Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1067 / 3982
(#) storm válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

A cél egy töltő lenne aminek 5V-ot kell kiadnia magából stabilan 2 állása lenne egy 450mA és egy 900mA-es viszont valami védelmet szeretnék bele negyon tönkretegyen valamit
mert az örgög sose alszik
(#) proli007 válasza storm hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!
Még most sem értem minek a védelem, de legyen karácsony..
üdv! proli007
(#) bankimajki válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szia, ez milyen tervezőprogram, illetve lehet vele szimulációt végezni?
(#) nikolatesla hozzászólása Nov 28, 2010 /

Hali!
Szerintetek egy 50W-os led mekkora hatásfokkal dolgozik?
Nyitó feszültség 32V max 36V. És 4000lumen.
Bővebben: Link
(#) bankimajki válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Az attól függ milyen a felépítése. (Mekkora egységek vannak összeintegrálva.) De az adatlapjában valószínűleg minden meg van adva. Ahogy számoltam 1W-os egységekből van. Tehát keress egy 1 wattos LED hatásfokot ami hasonló paraméterekkel bír. (színhőm. és fényer., persze 50-nel osztva.) És vedd figyelembe, hogy nincs akkora hőelvezetés egy LED-re visszabontva, ezért a hatásfoka lényegesen rosszabb lehet. Pontos adatot nem tudok mondani sajnos.
(#) nikolatesla válasza bankimajki hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

És egy ilyen meg éri a beruházást?
(#) bankimajki válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ez buta kérdés. A körülmények és a felhasználási terület nélkül nem lehet rá választ adni.
(#) hapro hozzászólása Nov 28, 2010 /

Mi a különbség ez a két alkatrész között: DS18B20
DS18B20p
A kettő miért vagy mitől nem kompatibilis? Mi az a PAR a végén?
Arra rájöttem már, hogy a p jelzésűnek nem kell külső táp a méréshez a simának meg kell.
(#) bankimajki válasza hapro hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

És az nem elég különbség? Mit akarsz még, milyen különbség kellene?
(#) hapro válasza bankimajki hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ez rendben is lenne, de akkor elvileg táp nélkül a p jelzésűnek kompatibilisnek kéne lennie a simával ha nem adok tápot arra a lábára.

És szerinted nem kompatibilis? Én csak a hardveres blokk diagramot néztem, az alapján kompatibilisnek tűnik.
(#) hapro válasza bankimajki hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Én is így gondoltam, hogy kompatibilis, de ez másik topic téma, hőmétő meg pic...de 4 másik kijelzővel próbáltam már, amik közül kettő tutti jó, az a 3db kondi és 1db ellenállás nem fog ki rajtam ellenőrzésnél, amit már vagy 20-szor megnéztem, és az a 3X3cm-es nyák leellenőrzése se túl nagy feladat, főleg azért mert már készítettem belőle működő példányt, és programoztam már több ugyailyen PIC-et ami működő képes...Így fogalmam sincs miért nem megy a hőmérő kapcsolás.
Az előző ahogy kell pöcc röff ment, ez meg megmakacsol engem. Egyébként erről van szó.Bővebben: Link

Értem már. Én a helyedben egy működő példányból áttenném a szenzort és kipróbálnám.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Nov 28, 2010 /

ón
Még nem vettem ilyen fajta ónt, jó a folyasztószere, jól tapad? Mert szivtam már meg folyasztószer nélküli ónnal...
(#) blackdog hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok!

Ezt szeretném megépíteni karácsonyi dekorációnak 5mm ledekkel.
1 dologban vagyok tanácstalan:
9V elemről szeretném működtetni (de lehet, hogy jobban járnék 240V transzformá) a közel 140db ledet.
Mekkora árammal kell itt számolnom?
(én ha 20mA/LED veszem alapul akkor is közel 3A és ezt sokallom)
(#) hapro válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Ilyet vegyél, ez hasonló árban van és biztos jó! Bővebben: Link Vagy ha több pénzed van akkor az említettől sokkal jobb a Stannol cristal flux 505.
(#) Hurkafej1 válasza hapro hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Okés, néztem h hasonló árba van, azt tettem a kosárba
(#) Műszerész válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Szerintem inkább ezt vedd meg jó minőségű és jóval barátibb az ára: Bővebben: Link
(#) proli007 válasza bankimajki hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!
Így van ahogy Zoli írja, ez a CIRCAD tervező program, és a szimulációja a zsebszámológépem..
üdv! proli007
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!
A 9V-os elem nem nyerő, de mondjuk egy 24V-os (váltó) adapter már lehet az.
Ha nem vezéreltek a Led-ek, csak "égnek", akkor ha egyenirányítod, akkor kb. 32V-ot kapsz, és így mondjuk a zöld Led-ből sorba köthetsz11*13db-ot.
Ekkor az áramfelvétel 13*20=260mA és a teljesítmény igény 0,26A*32V=8,4W.
üdv! proli007
(#) R4v3n hozzászólása Nov 28, 2010 /

Üdv Mindenkinek! Csak egy gyors kérdés: 9 Voltos 4Wattos egyenirányított trafó szűrőkondenzátorát mekkora értékűre javasoljátok? Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza R4v3n hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!
Kondit nem a trafó teljesítményéhez, hanem a terhelőáramhoz kell választani. Ami általában szűrési igénytől függően (hullámosság vagy brumm) 2000..4700µF amperenként. (Tehát a trafóhoz méretezés csak akkor igaz, ha az teljesen ki van terhelve.)
üdv proli007
(#) R4v3n válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Értem, köszönöm. A puffer kondenzátorról meg tudnád még mondani hogy mitől függ az értéke? Előre is köszönöm!
(#) misi93 hozzászólása Nov 28, 2010 /

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Az alábbi kapcsolásban a 4093-as ic-t ki lehetne-e váltani egy 555-re?
(#) misi93 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Nagyon köszönöm.v v És ez a kapcsolás eleje jó lenne? És a 500k poti helyére tehetnék 100k-at?
Előre is köszünöm!

knight1.gif

(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Vezérelném a ledeket, de nyilván azzal kell számolnom, hogy az összes egyszerre világít.
Úgy tervezem, hogy maga a fa (5mm zöld led) egyesével felkapcsol majd 5 percig így marad miközben a sárga/piros ledek kapnak valamilyen vezérlést. A háttérbe tervezek még 3mm fehér ledeket a hóesés szimulálására.
Tervezett IC-k: 555, 4017, 4060
Nem fogok 9V elemmel kinlódni inkább transzformátor. Csak nem tudom, hogy milyent?
(#) R4v3n válasza misi93 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Nem szeretnék hülyeséget mondani, de szerintem tehetsz, csak nem tudod majd olyan szélsőségesen változtatni a ledek villogásának gyorsaságát. De inkább várd meg egy hozzá nálam jobban értő válaszát.
(#) misi93 válasza R4v3n hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

OK. Köszi. Akkor majd összefabrikálom a rajzokat .
Köszönöm mindkettőtöknek.
(#) proli007 válasza R4v3n hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!
Akkor még sem.. Mint írtam a brumm feszültség megengedhető nagyságától és a terhelőáramtól függ a kondi értéke.
Ami kb. 1,5*It/Cp (µF és mA esetén voltban kapd meg) értékű.
De egyszerűsítve a dolgot, neked kb. 1000µF-os kondira lesz szükséged.
üdv! proli007
(#) R4v3n válasza proli007 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /

Okés köszönöm szépen!
Következő: »»   1067 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem