Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   7 / 90
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Én ezt ajánlom. Nagynyereségű, jó irányítottságú antenna. A kis nyílásszöge a reflexiók ellen dolgozik.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

de nekem akkor egy kombináció kéne pl. az álltalam linkelt 2 antenna, plusz ez az antenna, vagy valamilyen jó antenna, és az erősítőkkel. Igazából, én nem tudom, hogy mi különbség van a linkjeim közt lévő 3 ágú, és a hosszú antenna közt, én ugyanolyannak látom erősítés nélkül a freki/nyereség grafikonját mindkettőnek, erről ilyen nincs. De a hosszú antennának az 5V-os változatához odaírták, hogy direkt a magasabb frekin erősít jobban, ezért lesz nagyjából egyforma freki/jel érték, de nem tudom, hogy a 3 ágúnál is ilyen hatása lenne-e. Azt sem tudom, hogy nagyobb erősítésű erősítők hogy működnének ezekkel, pl. amiket belinkeltem. Valahol olvastam, hogy a 3 ágú jobban erősíti a vízszintes polarizációt vagy valami ilyesmi, és nagyobb hatásfoka van, de nem tudom.De tényleg a 3 antenna közül, sőt én már néztem pl. 4591F antennát, ennek úgy látom, még nagyobb a nyeresége, szóval nekem úgy tűnik, hogy semmi különbség nincs köztük, és semmi különösebb oka nincs annak, hogy melyiket ajánljátok. Valószínűleg csakl rendelni tudom, meg ha nem is, akorsem cserélhetem ki, ha nem az igazi, ezért a legjobbat akarom összerakni.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Akkor ezek szerint azért nem véd teljesen a villámtól, mert 100V körüli feszültséget átenged.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Annyiban véd meg a villámtól, hogy meghibásodik ugyan, de nem ég szénné. Minden Tv bemenet azért elbír valamennyi túlfeszültséget.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Minél kisebb nyílásszögű antennát válassz. A hosszú antennáknak kicsi a nyílásszöge, jó az irányérzékenysége, ezért jól használható dimbes-dombos, reflexiós környezetben. A hátránya az, hogy hosszú és ezért nehézkesebb a felszerelése.
(#) gyulank hozzászólása Nov 22, 2010 /

Tudja valaki, hogy miért írják egyikhez azt, hogy H, másikhoz, hogy V? Azt hittem attól függ, hogy hogy fordítom. Amire H van írva az vertikálisan rossz?
(#) moele válasza gyulank hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Szia !
Igen jól gondold ! H=Horizontális, V=Vertikális !
Azért kell a megjelölt módon beállítani, mert az adók is különböző módon adnak.
Üdv.: moele

Van, amelyik nem jó függőleges polarizációhoz. Például ez: Bővebben: Link De a függőleges polarizációt amúgy sem használják UHF-sávon, és így ez nem annyira lényeges adat.
(#) gyulank válasza moele hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Én az antennákról beszéltem, nem az adókról. Antennákat nézek, és az antenna adatlapján van, hogy Polarizáció: H

Azt kérdeztem, hogy akkor ezt az antennát hiába fordítom el 90°-al, nem tudom vertikálisan használni?

Elfordíthatod, de abban a pillanatban lerontod az antenna jóságát, és a méretezés sem arra a pozícióra készült.
(#) gyulank válasza moele hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

De ha vertikális adót akarnék vele fogni.

Lehet fogni, csak rosszabb minőségben, zajosan,szellemképesen, nem sok értelme van, főleg, ha az adó távol van.

Az előbb írtam, hogy UHF-en nem szokoktak vertikálisban adni. Írtam a hosszú antennáról is.

