Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Hulyeseget mondtam, nincs JTAG a PORTD-n.
Az adott labon mekkora feszultseg van? (Multimeterrel?)
Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget.
A programozo2-t megépítem.
Meg is találtam. Itt próbálkoztak vele. Bővebben: Link
Innen olvass.
Viszont most nezem, a HWBE fuse bitnek nem programozott allapotban kene lennie, mert kulonben a PD7-et lefoglalja. Azaz az ext. fuse legyen 0xFE.
Még mindig nem akar menni rendesen az uart.
Valami' kapcsolat van mert küldeni tud, csak épp teljesen mást mint ami kellene. A kapcsolat olyan, hogy a mega8-as rx és tx lába megy a max232-esbe, az meg csatlakozik a konverter kábelbe. Állítgatom a baud-rate-t meg az órajelet is de nem tűnik el a hiba. Lehet hogy sérült a kábel vagy a max232 ? a 232-es ic-t így raktam össze: http://www.coolcircuit.com/circuit/rs232_driver/max232.gif Tudsz még valamit javasolni ?
köszönöm hamarosan kipróbálom. A HWBE az nem a bootloderhez van? azt később szeretném még használni.
De amúgy a teljes PORTD nem villog az hogy az a láb nem csinál semmit az nem érdekelne. A PD5 és PD6 nem villog
Szerencsésebb vagy én led villogtatásnál ragadtam le, csinálj saját rutint ami a TX-en fixen küld egy bit sorozatot. Sőt a max 232 TX et kösd rá valamely más Port (CTS,DSR) lábra és nézd meg a terminálon (már ha olyan a terminál akkor látszik a jelszint) hogy tartja e a szintet és hogy magas vagy alacsony a szint. De amúgy egy szkóp vagy pl pickit2 analyzer jól jönne akkor felvehetnéd azt hogy mi megy át. No meg milyen terminált használsz nem hibás maga a terminál?
Sziasztok!
Miután sikeresen lefordítottam a kódot a WinAvr-ben és kezdtem volna a programozást,azt tapasztaltam,hogy amikor a program gombra kattintottam a tools menüben a programot nem égette bele a mikrovezérlőbe,hanem ezt írta ki:"AvrDude -p ATtiny45 -P com 1 -c stk500v2 -U flash :w: main.hex AvrDude: ser open():can't open device"//./com1" : a hozzáférés megtagadva
Soros porton akarod programozni? A com1 az soros port. Milyen programozód van?
A programozóm stk500.Legaláb is ez volt kiírva ott ahonnan rendeltem.Hogy most stk500-as vagy stk500v2-es azt nem tudom.Sajnos még csak kezdő vagyok és nem tudom,hogy mi az a soros port.
Eredeti STK500, vagy doper? Ha doper akkor tudtommal HID módban kell használni a WinAVR-ben és a porhoz a makefile-ban "avrdoper" szót kell beírni. Ha jól emlékszem, akkor mi így használtuk a suliban.
Elegendo kapacitas van a MAX232-n? szemelyes tapasztalatom, hogy van olyan szeria, amihez 100nF van eloirva, de 1µF kell helyette, mert kulonben nem mukodik rendesen, pedig adatlap szerint kene mukodnie. (Es hasonlo a hibajelenseg is)
Igazsag szerint nem tudom, eddig kb 3 oldalt olvastam el ennek a tipusnak az adatlapjabol. (ux veguekkel meg nem foglalkoztam soha). Holnap ranezek rendesen, csak idohianyos az eletem igy is. (A forumban csak pihenes keppen valaszolgatok). Esetleg probalj meg mas portot is hasznalni.
nem tudom megmagyarázni de most villog talán a makefile-al volt valami gubanc 1000x köszönet!
most csak egy DFU bootloadert akarok felrakni a ponyba a 0x7000-ről kezdi nem értem mért pedig egy oldalról szedtem le a hexa filet ami 32u2-re volt fordítva ráadásul a KITet árulja is és nyílt forráskódú még értelemezem a dolgokat. Nincs valami hexa olvasó win7-re mert sajna csak xpn megy ez a ponyprog A ponyba csak AT32 van az akkor elvileg nem jó 32u2 re vagy igen?
A programozó szerintem nem doper ( legaláb is ez volt kiírva).A programozót ERRŐL
az oldalról rendeltem.A kód megírésáról már elég sokat tudok,de a program használatáról és a programozók fajtájárál még csak nagyon keveset.
Én pedig úgy látom ,hogy doper. Az eladó írta:
Idézet: „Ez a programozótípus(AVR Doper) gyártása kifutóban van, hamarosan újfajta programozót fogok forgalomba hozni.” Szóval ez doper. Akkor a programozást úgy kell csinálni, ahogy leírtam. A makefile-ban írd át a com1 portot "avrdoper"-re, meg kapcsold be a doperen a HID módot. Egyébként nem lenne egyszerűbb AVRStudióban programozni?
Nekem az AVRStúdióban az órajelbeállításoknás sok gond adódot ,ezért ajánlották nekem a WinAVR-t.
Köszi! Most már értem.
Mi volt a gondod az órajel beállításokkal?
Tudtok valami hex file editort javasolni AVR-hez ami nem csak XP-n megy? Ti mit használtok ha a lefordított kód pl kezdő címeit megakarjátok nézni?
"gvim-et download" nem dob ki semmi értelmeset ez linuxos? Win 7 -re nincs esetleg?
De van Win-re is, MacOS-re is, de az elsodleges kornyezet megiscsak a Linux.
Ugy keresdd, hogy VI iMproved avagy vim. Amugy meg: Bővebben: Link
100 nF-os SMD kondik vannak rajta. Igaz, hogy a gyári ajánlás nem pont ez, de több helyen is láttam hogy ennyivel is működik.
Bár ez jó ötlet, teszek rá 1 mikrósat, meglátjuk. Köszi, ha megjavult jelentkezek = )
Bocsi...elnéztem. Mindegyik kondi 1 µF-os smd.
így már megvan de nem bírom rávenni hogy az ihex úgy jelenjen meg mint a ponyba van ilyen funkciója?
Helló!
Bocsánat, kihagytam pár napot, káosz hetek várnak rám... De nem szeretnék bunkó lenni, ezért nagyon szépen köszönöm Reggie-nek a segítségét! Sikerült megoldani a problémát, már csak pár finomítás vár rá.
Ebben az esetben kicsi az esely, hogy magaval az rs232 konverter icvel van a baj. Probald ki azt, hogy a TTL oldalon rovidre zarod az RX es TX labat, majd kuldjel valamit neki a PC felol, es nezd meg mi jon vissza. (A uC labait allitsad bemenetre, hogy ne zavarjanak be, vagy tartsad reset-ben az ic-t)
Kivettem az uC-t a panelből és a 232-es ic rx és tx lábait rövidre zártam. Bray Terminal progiban minden azonnal és hibátlanul visszajön amit kiküldök.
Mivel az atmega8-as foglalatában zártam össze a két megfelelő lábat tüskékkel, így szerintem a vezetékelési hibákat is kizártuk ezzel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |