Fórum témák
» Több friss téma |
egyébként ez természetes,h ennyire melegednek?
1cm-es szikraközt csinéltam,mindenképp kell szikraköz a nagyfesz és a föld közé?
Én csak 1 méteres földelőkarót használok, két soros, 6mm-es zsinór esetén közel 3 km után kb 2.5-3.5kV esik (fűtől/esőtől föggően). ~9kV az egyik végén, durván 6kV a másik végén mérve.
Szia.Úgy látszik a legmelegebb az 56fokos trafó. Az igazi hőforrás oka !Mert attól távolodva minden alkatrész hőfoka csökken .
Szikraközt minden képen tegyél bele .Karámvezeték nélkül át kell hogy ugorjon a szikra .Az előző hozzászólásom valamelyikében mellékeltem egy táblázatot.Az szerint állítsd be.majd ha ráteszed a vezetéket akkor úgy is csökken a feszültség és nem fog szikrázni a szikraközön . Mert terhelés alatt csökken a feszültsége.De szikraköz nélkül könnyen tönkremegy a trafó mert belül valahol átfog húzni. üdv wegg
Mint említettem , sajna ezeknek a trafóknak a hatásfoka eléggé... hmmm rossz finoman fogalmazva... ha tartós üzemelés után ez a hőfok állandósul akkor különösebben nincs gond, nyáron valami árnyékos helyre kell tenni , mondjuk ami eső védelem miatt egyébként sem árt, a trafók többnyire 80°C környékén még üzemképesek simán, valahol a külső 100°C környékén adják meg magukat igazán, szigetelés egyebek belül már sérülhet
A trafó készítés, természetesen nem jó a tömör vas, sőt a vasdrótot is érdemes lakkozni, mezei egyszerűséggel méretre vágás után lefújod lakkal spray ból... Egyébként, tekerj fel mindegyikből inkább a dupláját, mind a szekunder mind a primer, mert a kis menetszámú primer miatt, elég nagy áramú tirisztor kell. Későbbiekben csináltattam toroid magra ilyesmit, na az nagyon frankó lett, 30VA toroid cca 4000menet, a szekunder, a primer meg 150menet, csak ez meg drága, 3-4e nettóért csinálnak egy ilyet, viszont nagyon jó, bár még küzdök az elektronikán
Gondolom a talaj nedvességétől erősen függ a dolog, mondjuk igaz ezt nem írtam oda, de egy biztos a több jobb mint a kevesebb
Minden esetre ha esetlegesen ráérsz a mostani földelőszondától pár méterre verj le hasonló hosszúságút és kösd össze őket utána meg ha van kedved gyalogolni vagy nem tudom, hogy lehet megközelíteni a másik végét akkor mérj egyet, kíváncsi vagyok mi lesz az eredménye, esetleg azt az egyet áztasd meg, talán az kevesebb fáradság
akkor nem értem a vascső megtömésének lényegét dróttal.....mertha megtőmőm,az olyan mintha tömör vashenger lenne(de a tömör vashenger nem jó,azt irtad),ami a trafó magja.
Nem jó értelmezed, NEM a vascsőbe kell vas huzalt tömni hanem fogsz egy 32 mm-es pvc csövet és azt tőltőd meg, a másik ugyan ilyen pvc csőre tekered a rézhuzalt és miután ez meg van a vashuzallal tőltött csövet ráhelyezed a tekercs hordozó csőre és átkalapálod a vasat..
Jól mondod! müa cső a tekercs hordozója, csak a könnyebb szerelhetőség miatt írtam, hogy kettőbe csináld, mert ügye erre rátekered a tekercset, de a tekeréshez ügye valami tekerő készülékbe be kellene fogni, ezt úgy egyszerűbb ha nincs benne a drót, utána meg akár rakhatod közvetlen is ha már kész a tekercs abba a csőbe is.
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy az itt közölt inverteres villanypásztorról van-e valakinek publikus vasalható nyákterve. Köszönöm.
Hello!
