Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   86 / 118
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

A/D és memória nélkül az eredmény csatolva. A kapcsi rajzról ellenőriztem le, denszeszel lemostam, zárlatot hibát nem találtam. Belenézek még egyszer a PIC-be, hogy ott jó e minden. Mármint a progi.

adat1.dat

Kipróbáltam csak ram-al. Ki is cseréltem a ramot is egy másikra. A PIC szrintem dolgozik rendessen.
(#) jano36 válasza szitko hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Szia

Milyen operációs rendszert használsz?

Ha behívod a bbatka mintáit azokat rendessen látod?
Például ezt.
A mellékelt dat fájljaid honnan valók?
(#) szitko válasza jano36 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Win7/64, Win7/32. Igen rendessen látom. A win7/32-es gépen van RS232 ott is ugyanaz a helyzet mint a másikon ahol pl2303-as USB átalakító van. A mintavételezés megy, de akármit csinálok az A/D bemenetén semmi nem változik, csak akkor ha kiveszem.Szerintem az örkö vadászmezőkre küldtem az A/D-t. Most azt nézem, hogy tudnék erről megbizonyosodni. Igaz hogy bontott volt, de másikat nem találtam és nem túl olcsó alkatrész.

Azért kérdeztem az operációs rendszert, mivel nálam a win7 alatt a program elindul, de a behívott dat fájlt nem jelzi ki.
De pillanatnyilag ez lényegtelen. Ugyan nem építettem meg a bbatka szkópját, de megpróbálok segíteni, Ha jól emlékszem DVMel rendelkezel. Első lépésként DC állásban az AD 12es pontja és a test között kb. 2.5 voltot kell mérni. Ha ez rendben akkor Zárd rövidre az AD 19 - 22es pontját ekkor az AD 2es pont (DGND) és a digitális kimenetek minden egyes pontja D1-D8) között mérd meg a feszültséget. Mindenüt 0 volt körüli feszültséget kell mérni. Ezután a 22es pontrol az átkötést leforrasztani és a 16os pontra kötni. Ekkor az összes kimeneten (D1- D6)
5V körüli feszültséget kell mérni. Ha ezen feltételek teljesülnek akkor az AD megfelelően működik.

Ha elindítom a mintavételezést akkor mérek 5v, amúgy a CLK lábon pár mV mérek a DGND-hez képest.

Ne haragudj, hogy megkérdezem, Te töröd a magyart?

Idézlek "Ha elindítom a mintavételezést akkor mérek 5v"

Ez magyarul értelmesen úgy hangzik, hogy az XY lábon 5Vot mérek. Ugyanis válaszodból nem tudni hól méred az 5 Voltot. Ha a továbbiakban igényled a segítséget, akkor légyszives pontosabban fogalmazni. Egyébként szakítsd meg az órajel bemenetre menő vezetéket és így mérd meg a frekvenciaosztó kimenetén a feszültséget (így leellenőrizhető a frekvenciaosztó működése, ill. a hibátlanul működő osztó esetén az AD órajel bemenetének a hibája. Sajnos a hibakeresés ilyen macerás dolog. Ha pontatlan információkkal dolgozol, pontatlan feleleteket kapsz.

Nem töröm és nem haragszom. Az olvasásnál magas szintre húzza a PIC pin 2(CLK) lábat, ahol ilyenkor 5V mérek ami jó. Ami nem jó szerintem, hogy mikor az AD pin19 és pin22 rövidre zárom nem csinál semmit azaz PIC pin40-37 alacsony PIC pin36-33 -as lábon 4.45V mérek.Ha kiveszem az AD-t PIC pin40-37 0V tehát alacsony pin36-33 magas és alacsony szintek között ugrál. Átnéztem a PIC segédpanelját is ott sincs zárlat. A segédpanel azért kellett mert TQFP tokozású a PIC. Ha gondolod rakok fel képeket.
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Itt vagyok én is. Betöltöttem a dat fájlokat és szerintem nem a PIC-el vagy a memóriával van a probléma. Véleményem szerint is az A/D átalakító ment tönkre vagy eleve rossz is volt. Az új A/D átalakító beültetése előtt ellenőrizd át a nyákon a környezetét. Különös tekintettel hogy a 11,13-as lábán illetve 14,15,18 lábon megkapja-e a +5V-ot. Egyéb ötletem egyelőre nincs.

Egy buta kérdés. A VCCD és a VCCA tápfeszültség galvanikusan elkülönített? Külön trafóról kell hogy menjen.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Módosítok, elég ha külön szekunder tekercsről megy.

Persze két külön trafó. A VCCA analóg +- 5V-t 7805 ill. 7905 csinálja 2200uf szűrő elötte +0.1uf utánna 470uf +0.1uf. Az AD biztos jó volt. Egy TFT monitorból való ahol nem az ment tönkre. Azt még mindig nem értem, hogy miért van a D0-D3-ig 4.45V D4-D7-ig meg 0V. Az AD 19-22pin összekötve frekiosztón -0.648V mértem a DGND-hez képest.

DSCscop.jpg

Az a legrosszabb, hogy elsöre elindult csak amikor átkapcsoltam 1/10-es osztásba elszált minden. Ha kicserélem az AD-t és ugyenz történik akkor már nem "alacsony költségű digitális scop" lesz belőle.

"Az AD biztos jó volt. "
A kiforrasztás során is tönkre mehetett vagy sztatikus feszültségtől is.

Szép, igényes munka.

"D0-D3-ig 4.45V D4-D7-ig meg 0V. "

Legalább annyit tudunk hogy a kapcsolás többi része tökéletesen működik.
1111(bin) = 15(dec)
Az első dat file amit csatoltál csupa 15-ös értékből áll.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Én itt vettem a TLC5510i-ket. Ha rendelsz tőlük kérdezd meg hogy i-s-e.

Én a RET -től fogom rendelni kb ugyan ennyi és még van egy kis kedvezményem náluk. Különben most a hibakeresés közben hoztam le a padlásról még ramot hátha az a rossz és próbálgattam másikat pl. W24257ak-15 és ment úgyan úgy mint 71256-25 és 15 -tel

Azzal nem teszel kárt ha az analóg panel kimenetére teszel egy 3,3-4,7V zenert az esetleges túlfeszültségek megakadályozására, az A/D bemenetének védelmére.

Szerintem ha megjön az IC először a digi panelt kell ellenöriznem, hogy minden rendben menjen.

Hát most aztán igazán sikerült megkavarnod. Az ADról beszéltünk és most állandóan arról van szó, hogy a PIC lábain milyen jelek vannak. Emlékeim szerint a szkópnak van egy 20MHz-es oszcillátora (a 20MHzes ADhoz) és ezt a jelet osztja egy különálló osztó és ez az osztott jel vezérli az AD átalakitót. És most azt írod "Az olvasásnál magas szintre húzza a PIC pin 2(CLK) lábat, ahol ilyenkor 5V mérek, ami jó" ?. Ha a CLK állandó magas szinten van, ami szerinted jó. Az azt jelenti, hogy az AD nem kap órajelet tehát nem is működhet.Még mindig nem győztetek meg (bbatkával), hogy az AD a rossz. Bbatka az első adatfájlod alapján jogosan állította, hogy az AD a rossz, mivel állandóan decimális 15őt olvasott be. De a másik két adatfájlod ezt Ne az ADt iktasd ki, hanem PICet. Az AD kimenete maradjon szabadon, nem árt, ha az analóg ICt is kiszeded. S ezután ez előzőekben leírtak szerint leellenőrzöd, az AD működését. Az órajelet biztosítsd az ADnek.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ma megjött az új TLC A/D. Összeraktam a digi panelt és az analóg táp kondiait is ki kellett cserélni, mert az asszony kimosta öket. Az analóg részt nem mertem még rádugni inkább tesztelgetem a digitális részt. A digi rész már más képet mutat úgy, hogy a bemenet tök üres(csatolmány).

ujtlc.dat

(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Alakul
Most kipróbálhatod az 1,6V-os feszültséggel.
A sztatikus feszültségekre azért gondolj. Lehetőleg ne nyúlj az A/D bemenetéhez.