A földi televízió műsorszórásban a vízszintes polarizációt használják általában, mert ebben a polarizációban kisebbek a reflexiók. Általában a tereptárgyak, építmények, jellemzően függőleges oldalfalakkal vannak határolva, fák, oszlopok stb. függőleges polarizációt analóg adóknál abban az esetben használnak, ha zavarvédelmi (azonos csatornás) okok indokolják. Így lehet az ellátottságnál 6 - 8 dB -t nyerni, ami jelentős ellátottságnövekedést hoz. A másik ok, hogy nagyméretű nyereséges antennát könnyebb felerősíteni, mint egy függőlegest.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Gondolom, az előre/hátra viszony minél nagyobb, annál jobb, milyen nyílásszög a legjobb?

Ha például TV-4522 , vagy ISKRA DTX-92 nézem, elég nagy különbség van, a TV-4591F sajnos nem írja ki, de melyik a jobb?

Az előre-hátra viszony meg a nyílásszög külön fogalmak. Minél kisebb a nyílásszög és minél nagyobb az előre-hátra viszony, annál jobb az antenna.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Nem csak analógra akarom használni. Digitálisat sem adhatnak vertikálisan?

A digitálisnál elég nagy az azonos csatorna védelem, így nincs szükség "trükközésre". Még a mobil tv is vízszintes polarizációjú, pedig itt a vevőállomás antennája függőleges

Akkor megtaláltam, a TV-4591F nyílásszöge a legkissebb, az előre/hátra viszony a legnagyobb a ISKRA DTX-92-nak, akkor, ha jól értem a TV-4591F a legjobb, ha csak horizontálisan akarom használni, ha vertikálisra is, akkor TV-4522 a legjobb.

Az erősítős TV-4522-nél, hogy-hogy az erősítő a nyereséget nagyjából egyforma szintre viszi minden frekvencián? És hogy jön ki abból 40dB, mikor a legmagasabb pont is 33dB körül van, és 16dB a nyereség, és 16dB az erősítés. Nekem most a 60-as csatorna néha csak úgy jön be, hogy épp valami zúgás, és fekete-fehér zaj. Lehetőleg sima képet szeretnék, akkor lehet, hogy jobban járok, ha a TV-4591-et, és egy 27dB-es erősítőt veszek külön?
(#) gyulank hozzászólása Dec 27, 2010 /

TV-4591F DIGITAL antenna CH 21-69 INGLAR
Antennát vettem meg. Erősítő nélkül majdnem annyira jön be Tokajról a TV2, és RTLKLUB, mint az erősítős lepkeantennán. Az érdekes az, hogy a digitális adás csak akkor jön be, ha tokaj felé van fordítva, de csak a 44-es csatornán, ami kékesről jön, és néha a 69-es csatornán, ami szintén kékesről jön. Most rajta van a lepkeantenna erősítője, nem tudom, hogy anélkül befogna-e valamit, mert eszembe sem jutott, hogy tokaj felől a kékesi jön majd. És ha kékes felé fordítom akkor semmi sem jön be.
Sajnos nem tudom, hogy ez hány dB-t erősít, de az analóg TV szinte semmivel nem jobb mint nélküle.

Valaki tud javasolni valamit? Hogy lehet, hogy ezt, és így fogom be? És hány dB-es erősítőt vegyek, hogy jó legyen?
(#) mihist4 hozzászólása Ápr 22, 2011 /

Van egy Yaesu vr-120d szkennerem. A gyári gumiantennát szeretném lecserélni. Milyet válasszak, hogy érzékenyebb legyen: gumit, vagy vékony pálcás kivitelűt, vagy teleszkópost? Az amatőröket, repsávot, illetve pmr-t szoktam hallgatni, tehát a 144/430MHz többsávos antennák lehetnek jók.

http://www.adapterstore.org/images/DIAMOND%20RH707.jpg

http://www.adapterstore.org/images/DIAMOND%20RH771.jpg

Általában ezek Nyeresége: 2.15 dBi (430 MHz), létezik ezekből jobb is? Vagy nilyen jellemzők szerint lehet összehasonlítani ezeket?