A "nagyon egyszerű" szerencsétlen esetben néhány év börtönt is jelenthet a készítőjének és temetést egy vétlennek! Erre azért gondolni kellene! Üdv. Ottó
Nagy vonalakban mi az a nagyon egyszerű megoldás? Gondolom valami életveszélyes "uborka tolvajok" ellen is használt megoldás, ha már el is lett távolítva.
Hello!
Az egyszerű megoldás egyenértékű az "áramot" a kerítésbe megoldással,csak 12V-ról csinálják(inverterrel). A szalonképes megoldás viszont meghatározott energiájú impulzusokat küld a vezetékbe,amelyek "csípnek",de nem halálosak. A gyári készülékeknél szavatolják ezt az energiát,mert baj esetén számon kérhető ennek nagysága. Üdv. Ottó
Hoztak egy gyári pásztort javítani (belefolyt némi csapadék)
Most már működik. 18uF, 620V, mindez egy izmos trafóra sütve....
Hello!
A feszültség mérését "glimekkel" és paralel ellenállásokkal oldották meg? Üdv. Ottó
Igen,és ez véd a túl nagy feszültségek keletkezése ellen is, ha nincs rajta terhelés, mint például most a javítás után. 1kV-nál 10mA az áramfelvétele a kijelzésnek, 6kV-60mA.
Hello!
Valami hasonlóra gondoltam (uborkás tolvajos "megoldás"), csak nem mertem nyíltan megkérdezni az elvet. A dizi féle inverteres megoldás nekem már bevált, ajánlani tudom.
Minden esetben az inverteres válik be, a többi csak időpocsékolás. :yes:
Hüm-hüm. Az inverteres tényleg kiváló,de. A barátomnak egy tranyós változat üzemel lada trafóval és a kecskéi, illetve a kutyusa már a kifeszített kék műanyag spárgától is fél...
Hi
Hosszú távon,több kilométeren már a tranzisztorosnak már nincs ereje. Rövid, néhány tíz méteren a tranyós is tud kellő védelmet biztosítani.
Szevasz Mex!
Erről kapcsolásod nincs ? Engem érdekelne nagyon! Meg a glimmekről,mekkora ellenállásokra vannak kötve? Köszi
Lerajzoltam, de nem teszem fel, mert a lényeg-a-trafó házilag nem utángyártható, anélkül pedig az érintésvédelem nem biztosított.
Köszönöm így utólag is, viszont nem bírom megnyitni.
Sprint-layout 4.0-val próbáltam.
Nem ez a vicc. Az egyik kecske hátsó lába beleakadt a drótba és üvöltött, mert csapkodta a pásztor. Erre a barátom odaszaladt és megmarkolta a drótot, hogy kiszabadítsa. Ekkor már kórusban tutultak...
Sziasztok!
Egy elektromos kutyanyakörv csipkedős részéről lenne szó.Elfüstölt rajta a tranzisztor vagy fet nem tudom hogy mi.Ebben kérnék egy kis segítséget.Teszek fel róla képet.Nem a legjobbak ennyit tud a gép.
Sziasztok!
Müködö gyári villanypásztorra szeretnék egy szakadásjelzöt késziteni. Van esetleg valakinek ötlete, vagy kapcsolási rajza? Ferenc
Tapasztalatomat továbbítom felétek. A nyáron épített (220/2x6-2x6/220 V- tirisztor - kondi- és autó gyújtótrafós ) pásztor működése kiállta a próbát .Akkor raktam fel fényképeket kapcs rajz stb A nyári nagy melegeket is bírta egy műagyag vödörrel letakarva .És a mostani téli hidegeket is túlélte . Folyamatos üzemben nem csak a kutyámat teszteltem hanem a pásztort is . Családi ház környezetében jól teljesített . A Kutya csak 1-szer ugrott át amikor még nem ismerte . Azóta soha nem fordult elő beugrás .Tehát mindenkinek aki tolta a szekeret
(#716149) Wegg ettől a hozzászólástól lehet kb 2 oldalon követni ill látni az általam elkészített kutyapásztort . üdv wegg |
Bejelentkezés
Hirdetés |