztos, hogy kell e ilyen vastag. Segítségeket előre is köszönöm.
(#) joco21 válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szia generátor 24.
Ha figyelmesen végigolvasod ezt a fórumot, meg esetleg a másikat is, akkor láthatod, hogy sokan nemcsak próbálunk légmagos generátort építeni természetes mágnesekkel, hanem építünk is. Jó néhány üzemel is közülük. Itt mi építünk generátort és nem szétberhelünk boltban megvehető kész berendezéseket. (Ez egyébként másoknak is eszébe jutott már.)
Kb. 80eFt-ból vehető mágnes és építhető 2kw-os generátor. És ez még nem a csillagos ég. Mások ennyit havonta elcigiznek, elkávéznak stb.
A konnektor pedig hidd el nem olyan nagy dolog ha nincs meg és ki kell építeni.
Mindezektől függetlenül szivesen látnánk fotókat az épülő, általad megadott paraméterű mechanikáról.

Adattáblán lévő névlegeds fordulatból következtethető.
Van egy ún szinkron fordulat (n0): ezt a fordulatszámot közelíti a gép motoros üzemben, de soha nem éri el, terhelve esik a fordulatszáma (terhelése mindig van, ha másnem, akkor a súrlódási és ventillációs veszteségei).
n0=2*f*60/P [1/min] (szokványos értékei: P=2 3000, P=4 1500, P=6 750..., spec esetben nagy pólusszámú is lehet)
f a freki, P a pólusszám.
Az adattábla fordulatszáma (n) értéke arra vonatkozik, amikor a tengelyén leadja a névelges teljesítményét.
Tehát ha a hálózatra lenne kötve (fix 50Hz es állórészfrekvencia), akkor működne generátorként, ha n0 fölé pörgetjük, maximum annyival pörgethető n0 fölé, mint amennyivel motoros üzemben névleges teljesítményél n0 alatt van (Pl: 1400 a névleges, akkor 1500+(1500-1400) RPM-ig kell felpörgetni, így közelítőleg a névleges teljesítményét adja le a hálózatba).

Tehát kiválasztáskor a fordulatszám és a teljesítmény a mérvadó. Hálózat nélküli üzemben n0 alatt is felgerjeszthető (a rákapcsolt köndenzátorok és a leadott teljesítmény határozzák meg, hogy mekkora minimális fordulatig képes felgerjedve maradni, legalábbis egyenlőre így gondolom).
Ha rajta van a terhelés állandóan akkor nem tud önmagától gerjedni, segíteni kell neki egy impulzussal az egyik tekercsen.
(#) gulyi88 válasza cruisher hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Minnél vastagabbat, logikusan minnél kevesebb legyen a veszteség a hálózaton. De a szél elég ritkán képes hoznia a 2-3KWot így a leggyakoribb értékre méretezném a vezetéket, a veszteséget a vezetéken 5% körülire venném. Tehát ismerni kell a leggyakoribb áramot (I)
hálózati veszteség= I^2*Rhálózat=0,05*Pleggyakoribb
R hálózat pedig ró*L/A
L a hossz odavissza, A amit ekresel, ró pedig az anyag fajlagos ellenállása (réz:1/56 ohmméter, alu 1/35 ohmméter ).
(#) generátor24 válasza joco21 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

finoman alázol és biztos igazad van!Én a mechanikus dolgokhoz értek jobban ez igaz. Talán ez sarkall arra hogy ahogy Te nevezted boltban kapható kész generátort szeretnék szétbuherálni és müködtetni.sztem meg ha te 80 ezerért még csak mágnest veszel akkor még vegyél a tekercsekhez huzalt is ugyanennyi bagóért..... hiszen nem ez a csillagos ég
és ezt építsd is meg müködjön is és a hozzávaló rengeteg kütyüt is csináld meg. ha ezeket összeadod akkor rájössz hogy ebböl a pénzböl használt aggregátorból 2x annyi Wot tudsz kihozni és nemkell építeni azon már semmit.a többi meg nemérdekes legalábbis nekem, ha kell 20 méter magasra is felrakom 8 méteres kerékkel....

Nem kell az aggregátor, csak egy aszinkron motor.
15 ezerből megvan a 2Kw-os (motor->)generátor, már csak a bolygóműves áttételt kell intézni (ha sokunknak kellene, akkor le is lehetne gyártatni és, akkor szerintem úgy 30 ezer környékén járnánk még csak).
A motor legjobb genarátoros kihasználása miatt még kell neki egy elektronika is (ez az amin most dolgozom).

van egy moszkvics hátsóhidam ha bolygómü kell
(#) Stewe válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

A differenciálmű egy speciális bolygómű, két napkerékkel. Gyorsító áttételnek sokkal alkalmasabb a klasszikus bolygómű.
(#) generátor24 válasza Stewe hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

vagy a simson blokk.. ja és 4 sebesség

Olyan kell mint az akkus csavarozókban van csak nagyobb méretben.
(nagynyomású mosóban is találtam már (5,5 szörös áttétel a mérete kb 1Kw ig jólehet, gyakorlatilag is használható, Szóval ha valakinek van egy kifáradt példánya érdemes belenézni!))

A bolygóművesben az a jó, hogy kicsi egységtérfogatú emellett jó nagy eredő áttételt tud, a hatásfoka nagyon jó, és a be/kimenete egy tengelyvonalban van.
Simson áttétele sima egyszerű fogaskerékpár.
Akkor inkább a biciglilánc + lánckerekek.

pont van egy szétszedett akkuscsavarozom , nézegetem és valóban jónagy áttételt tud.sok elönye van csak hát nagyobba kéne
(#) Barret válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Szedtem már szét én is nagynyomású mosót!
Nagyon profi a felépítése.
Nem gondoltam volna hogy 3 hengeres dugattyús szivattyú van benne A bolygóműve meg olajban fut,ránézésre örökös konstrukció.
(#) trakis válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Üdv Generátor24

Én lebeszélnélek az aszinkron generátorról,mert igaz hogy olcsóbb a többitől, de....
1. Csak a szinkron fordulat felett hajlandó felgerjedni.
2. a túlpörgetést rettenetesen nagy veszteséggel hálálja meg (nem a kivehető teljesítmény nő csak a veszteség.

Készítettem egy kísérleti kapcsolást (nem tudom kiszámolni.)
Tehát : a 4-pólusú aszinkron motor fordulata 1420 f/perc 50 Hz-en (amit én használtam generátornak)
ez hajlandó volt felgerjedni 1600 f/p -körül.
Próbáltam több féle kapacitású kondenzátorral, kötöttem a kondikat csillag-ba deltá-ba az eredmyény számottevően nem változott !!
Mikor már felgerjedtt akkor lehetett a fordulatot csökkenteni továbbra is volt feszültség (valamennyi), de terhelni olyankor már nem igazán lehetett.
Ha a fordulatot tovább csökkentettem legerjed 1200 f/p-nél semmi használható fesz nem volt (2 volt ).
1800 f/p -nél a hajtó motor elkezdett izzadni (nagyon megnövekedett az áramfelvétele), ez nem függött össze a generátor terhelésével.

Teszek fel képet a kisérlet ről.
(#) generátor24 válasza trakis hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

tehát akkor nemtudom jol látom e de a gyári aggregátorok aszinkron motorral szerelve csak azért termelnek sok kilówattokat mert azon a fordulaton vannak müködtetve amin kell ha ez változik akkor vége mindennek?!
(#) westhorses válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Valahogy úgy, és a terhelés függvényében a motor "gázt ad" hogy tudja tartani a fordulatot. S nagyobb aggregátok több hengeresek és nem benzinesek hanem gázolajat esznek

A gerjedése valóban problémás (öngerjedés), de ha megkapja a megfelelő meddőteljesítményt (kapacitást), akkor működnie kell, csak ez a kapacitásmennyiség terheléstől és a fordulattól is függ.
Tehát nem annyi az egész, hogy rádobok 3 kondit, elektronika kell hozzá, ami megoldja ezeket a problémákat.
de látom hogy csak egyedül hiszem, hogy ez működhet
(#) generátor24 válasza westhorses hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

most szomorú lettem

gulyi88 most már csak benned bízok!
elő azzal az elektronikával
Következő: »»   272 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem