Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TC74 hőmérőszenzor hiba
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Gamedavid hozzászólása Nov 19, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a fent nevezett TC74-es hőmérőszenzorhoz. A kérdésem a következő: miért akad ki (255-öt küld) a szenzor egy bizonyos hőmérséklet felett, ami úgy általában 50 és 60 fok között van. Az adatlapja szerint +127 fokig mérnie kéne. Nem csak egy szenzor csinálja ezt, többet is próbáltam és mind "kiakadt" egy bizonyos hőmérsékletnél. Ez alatt viszont teljesen normálisan működik és elég pontos is. A mért eredményt egy PIC16F877-el olvasom ki és nem hiszem hogy program hiba lenne, hisz a mért érték nagyon minimális átalakításon megy át és külön is tesztelt program(mért érték helyettesítése egy bináris számmal) Valaki tudna segíteni? Fontos lenne, hogy kb 100 fokig tudjak mérni.
(#) vilmosd válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Hali
Valoszinu atvitel hiba. Probald meg kiiratni a vett byte-ot hexaban, es decimalisan. Esetleg az atalakitasnal teved el a dolog. Mellesleg olcson vannak MC analog erzekelok (MCP9700A, TC1047A). Ugyanezt a pontossagot tudjak, viszont csak az AD-t kell hasznalni a feldolgozashoz. 2.56 V ref fesznel 10 bit felbontasnal 1/4 C a lepes. Es nem kell heteket kinlodni az I2C adatatvitellel.
Udv Vili
(#) Hp41C válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Szia!
Próbáld meg lelassítani az I2C busz órajelét. A TC74 adatlapjában a 10 - 100 kHz adat van megadva, a 100kHz a maximum. Ahogy melegíted az érzékelőt módosulhat az időzítése...
(#) Gamedavid válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Amíg nem akad ki, addig jól mér. A program konverzió, mint írtam többször tesztelt és biztos hogy jó. Analóg hőmérőt nem szeretnék, próbáltam már, de nem váltak be. Nagyon ugráltak, ez viszont jóval stabilabb. Átvitelben mi lehet a hiba?
(#) nedudgi válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Milyen hossszú a kábeled? Milyen felhúzóellenállások vannak az I2C buszon?
(#) Gamedavid válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
kb 20cm a kábel.
(#) nedudgi válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
És a felhúzóellenállások?
(#) vilmosd válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Hali
Idézet:
„Analóg hőmérőt nem szeretnék, próbáltam már, de nem váltak be”
Szoval (mint mar tobbszor) ez igy ebben a formaban nem igaz. Nekem idaig csak a digitalis (soros adatatvitelu) erzekelokkel volt a bajom. Igaz en azzal kezdtem a szakmamat, hogy 20 mV-os jeleket kellett feldolgozni 1000-2000 bontasban. El is telt vagy 10 egynehany ev mire elojottek a digitalis technikaval. Tehat az analog meres sok 100 eves, es meg mindig sokkal pontosabb merest tesz lehetove, mint barmely digitalis erzekelo. Ha jol megnezed a merlegtechnikat a kemencetechnikat (es sok mas merest), mindutt analog erzekeloket hasznalnak, majd analog erosites utan viszik ra valami digitalizalo eszkozre. Innen mar johet a proci, I2C, SPI, OW, vagy mas digitalis feldolgozas. Csak ugy gondolj bele, hogy van neked 8 bit adatod, amit sorosan probalsz atvinni. Van mellette valami ami zavarja az atvitelt (mindig van), Amennyiben a LSB teveszt, ez ugye 1 erteku, de ha a MSB, az bizony 128. Analog meresnel ez nem fordulhat elo, mert ha en el akarom vinni a jelemet 100 meterre, alkalmazok arnyekolt kabelt, es a feldolgozas helyen valami RC szurot, es mar biztonsagos is a meres. Az I2C-t viszont nem tudod elvinni csak 50-60 cm-re, es mar ott is nagyon necces az atvitel. De vegulis jol van ez igy, mert ha fel ora alatt megoldottad volna a merest, akkor hamarosan el is felejtetted volna, viszont az I2C-t jol atragtad, igy nem fogod egyhamar elfelejteni .
Udv Vili
(#) Gamedavid válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
4,7 kOhm
(#) vilmosd válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Meg egy kerdes: mennyi idonkent olvasod a TC-t? Mert ezt nem illik csak 2-4x masodpercenkent.
Udv Vili
(#) Gamedavid válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Kb 1-2 másodpercenként. Tudom, hogy nem szabad sűrűn.
(#) Gamedavid válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Megjavult! Valami kontakt hiba lehetett, de nem értem akkor kis hőmérsékleten miért nem jelentkezett.. Azért köszi a segítséget!!!
(#) nedudgi válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Én megpróbálnám 1 K körüli étéékkel.
Nekem ígx működik, több méteres telefonkábellel, -20 fok környékén. Holnap megnézem, hogyan működik magas hőmérsékleten.
(#) Gamedavid válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Ok, ki fogom próbálni. És milyen távot tud áthidalni? és mekkora sebességen?
(#) nedudgi válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Amikor én szívtam az I2C-vel, akkor 6 méteres kábel volt.
Meg lehet találni, hogy az I2C buszra milyen hatással van a kábelkapacitás és a felhúzó ellenállás időállandója. Az interneten 100m távolságról is olvastam emlékeim szerint, de ott már sokkal kisebb ellenállást használtak.
(#) vilmosd válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 20, 2010 / 4
 
Hali
Ajanlom a figyelmedbe a I2C leirast. Ebben le van irva a I2C busz hasznalata, adatok, sebessegek, tavolsagok, es specialis technikak. Elvileg a neten van magyaritott valtozata is, de most hirtelen nem talalom.
Udv Vili
(#) Gamedavid válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Nekem nem kéne 100 m, elég lenne 5-6 m is. Majd telefonkábellel kipróbálom, meg FTP-vel is, hogy mennyit bír.
(#) Gamedavid válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Köszönöm, elolvasom.
(#) icserny válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
(#) Gamedavid válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Ma kipróbáltam a szenzort 10 m telefonkábellel és elsőre nem akart működni, pedig cserélgettem a felhúzó ellenállásokat A megoldás az volt, hogy egy 100nF-os kondit kötöttem a szenzor tápjára, közvetlen a szenzor mellé, így egyből elindult. Alapból is volt a tápján egy kondi, csak az a kábel PIC felőli részén, de ez nem segített. A 10 méter kábel kapacitása, kb 350 pF mérésem alapján, szóval ennél hosszabbal már nem nagyon fog elmenni, mert a határ 400pF. De majd még kipróbálom UTP-vel is, hogy mennyit bír.
(#) vilmosd válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Hali
Koszi a pontokat.
Udv Vili
(#) Gamedavid válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Nincs mit.
(#) vilmosd válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Hali
Mivel ez a busz rovid tavolsagra keszult (TV panelen belul), nem kellett szamolni a reflexioval, viszont 10 meteren mar letrejohet reflexio lezaratlan kabelimpedanciabol kovetkezoen. Ez okozhat atviteli hibat. Erre figyelj.
Csa Vili
Ps: Itt talalsz egy erdekes megoldast How can I implement an active pull-up resistor to enhance the bus length?
(#) Gamedavid válasza vilmosd hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Hali!
Olvastam amit küldtél. Megpróbáltam lejjebb vinni a frekvenciát, de a TC74 nem igen akar elindulni 5kHz alatt. Az adatlap 10-től 100kHz-ig terjedő frekvenciatartományról beszél. Nem tudom akkor mivel tudtak lemenni 500Hz környékére amivel el is hiszem hogy tud 100m-t, de szerintem ezen a frekvencián már nem sok minden indul el, de én elégedett vagyok ezzel a 10m-rel is és ezidáig nem tapasztaltam az átvitelbe gondot. Amúgy meg azért kellett a távolság, mert puffertartálytól kéne eljuttatni a jelet a vezérlőig. Köszönöm ezt a leírást is.
Üdv: Dávid
(#) Gabesz_01 válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Üdv!
Én TCN 75-ös szenzorral próbálkoztam de nem igazán sikerült a dolog mivel én mindég 0 kaptam vissza nem tudom mi lehet a hiba... esetleg a programot valamelyikőtök fel tudná tenni ide esetleg én .asm ben írtam meg , a kommunikáció lezajlik, ACK megjön de mint mondtam csak 0-t kapok vissza...

előre is köszi a segítséget
(#) Gamedavid válasza Gabesz_01 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szia!
Mekkora a felhúzó ellenállás? Mekkora sebességet állítottál be? Mérted a feszt az adat és az órajelen? Milyen hosszú a kábel?
(#) Gabesz_01 válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szia!

Megnéztem a dolgokat 1k a felhúzóellenállás mindkét vonalon, 100kHz-et állítottam be átviteli sebességnek. Ha gondolod és segít felteszem a programot. Egyébként 4,72V-ot mérek SDA és az SCK vonalakon is. Nem tudom mi lehet a baja
(#) Gamedavid válasza Gabesz_01 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szia!

Nálam 10k kellett 20 cm-hez, hogy jól működjön és 2,2k ohmos kellett 10m-hez. Próbáld meg ezt, esetleg még egy kerámiakondit tehetsz a szenzorhoz közel a tápjára, ez is sokat számít. Ha így sem ok, akkor tedd fel amit írtál és megnézem.
(#) Gabesz_01 válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szia!!
Nagyon köszönöm a segítséget!! kipróbálom mindjárt és rögtön írok!!
(#) Gabesz_01 válasza Gamedavid hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Hát nem nagyon szeretne menni a dolog... felteszem a rutinokat amiket csináltam hozzá hátha elírtam valamit...
Köszönöm a segítséget még egyszer!!

rutinok.asm
    
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem