Fórum témák
» Több friss téma |
Ez a v3.0 verzió..
Ezek szerint ha a füles impedanciája nagyobb mint 32 ohm, akkor az hangosabban szól ua kimeneten mint a 32 ohmos?
Fontos a füles érzékenysége..
Igazad van a tápszűretlenségi és a földhurok brumm különbözősége miatt. Földhuroknál hiába növeled a szűrőket szinte nincs hatása. Küldöm a rajzot az általam építettről. Ami szaggatottan van azt nem építettem be. (A hangkártyán se volt) A szaggatottal jelölt 100µF-t érdemes ha nem 5V-s stab IC-ről járatod. Greatz diódákkal párhuzamosan 47nF-t. Pufferelkoval pedig 100-200nF-t szintén párhuzamosan. Erősítést is feltüntettem.
Bocsi. A neked küldött választ összevontam a katona.t-nak küldött válasszal.
Megjegyzem "előző életemben" rádióamatörködés közben sokat küzdöttem a szűretlenséggel, de a földhurokkal és a nagyfrekvenciás gerjedésekkel is.
TDA2822M-el végül megépítettem a kis erősítőt. Ezen kapcsolás szerint:Bővebben: Link
Mivel a fejhallgató már meg van, és van rajta hangerőszabályzó, ezért a kapcsolásból ezt kihagytam. Hiba volt, mert így "torzít mint állat". Szóval a 10kOhm-os poti helyett, milyen ellenállást kössek be stabilan, hogy hangos legyen, de ne torzítson?
Nem hasra, csak el akartam kerülni a boltba járást, mert nincs itthon se poti, se ellenállás... De akkor végül az lesz.
A válasz megérkezett látom. Csak annyit fűznék hozzá, talán R1-el lehet csökkenteni az erősítést, ha a hangerőszabályozót nem lehet eléggé finoman állítani. (növelni kell)
Köszi mindenkinek, végül vettem két trimmert és beépítettem. Átadtam, működik.
Sziasztok!
Szeretnék építeni én is egy fejhallgató erősítőt, de amiket nézegettem mindbe csak to92-es tokozású tranyó van. Mondjuk hogyha én egy ilyen erősítőt a gép után kötnék és feltekerném maxra akkoris szépen muzsikálna?Esetleg tudtok ajánlani valami jó és bevált kapcsolást?
A főoldalon lévő friss cikkeket szoktad nézegetni?
Természetesen szoktam csak gondoltam hátha van valakinek valami jólbevált kapcsolása
Elég jól bevált kapcsolásról írtam cikket. Nem egy holmi jött-ment cucc, hanem kereskedelmi forgalomba hozott, audiofil kategóriájú ksézülék másolatáról van szó. Biztos van jobb is, de ez filléres, és marha jó.
Lenne egy kérdésem vele kapcsolatba. Van a tranyó emitter lábáról lejövő 220ohm-os ellenállás az neked hány W-os? Vagy oda be lehet tenni a sima 0,25W-os elleállást?
Az ellenállás nem lehet közös. Nincs előttem a rajz, de az ötleted közvetlenül vagy majdnem közvetlenül összekötné a két csatorna kimeneteit, amit mindenképpen célszerű elkerülni.
Köszönet a leírásért. Tényleg nem bonyolították el a kapcsolást. De hát Ők tudják. Említetted, hogy a 200 Ohmos fejhallgatódat is kiválóan meghajtotta. Nekem 32 Ohm / 100 mW-os fülesem van. Ha jól kalkulálok, akkor a 100 mW kivezérlése már problémás. Erre a terhelésre van valamilyen javaslatod? Esetleg a 200 Ohm csökkentése?
Ezzel a kapcsolással kb. 18mW jut maximális kivezérlésnél a fülesedre, de ekkor már nagyon torzít. Érdemes az R5 csökkentése 82-100 ohm-ra.
És ha az ellenállást csökkentem, akkor azin kívül, hogy nagyobb teljesítmény jut a kimenetre változik még más is? Szerk.: Még mindíg nem írtasenki, hogy a kapcsolásban az emitter után az a 220ohm-os ellenállás mekkora teljesítményű legyen?
Legalább 2w-os.Nálam a 0.25w-os nagyon melegszik.
Akkor valami halott, de hogy mi, azt okosabb megmondja (én az lm358-ra tippelnék).
Normál üzem esetén a 220 ohmos ellenálláson kevesebb, mint 0.14W disszipálódik, tehát nem kell nagy teljesítményű ellenállás. Ha csökkented a 220 ohm értékét semmi nem változik, csak nagyobb teljesítmény jut a kimenetre.
Megoldódott.A - és a GND-t összecseréltem már tökéletese működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |