Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egy kis nyári *agymenés*
Témaindító: lelkes amatőr, idő: Máj 12, 2007
Témakörök:
Itt a nyár, szezonja van a hintaágynak (is). Aminek ugye az a lényege, hogy *hintáz*
Előzmény: Tavaly még úgy-ahogy kielégített egy kötél, melynek egyik vége a közeli keritésen, másik vége a lelógó kezemben amivel néha mozgattam a szerkezetet. Feladat: A mechanikus kötelet kellene felváltani elektronikára. Megoldandó részletek: -álló helyből legyen ereje megmozdítani kb. 270 kp.-ot ( 3 személy + szerkezet ). -megközelitőleg egyenletes legyen a mozgás. -legyen kiszajú (pihenés). -ne haladja meg a Titanic méretét! Ha rajtam kívül más is lát fantáziát e sok ezer embert érintő *jelentős* probléma megoldásában az ne fogja vissza magát!
szerintem egyszerű csak hát meg kell valósítani.
fogszz 1 erős villanymotort teszel a tengelyére i dobot amire megy a kötél a hintaágyból a motorra meg teszel 1 időzítőt amit úgy értek hogy ha a hintaágy 3 másodpercenkét megy 1 oda-t akkor és 2 másodperc alatt vissza akkor 2 mperc szünet és 3 mperc táp remélem érted
Ha a kötelet meghagyod (hogy a zajforrás távolabb kerüljön) akkor egy ablaktörlő motoron elhelyezett karral realizálható.Lehet hogy egy rugó is kell a kötéllel sorbakötve...
Első megközelítésre erre gondol szinte mindenki...csak...
Csak ott a gond, hogy indításkor nagy erő kell és jó lenne a *lágyindítás* is. További gond a személyek száma. 1,2,3 személynél is jó lenne az egyenletesség. (azért ne add fel, néztem más témákban is a hozzászólásaidat, nem vagy egy *elveszett* gyerek. )
Sziasztok!
Szerintem egyszerűen megoldható! kell egy motor, rajta egy tárcsa, azon excenteresen egy bütyök, amire a kötél van rögzítve, így a motor forgása hintáztatja az ágyat. Természetesen jó nagy tárcsa kell. Mellékeltem egy sematikus ábrát az elképzelésemről. Nem árt természetesen egy sebességszabályzó áramkör a motorhoz, valamint ezt távirányíthatóra megcsinálni. Üdv, Tom
Mivel tényleg szeretném még az idén megvalósítani ezt a témát, nekem is van ötletem (több is).
PL.: egy motor áttételen keresztül húzza az egyik irányba (nem rögtön a felő holtpontig), a másik irányba szabadonfutóként enged. ha már nem feszül a kötél, akkor ismét dolgozna, de már egy kicsit feljebb húzna. Ezt a ciklust ismételné amíg el nem érné a megengedett max. kilengést, utána már csak ezt tartaná. Na, valahogy ezt vagy hasonlót kellene formába önteni úgy hogy kivitelezhető legyen.
Kötél vagy rúd... ez itt a kérdés. Mert ha kötéllel van megoldva, akkkor a holtpont után rántani fog a motor. mert a hintaágy hamarab visszalendül és a kötél elernyed...
Ennek igazán a mechanikája nehéz. Szerintem egy uC-vel, egy motorral, és egy motor-sebesség/nyomaték mérővel, könnyen meg lehet csinálni.
Nem is olyan rossz ötlet
Azért egy komplett operációs rendszert nem szeretnék beépíteni az összes perifériális egységével.
Ha a hintaágyad merev felfüggesztésű( nem kötélen lóg)
esetleg gondolkodhatsz pneumatikus munkahengerrel. A hinta mozgásához szinkronizálva tölt-visszaenged. /esetleg a visszaengedéskor fékezni is lehetne./
Vista-s hintaágy-lökdöső.
De PIC + CCS C fordítóval nem lenne nehéz.
Egy elekromágneses szerkezethez mit szólnál?
LÁSD PL: *--> itt<--* Persze a mozgató villanymotor helyett egy vasmagos tekercsel símább indítást lehetne elérni. Bár nem ez lesz a leg energiatarékosabb megoldás. (De működik! ) Egy kis leleménnyel akár a hintaszék mellé vagy mögé is elhelyezhető a szerkezet. Sima szűrt egyenárammal táplálva a tekercset, még hangja sem lessz! Jó kisérletesézt! _jani_
Ez egy valós és sokakat érintő gond, én legszívesebben egy fiatal rabszolganőt szereznék aki segít hintáztatni az ágyat.
Amúgy a hinta tulajdonképpen egy inga amit megfelelő ütemben lökdösve könnyen lehet lengésben tartani. (bizonyára hintázott mindenki gyermekkorában) Lásd ingaóra. Szerintem elegendő lenne egy ablaktörlő motor ami húzogatná a hintát. A vezérlését a következő képpen oldanám meg: Holtpont kikapcsolva Előre mozdul => előrehúz T< t/2 Holtpont kikapcsolva Hátra mozdul => hátra húz T< t/2 t= a két végállás közti lengési idő T=a motor bekapcsolási ideje Az induláshoz csak meg kell lökni egy keveset. Nehéz testi munkával! Megoldható opto, reed v. akár mechanikus kapcsolókkal és egy egy időzítő kell hozzá Figyelni a max kilengést ajánlatos és lekapcsolni mielőtt feborulsz hintástól.
Mechanikus kapcsolókkal, és hallgatjuk a kapcsolók finom lágy énekét...
Az Oldman név honnan ered?
Ablaktörlőmotor+excenter+rugó ??
motor megfeszít rugó -> ágy kilendül -> motor elenged rugó -> ágy visszalendül -- elölről... Motor fordulat szinkronozandó az ágy lengésidejével, vagy némi elektronika is szükséges..
el kell valahogy találni a sajátfrekvenciát (több személynél sajnos más és más)
Idézet: „... én legszívesebben egy fiatal rabszolganőt szereznék aki segít hintáztatni az ágyat...” Szerintem ezzel nemvagy egyedűl!
"én legszívesebben egy fiatal rabszolganőt szereznék aki segít hintáztatni az ágyat."
Most olvastam valamelyik könyvben, hogy leáldozóban van a rabszolga-tartás (több évre tervezem a hintaágy használatát). Vagy egy *slave* áramkörre gondoltál? A reed jó ötlet végállás figyeléshez. Ez az ablaktörlős megoldás kicsit *merevnek* tűnik nekem, viszont a tekercses variáció (JANI) ígéretes. Macsek71: köszi az ötletet, megnevettettél! Elképzeltem egy szuszogó, kattogó szerkezetet a hintaágy alatt amihez *csak* egy kompresszorállomás, néhány vezérlőszelep, munkahenger és pár apróság kell. Ma *összeadom* az eddigi ötleteket, egybevetem a rendelkezésemre álló eszközökkel, meglátom mi jön ki belőle. Ha lesz valami eredmény, arról feltétlen beszámolok.
Sziasztok
Egyszer egy régi áruházi pénztáros futószalagból bányásztam ki egy kicsike (termosz nagyságú) 220VAC/200W-os motort, amin valami 50:1-hez áttétel volt, és lehetetlen volt lefogni, inkább feltépte a rögzítését és fejreállt... Valami ilyen kellene Neked is, szerintem egy megfelelő mechanikával tökmindegy, hányan ülnének a hintába.... Begyorsulni sem tudna, hiszen az áttétel "visszafelé" sem enged. Na és nem is zajos.... TaTa
Szerintem egy olyan mechanika kellene, amivel a harangokat is működtetik. Házilag talán kivitelezhető....
Sziasztok
Szerintem az is nagyon fontos, hogy a motor-erőátvitel-hinta kompozíció merev kapcsolatban legyenek egymással, hiszen a mozgásnak van olyan fázisa, ahol ellentétesen kell dolgoznia a meghajtásnak, vagyis fékeznie kell. Gondolok itt arra, amikor a hinta az egyik felső holtpontról elindul az alsó (nyugalmi) pont felé, és ekkor ugye a hinta és a benne ülők súlya hajtja a gravitáció miatt "visszafelé" a rendszert. Nem hiszem, hogy pihentető az, ha a meghajtás nagy nehezen felkínlódja a hintát a felső holtpontig, onnan meg hagyjuk a saját súlyától fogva visszazuttyanni.... TaTa
A szomszéd hintája úgy nyikorog hogy a reptérre tartó gépeket nem hallani tőle, ehhez képest egy kis kattogás fülemüle szó.
Fizika tanulmányaimból úgy emlékszem hogy az inga lengésidejét a tömege nem befolyásolja, csak a hossza és a garvitáció ,de ez utóbbi viszonylag állandó.
Bár régen volt, és lehet hogy nem jól emlékszem.
Ha megszabadulsz az áttételtól a motor pl egy kötéllel húzza, majd a periódus vége előtt áram nélkül szabadon fut, igaz hogy ilyenkor kicsit fékez de nem mondanám merevnek.
A rabszolgákról annyit hogy újra divatba jön. Dolgoztál manapság szalagon egy multinál?
Ma kicsit játszottam a hintával.
Az ablaktörlős verzió nem nagyon jött be, túl merevnek találtam az átbillenésnél. Túl egyenletesen akar mozogni, a hinta viszont nem egyenletes sebességgel megy. Valami tekercses megoldás felé próbálom elvinni a témát, olyasmire gondoltam ami a mutatós quarz órákban hajtja a billegő kereket.
Tápláld a motort áramgenerátorról. ekkor a nyomatéka lesz állandó (ha állandómágneses, a legtöbb ilyen! Mintha egy rugón keresztül húzná) de ha csiga áttételes akkor csak egy valódi rugó pl kempingágyé a megoldás.
Fontos kérdés egy ekkora horderejű probléma leküzdése kapcsán, hogy a hinta mozgása megfeleljen az ember fiziológiai igényeinek. Az, hogy kötél vagy rúd vagy bármi merev kapcsolatban legyen a hintával, miközben az ember által leterhelt állapotban leledzik nyilván nem megengedett állapot (gondoljunk csak a tengeribetegségre). A hinta lengését alapvetően a benne ülők tömege kell, hogy biztosítsa, az embereket a centrifúgális erő tartja a helyükön. A lengés lecsengését megakadályozandó, a súrlódási veszteséget a szabad lengés ütemében a felső holtpontokon éppen elinduló lengésbe kell pótolni, illetve, ha nagyobb lengést akarunk, ekkor kell plusz energiát bevinnünk.
Emlékeztek még hogyan is működött a Pirat a vidámparkban?
Ott semmi különöset nem csináltak, csak az alsó holtponton gyorsították előre vagy hátra. Ez ugyanolyan hatást eredményezne, mint amikor lábbal lökdösöd a hintát.
Sziasztok!
Csatlakoznék én is az *agymentek* táborába! Én egy rugót tekernék fel a hintaágy tengelyére, amit a motor bizonyos fordulatra megfeszítene, majd megadott idő után visszafelé forgatná. A forgás idejét meg lehetne akár valami távirányítós vagy bármiylen mechanikus módszerrel szabályozni, az már nem olyan nagy feladat. Ezzel a módszerrel nem kéne lágyan indítani, elég lenne a motor be-kikapcsolásának idejét állítani. A hinta meg szép lassan belendülne, és ha sokan vagytok vagy gyorsítani akarsz, csak hosszabbra állítod a motor bekapcsolt idejét. Na, ez jó kuszára sikeredett, remlélem valaki érti majd... |
Bejelentkezés
Hirdetés |