BNC-s kellene, de SMA-s is jó, majd átalakítóval megoldom.
(#) pucuka válasza mihist4 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Nehéz a kérdés. Széles sávú antennára van szükség, ráadásul körsugárzóra. Az ilyen fajta antennáknak nem igazán van nyeresége. Sajnos, a gyári gumiantennánál nemigen van jobb megoldás. Erre a célra a rövid, vastag tekercsantennát (nem helikális) lehet használni, de műszerek híján elég nehéz konstruálni. Nem egy általánosan, sűrűn használt antennatípus. ( legkisebb probléma a csatlakozó)
Az általad linkelt antennák mind λ/4 -es antennák, és csak hangolás után mindössze néhány MHz sávszélességűek. Az ilyen típusú antennák elméleti nyeresége 3 dB az izotróp sugárzóhoz viszonyítva. De mivel ez csak a sugárzó rész, és az ellensúly maga a szkenner (rádió) teste, a sugárzási veszteség, amivel számolnod kell, az 150 MHz -en 18, 450 MHz -en kb. 14 dB. Ezt a veszteséget tudod megnyerni, külső antenna használatával, pl. Log per, nyeresége ennek sincs, de nincs sugárzási vesztesége. Ami még a hátránya, hogy (a 120 MHz -es sávban, rep sáv) a méretei miatt nemigen hordozható, és némileg irányított is
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /

Még eszembe jutott. Úgy is megkerülheted a problémát, hogy kihúzható antennát szerzel, ami kihúzott állapotában 110 MHz -re lehet lehangolni, és összetolt állapotában a 470 MHz -re (vagy nagyobb frekvenciára). Csinálhatsz hozzá egy "frekvencia centimétert" amivel könnyen maximum közelébe tudod állítani az antennát a közbenső frekvenciákon.
(#) levaitamas hozzászólása Máj 10, 2011 /

Üdv Mindenkinek!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a mellékelt képen látható csatlakozó típusa mi. Egy GSM antenna csatlakozója.
(#) HA5AWS válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 10, 2011 / 1

Szia!
Ha már kérdezel és képet teszel fel róla akkor legalább a fényképezö gép elé tegyél egy nagyítót, hogy látható legyen. Nem vicc. Sokat segít, ha a nagymama 5-6 dioptriás szemüvegét az objektív elé teszed és úgy fényképezel akár mobillal is.
A kérdésedre válaszolva, ez egy FME csatlakozó, GSM és GPS antennákhoz használják.

Üdv: Gábor
(#) levaitamas válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Köszönöm a válaszodat, de más nem volt kéznél a kérdés meg sürgős. Még annyi lenne, hogy milyen kábelt kell hozzá használni? RG58-at javasoltak. Ez jó lehet?
(#) HA5AWS válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 10, 2011 / 1

Szia!
Hogy milyen kábelt használsz az függ a készülék és az antenna közötti távolságtól. Ha tetőre szeretnél feltenni külső GSM antennát akkor a H1000-res kábel sem túlzás, ha csak autón belül szeretnéd vinni a jelet akkor jó az RG58. Mindenképpen törekedj a minél rövidebb kábelre, mert ezen a frekvencián elég nagy a csillapítása.

Üdv: Gábor
(#) colter hozzászólása Máj 19, 2011 /

Üdv
Az lenne a kérdésem, hogy egy 83 cm alumínium csövet hogyan lehetne fm vételre valamilyen dróttal, akármivel megerősíteni? Mert én a Class FM-et akarom befogni, csak az a baj, hogy itt ahol lakom (Csongrád megye), elég problémás az említett rádió vétele.
Előre is köszönöm a választ.
(#) pucuka válasza colter hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Az nem olyan egyszerű. Egy rendes, 100 MHz -es antennát kellene építened, (vagy vásárolnod) Jó magasra felszerelned. Inkább hallgasd interneten .
Következő: »»   7 / 90
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem