Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm Jani a segítségedet!
Ha jól értem a válaszod, akkor semmiképpen sem lehet egyetlen tápegységről (elemekről) megoldani a kapcsolást? Továbbá: mi az az OPA? Egyébként az erősítő részt rendben találtad? Merthogy az némi laikus meggondolás és a vaktyúk effektus laza kombinációjaként született.
OPA --> operating amlifier
Műveleti erősítő
Köszi a felvilágosítást!
Az elvem az, hogy IC-t addig nem használok, amíg elemi eszközökkel meg nem tudom építeni azt a kapcsolást, amit az IC megvalósít. Az első a megértés, a hasznosítás csak azután jöhet.
Szilárd elhatározás!
Valóban. Az IC-k zöme (99.95%) tartalmaz tranzisztorokat. S hogy lehetne őket hatékonyan alkalmazni ha a működési levet sem ismerem... Kisérletezni pedig jó! Ez a helyes hozzáállás! :yes: Jó építést és tanulást!
Köszi!
De ha még van türelmed hozzám, arra még szeretnék választ kapni, hogy az erősítő részt hogyan lehetne javítani. A hangerőt szeretném mindenképpen növelni, kb.fél watt hangteljesítmény elég lenne. Végtranzisztornak van esetleg valami más?
csá én kezdő vagyok még nem tudok sok mindent csak annyit kérdeznék hogy mi az a pic amit annyiszor használnak
ha tudtok küldeni egyszerű kapcsolási rajzokat akkor küldjetek,de ha lehet ne a ledes villogót
kösz
A PIC az egy mikrokontroller.
Tehát egy olyan IC ami egy üres ic, és azt fogja csinálni amit beleprogramozol. A C-s változat egyszer irható, az F-es többször is.
Ahhoz h szépen és elég hangosan is szóljon a hangszóród, szerintem egy kis IC-s erősitőt kellene alkalmazni. PLD LM386; TBA810AS; TDA2002; TDA2003, STB. (Sok kapcsolást és fórumtémát találhatsz.) Bár tranyókkal is megoldható a hangszóró meghajtása. De abban elég sok buktató, pl: paraméterek kiszámítása, torzítási érték megtartása... IGAZ, vannak viszonylag egyszerű tranyós végerősítőkapcsolások, de azok paramétere nem a leg jobb. Bár a rákapcsolt kis hangszóró sem fog HIFI hangélménnyel elkápráztatni. Próbára lehet, h. az is elég lenne. De ezt tetudod...
S legyen itt egy egyszrerű példa:
Megnéztem az anyagot, amit küldtél. Kiválónak látszik. Ezzel a két rész függetlenítésének problémája is megoldódna? Merthogy a FET feszültségvezérelt, ha jól tudom, és nincs akkor kapcsolatban a gerjesztőkör áramával.
Mégegyszer köszönök minden segítséget.
Sziasztok
A kérdésem: Hogyan tudom kiszámítani hogy egy kondenzátor mennyi idő alatt töltődik fel a rákapcsolt egyenfeszültségre? Üdv
Sziasztok.Labortápegységhez lehet használni toroid trafót??
Természetesen!
A toroid trafó is trafó...
Helló
Lenne egy kérdésem. Ha leakarok földelni valamit, akkor a földelő vezetéket rá lehet kötni a konektor középső kivezetésére???
Szia
tökmindeggy hogy milyen trafót használsz labortápegységhez, mert a toroid trafóból is ugyanolyan feszültség jön ki mint mondjuk egy lemezelt, vagy egy hipersil trafóból. Bár én nem tenném belem mert: -A toroid transzformátoroknak kcsi a mágneses szórása -kisseb a brumm -jobban lehet gerjeszteni, mint mondjuk egy lemezelt trafót, mondjuk nem annyira mint egy hipersilt... Ezek a tulajdonságai kiválóan alkalmazhatóva teszik hangfrekvenciás erősítőkben való használatra! A kérdésedre válaszolva, természetesen működni fog vele, de én nem "pazarolnék" el egy toroidtrafót ilyen célokra! Inkább vennék, vagy tekernék egy lemezeltet. Jó munkát az építéshez! Üdv
mikor leírtam utána pont ez jutott az eszembe.
köszi szépen
Ha egy C kapacitású kondenzátor egy R ellenálláson keresztül tötődik, akkor a teljes feltötődéshez szükséges idő elvileg végtelen. (exponenciálisan közelíti a max értéket) Ilyen problémára az R*C értéket, az ún. időállandót szokták megadni, amely megmutatja, hogy a teljes töltöttség kb.63%-ra mennyi idő alatt kerül sor.
A feltöltésnek a kisütés a fordított folyamata. Érdemes kipróbálni a következőt: Egy 15 000 µF-os konit feltöltesz kb 10-12 V-ra, és egy 10k-s elleneálláson keresztül kisütöd.(esetleg egy LED-et is beköthetsz)Közben a kondi sarkain méred a feszültséget. (A LED egy kissé elrontja az exponenciális folyamatot, de legalább látod is, hogy mi történik.)
HElló
Köszönöm a válaszodat! Itt egy link, ebben el van fogadva egy megoldás, igazából az az alatt lévő kérdésekre keresném a választ... http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_3277.html Ha ráérsz megnézhetnéd... EWlőre is köszönöma türelmeteket! Üdv
Csalódást kell okoznom a válaszommal. Elektronikában teljesen kezdő vagyok, jóval mögötted kullogok. Fizika, matematika jöhet, elektronikában én kérdezek!
Helló
Semmi gond... :o) De ha más úgyis írtad hogy matekban tudsz segíteni, itt egy kiszámítani való dolog... levezetnéd nekem? Előre is köszönöm a segítségedet, és türelmedet! Üdv
Kedves Stakypot!
Szivesen levezetem neked a mellékelt képletet, de tudnom kéne, hogy milyen előismereteid vannak matematikából, mert annak megfelelően kell tálalni a dolgot. Itt valójában egy differenciálegyenlet megoldásáról van szó. Nem mindegy, hogy főiskolás vagy egyetemista vagy középiskolás vagy,utóbbi esetben még az is érdekes, hogy a mértani sorozatot tanultad-e, mert ha igen, akkor már lehet értelmes (és lényegileg helyes) magyarázatot adni. Szóval ennyit árulj el magadról. Üdv: Göndör
Szerintem ez egy "számolt" komplex feszültség a kondenzátor kapcsain egy bizonyos váltakozóáramú áramkörben...
Szerintem meg teljesen mindegy, hogy komplexben számoltak-e vagy sem. Ez a "képlet" nem képlet, hanem egy (valós) érték: 4,63. A megadott alakból arra lehet következtetni, hogy egy kondit 5V-ra akarnak feltölteni, és a feltöltöttség már 92,6%-os. Hogy mennyi idő alatt történt ez, azt csak a töltőútba eső R (eredő) ellenállás és a kondi C kapacitásának ismeretében lehet megmondani.Utóbbi mondat már Stakypotnak szólt.
Ez a 92,6%-os feltöltöttség honnan ered? Nem kötözködni akarok, tényleg érdekel
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni olyantól aki ért egy kicsit a Tina szimul.programhoz. Szoval egy Wien hidas RC oszcillátort kellene terveznem műveleti erősitővel. Addig eljutottam hogy megrajzoltam az áramkört, meg a szimulácio is sikerült, csak nem az jön ki aminek kéne. mellékeltem a tinához a fájlt. Segitsetek,légyszi. Előre is köszi!
Zsebszámológéppel kiszámoltam az 1- e^(-2,6) értéket. Ez 0,926, vagyis 92,6%.
Megjegyzés: Az eredeti kérdés és a válaszom időpontja között 31 perc telt el a felirat szerint, tehát pontosan 31 perc szükséges egy ilyen érték meghatározásához. Azért pont ennyi, mert 25 perc volt szükséges a számológép megtalálásához, 2 perc a gombok nyomogatására fordítódott, a többi a levél írására. (Ezt ne vedd gúnyolódásnak, csak vicces kedvemben vagyok.) Idézet: „Ezt ne vedd gúnyolódásnak, csak vicces kedvemben vagyok.” Ááá, nem vagyok én olyan.... Szerencsére az esetek 92,6%-ában felismerem, hogy viccelődésről van szó gúnyosnak tűnő megjegyzések esetén Az jó, ha vicces kedvedben vagy egyébként :yes:
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni???
Van egy 12Voltos 28 ledes, hát pótféklámpa volt a kocsiba, és abból akarok villogót csinálni, úgy hogy az egész villigjon. Csak az a baj hogy nem értek a rajzokhoz. Valakinek nincs ilyen rajza Légyszi HELP!!!
szétszedted már? Mik voltak benne?
Egyébként most az autóhoz kell vagy már kiszereteled és egyéb célra kell?
Ki van szerelve az aujóból. Egyszerüen csak 28led van ráforrasztva egy panelra, és minden negyedik led el van választva, hogy 12voltos legyen. reflexládába kéne nekem dekorációnak
Kép: Hivatkozás |
Bejelentkezés
Hirdetés |