Kezdek örülni ,de ilyenkor megy minden tönkre, úgyhogy nem örülök . Labortáppal 1.6V amit nem mértem meg a Rpot1 3-as lábán, de mindját kiszámolom, hogy mennyi. Elég zavart a táp.

1,6vkb.dat

Valami nem stimmel. 128 körüli értékeknek kellene lennie 1,6V-nál, amúgy hullámosság szempontjából OK.

Az elöbb csak 1,100V volt a mostani csatolás 1,586V.

1,6ujra.dat

Ez teljesen rendben van.

Most az analóg résszel szenvedek, valami ott nem stimmel, ha átkapcsolom 1/10 osztásba elszáll a +5V. olyan mintha valahol zárlat lenne, de nincs.Az IC-ket már kicserélgettem,de azok nem mennek tönkre.

Kíváncsi vagyok mi lehet a probléma.
A tápellátásokat egyszerre kell biztosítani. Főleg olyan szempontból hogy negatívra ne fusson az analóg kimenet. Erre eddig nem gondoltam. Egy hibás müködésnél elő állhat ez az állapot.
(#) sirály12 hozzászólása Nov 24, 2010 /

Én is elkezdtem tervezgetni egy oszcilloszkópot. Én egy kicsit más irányba indulok el. Egy csak számíytógéppel használható eszközt szeretnék, és ezért pci kártyára szeretném tervezni. 1 heti keresgélés után találtam is mintapéldákat pci busz kezelésre xilinx fpga-val.
Rendelkezem továbbá ads830 és ads831-es ad-vel, egyelőre ezzel tervezem megépíteni, persze később 12-16 bitesre térnék át, de deszkamodellnek ez is jó lesz. Bár el fog tartani egy ideig, amíg összerakom, de szeretem a kihívásokat. Vhdl nyelven még sohasem programoztam, de már több programnyelvet ismerek, gondolom ezt is meg tudom alapfokon tanulni valahogy.
Ide most azért írok, mert szeretnék viszont segítséget kérni az analóg részben. Van esetleg valami egyszerű, de használható kapcsolás erre? Analóg dolgokban nem vagyok valami jó, inkább programozni tudok.
Tehát az ad bemenetéig kellene valami.
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Összeállt az analóg rész is, valószínű most már jól fog működni. A hiba, C8 forgókondi. Kivettem és mérés közben össze vissza ugrált 240nF és 0 között, azt nem is tudom, hogy miért ment nF-ba, mert 35pF van ráírva.Ennyit a bontott alkatrészekről meg a lustaságomról,hogy bontás után ellenőrizni kell mindent. Mikor átkapcsoltam 1/10 osztásba begerjedt és a kimeneten +1,84V és -2,4V -ig mértem DC feszt.Valószínű a -V-tól ment tönkre az A/D. Kicseréltem még az LF357 -est is így most jó minden osztásban.A csatolt kép a kimeneti jel 1khz 0,654V. Egy gyorsan összedobott 40106-os függ.gen.-el készítve.
(#) bbatka válasza szitko hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Kicsit összenyomottnak néz ki a szinusz.
Ne felejtsd el az offset feszültség ellenőrzését sem. Minden állásban 1,6V DC-nek kell lennie.

Nincs ötletem az A/D átalakító mínusz bemeneti feszültség elleni védelmére. Ha van rá valami ötletet, akkor légyszíves tedd közé. ( Schottky dióda ? )
(#) szitko válasza bbatka hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Hirtelen csak ilyen színuszt tudtam csinálni 2db dióda és egy kondi segítségével. A 40106-os csak erre képes, de ez is több mint a semmi. Az offsetet próbálom beállítani, de a kimeneti jel 1,392 - 1,599V ig megy osztástól függően. A kimeneti mínuszon gondolkodom még, a Schottky jó lenne csak a megfelelő típust kell megkeresni,de ha jó minden nemhiszem,hogy kellene, mert elméletileg nem mehet ki mínusz.
Következő: »»   86 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem